Tjestenina: slasne vrste i 23 zanimljivosti

U svijetu kulinarskih čarolija, malo je jela koja su tako raznolika kao ona koja u sebi sadrže tjesteninu. Ovo univerzalno jelo, koje se čini da ima bezbroj oblika, tekstura i načina pripreme, osvaja srca gurmana širom planete. 

Tjestenina, duboko ukorijenjena u bogatoj kulturnoj baštini Mediterana, postala je sinonim za uživanje u mirisnoj i bogatoj hrani.

U ovom članku ćemo vas provesti kroz šarolik svijet tjestenine, istražujući različite vrste, njezinu bogatu povijest i zemlje u kojima se najviše cijeni i jede. Otkrit ćemo kako je tjestenina postala simbol gostoljubivosti na tanjurima širom svijeta te kako se prilagodila raznim kulinarskim tradicijama. 

tjestenina
FOTO: SHUTTERSTOCK

Postoje stotine, pa čak i tisuće različitih vrsta tjestenine širom svijeta, svaka sa svojim karakterističnim oblikom, veličinom i teksturom. Tjestenina dolazi u mnogim varijacijama, a nove se i dalje razvijaju.

18 najpoznatijih vrsta tjestenine

1. Špageti

Dugi i tanki špageti su jedna od najpoznatijih vrsta tjestenine i često se poslužuju s različitim umacima. Najpoznatije jelo sa špagetima je “Spaghetti Bolognese” ili “Spaghetti alla Bolognese”.

2. Fettuccine

Ovi široki rezanci su često povezani s bogatim kremastim umacima poput umaka Alfredo pa se najpoznatije jelo s fettuccinima zove “Fettuccine Alfredo”. Ovo se jelo sastoji od fettuccina prelivenih kremastim umakom od maslaca, vrhnja i parmezana.

3. Penne

Penne su kratki cilindri s odrezanim dijagonalnim krajevima pa su idealni za hvatanje umaka. Najpoznatije jelo u kojem se koriste penne je “Penne all’Arrabbiata”, što su zapravo penne prelivene pikantnim paradajz sosom koji sadrži crvenu papriku, bijeli luk, maslinovo ulje, crvenu papriku te malo ljute paprike ili čilija za dodatni začin.

4. Ravioli

Ovo je vrsta punjene tjestenine, obično sa sirom, mesom ili povrćem, a često se poslužuje s umacima. Među najpopularnijima su ravioli s ricottom i špinatom. 

5. Lasagne

Lasagne uključuju tjesteninu složenu u obliku velikih tankih listova, koja se koristi za slojevito pripremljena jela poput lazanja.

Lazanje se često prave s različitim nadjevima. Tradicionalna verzija uključuje slojeve mesa (najčešće mljevenog mesa govedine), sira (kao što je ricotta ili mozzarella) i paradajz sosa. Međutim, postoji mnogo varijacija koje uključuju povrće, ribu, piletinu ili čak slatke sastojke za desertne lazanje.

6. Rigatoni

Slični pennama, rigatoni su šuplji cilindri, ali su veći i širi. Jedno od poznatih jela s rigatonima je “Rigatoni all’amatriciana” ili “Pasta all’amatriciana”. 

Ovo je klasično talijansko jelo koje potječe iz regije Lazio i sastoji se od rigatona prelivenih umakom od pancete, paradajza, crvene paprike, bijelog luka i crvenog bibera. Jelo je obično začinjeno  parmezanom ili pekorinom, talijanskim sirom.

7. Farfalle

Farfalle su tjestenina u obliku leptira ili mašni, a često se koriste u hladnim salatama. Jedno od poznatih jela s farfallama je “Farfalle alla Primavera”. Ovo je jelo koje obično sadrži farfalle i raznovrsno sezonsko povrće.

8. Orzo

Ova tjestenina je slična riži i često se koristi u juhama i salatama. Jedno od poznatih jela s orzom je “Orzotto sa šafranom”. Ovo jelo je slično klasičnom talijanskom rižotu (risotto), ali umjesto riže koristi se orzo.

vrste tjestenine
FOTO: SHUTTERSTOCK

9. Cavatappi

Ovo je tjestenina koja podsjeća na spiralnu formu i odlična je za hvatanje gustih umaka. “Cavatappi and Cheese” je varijacija „Macaroni and Cheese“ jela.

10. Udon

Ovo je japanska tjestenina, obično široka i okrugla, i često se koristi u juhama. Popularno jelo s udon rezancima je “Yaki Udon”. 

Yaki Udon je japansko jelo koje se priprema koristeći udon rezance, a često sadrži povrće i meso ili morske plodove. Ovaj obrok se priprema na visokoj temperaturi u velikoj tavi ili woku, često s dodatkom soja sosa i drugih začina.

11. Cannelloni

Ovo su veliki, cilindrični komadi tjestenine koji se punjeni mesom, sirom ili povrćem, a zatim se peku u pećnici s nekim umakom. Jedno od najpoznatijih jela koje se pravi od cannellona je “Cannelloni al Forno”.

12. Orecchiette

Orecchiette znače “male uši” na talijanskom, i dobila su ime po svom karakterističnom obliku koji sliči na male čašice. Jedno od poznatih jela s orecchiette je “Orecchiette con Cime di Rapa” ili “Orecchiette s keljom.”

13. Conchiglie

Ova tjestenina ima oblik školjke i odlična je za pripremu umaka koji se zadržavaju unutar školjki.

14. Linguine

Slični špagetima, ali su malo širi i ravniji, a često se koriste za jela s morskim plodovima. Jedno od poznatih jela s linguinima je “Linguine alle Vongole,” sa školjkama.

Linguine alle Vongole je klasično talijansko jelo, posebno popularno na obali Italije, u mjestima kao što su Kampanja i Sicilija.

15. Manicotti

Ova punjena tjestenina je velika, šuplja, i često se puni ricotta sirom i špinatom, a zatim peče u umaku.

16. Pappardelle

Ovi široki rezanci sliče trakama i često se koriste u kombinaciji s bogatim umacima. Pappardelle al Cinghiale je klasično toskansko jelo koje se sastoji od pappardelle tjestenine i umaka od divlje svinje.

17. Campanelle

Campanelle znače “malo zvonce” na talijanskom, i imaju oblik zvona ili kape. Campanelle al Pesto je ukusno i brzo jelo koje se priprema koristeći campanelle tjesteninu prelivenu pesto sosom.

18. Trofie

Trofie su mala tjestenina s dugim, tankim oblicima i često se koriste u Liguriji za pripremu pesto tjestenine.

Gdje i kada je nastala tjestenina?

Tjestenina je izuzetno stara namirnica koja je svoje korijene pronašla u drevnim kulturama na Bliskom istoku i u Aziji. Njeno porijeklo nije sasvim jasno, ali se smatra da je pravljenje tjestenine započelo prije više tisuća godina.

Prvi pisani tragovi o tjestenini potječu iz Kine, gdje su je pravili i koristili prije više od 4 tisuće godina. Kinezi su tjesteninu pravili od pšeničnog brašna ili riža. Tjestenina se tada širila prema zapadu preko putovanja trgovaca i svilara na starijim trgovačkim rutama, poznatim kao Put svile.

U međuvremenu, u antičkom Rimu i Grčkoj također su razvijeni slični oblici tjestenine. Rimski pisac Cato Stariji čak je spomenuo recept za tjesteninu u svojim spisima. Tjestenina je postala popularna u starom Rimu i bila je važan dio vojničke ishrane.

Italija, iako često povezana s tjesteninom, nije bila njen izumitelj. Međutim, Italija je postala domaćin tjestenine i igrala je ključnu ulogu u njenom širenju i popularizaciji. 

Različite vrste tjestenine i tehnike pripreme postale su sastavni dio talijanske kuhinje, i Italija se često smatra domovinom modernih jela od tjestenine poput špageta, lazanja i raviola.

Danas je tjestenina omiljena hrana širom svijeta i ima različite oblike i recepte u različitim kulturama i jedna je od najomiljenijih i najprakticnijih namirnica u globalnoj kuhinji.

Talijani i njihova strast prema tjestenini

Italija se smatra nacijom koja jede najviše tjestenine. Tjestenina je duboko ukorijenjena u talijanskoj kulturi i kuhinji te je postala simbol talijanske gastronomije. 

Italija je poznata po raznolikim jelima kao što su špageti, ravioli, lasagne, fettuccine, penne i mnogi drugi oblici tjestenine.

Talijani su poznati po svojoj strasti prema tjestenini, a različite regije Italije imaju svoje karakteristične recepte i preferencije kada je u pitanju priprema i serviranje tjestenine. 

Primjerice, južna Italija često koristi više maslinovog ulja i začina, dok se sjeverna Italija fokusira na bogate sireve i umake. Tortellini su čak i punjeni sami po sebi!

Također, tjestenina se često jede kao glavno jelo ili prilog u talijanskim obrocima, a Talijani su poznati po svakodnevnom uživanju u tjestenini. Tradicionalna priprema tjestenine u Italiji naglašava upotrebu kvalitetnih sastojaka i tehniku kuhanja kako bi se postigao savršeni okus.

Italija je poznata po mnogim ukusnim jelima s tjesteninom, a neka od najpoznatijih talijanskih jela koja uključuju tjesteninu uključuju:

tjestenina s kozicama
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Spaghetti Carbonara

Ovo je klasično rimsko jelo koje se priprema sa špagetima, pancetom (slaninom), jajima, parmezanom i začinima. Rezultat je bogato i kremasto jelo s izraženim okusom slanine.

2. Lasagne

Lasagne su slojevito jelo koje se pravi s velikim listovima tjestenine, slojevima mesa (obično goveđeg), umaka od rajčice, bešamela i sira. Peče se u rolu, a svaki sloj čini ovu pastu neodoljivom.

3. Ravioli 

Ravioli su punjena tjestenina koja dolazi u raznim oblicima i punjenjima, poput ricotte i špinata. Poslužuju se s raznim umacima, uključujući maslac i paradajz sos. 

4. Fettuccine Alfredo

Ovo jelo iz Rima sastoji se od širokih rezanaca (fettuccine) prelivenih kremastim umakom od maslaca, vrhnja i parmezana. Jelo je izrazito bogato i dekadentno.

5. Penne alla Vodka

Ovo jelo kombinira penne tjesteninu s umakom od paradajza, vrhnja, votke i crvene paprike. Rezultat je kremasto, blago ljuto jelo s bogatim ukusom.

6. Tagliatelle al Tartufo

Tagliatelle tjestenina se često poslužuje s tartufima, bilo bijelim ili crnim. Ovo je jednostavno jelo koje se ističe bogatstvom okusa tartufa.

7. Linguine ai Frutti di Mare

Ovo je morsko jelo koje kombinira linguine tjesteninu s različitim plodovima mora, poput škampa, dagnji i lignji, u umaku od rajčice, bijelog vina i začina.

8. Orecchiette con le Cime di Rapa

Orecchiette su tjestenina u obliku malih ušiju koja se često služi s  jednom vrstom zelja, češnjakom, maslinovim uljem i ljutim papričicama.

Ovo su samo neka od najpoznatijih talijanskih jela s tjesteninom, ali talijanska kuhinja nudi mnogo više različitih jela, svako s vlastitim jedinstvenim okusom i tradicijom.

23 zanimljivosti o tjestenini koje možda niste znali

1. Tjestenina nije uvijek bila “talijanska”.

Iako se danas povezuje s Italijom, tjestenina je svoje korijene pronašla u drevnoj Kini i Mediteranu te se širila kroz različite kulture.

2. Tjestenina dolazi u različitim bojama.

Osim tradicionalnih žutih rezanaca, postoje tjestenine u crvenoj (od rajčice), zelenoj (od špinata) i crnoj (od tinti lignji) boji.

3. Prvi poznati recept za tjesteninu potječe iz 4. stoljeća prije Krista.

Recept za tjesteninu s jajima pronađen je u rimskim arhivima.

4. Tjestenina je nekada simbolizirala plodnost.

U antičkom Rimu, običaj je bio da mladenke bacaju tjesteninu na svoje goste kako bi osigurale plodnost.

5. Kuhana tjestenina sadrži manje kalorija od kuhanih krumpira ili riže.

Tjestenina je lagana i niskokalorična ako se kuha bez teških umaka.

kako spremiti tijesto
FOTO: SHUTTERSTOCK

6. Tjestenina je idealna hrana za izvanredne situacije.

Dugački rok trajanja i jednostavna priprema čine je čestim sastojkom u vojnoj i humanitarnoj prehrani.

7. Prva tvornica tjestenine u Sjedinjenim Američkim Državama otvorena je 1848. godine. 

Tvornica se zvala “Vermicelli Factory.”

8. Rim je domaćin Muzeju tjestenine.

Muzej se zove “Museo Nazionale delle Paste Alimentari” i sadrži bogatu kolekciju različitih vrsta tjestenine.

9. Njemačka proizvodi tjesteninu od piva.

Postoje posebne vrste tjestenine napravljene od piva, poznate kao “bierfiedeln.”

10. Tjestenina se može izrađivati i od heljde, kukuruza i drugih žitarica.

Ne mora uvijek biti napravljena od pšenice.

11. Postoji Svjetski dan tjestenine.

Svake godine, 25. listopada, obilježava se Svjetski dan tjestenine.

12. Najduža poznata tjestenina na svijetu bila je duža od 3 kilometra.

Bila je to špageta napravljena u Italiji.

13. Pravilna termička obrada tjestenine je “al dente.”

To znači da tjestenina treba biti kuhana tako da ostane čvrsta kad se zagrize.

14. U Aziji se često pravi i jede tjestenina od riže.

Ovo je posebno popularno u zemljama poput Tajlanda, Kine i Vijetnama.

15. “Macaroni” je popularan pojam u pop kulturi.

Ova riječ često se koristi u pjesmama, filmovima i drugim medijima.

16. Talijani su razvili preko 600 različitih oblika tjestenine.

Svaka regija Italije ima svoje specifične oblike.

17. Tjestenina je nekad bila prestižna hrana u srednjem vijeku.

Smatrala se luksuzom i statusnim simbolom.

18. Tjestenina se može koristiti za stvaranje različitih vrsta kreativnih umjetničkih djela.

Postoje umjetnici koji koriste tjesteninu za stvaranje skulptura i slika.

19. Rim ima specifične običaje vezane uz tjesteninu.

U Rimu se tjestenina često priprema s crnim paprom i Pecorino sirom, stvarajući poznato jelo “Cacio e Pepe.”

20. Tjestenina se može koristiti u desertima.

U talijanskoj kuhinji postoje slatke poslastice poput canola i sfogliatella.

21. U Aziji se tjestenina od jaja često koristi u juhama.

Takva tjestenina se zove “wonton noodle” i česta je komponenta juha poput wonton juhe.

22. Tjestenina se može pržiti.

Tjestenina koja se prži često se koristi u azijskim jelima poput Pad thai.

23. Kao nacija, Italija troši najviše tjestenine po stanovniku na svijetu. 

Prosječni Talijan konzumira oko 23 kilograma tjestenine godišnje.