Kako napraviti palačinke: 10 ideja za savršene palačinke

Foto: Pixabay

Postoji li neki savršeniji desert kojeg je moguće tako jednostavno i brzo pripremiti, a koji se može napraviti u toliko puno kombinacija? Ako znate kako napraviti palačinke uvijek ćete biti blizu ultimativnog gurmanskog doživljaja u kojem jednako uživaju i stari i mladi.

Dobrodošli u klub ljubitelja palačinki! Ako ste i vi jedan od sretnika koji zna raditi ovaj jednostavan recept, a želite ga podići na višu razinu, došli ste na pravo mjesto. Ovdje ću napisati sve o palačinkama i njihovoj povijesti, te otkriti kako da ih usavršite i pretvorite u pravo malo remek-djelo.

Mogućnosti pripreme jela i deserata s palačinkama su neograničene, pa ću vam ovdje otkriti kako ih poboljšati, kako napraviti palačinke raskošnijima i kako napraviti kompletni ručak koji će sadržati palačinke. Najbolji recept za palačinke uistinu ima ogroman broj varijacija kojima je samo nebo granica, pa čak i ako niste ljubitelj slatkog, jer postoji mnoštvo prefinih slanih verzija.

Recept kako napraviti palačinke i na koji način ga poboljšati

kako napraviti palačinke
Foto: Shutterstock

Klasični recept kako napraviti palačinke ima samo nekoliko sastojaka: jaja, šećer, prstohvat soli, brašno i mlijeko. Svatko stavlja proizvoljnu količinu, i peče na tavi veličine po izboru. Neki peku bez masnoće, neki s uljem, a neki i s drugim vrstama masnoća kao što je svinjska ili kokosova mast.

Bez obzira na to koji su omjeri ovih namirnica u vašim palačinkama, uvijek ima mjera kojima se one mogu poboljšati. Dodavanjem mineralne vode palačinka će dobiti na punoći i mekoći, a u svrhu dodavanja ekstra okusa u smjesu možete staviti i malo ruma ili limunove korice.

Napravljenu smjesu trebali bi ostaviti da odstoji barem tridesetak minuta, ali opet ne predugo jer što duže stoje to će brašno upiti više tekućine i tada one više neće biti vizualno lijepe.

Mali trik kojeg su otkrili majstori za najbolje palačinke jest da se za izradu smjese koristi toplo mlijeko, a ne hladno mlijeko. Također su objasnili i da dodaju malo praška za pecivo jer tada palačinke dobiju na obujmu i budu prozračne i pahuljaste.

Volite li čoko-palačinke jednostavno dodajte kakaa u smjesu za palačinke.

Najjednostavniji i najbolji recept kako napraviti palačinke

kako napraviti palačinke
Foto: Shutterstock

2 jaja

250 gr brašna

3 dl mlijeka

2 dl mineralne vode

Prstohvat soli

Žličica šećera

Žličica ulja

Smjesa za palačinke recept uglavnom ne mijenja i ovaj recept, odnosno ove sastojke ćete trebati za gotovo sve vrste palačinki koje ćemo spomenuti u nastavku.

Kako napraviti palačinke koje ostavljaju bez daha

Pripremanje najbolje palačinke je vrlo kreativan posao iako ga mnogi smatraju vrlo jednostavnim. Palačinke se mogu pripremiti na stotine različitih načina jer postoji na stotine različitih mogućnosti za nadjev, a palačinke se mogu napraviti i u slanoj ili slatkoj kombinaciji.

Slane varijante su također vrlo popularne, osobito ako ih nadijevate nekim finim nadjevima kao što su piletina i gljive, ili možda posni sir. Mnoštvo je odličnih kombinacija, a u nastavku ćemo vam napisati izbor deset najboljih po našem ukusu.

Kako napraviti palačinke
Foto: Pixabay

1.  Proteinske palačinke (pogodne i za dijabetičare)

Sastojci za palačinke: 250 g zobenih pahuljica, 3 istučena bjelanjka, 1 mjerica proteina Whey, malo praška za pecivo, malo cimeta i malo vode.

Kako napraviti palačinke: Izraditi u jednoličnu smjesu i peći na vrlo malo masnoće (maslac je idealan). Poslužiti uz svježe voće za najzdraviju varijantu.

2. Crna palačinka s bijelom čokoladom, keksima i bobičastim voćem

Sastojci za palačinke: najjednostavniji recept za palačinke, 100 g namaza od bijele čokolade ili Linolada milk namaz, 100 g mrvljenih keksa i 2 velike žlice bobičastog voća.

Kako napraviti palačinke: Ispeći crne palačinke, napuniti nadjevom od bijele čokolade i mrvljenih keksa. Preklopiti u trokut i posipati mrvljenim keksima uz samo jedan rub, dok na drugi poredati ocijeđeno bobičasto voće.

3. Palačinke Suzette ili Crepe Suzette

Sastojci za palačinke: 200 g brašna, 2 jaja, 1.5 dl vode, 1 dl mlijeka, ribana limunova korica, ½ žličice soli

Preljev: sok 4 naranče, 60 g maslaca, 8 žlica šećera, 3 žlice likera od naranče, 2 žlice konjaka, sok od pola limuna

Kako napraviti palačinke: Ispecite što tanje i što svjetlije palačinke. Uzmite široku tavu i u nju stavite šećer. Miješajte na laganoj vatri dok šećer ne požuti (nipošto ne smije izgorjeti!).

Dodajte maslac pa u otopljeni maslac dodajte sok od naranče i limuna. Dodajte pola količine likera od naranče i pustite da zavri. Uzmite jednu palačinku, stavite je u umak, okrenite i preklopite u trokut. Zatim to napravite i s ostalim palačinkama.

Nemojte vaditi gotove palačinke već ih samo stavljajte uz rub tave. Kad ste ih sve natopili rasporedite ih po tavi i prelijte s ostatkom likera od naranče te dodajte konjak kako bi ih mogli flambirati. Ostavite ih par minuta da alkohol ishlapi.  Servirajte uz kupovni ili domaći sladoled od vanilije.

4. Američke palačinke

Sastojci za palačinke: 150 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, ½ žličice soli, 1 žlica šećera u prahu, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 2 žlice maslaca

Kako napraviti palačinke: Napravite smjesu za palačinke i ispecite ih na malo maslaca na način da formirate malene palačinke. Upravo je zbog toga važno da je smjesa za palačinke dovoljno gusta, da se one ne bi razlijevale. Slažite ih jednu na drugu i na kraju prelijte javorovim sirupom.

5. Gin tonic palačinke

Sastojci za palačinke: 200 g glatkog brašna, 1 jaje, 2 žlice šećera, 250 ml gin tonica

Preljev: 250 ml gin tonica, 2 žlice šećera, 1 limun

Kako napraviti palačinke: Ispeći palačinke po gornjem receptu. Napraviti sirup zagrijavanjem gin tonica u tavi skupa s šećerom i limunom. Maknuti s vatre kad postane gust i preliti palačinke.

6. Zelene i zdrave palačinke sa špinatom

Sastojci za palačinke: 100 g špinata, 140 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 jaje, 2 dl mlijeka, malo soli i muškatnog oraščića

Kako napraviti palačinke: Operite špinat i ubacite ga u blender. Dodajte mokre sastojke i začine pa izmiksajte. Nakon toga smjesu prebacite u zdjelu i dodajte suhe sastojke. Ove palačinke treba peći na što manje ulja, i trebale bi se raditi manje veličinom, kao recimo američke palačinke.

7. Palačinke bez jaja i mlijeka (bez laktoze)

Sastojci za palačinke: 2 dl vode, 150 g brašna, 50 g smeđeg šećera, 1 mala žličica suhog kvasca, kora limuna, prstohvat soli

Kako napraviti palačinke: Dobro povezati sastojke dok se ne dobije jednolična smjesa. Peći na laganoj vatri i nadjenuti po želji. Ove su palačinke vrlo lagane i odlične za ljude koji imaju netoleranciju prema mlijeku i mliječnim proizvodima.

8. Palačinke od banana

Sastojci za palačinke: 1 šalica brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 1 jaje, 1 žlica šećera, prstohvat soli, 1 šalica mlijeka, 2 izgnječene banane

Kako napraviti palačinke: Zasebno napravite suhe i mokre sastojke. Sjedinite ih u smjesu za palačinke. Smjesa će imati male grudice od banane i tako mora biti. Ispecite i prelijte sirupom po želji.

9. Pohane palačinke sa šunkom i sirom

Sastojci za palačinke: smjesa (osnovna) za palačinke (potrebno je 12 palačinki)

Nadjev: 200 g šunke, 150 g sira (Podravec ili Gauda), 3 trokutića Zdenka sira, 2 dl kiselog vrhnja, sol, papar, 1 jaje

Kako napraviti palačinke: Nasjeckati ili izribati sir i šunku te spojiti s ostalim sastojcima. Nadjenuti palačinke i zamotati ih. Panirati ih na klasičan način, s krušnim mrvicama i ispeći na tavi.

10.  Zdrave palačinke bez brašna

Sastojci za palačinke: 2 veće zrele banane, 2 jaja

Kako napraviti palačinke: Izgnječene banane spojite s tučenim jajetom. Ispecite ih na maslacu i nadjenite omiljenim preljevom. Ova je solucija svakako zdravija jer se šećer nalazi u dodatcima, a nema ga u samoj palačinki.

DOBAR TEK!