Limunska kiselina – 5 čarobnih recepata za kuhinju i kupaonu

Kad netko kaže da mu je na popisu za dućan limunska kiselina, odmah možemo zaključiti da osoba ili priprema veliko čišćenje ili sprema zimnicu! Kako? Pa, limunska kiselina neizostavan je član svakog kućanstva i sastojak koji se primjenjuje u mnogim receptima – i onima za mješavine za čišćenje i onima koji će se servirati na stolu.

Mnogi su odlučili limunsku kiselinu koristiti kad su shvatili da je njihov dom pun nezdravih kemikalija koje im svakako dugoročno čine štetu. Ako i vi želite svoj dom učiniti sigurnijim, nastavite čitati!

U nastavku ćemo razgovarati o tome što je točno limunska kiselina, gdje ju kupiti, a posljedično i kako ju iskoristiti u pet interesantnih recepata! Naravno, navesti ćemo i mjere opreza koje svi trebaju imati na umu kad rade s bilo kakvim kiselinama.

Što je limunska kiselina?

Limunska kiselina je organska kiselina koja je prisutna u voću! Njen je pH oko 3,2 pa posljedično zaključujemo da se radi o vrlo jakoj kiselini. Ova hidroksikarboksilna kiselina najčešće se može naći u formi bijele, praškaste tvari i industrijski se jednostavno dobila iz limuna.

limunska kiselina
FOTO: UNSPLASH

Velike tvrtke koje proizvode limunsku kiselinu poznate su diljem Italije i Kalifornije te često koriste proces fermentacije umjesto obrade limuna. Soli limunske kiseline su citrati, a njih imamo i u krvi i u urinu. Na sličan način se na koži često koristi salicilna kiselina koja je dobra za mladolik izgled i liječenje akni. Dakle, nije svaka kiselina nužno loša.

Limunska se kiselina se također koristi u proizvodnji mnogih drugih proizvoda kao što su Cedevita, šumeće tablete i razni voćni sokovi. Mnogi misle kako je limunska kiselina otrovna zbog toga što se naziva kiselinom, a kad vide njenu formulu (C6H8O7), tako zaista može izgledati. Ipak, ona nije otrovna, iako se ne preporučuje direktna konzumacija. O mjerama opreza više u nastavku.

Gdje kupiti limunsku kiselinu?

Limunsku kiselinu kupiti možete u supermarketima, ali i u dućanima s kozmetikom i priborom za izradu kozmetike. Odjeli koje u supermarketima valja proći su oni za izradu kolača, ali i oni gdje inače stoji soda bikarbona. Najbolji savjet koji vam možemo dati u vezi kupnje limunske kiseline jest da svakako kupujete što veća pakiranja jer ćete tako uštedjeti puno novaca!

Između različitih brendova limunske kiseline nema neke velike razlike jer se radi o vrlo osnovnom spoju, a ako vam je potrebna za čišćenje ili veće količine zimnice, bolje je kupiti veliko pakiranje na koje uvijek dobivate neku vrstu popusta.

Limunska kiselina obično ima deklarirani rok trajanja oko godinu i pol, međutim vrlo se često može koristiti i nakon. Ipak, vjerujemo da nećete imati tu priliku – pogotovo kad otkrijete sve predobre recepte za čišćenje, ali i one za kuhanje! Potrošit ćete svoju vrećicu limunske kiseline brže no što očekujete, no srećom – ona nije skupa kao neka sredstva za čišćenje.

Za što se sve koristi limunska kiselina?

Limunska kiselina prvenstveno se koristi za pripremu zimnice. Dakle, dodaje se raznim, svježim sastojcima kako biste stvorili ukusne džemove, kompote, pekmeze, ali i limunade, ledeni čaj, sladolede te baklave. Jednostavno je zaključiti da limunska kiseline zapravo voću obogaćuje okus te da stabilizira boju i bavi se očuvanjem kvalitete!

S druge strane, zbog toga što je izuzetno kisela i nagriza, limunska se kiselina koristi u čišćenju kamenca i otpornih površina! Zaboravite na udisanje štetnih para koje imate priliku osjetiti kad koristite abrazivna sredstva puna kemikalija.

Osim u kuhinji i kupaoni, limunska se kiselina ponekad koristi i za dezinficiranje površina te rješavanje problema s bubama. Vrlo je raznovrsna i možete ju poistovjetiti s octom u mnogim receptima koje već trenutno koristite. Nešto je skuplja od octa, ali ima daleko ugodniji miris i mnogima je praktičnija za korištenje.

Mjere opreza pri korištenju limunske kiseline

Nekoć su kružile glasine o tome da je limunska kiselina opasna za ljude i životinje. Ipak, to nije istina – barem ne ako ju koristite pravilno. Sama po sebi, limunska kiselina nema kancerogeno djelovanje na koje se ukazivalo na društvenim mrežama, ali može biti opasna u velikim količinama. Općenito nije dobro agrume unositi u velikoj količini zbog toga što nadražujemo svoj probavni sustav, ali i oštećujemo zubnu caklinu.

Limunska se kiselina stoga razrjeđuje te u receptima za džemove i slično koristi u malim količinama. U čišćenju limunska kiselina nije opasna za inhaliranje, ali se preporučuje da koristite rukavice jer je moguće da će vam kiselina blago nadražiti kožu.

Imajte na umu da je ovo najsigurniji aditiv koji postoji te se na pakiranjima proizvoda često označava kao E330. Da je limunska kiselina opasna, ne bi ju stavljali u brojne proizvode, zar ne? Dakle, samo valja zaštititi osjetljivu kožu i koristiti rukavice pri čišćenju limunskom kiselinom.

Kad čistite kuću, dobro je uvijek otvoriti prozore kako mirisi ne bi bili suviše intenzivni. Ovo je dobra sigurnosna mjera i kad čistite limunskom kiselinom! Osim što je dobro da se čestice kiseline provjetre, svakako će u zraku biti više prašine, kamenca i prljavštine.

Držite limunsku kiselinu daleko od djece te na visini gdje ju ne mogu dohvatiti. Ukoliko ju konzumiraju u maloj količini, ne bi trebalo biti problema, ali u velikoj može biti jako abrazivna i izazvati razne reakcije, osipe i nadraženost.

5 recepata za kuhinju i kupaonu

Ukusna limunada u nekoliko koraka!

Limunska kiselina služi za pripremu raznih sirupa, a jedan od jednostavnijih recepata uključuje i osvježavajući napitak Jednostavno dvije čajne žličice limunske kiseline dodajte litri vode te zašećerite po želji. Dijabetičari i oni što paze na kalorije možda će uživati u zamjenama za šećer kao što su stevija, ksilitol ili eritrit.

Ne zaboravite ubaciti par listića mente i nekoliko kockica leda! Limunada savršeno ide u paru s tostom i džemom pa u sljedećem paragrafu možete pročitati kako napraviti ukusan džem uz pomoć prirodnog emulatora – limunske kiseline.

Slatki džem od marelice!

Kad radite velike količine džema, koristite oko 5 kilograma marelica. Ako pak radite manje količine, svakako prilagodite i količine sastojaka. Dakle, uz 5 kilograma očišćenih marelica, treba vam oko 2 kilograma šećera te jedna vrećica limunske kiseline. Uglavnom se misli na one male vrećice koje nalazite gdje stoji pribor za kolače, ali dobro je na poleđini pakiranja provjeriti sugeriranu količinu.

džem
FOTO: UNSPLASH

Dodati možete i vanilin šećer ili ekstrakt vanilije za dodatnu aromu! Postupak je jednostavan – breskve posipamo šećerom, neka stoje preko noći. Oko dva sata na umjerenoj vatri kuhamo džem u dubokoj posudi i povremeno miješamo. Limunska kiselina dodaje se na kraju.  Ne zaboravite staklenke sterilizirati iskuhavanjem!

Magično rješenje za čišćenje kamenca!

Ako u kući imate površine koje se teško čiste od masnoće i kamenca, pomiješajte žlicu limunske kiseline s toplom vodom i ovom pastom tretirajte zahvaćena područja. Ispiranje se radi vodom! Ako vam više odgovara tekuće rješenje, dodajte više vode i koristite raspršivač! Uskoro ćete shvatiti da za čistu kuću uopće ne treba puno kemikalija!

Što se paste tiče, ona se najčešće koristi na porculanu pa se posljedično može koristiti i u WC školjkama. Četkom za WC izribajte pastu nakon što odstoji i vidjet ćete kako za čistu okolinu više nisu potrebni abrazivni materijali uz čije korištenje treba koristiti masku!

Ovakva sredstva valja staviti negdje gdje je mračno, na sobnu temperaturu. Preporučuje se i korištenje tamnih bočica kako bismo spriječili reakcije sredstva i svjetlosti.

Pročišćavanje kuhinjskih aparata.

Kamenac se daleko najbolje čisti upravo kombinacijom limunske kiseline i vode. Valja napomenuti samo da se ne povezuje s baznim metalima kao aluminij pa nemojte tako čistiti aluminijske površine. Pored toga, sve aparate i kuhala možete očistiti tako što u litru vrele vode dodate dvije ili tri žlice limunske kiseline.

limunska kiselina za čišćenje
FOTO: UNSPLASH

Neki ovu metodu koriste i kod slavina te za perilice posuđa i rublja. Kod slavina koje nisu od aluminija ne bi trebalo biti problema, a što se tiče perilica i suđerica, osim što u bubanj ubacujete do deset žlica limunske kiseline, morate naći i ciklus ispiranja (neki za osjetljivo rublje) koji će pomiješati i prošetati limunsku kiselinu po mašini. Valja na umu imati da limunska kiselina izbjeljuje rublje!

Jednostavno posipaj i dezinficiraj plastiku!

Ukoliko u kuhinji često koristite plastični pribor i nemate perilicu suđa koja na visokim temperaturama zapravo dezinficira isti, dobra je praksa napraviti dezinfekciju plastike svakih nekoliko mjeseci. Jednostavno posipajte plastiku limunskom kiselinom, pričekajte do pola sata i onda isperite svoje dodatke za kuhinju.

Može li se limunska kiselina koristiti kao omekšivač?

Pitanje koje se vrlo često postavlja jest može li limunska kiselina biti omekšivač. Limunska je kiselina dobra alternativa za ocat od kojeg se često rade omekšivači, ali želimo napraviti nekoliko napomena. Da, možete napraviti omekšivač s limunskom kiselinom, ali nemojte ga koristiti na bojanom rublju. Puno je bolje koristiti ga isključivo s bijelim rubljem jer je moguće da će ostaviti fleke i tragove.

Recept za jednostavni omekšivač glasi – do šest žlica limunske kiseline ulijemo u dvije litre vode i u perilicu stavljamo po dvije kapice za doziranje. To je sve! Ipak, budite pažljivi s osjetljivim rubljem.

Zaključak

Limunska kiselina izuzetno je zanimljiv i primjenjiv kemijski spoj koji se u našim kućanstvima koristi i za čišćenje i za kuhanje. Zdravija je alternativa mnogim kemikalijama koje se nalaze u sredstvima za čišćenje te umjetnim emulgatorima, ali valja i s limunskom kiselinom biti na oprezu. Ako imate osjetljivu kožu, uvijek nosite rukavice i nemojte zaboraviti kiselinu razrijediti kad ju koristite.

Uvođenjem limunske kiseline u vaš dom, lako možete zamijeniti skupe preparate jeftinijima, a naš najbolji savjet jest da limunsku kiselinu kupujete u većim paketima. Tako ćete uštedjeti novac, a moći ćete iskoristiti sve odlične recepte koje smo podijelili s vama.