Kako učiniti svoj dom energetski efikasnijim?

Foto: Pixabay

Najveći dio struje koju trošimo u kućanstvima odlazi na grijanje, hlađenje i rasvjetu. Zaista je kontraproduktivno ako pažljivo pokušavamo zagrijati svoj životni prostor samo da bi nam na koncu sva toplina pronalazila svoj put van i tjerala nas da trošimo više energije nego što je potrebno za manji učinak od željenog. Postoji puno sličnih primjera na kojima naš dom gubi na svojoj energetskoj efikasnosti, a upravo ćemo zato pokušati čitateljima ostaviti nekoliko korisnih savjeta na koji način mogu svoj dom učiniti energetski efikasnijim.

Odradite analizu

Prije nego što se odlučite krenuti u neke akcije poboljšanja svog doma, najpametnije bi bilo analizirati što kažu brojke. Naravno, kako bi na što bolji način smanjili potrošnju energije u svom domu, potrebno je znati na što se ona najviše troši i može li se potrošnja smanjiti u tom segmentu. To se može saznati jednostavnim proračunima ili pak raznim uređajima koji mjere takve stvari.

Grijanje i hlađenje

Grijanje i hlađenje doma su dvije radnje koje na godišnjoj razini troše najviše energije. Upravo zato su segment na kojem je najvažnije poraditi u svrhu očuvanja energetske efikasnosti. Iako će ljudima ponekad biti teško navigirati kroz grijanje i hlađenje kako bi kontrolirali svoju potrošnju, ako nemaju uređaje kao što su pametni termostati, morat će početi obraćati pažnju na to. Primjerice, jedan od sjajnih načina grijanja prostorije je konvektorska grijalica na kojoj se može odrediti kada da se sama ugasi. Također, jedno od najefikasnijih rješenja svakako je pravilna izolacija. Ona će smanjiti račune za struju i dugoročno gledano donijeti značajne uštede.

Gasite svoje uređaje na pametan način

Potpuno je jasno da velik dio uređaja koji vam rade tijekom dana ne moraju biti uključeni. Uz to, ček i neki od segmenata vašeg doma koji su u pogonu mogu biti efikasniji. Najbolji takav primjer su LED žarulje. Iako se radi o potrošaču koji ne troši previše struje gledajući kratkoročno, na jednoj godišnjoj razini zapravo dosta velik udio potrošnje odlazi upravo na rasvjetu. LED žarulje troše znatno manje struje za svoj rad, a u velikom broju situacija zapravo su puno bolje i oku ugodnije. Njihov se rok trajanja broji u godinama i danas bi svi trebali koristiti ovaj tip rasvjete u svom domu i oko njega.

Pranje i sušenje odjeće

Još jedan često zanemaren segment u potrošnji električne energije su pranje i sušenje odjeće. Naravno, to je nešto bez čega ne možemo i svakodnevno nam je potrebno, ali bitno je znati da i ovdje možemo poboljšati energetsku efikasnost našeg doma. Ako imate staru perilicu ili sušilicu i svakako vam se čini da bi u skorijoj budućnosti mogli trebati novi takav uređaj, razmislite o tome da vam jedan od glavnih kriterija pri kupovini bude energetski razred. Danas među perilicama u ponudi možemo pronaći one s inverterskim motorom koje su puno efikasnije od svojih prethodnica. Kada je o sušilicama riječ, najbolji energetski razred imat će one s toplinskim pumpama. Kao što smo rekli već više puta, kratkoročno gledamo vam se ovaj tip unaprjeđenja doma možda čini neisplativim i lošim, no gledajući neki duži vremenski period, brzo se dolazi do zaključka da je vrlo isplativ i, ono što je najvažnije od svega, energetski efikasan.