Kombucha – 9 zdravstvenih prednosti napitka za detoksikaciju

kombucha
Foto: Pixabay

Ako još niste upoznati s ovim popularnim gaziranim i fermentiranim napitkom vrijeme je da ga napokon upoznate. Kombucha je napitak koji se dobiva iz zelenog ili crnog čaja, a u kombinaciji sa šećerom i kombucha gljivama tvori vrlo popularan i zdrav napitak koji je postao popularan diljem svijeta.

Ovaj se napitak smatra velikim pomoćnikom u održavanju cjelokupnog zdravlja, od jačanja imuniteta, poboljšanja probave i snižavanja tlaka pa sve do detoksikacije tijela. 

Što je kombucha?

Kombucha
Foto: Unsplash

Kombucha je zdravi napitak koji nastaje fermentacijom čajeva i šećera, a uz pomoć kulture gljive.  Može se proizvesti fermentacijom zelenog ili crnog čaja, ali i kombinacijom obje vrste čaja. Osim čajeva i šećera, za fermentaciju je potrebna i simbiotska kultura bakterija i gljiva. Kombucha je odlična kultura jer sadrži i razne vrste octeno kiselinskih bakterija i razne kvasce koje jednim imenom nazivamo SCOBY, a upravo su ovi sastojci ključni za kvalitetnu fermentaciju ovog čajnog napitka.

Nakon što je proces fermentacije završen nastaje Kombucha, super napitak koji u sebi sadrži mnogo vitamina i nutrijenata, polifenole, probiotike, vlakna, aminokiseline, željezo, cink, mangan, razne vitamine B i C skupine te razne antibiotske tvari. Treba napomenuti da je proces fermentacija i dalje zanimljiv znanstvenicima pa je fermentacija kombuche predmet raznih istraživanja i studija.

Kombucha – sastojci

Kombucha
Foto: Pixabay

Sastojke za kombuchu nije teško nabaviti, osobito zato jer većinu njih imate u vlastitom domu. Crni čaj, zeleni čaj i šećer česte su namirnice u gotovo svakom domu. No ipak, jedan bi vam sastojak moglo biti teže pronaći, a to je kombucha gljiva u starter tekućini.

Ovu gljivu možete nabaviti samo od ljudi koji se bave uzgojem te vrste gljive, bez obzira je li riječ o uzgoju za privatne svrhe ili uzgoju za prodaju. 

Kako funkcionira uzgoj ove gljive? Gljiva raste i razmnožava se sa svakom fermentacijom, a nakon što naraste do potrebne veličine može ju se dijeliti dalje. Ako imate sreće, netko će jedan dio svojih kombucha gljiva s vama podijeliti besplatno. Ako ne, morat ćete ju kupiti, ali cijena je pristojna pa ju tako možete nabaviti u rasponu od tridesetak do stotinu kuna. Može ju se naći u gotovo svim trgovinama zdrave hrane. 

Zdravstvene prednosti kombuche

Kombucha je napitak koji ima jako dobar učinak na ljudsko tijelo, ali se pretpostavlja da je najveći dio korisnosti posljedica konzumacije čaja koji se fermentacijom obogaćuje polifenolima, raznim vitaminima i mnogim drugim korisnim nutrijentima. Također, takav napitak je vrlo koristan za tijelo jer je bogat probioticima.

Iako znanstvenici nisu dovoljno opširno testirali utjecaj kombuche na ljude, ljubitelji ovog napitka se kunu u sljedeće dobrobiti napitka:

  1. Pomoć kod probave zbog velike količine probiotika koji pozitivno djeluju na probavni sustav
  2. Detoksikacija tijela pomoću bioaktivnih spojeva koji se nalaze u napitku
  3. Porast energije
  4. Jačanje imuniteta
  5. Snižavanje krvnog tlaka 
  6. Smanjenje apetita i pomoć pri mršavljenju
  7. Pomoć u sprječavanju razvoja srčanih bolesti
  8. Pomoć u regulaciji šećera kod šećerne bolesti
  9. Pomoć u održavanju zdravog živčanog sustava

Kombucha – oprez pri pripremi

Kombucha
Foto: Unsplash

Ovaj napitak nije teško pripremiti, ali se ipak mora biti oprezan prilikom njegovog slaganja. Ako se kombucha ne pripremi kako treba u njoj se mogu pronaći razne loše bakterije, pa čak i plijesan. Ti sastojci mogu dovesti do nepoželjnih nuspojava kao što su alergijske reakcije, mučnina, povraćanje, glavobolja i nadutost. Neki su iskusili i bol u vratu i glavi. 

Kombucha napitak nije prikladan za djecu i trudnice jer sadrži malen postotak alkohola zbog toga što je fermentiran. U njemu se nalazi i puno šećera pa bi se osobe koje vole piti ovaj napitak mogle naći u situaciji da loše kontroliraju svoju tjelesnu težinu. Sigurni dnevni unos kombuche za odraslu osobu iznosi 200 ml. 

Priprema kombuche: 

Sastojci:

– 1 litra vode
– 1 vrećica čaja po želji (samo zeleni ili crni čaj)
– šećer u rasponu od 50 do 80 grama, ovisno koliko slatke napitke volite
– 1 mala kombucha gljiva
– oko 100 mL tekućine u kojoj se nalazi gljiva (ovo se zove starter tekućina)

Na kuhinjsku površinu ili stol rasporedite sve sastojke koji su vam potrebni za izradu ovog slasnog napitka. Zagrijte manju količinu vode i napravite čaj po želji, s tim da u njega dodate šećer.

Nakon što se vaš čaj ohladi obavezno ga preselite u neku veću staklenku jer će vam tamo biti lakše dodati kombuchu. U toj ga staklenki pomiješajte s ostatkom vode, koja je ukupno iznosila 1 L.

U staklenku zatim dodajte kombucha gljivu i starter tekućinu koja je bila doma gljivi.  Staklenku ne smijete zatvarati poklopcem jer kombucha mora disati kako bi se pravilno razvila. Zato na staklenku stavite samo gazu ili papirnati ubrus, ovisno o tome što vam je od to dvoje uvijek pri ruci. Na taj će način gljiva dobiti dovoljno kisika da potakne fermentaciju. 

Uvijek koristite samo staklenku jer ona najbolje odgovara ovom napitku i neće doći do promjene u kvaliteti napitka. 

Uvijek ostavite barem 5 do 6 cm kako bi gljiva imala mjesta za rast i kako bi napitak dobro fermentirao i pretvorio se u vaše omiljeno piće.

Cijeli proces fermentacije traje od 7 do 10 dana, a na vama je da sami odlučite koliko dug treba biti u vašem slučaju. Što je duži proces fermentacije to je kombucha manje slatka pa je na vama da sami odlučite hoćete li slađu ili manje slatku verziju ovog napitka.

Nakon što ste spremili vašu mješavinu, ostavite je na neko mjesto u polusjeni, udaljeno od bilo kojeg izvora topline, bez obzira je li riječ o radijatoru ili sunčevim zrakama. Jednom kad ju postavite na to mjesto više je nemojte dirati niti premještati. 

Nakon što ste završili s fermentacijom iz napitka izvadite gljivu i spremite je u čistu staklenu posudu gdje će čekati novo korištenje i sljedeću fermentaciju. Uz gljivu dolijte i malo kombuche u staklenku.

Kombucha sadrži CO2 pa je važno da napitak prebacite u staklene boce koje mogu izdržati pritisak (poput staklenih boca za pivo). 

U kombuchu možete dodavati razne začine (poput kurkume), sušeno ili svježe voće, te razno začinsko bilje kao što je menta.

Jeste li znali…

  • Da se Kombucha proširila svijetom nakon što je iz Azije stigla u Njemačku
  • Da glukonska kiselina iz kombuche čisti jetru od toksina, uključujući i teške metale
  • Da potiče apetit kod mršavih ljudi, a pomaže smanjiti apetiti pretilih osoba
  • Da nakon pijenja kombuche treba popiti istu količinu vode kako bi se još bolje potaknula probava
  • Da je moguće da se na početku pijenja kombuche osjećate loše? Tome nije razlog sama kombucha već toksini koje vaše tijelo izbacuje iz organizma.