Ove namirnice su vrlo korisne za tijelo i bogate probioticima

Foto: Pixabay

Često u raznim reklamama i savjetima liječnika čujemo kako su probiotici važni te nam se preporučuje konzumiranje namirnica koje su bogate njima. Međutim, ponekad se zapitamo što su oni zapravo i zašto nam svi savjetuju njihov unos. Probiotici su živi organizmi, takozvane “dobre” bakterije koje žive u našem probavnom sustavu i pomažu ga održavati zdravim. Ono što je odlično kod probiotika jest da postoje namirnice koje možemo unositi svakodnevno, a bogate su njima te nam pomažu održavati zdravlje našeg probavnog sustava. Pokušat ćemo istaknuti neke od najznačajnijih takvih namirnica.

Jogurt

Jogurt je jedna od često korištenih namirnica koje su najbogatije probioticima. Konzumacija jogurta usko je povezana s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući poboljšanje zdravlja kostiju. Također, jogurt je koristan za ljude s visokim krvnim tlakom, a kod djece može biti vrlo koristan zbog utjecaja na proljev koji je uzrokovan antibioticima. Može čak pomoći i u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva, a uz to, ova namirnica može biti prikladna za osobe s intolerancijom na laktozu. To je zato što bakterije dio laktoze pretvaraju u mliječnu kiselinu, što je razlog zašto je jogurt kiselog okusa. Međutim, važno je znati da ne sadrže svi jogurti žive probiotike. U nekim su slučajevima žive bakterije ubijene tijekom obrade pa je bitno čitati naljepnice na pakiranjima.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u mnogim zemljama, kao i u Hrvatskoj. Kiseli kupus se često koristi kao prilog, a kiselog je i slanog okusa te se može mjesecima čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Osim probiotičkih svojstava koja su uistinu značajna, kiseli kupus bogat je vlaknima te vitaminima C, B i K. Također, sadrži puno natrija, željeza i mangana.

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci su također jedna od jako čestih namirnica. Oni su ukiseljeni u otopini soli i vode te ostavljeni da fermentiraju neko vrijeme, koristeći vlastite prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline. Kiseli krastavci su izvrstan izvor probiotičkih bakterija koje mogu poboljšati probavno zdravlje. Niskokalorične su i dobar su izvor vitamina K, neophodnog hranjivog sastojka za zgrušavanje krvi. Važno je napomenuti da kiseli krastavci u čijoj je pripremi korišten ocat ne sadrže žive probiotike.

Razne vrste sireva

Iako je većina sireva fermentirana, to ne znači da svi oni sadrže probiotike. Važno je stoga tražiti žive i aktivne kulture, a više informacija o pojedinom siru nalazi se na naljepnici pakiranja. Dobre bakterije preživljavaju proces starenja u nekim sirevima, uključujući gaudu, mozzarellu, čedar i svježi sir. Sir je vrlo hranjiv i jako je dobar izvor proteina. Također, bogat je važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalcij, vitamin B12, fosfor i selen. Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda poput sira može čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti i osteoporoze.

Probiotičke namirnice

Mnogo je vrlo zdravih probiotičkih namirnica koje možete jesti. To uključuje brojne sorte fermentirane soje, mliječnih proizvoda i povrća. Ovdje se spominje samo nekoliko od njih, ali ima ih puno više. Ako ne možete ili ne želite jesti neku od spomenutih namirnica, uvijek možete uzeti i neki dodatak poput onog na malinca.hr. Probiotici, bili oni iz hrane ili iz dodataka, mogu imati snažne učinke na zdravlje.