Briškula – povijest, pravila i najveće posebnosti

briškula

Priču o hrvatskoj kartaškoj tradiciji nemoguće je ispričati, a da se ne spomene briškula, jedna od omiljenih igara u našim obalnim i priobalnim krajevima.

Riječ je o zabavnom strateškom nadmudrivanju koje se najčešće igra u parovima, s pravilima prilagođenima hrvatskom podneblju, kako bi svi uključeni mogli strastveno uživati u onome što im nudi briškula.

Ova kartaška igra već najmanje stoljeće i pol neizostavna je razbibriga od Istre do Dalmacije, a koja su joj pravila, po čemu je posebna i odakle je došla u Hrvatsku, donosimo u našem detaljnom vodiču…

Povijest briškule

Iako se vjeruje da je neki oblik briškule postojao u Danskoj već u 15. stoljeću, a povezuje se ovu igru također s Francuskom i Nizozemskom, zapravo je tek u Italiji poprimila trenutni oblik i postala talijanska nacionalna kartaška igra.

“Briscola”, kako je zovu Talijani, svoju eksploziju doživjela je potkraj 19. stoljeća, kada je tvornica Mondiano u Trstu počela tiskati Carte Triestine, tršćanske karte koje su brzo stigle i u Hrvatsku.  

Briškula kao igra brzo je osvojila Istru i Kvarner, a zatim i dalmatinsku obalu, sve do Crne Gore u kojoj također predstavlja omiljenu kartašku igru u obalnim krajevima.

Pravila se ponešto razlikuju u različitim podnebljima, prije svega po pitanju dijeljenja i izvlačenja karata, ali i dopuštene komunikacije među igračima. No, što je najvažnije, u svojoj suštini u cijeloj su Hrvatskoj pravila čvrsto bazirana na originalnoj talijanskoj verziji.

Novost u svijetu briškule dobili smo u posljednja dva desetljeća, kada se pojavila online verzija ove igre, što je strastvenim igračima dodatna prilika za zabavu, putem mobilnog telefona. 

Nema sumnje, igrala se na Internetu ili u pravom svijetu, “briscola” će uvijek biti društvena igra koja okuplja prijatelje i omogućuje im međusobno natjecanje, uz pravila koja daju priliku za različite lukave strategije…

Pravila briškule

Briškula karte
Foto: Wikipedija

Briškula je igra koju može igrati od 2 do 5 igrača, ali se najčešće igra u parovima. Postoje dvije osnovne verzije:

  • obična briškula – svaki igrač baca jednu kartu kroz svaku “ruku”,
  • dupla briškula – igrači bacaju dvije karte kroz svaku “ruku”.

Ukupno je 40 karata u špilu, po deset u svakoj boji, s kartama u brojkama od 2 do 7, a tu su još as iliti jedinica, kralj, konj i fanat. Tršćanske karte dolaze uz ove četiri boje:

  • dinari – karte sa simbolom starorimskog novca,
  • baštoni – karte sa simbolom toljage, štapa ili batine,
  • špadi – karte sa simbolom mačeva,
  • kupe – karte sa simbolom kaleža vina.

U briškuli postoji adut, koji se otkriva tijekom dijeljenja, a svaki igrač započinje s tri karte u rukama u običnoj briškuli, a četiri u dvostrukoj. Nakon odigrane “ruke” slijedi izvlačenje zamjenskih karata.

Cilj je skupiti više bodova od protivnika, no zanimljivo je da partija može završiti i remijem, jer ukupno je 120 bodova u igri. U tom slučaju ne odlučuje zadnji štih, već se u potpunosti ponavlja dijeljenje.

Igrači dobivaju bodove samo za ovih pet vrsta karata, ako su ih uspjeli osvojiti tijekom igre:

  • as – vrijedi 11 bodova,
  • trica – vrijedi 10 bodova,
  • kralj – vrijedi 4 boda,
  • konj – vrijedi 3 boda,
  • fanat – vrijedi 2 boda.

Kako osvojiti štih? Prije svega bacanjem aduta, koji se naziva briškula, jačim od svake druge karte. Bodove je moguće uzeti i bacanjem jače karte u istoj boji, od one koju je prvi igrač stavio na stol.

Krajnji cilj igre je doći do 4 pobjede, a briškula se često kombinira s trešetom, još jednom talijanskom kartaškom igrom, da bi u “majstorici”, u slučaju rezultata 1:1 obično briškula bila ta koja odlučuje konačnog pobjednika…

Rječnik briškule

Rječnik
Foto: Unsplash
  • briškula – ime igre i naziv za adut,
  • zog – boja karata,
  • punat – osvojeni bod,
  • karik, karig – kombinacija asa i trice,
  • figure – karte sa slikama; kralj, konj i fanat,
  • peška – uzimanje zamjenske karte,
  • ruka – jedno bacanje karata u partiji,
  • lišine, lišo – karte bez bodovne vrijednosti; 2, 4, 5, 6 i 7,
  • frankuša – najjača karta u igri,
  • štrocatura – dobivena ruka uz bacanje karika,
  • moti – signali kojima se igrači dogovaraju,
  • češanj – pobjeda 4:0, bez izgubljene partije.

Najveće razlike između briškule i bele

Dvije najpopularnije hrvatske tradicionalne kartaške igre, briškula i bela, imaju stvari po kojima su prilično različite.

Prva je ta što se briškula igra s 40 karata, a ne 32, a u tršćanskom špilu nema dame iliti babe, na koje smo navikli u beli.

U briškuli je moguć i remi, dok ga nema u beli, ali ima zvanja sve do 200 bodova, koja mogu u potpunosti usmjeriti ishod partije. Tako nešto ne postoji u ovoj talijanskoj kartaškoj igri, no dopušteno je dogovaranje među igračima, za što bi par u belotu odmah završio diskvalificiran.

Razlikuje se naravno i podjela karata, jer u beli nema izvlačenja tijekom partije, a adut bira igrač koji je na redu i želi inicijativu, dok se u briškuli određuje što će biti adut slučajnim izborom.

Što se pak bodovanja tiče, ono je zapravo vrlo slično, s tim da trojka predstavlja u briškuli ono što u beli predstavlja desetka. A možda najveća razlika između ove dvije igre je ta da “iberanje”, odnosno igranje jače karte u istoj boji nije obavezno u briškuli, što otvara priliku za neke sasvim drukčije taktičke ideje, među hrvatskim zaljubljenicima u kartašku razbibrigu…

Budućnost briškule  

Iako se radi o talijanskoj kartaškoj igri, briškula danas polako već spada pod hrvatsku kulturnu tradiciju, koja sigurno neće iščeznuti u godinama koje dolaze.

Uvijek će biti onih koji će vruće ljetne dane kratiti skupljajući aseve, trojke, kraljeve, konje i fanate, uz bocu bevande i neizostavnu marendu.

Digitalno doba omogućilo je igru briškule na Internetu, protiv igrača iz različitih dijelova naše zemlje. Pravila su takva da kvaliteta izvučenih karata u velikoj mjeri odlučuje ishod, pogotovo ako igraju iskusni igrači pa ne možemo očekivati da briškula ikad postane dio online casina ili stekne vrtoglavu popularnost poput Texas Hold ’em pokera.

Briškula i poker
Foto: Unsplash

Međutim, sigurno da će i u moderno doba briškula imati brojne poklonike, pogotovo među onima koje krasi lokal patriotizam i ljubav prema rodnom kraju, jer takvi upravo u briškuli vide dio svog identiteta…