Sam svoj majstor – kako steći ovaj epitet?

Foto: Pixabay

Nekima je sama pomisao na obavljanje nekog zahtjevnijeg posla jako neprivlačna. Od vodoinstalaterskih poslova do popravljanja elektronike, mogli biste se bojati da ćete dodatno pokvariti ono što je već pokvareno. Biti “sam svoj majstor” definitivno nije za svakoga, ali za one koji bi možda voljeli znati kako je to biti vješt u i oko svoga doma, pripremili smo neke od korisnih savjeta.

Sam svoj majstor
Foto: Pixabay

Počnite s nečim malim

Početak s manjim projektima pomoći će vam da steknete samopouzdanje i usavršite određene vještine koje će vam omogućiti da se u budućnosti bavite nekim većim poslovima. Kao početnik ne biste trebali pokušavati raditi nešto što smo spomenuli u uvodu jer pogreška u takvim područjima može se pokazati vrlo skupom. Jedan od idealnih poslova za početnike bio bi izrada vlastite police za knjige ili pak stolića koji može imati i neke malo kompliciranije dijelove kao što su, primjerice, kuglične vodilice za ladice. Ovi će vas projekti naučiti važnosti rezanja kutova, mjerenja i korištenja različitih alata. 

Koristite prave alate

Čest je slučaj da za neke kućne popravke koristimo krive alate. Iako je i s njima ponekad moguće odraditi ono što smo htjeli, korištenje pravih alata ne samo da će vaš posao učiniti sigurnijim, već će vam pomoći i da izgradite sjajnu radionicu. Ako ne znate koji su pravi alati, samo trebate istražiti neke upute kako biste saznali koji će vam od njih trebati za vaš idući projekt. Primjerice, ako baš želite instalirati kuglične vodilice za ladice koje se mogu pronaći na tuli.hr, a koje smo spomenuli ranije, lako je pogledati njihove upute ili naći na Internetu odgovor na to koji se točno alati trebaju koristiti.

Sam svoj majstor se ne boji neuspjeha

Gledanje raznih televizijskih emisija o kućnim radovima može vam dati krivu predodžbu i natjerati vas da vjerujete da su svi kućanski projekti jednostavni te da ih može raditi gotovo svatko. To nije baš tako jer jednom kada se odlučite na nešto, neizbježno je da će vam se potkrasti nekoliko grešaka. Međutim, ne dopustite da vas to obeshrabri jer su pogreške najbolji način da naučite. Sjetite se samo da čak i najiskusniji stručnjaci griješe i upravo ta iskustva su ih učinila vještima.

Radite ono što volite

Pronađite projekt koji se poklapa s vašim drugim interesima. Ako volite svog kućnog ljubimca, primjerice psa, možda biste trebali započeti s izgradnjom pseće kućice. Ako se volite opustiti a na terasi ili balkonu, možda bi vam dobro došao novi stol koji možete izraditi sami. Rad na stvarima koje volite najbolji je način da izgradite samopouzdanje i povećate osobno zadovoljstvo. Možda ćete se po završetku moći pohvaliti i svojim prijateljima te im pokazati što ste uspjeli stvoriti svojim rukama.

Sam svoj majstor puno vremena provodi istražujući

Nakon što ste uspješno odradili nekoliko projekata, nemojte se bojati preuzeti one nešto veće i složenije. Živimo u vremenima kada je moguće istražiti i naučiti puno toga, a sve što je potrebno je malo volje i strpljenja. Strpljenjem i vježbom moći ćete se uhvatiti u koštac s najvećim projektima, ali što god radili, ne dopustite da vas neuspjesi obeshrabre jer to je odlika uspješnih ljudi. Da bi uspjeli morate pokazati dozu izdržljivosti. Začas ćete među svojim prijateljima biti poznati kao majstor i tko zna, možda i vas jednom budemo gledali na televizijskoj emisiji.