Što je žučni kamenac, koji su simptomi i kako ga liječiti?

zucni kamenac

Žučni mjehur jest mali organ u gornjem desnom dijelu trbuha, odmah ispod jetre. To je u suštini vrećica u kojoj se pohranjuje žuč, zeleno-žuta tekućina koja ima veliku ulogu u probavi. Problemi s vašim žučnim mjehurom obično se javljaju kada žučni kamenac blokira žučni kanal i otežava normalan prolaz tekućine. 

Što su žučni kamenci?

Žučni kamenac
Foto: Canva

Žučni kamenac nastaje kada se tvari koje se nalaze u žuči (na primjer kolesterol) stvrdnu i formiraju prepreku. Ovo je vrlo neugodno i bolno stanje koje može poremetiti svakodnevicu, a žuč bolovi su ponekad vrlo nepodnošljivi zbog svog intenziteta. 

Ovi kamenci su vrlo česti i većinom asimptomatski. Međutim, ponekad stvaraju brojne probleme poput upala žuči. 

Simptomi žučnih kamenaca

Simptomi žučnih kamenaca
Foto: Canva

Žučni kamenci često dovode do boli u gornjem desnom dijelu ili središtu trbuha. Osoba koja ima problema sa žuči će osjećati bol u žučnom mjehuru, pogotovo nakon što pojede hranu bogatu mastima, poput fast fooda ili pržene hrane. Ovo ne mora biti pravilo, te se bol može pojaviti bilo kada, ali ipak valja upamtiti ovaj simptom jer je jasan indikator da se radi o problemu sa žuči. 

Bol može biti jaka i trajati po par sati, te su stoga simptomi dosta neugodni za bolesnika. Ova bol može porasti u jače simptome ako se žučni kamenac pravilno ne liječi: osoba može imati visoko temperaturu, ubrzan rad srca, aritmiju, svrbež kože, žuticu, proljev i slično. Ovakve simptome nalazimo i kod infekcija i upala žučnog mjehura, gušterače ili jetre.

Osobi je često teško samostalno odrediti da li je bol povezana sa žuči, jer nalazimo slične bolove i simptome i kod drugih ozbiljnih upala poput upale pankreatitisa i slijepog crijeva. Zato se preporučuje da se kod pojave ovakvog simptoma ili boli bolesnik odmah obrati liječniku. 

Može li žučni kamenac biti asimptomatski?

Žučni kamenci sami po sebi ne uzrokuju bol, ona se javlja kada dođe do blokade kanala kada kamen naraste do dovoljno velika promjera. 

Stoga su asimptomatski žučni kamenčići jako male veličine iznimno prisutni. Naime, oko 80% ljudi su u jednom stadiju imali neprimjetne žučne kamence, koji ne uzrokuju bol ili simptome. Jedini način da osoba zna da ima ovakav kamenac jest ako obavi rendgensku snimku.

Zašto se stvara žučni kamenac?

Žučni kamenac nastaje zbog kemijskog disbalansa žuči: u njoj može biti previše kolesterola, bilirubina, ili sama žuč može biti pre koncentrirana te se tvari u njoj moraju istaložiti. Poremećaj u kemijskom sastavu žuči vrlo vjerojatno pokreće nastanak žučnih kamenaca, koji mogu, ali i ne moraju biti specifičnog sastava. 

Liječenje žučnih kamenaca

Žučni kamenac - liječenje
Gallstone je engleski izraz za žučni kamenac (Foto: Canva)

Kao što smo već spomenuli, za asimptomatske kamence nije potrebno nikakvo liječenje jer ne uzrokuju probleme u putovanju same žuči. Kamenci se obično liječe isključivo kada uzrokuju jake bolove. Takvi kamenci se većinom rješavaju operacijama, a lijekovi su puno rjeđe korišteni. 

Kolecistektomija je operacija uklanjanja žučnog mjehura koja se često obavlja na osobama koji imaju problema sa žučnim kamencem. Ona može biti laparoskopska (kirurg osobi pod anestezijom napravi više rezova u trbuhu te umeće uređaj kako bi provjerio ima li kamenaca te zatim uklonio žučni mjehur) ili otvorena koja se radi kada je mjehur već upaljen ili ako je došlo do većih komplikacija. 

Iako su operacije čest način liječenja kamenaca, za pacijente koji su stariji ili ugroženi ponekad se kamenac liječi nekirurškim tretmanima. 

Postoje brojni lijekovi za razbijanje žučnih kamenaca. Većina njih ima žučnu kiselinu kao sastojak koji otapa same kamence. Ipak, ovakvi su lijekovi prikladniji za razbijanje kolesterolskih kamenaca nego kamenaca drukčijeg sastava. Terapija j dugotrajna i često nije uspješna. 

Žučni kamenci se mogu liječiti i litotripsijom udarnim valom: stroj stvara udarne valove koji prolaze kroz osobu i razbijaju kamence na manje komade koji mogu proći kroz žučni kanal. 

Zadnja opcija jest drenaža žučnog mjehura u kojoj se pomoću igle izvlači žuč. Ovo je postupak koji se najčešće preporučuje pojedincima koji ne mogu kirurški odstraniti kamence.  

Kako moj životni stil utječe na stvaranje žučnih kamenaca?

Kako moj životni stil utječe na stvaranje žučnih kamenaca
Foto: Canva

Problemi sa žuči su često povezani s lošom prehranom: pretile osobe, osobe koje se hrane s masnom hranom, hranom punog kolesterola i osobe s dijabetesom su posebno podložne stvaranju žučnih kamenaca. 

Pravilna prehrana s puno vlakana i kontrolirani unos masti pozitivno utječu na žučni mjehur, i olakšavaju probavu pojedinca. Kako bi se smanjio rizik od žučnih kamenaca osoba treba jesti manje rafiniranih ugljikohidrata i šećera te povećati unos zdravih masti.

Svakodnevna tjelesna aktivnost i dovoljan unos vode također su od iznimne važnosti za zdravlje žuči, a određene studije pokazale su da redovna tjelovježba može spriječiti nastanak žučnog kamenca.

Važno je napomenuti i da osobe koje žele smršaviti trebaju to činiti postepeno bez velikih skokova kako ne bi poremetili rad žučnog mjehura.