Zabavne društvene igre za vikende kod kuće

Foto: Pixabay

Društvene igre razvijaju kognitivne vještine kao što su rješavanje različitih prepreka, pamćenje i razmišljanje. Istovremeno donose i pregršt zabave – stoga vam donosimo 6 ideja koje će svako druženje s ekipom dići na neku potpuno novu razinu!

Čovječe ne ljuti se!

Kad ste zadnji put igrali ovu tako jednostavnu, a opet fenomenalnu igru? ‘Čovječe, ne ljuti se’ klasična je društvena igra, poznata svim generacijama. Potrebno je najmanje dvoje, dok maksimalan broj igrača varira ovisno o ploči na kojoj se igra. Pravila su jednostavna, kao i cilj – potrebno je sve četiri figurice pospremiti u kuću prije nego ostali igrači to naprave ili vas spriječe u naumu tako da “pojedu” vašu figuricu.

Facebook je razvio alternativnu ‘Čovječe, ne ljuti se’ verziju gdje možete igrati online s igračima iz drugih gradova ili država.

Jamb

Jamb je još jedna zabavna društvena igra koja vas doista može zaokupiti satima. Igra se s pet kockica, a pravila su poprilično jednostavna. Igrač baca kockice tri puta u jednom krugu te, nakon svakog bacanja, odvaja one za koje smatra da će mu donijeti najbolji rezultat. Na kraju svog kruga, u tablicu koju posjeduje svaki igrač, upisuje najbolji rezultat odabranih kombinacija. Cilj je doseći najveći zbroj svih polja u tablici.

Kad se igra sa šest kockica, igrač po vlastitom nahođenju bira pet kockica koje će upisati u tablicu – dok je šesta nevažeća. Igra završava u trenutku kad i posljednji igra popuni sva polja tablice (što doista zna potrajati!), a pobjednik je onaj koji je uspio skupiti najviše bodova. 

Poker

Ako već niste, vrijeme je da zavirite u svijet pokera. Postoji više vrsta pokera, no osnovno načelo je isto. Djelitelj karata ima oznaku Dealer Button, a pravo dijeljenja prebacuje se u smjeru kazaljke na satu. Karte dijelite ili zatvoreno (okrenute prema dolje) ili otvoreno (okrenute prema gore), ovisno o varijanti pokera kojeg igrate. 

Nakon početnog dijeljenja zapravo kreće prvi krug klađenja, odnosno postavljanja uloga. Ako jedan od igrača postavi ulog, ostali su ga igrači obavezni pratiti ili su prisiljeni odustati ukoliko procijene da im se to ne isplati. Ako svi odustanu, igrač koji je postavio visok ulog nije obavezan pokazati karte, zbog čega nitko ne zna je li blefirao ili je doista imao ubojitu kombinaciju karata.

Alias

‘Alias’ je izuzetno zabavna igra s riječima koja se igra u timovima. Cilj je opisati zadani pojam pomoću sinonima ili nekih drugih, sličnih pojmova – ali u što kraćem vremenskom roku. Igra obuhvaća ploču, figuricu, pješčani sat i pregršt kartica s pojmovima. Tim koji najbrže pogodi dobiveni pojam, pomiče svoju figuricu za jedno mjesto na ploči.

Ukoliko nemate igru u fizičkom obliku, dostupna je i virtualna verzija u Google Play trgovini.

UNO

UNO je kartaška igra gdje svaki igrač dobije 7 karata, dok se ostale karte stavljaju na hrpu okrenutu prema dolje. Gornja se karta okreće te stavlja pored te hrpe, što zapravo označava mjesto na koje ćete u svakom krugu izbacivati po jednu kartu. 

Cilj je riješiti se svih karata, s tim da se može izbacivati samo jedna po krugu – i to na način da se po boji ili broju slaže s onom prethodno izbačenom.

UNO je ultrazanimljiva igra, jedinstvena po tome da ju svatko igra po svojim pravilima. Nekakav osnovni standard kojeg se svi drže, doduše, postoji, ali nebrojene su generacije i grupe ljudi dodavali interna pravila, čineći igru tako još dinamičnijom, zabavnijom i nepredvidljivijom.

Grad – država

Čak i ako nemate neku od navedenih ili ijednu drugu društvenu igru kod kuće, možete je vrlo lako napraviti sami. Za dobru staru ‘grad-država’ igru, dovoljna su vam dva lista papira, olovke i minimalno dva igrača. Nacrtajte tablice te napravite nekoliko kategorija kao što su država, grad, planina, rijeka, životinja, biljka… Odabrane skupine su proizvoljne – bitno je samo da ih je više i da vas doista natjeraju na razmišljanje.

Jedan od sudionika potom zadaje neko slovo abecede prema kojem je potrebno ispuniti kategorije. Bodovi se dodjeljuju za svaku rubriku; 5 se dobije ako vas minimalno dvoje ima isti pojam u jednoj rubrici, dok se 10 bodova dodjeljuje onima koji su se jedini dosjetili određenog pojma. Također, 15 bodova ide sudioniku koji je jedini popunio određenu rubriku.