Čokoladna glazura: 10 ideja za savršenu čokoladnu glazuru

Foto: Pixabay

Čokoladna glazura je savršeni završetak svake slastice, ako pitate većinu ljubitelja kolača i torti. Ova slasna glazura među najpopularnijim je glazurama i vrlo često se koristi za ukrašavanje torti i ukusnih kolača.

Većina ljubitelja čokolade smatra ovu glazuru nadmoćnijom od svih ostalih koje se koriste u slastičarstvu i vjeruju da je neizostavni dodatak mnogim slasticama.

Čokoladna glazura ili preljev od čokolade se čini jednostavnim za izradu, ali vrlo često je upravo ona ta koja može napraviti veliki problem prilikom pravljenja vašeg omiljenog kolača ili prilikom ukrašavanja torte za neki bitni događaj. Zbog toga ću vam otkriti nekoliko „slatkih“ tajni čokoladne glazure i olakšati vam njeno pripremanje.

Najbolja čokoladna glazura započinje kvalitetnom čokoladom

Čokoladna glazura
Foto: Pixabay

Osnovni sastojak svake dobre glazure je kvalitetna čokolada, ali da bi se napravila odlična glazura ipak treba pripaziti i na tehniku pripreme.

Ako želite otkriti kako pripremiti najbolju čokoladnu glazuru slobodno se pouzdajte u jedan od sljedećih savjeta najboljih slastičara, a koje sam prikupila za vas:

1. Mnoge kuharice i slastičarke se pouzdaju u starinski recept naših baka koji kaže da se u čokoladu mora dodati onoliko žlica ulja koliko ima redova čokolade u njoj. Ovo je najjednostavniji recept kako se pravi preljev od čokolade ili čokoladna glazura sa uljem, a funkcionira odlično i većina se priklonila ovom receptu.

Bitno je čokoladu topiti na pari zajedno sa uljem, preliti je preko kolača ili torte i pustiti da se osuši i očvrsne na sobnoj temperaturi prije nego što se stavi na hlađenje.

2. Prilikom biranja čokolade za kuhanje pripazite da ima barem 40 posto kakaa jer čokolade s manjim postotkom utječu na okus glazure koji neće biti toliko neodoljiv koliko bi trebao biti.

3. Odlično rješenje za neoborivi sjaj glazure je premazivanje prokuhanim tekućim pekmezom od marelice, koji će dati poseban sjaj i okus čokoladi.

4. Ako vam se često događa da glazura puca pokušajte dodati jednu žlicu jogurta u nju dok je još vruća. Naravno, nemojte zaboraviti zagrijati nož u vrućoj vodi prije početka rezanja. Nož neka bude suh u potpunosti prilikom rezanja.

5. Recept koji se također vrlo često koristi u pripremi čokoladne glazure, a uključuje i maslac za mekoću je: 150 g tamne čokolade, 50 g maslaca, 2 žlice ulja i 1 žlica vode.

6. Nakon što se čokolada stegne i kolač je ohlađen za rezanje možete koristiti i tanki skalpel, ne samo nož, ali bitno je da prije rezanja kolač ostavite vani barem 20 minuta prije rezanja jer bi inače mogao pucati, ma koliko se vi trudili.

7. Čokoladnu glazuru možete zamijeniti i francuskom glazurom naziva ganache glazura, a još je poznata i kao čokoladna glazura sa slatkim vrhnjem. Njezini su glavni sastojci čokolada i slatko vrhnje u istim omjerima. Dobra ganache glazura traži kvalitetnije čokolade stoga za pripravak ove luksuzne glazure potražite čokoladu s barem 60 % posto kakaa. Garantiramo vam da će vam se čokoladna glazura sa slatkim vrhnjem jako svidjeti.

8. Najpoznatija francuska glazura od čokolade je tzv. mirror glazura koju čini puno više sastojaka, a odlikuje je savršeni sjaj, gotovo kao da gledate odraz u ogledalu. Osnovni recept je: 100 ml vode, 200 g šećera, 60 g kakaa, 40 g čokolade, 60 ml vrhnja za šlag, 2 žlice vode i 1 vrećica mljevene želatine.

Za ovaj je recept potrebno prvo staviti želatinu da nabubri u vodi i odstoji desetak minuta. Ostale sastojke treba zagrijati do vrenja, dobro otopiti i maknuti s vatre kako bi u njih mogli dodati želatinu. Nakon što se želatina otopi treba je dobro procijediti i ohladiti da bude mlaka. Takvu je treba preliti preko zamrznutog kolača.

9. Čokoladna glazura se može napraviti i s bijelom čokoladom. No, čak niti najbolja glazura od bijele čokolade neće sama po sebi nikada biti potpuno bijela, stoga za dobivanje biserno bijele boje dodajte u nju prehrambenu bijelu boju.

10. Ako vam se čini da je vaša čokoladna glazura previše tekuća slobodno u nju dodajte žlicu šećera u prahu; ako vam se pak čini previše gustom dodajte žlicu tople vode u nju kako bi je razrijedili.

Zanimljivosti iz svijeta čokolade i slastica

čokoladna glazura
Foto: Pixabay

Znate li da bijela čokolada uopće nije vrsta čokolade?

Bijela čokolada se ne smatra čistom čokoladom već čokoladnim slastičarskim proizvodom jer ne sadrži čokoladu. Ona se izrađuje od kakao maslaca, šećera, vanilije, lecitina i mliječnih proizvoda i u njoj nema komadića kakaa. Komadići kakaa su upravo ono što svaka čokolada mora sadržavati da bi se zvala – čokoladom.

Znate li da postoji glazura od čokolade bez čokolade?

čokoladna glazura
Foto: Pixabay

Iako smo prethodno ustanovili da čak ni najbolja glazura od bijele čokolade zapravo nema veze s čokoladom, ova glazura neće biti povezana s njom. Ona o kojoj je riječ zahtijeva malo više truda i strpljenja, ali je očaravajućeg izgleda i okusa pa ju slobodno iskušajte. Radi se o mješavini želatine i kakao praha, a radi se po receptu u nastavku.

Izmjerite 50 ml vode u vrču pa njome prelijte dvije žličice želatine u prahu. Pokrijte i ostavite sa strane barem 10 minuta. Zasebno u zdjelu stavite još 50 ml vode, dodajte 100 ml vrhnja za šlag, žličicu meda i 100 g šećera. Rastopite i prokuhajte ovu smjesu na laganoj vatri.

Nakon što se smjesa prokuhala, maknite je s vatre, dodajte želatinu i kakao prah te dobro promiješajte. Nemojte prestati miješati sve dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je da se malo prehladi jer bi mogla izgubiti sjaj ako je stavljate vruću preko kolača i torti.

Znate li da čokoladni ganache možete i zamrznuti?

Ganache napravljen iz kvalitetnih sastojaka može biti smrznut i do godine dana. Njegovo odmrzavanje je jednostavno i radi se na vodenoj kupelji. Posebnu aromu i sjaj možete postići dodavanjem ruma ili vanilije u njega. Ovo je odlično rješenje za slučaj da ste ga napravili previše.

Znate li da je Casanova obožavao čokoladu?

Najpoznatiji zavodnik na svijetu, Casanova, je bio poznati čokoholičar. Čokoladu je smatrao odličnim energentom za muškarce stoga ju je uvijek konzumirao prije nego što je kretao u svoja romantična osvajanja.

Znate li da miris čokolade potiče na opuštanje?

Čokolada nije moćna samo zbog svog okusa, već i zbog mirisa. Znanstveno je dokazano da utječe na povećanje theta valova u mozgu i tako pomaže u opuštanju i smanjivanju stresa.

Znate li da čokolada može biti sjajna za mozak?

Često je preporuka svima koji žele poboljšati svoje pamćenje da jedu čokoladu s većim udjelom kakaa jer navodno će tako biti u mogućnosti upamtiti veću količinu informacija. Zato se čokolada ubraja među najbolje hrane za mozak.