Kako uštedjeti prilikom sklapanja novog računala?

Foto: Pixabay

Danas je zaista teško zamisliti kućanstvo u kojem nema barem jednog računala, bilo ono stolno ili prijenosno. Velik broj zabavnih, svakodnevnih aktivnosti obavljamo putem računala i Interneta, a oni koji, primjerice, vole igrati video igrice, najbolje će osjetiti brzi napredak tehnologije. U periodu od samo par godina, nove igrice koje se pojavljuju na tržištu vrlo vjerojatno će tražiti znatno jača računala kako bi se mogle igrati, a to znači da vaše računalo treba nadogradnju. Nadogradnja često nije baš jeftina, ali definitivno se može uštedjeti prilikom iste jer postoje razni korisni savjeti od kojih ćemo pokušati istaknuti one najbolje.

Biranje komponenti na osnovu igara koje volite

Nisu sve video igre kreirane na isti način. Primjerice, sklapanje računala za igranje nekih jednostavnijih igara ili za igranje najnovijih naslova koji traže snažno računalo definitivno nije ista stvar. Neke igre zahtijevaju, primjerice, slabiju grafičku karticu od drugih, a ako planirate igrati baš takve igre, mogli bi uštedjeti solidan iznos jer grafička kartica je u pravilu jedan od najskupljih dijelova novog računala. Naravno, misleći na budućnost, ako planirate izgraditi računalo koje će vam biti od koristi duže vremena, tada se isplati potrošiti nešto više novca znajući da u bliskoj budućnosti nećete morati.

Korištenje dijelova starog računala

Ponekad dijelovi starog računala mogu biti odličan izvor uštede prilikom izgradnje novog računala. Naravno, danas su i rabljeni laptopi s garancijom poput onih koji se mogu pronaći na recositech.com sjajna opcija jer može se pronaći odlična računala po znatno nižoj cijeni. Što se stolnih računala tiče, uvijek je moguće sačuvati neke dijelove kao kućište ili napajanje koje bi moglo biti dovoljno jako te ga ugraditi u novo računalo. Uz to, komponente kao tipkovnica, miš ili monitor mogu se uvijek sačuvati i nastaviti koristiti.

Usporedba cijena

Ako već u mislima imate idealno računalo, nije na odmet provesti nešto više vremena na Internetu uspoređujući cijene pojedinih dijelova u raznim trgovinama. Iako ranije spomenuti rabljeni laptopi s garancijom dolaze kao gotovi proizvodi, prilikom sklapanja svojeg osobnog računala morat ćete kupiti sve dijelove pojedinačno. To je najjednostavnije učiniti tako da ih kupite sve u istoj trgovini, ali ako se odlučite istražiti cijene i obići više trgovina, moglo bi vam se više isplatiti te ćete uštedjeti prilikom kupovine.

Ne kupujte ništa što vam ne treba

Ovdje je riječ o jednom vrlo jednostavnom savjetu kojeg nije teško razumjeti. Prilikom izgradnje svog računala sasvim ćete sigurno biti u napasti kupiti i neki od dijelova koji vam ne treba ili pak kupiti, primjerice, memoriju znatno veću od one koja vam zaista treba. Sve to sa sobom nosi veći trošak i kosi se s vašom željom da postignete odličan omjer cijene i kvalitete. Naravno, svatko će znati za sebe što je to za što smatra da će učiniti njegovo računalo kvalitetnim pa se po tome treba i voditi.

Zanemarite izgled

Lijep izgled računala nekad može i koštati više. Njegova vanjština uistinu je nebitna ukoliko unutra sadrži sve što ste željeli. Ako želite uštedjeti prilikom sklapanja svog novog računala, jedan od odličnih načina za to postići je da zanemarite njegov izgled izvana i prepustite njegove komponente da definiraju koliko kvalitetno računalo ste uspjeli spojiti.