Što nakon dobitka na lotu? (5 ideja)

Na našem je podneblju loto poznat kao jedna od najpopularnijih igara na sreću. Mnogi ga igraju više puta mjesečno, a nerijetko uplaćuju iste brojeve iznova. Neki će vam reći da je nemoguće dobiti na lotu, ali zapravo statistički i nije tako teško ostvariti neki dobitak… Teško je ostvariti onaj maksimalni.

Hipotetski, zamislimo da ste dobili na lotu. Zamislite da se radi o nekom većem iznosu, iako ne mora biti onaj koji dobivate kad pogodite baš sve brojeve. A sada, stanite i razmislite… Što biste uopće napraviti s novcima koje ste dobili, osim što ćete sigurno nastaviti igrati loto online?

U nastavku dijelimo 5 pametnih ideja koje će vam pomoći u trošenju vašeg loto novca, ali ne na bilo koji, već pametan način.

5 ideja kako pametno potrošiti loto dobitak

Imajte na umu da će svatko od nas vidjeti različite ideje kao različito korisne i različito smislene. Zbog toga će vam možda neke od njih sjesti bolje od drugih. Na kraju dana, ono što je najbitnije jest da napravite baš ono što je vama najlogičnije, a ne ono što je možda najlogičnije drugima.

1. Uložite u nekretnine.

Jedan od najpametnijih i najraširenijih savjeta koji ćete čuti bilo koji put kad dođete do neke značajnije svote novaca jest upravo ovaj… Uloži u nekretninu! Zašto? Zbog toga što nekretnina vrlo jednostavno postaje pasivan prihod, odnosno nekretnina je nešto što se može relativno jednostavno otplaćivati. Ako ne možete sami boraviti u njoj, iznajmite ga i zarađujte na mjesečnoj razini.

loto dobitak
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nekretnine na moru, manji stanovi i vikendice odlične su opcije za iznajmljivanje, ali imajte na umu da se takve nekretnine moraju i održavati pa je to samo po sebi donekle zahtjevno. U svakom slučaju, ako ćete i investirati u nekretnine, dobro je savjetovati se s nekim tko je u polju dobar, odnosno surađivati s nekom agencijom.

2. Riješite se dugova koje imate.

Jedan od najvećih problema u životu ljudima su obično dugovi i krediti. Ipak, kad dođu do neke veće svote novaca, ljudima bude žao trošiti na ono što su u životu “već pogriješili”. Na kraju se često dogodi situacija u kojoj potroše novce koje su dobili na stvari koje im možda i nisu bile tako bitne, a još uvijek imaju veliku količinu dugova.

Svakako se savjetujte s osobnim bankarom, ali otplaćivanje dugova jest odlična ideja. Bilo da se radi o smanjivanju kredita kojeg imate ili otplaćivanja duga koji vam stvara stres jer se naplaćuje nezgodnog datuma u mjesecu, svakako vrijedi ona parola “što prije, to bolje”.

3. Uložite u vlastitu mirovinu.

Sigurno ste već čuli za mirovinski fond, odnosno štednju za mirovinu. Možda ste pomislili da je to ipak malo paranoična opcija i da nije potrebno već sada misliti na takve stvari, ali to zapravo i nije istina. Mirovinski fond isplaćuje se od državnih novaca, a ekonomisti u našoj regiji nisu pretjerano pozitivni što se tiče sposobnosti države da mirovine isplaćuje redovito u nekoj dalekoj budućnosti.

loto igra
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nećemo niti spominjati koliko su mirovine zapravo male i koliko je bitno već sada ulagati u neke sigurne novce koje ćete imati i kada situacija “zagusti”, odnosno kada možda nećete više biti u prilici zarađivati toliko.

4. Investirajte svoj novac u profitabilne tvrtke.

Iako je investiranje još uvijek mnogima zbunjujuć koncept, ekonomski stručnjaci stalno govore kako novac kontinuirano gubi vrijednost i koliko je zapravo bitno investirati ga kako bismo dobili natrag barem dio te izgubljene vrijednosti. Ipak, kako investirati? Trebamo li otkupiti dio neke tvrtke? Trebamo li naći neku profitabilnu industriju i kupiti dionice?

Za sve savjete u vezi investiranja definitivno je najbolje pitati stručnu osobu. Na taj način osigurat ćete si kvalitetnije izbore, pogotovo ako se radi o nekim većim iznosima novaca.

ispunjavanje loto kartica
FOTO: SHUTTERSTOCK

5. Ulažite u druge, ali ne posuđujte puno.

Ako ste javno obznanili svoj loto dobitak, postoji šansa da će vam drugi ljudi vrlo brzo početi dolaziti sa “sitnim” (a kasnije objektivno velikim) zahtjevima koji se odnose na posuđivanje novaca. Naravno da svoj novac možete i trošiti i davati kako želite, međutim bilo bi bolje da ga uložite u članove obitelji koji su to zaslužili, no da novac polako nestane kod onih koji to zaslužili nisu!

Zaključak

Dobitak na lotu događaj je koji će vas u potpunosti promijeniti, ali bitno je znati kako postupiti ukoliko se ovo zaista dogodi. Osim što se uvijek valja savjetovati s financijskim stručnjacima, možete se voditi i gore navedenim savjetima čiji je cilj dugoročno vas osigurati.