Tehnološke inovacije koje mijenjaju sport

Sudac u nogometnoj utakmici koristi VAR tehnologiju
Foto: Shutterstock

Teško je reći kada je točno započeo sport, a to je i preširok pojam koji uključuje različite discipline. No, ono što definitivno znamo o njemu je da se razvijao praktički iz dana u dan. Postoje različiti načini na koje se sport razvija: to mogu biti nova pravila, igrači koji su toliko dobri da su praktički promijenili način na koji se sport igra ili pak tehnološke inovacije. U ovom tekstu govorit ćemo upravo o ovom zadnjem primjeru te se osvrnuti na to kako tehnološke inovacije mijenjaju i sport i koje su od njih najzapaženije posljednjih godina.

Povijest tehnoloških inovacija u sportu

Tehnološke inovacije u sportu imaju dugu i zanimljivu povijest. Jedna od prvih prekretnica koje pamtimo u sportu bio je razvoj foto-finiš tehnologije u atletici. Prije njegovog uvođenja, pobjednici utrka često su određivani subjektivnim odlukama sudaca, što je ponekad dovodilo do kontroverznih rezultata. Uvođenje foto-finiša omogućilo je precizno mjerenje rezultata, čime je donesena veća objektivnost i pravda u sport. Za one koji ne znaju, foto-finiš je način snimanja ciljne linije u utrkama, a sve u svrhu određivanja tko je pobjednik jednom kada dva ili više trkača gotovo istovremenu prođu ciljnu liniju.

Kroz 20. stoljeće, tehnološke inovacije su nastavile oblikovati sportski svijet. Pojava televizijskih prijenosa u boji u 1960-im godinama značajno je promijenila način na koji se sport doživljava, omogućavajući gledateljima širom svijeta da uživo prate događanja. Uz to, pojavili su se uređaji za mjerenje brzine udaraca u tenisu i bejzbolu što je omogućilo poboljšanje performansi igrača, kao i jednu novu dimenziju gledateljima koji su se pobliže upoznali s izvedbama igrača.

Krajem 20. i početkom 21. stoljeća, dolazak Interneta neopisivo je promijenio sport. Analitički alati su omogućili dublje razumijevanje performansi, a napredak u materijalima i dizajnu sportske opreme doveo je do poboljšanja u sigurnosti i učinkovitosti.

Tehnologija u gledanju sporta

prijatelji gledaju nogometnu utakmicu na televiziji
Foto: Shutterstock

Tehnologija je revolucionizirala način na koji se sportovi prikazuju, a ponudila je gledateljima neke dotad neviđene načine kako gledati sport i uživati u njemu. Jedna od najznačajnijih inovacija je svakako bila uvođenje “replay” prikaza, odnosno reprize. Ova tehnologija, koja je prvi put korištena tijekom sportskih prijenosa 1960-ih, omogućila je gledateljima da još jednom uživaju u nekom dobrom potezu ili golu, a sve dok utakmica još uvijek traje.

S razvojem tehnologije, kvaliteta prijenosa je također jako porasla. To je jako jednostavan zaključak jednom kada usporedimo načine na koji danas gledamo sportske prijenose s načinima na koji su se oni nekoć gledali putem televizora.

Gledanje sporta danas je moguće i na raznim drugim mjestima, a ponajviše koristeći Internet i sve njegove blagodati. Kladionice Bet365 i 22bet dobar su primjer toga jer gotovo svakodnevno nudi tisuće prijenosa raznih sportova koji se odvijaju diljem svijeta. Također, moguće je kupiti neki programski paket sa sportskim kanalima ili jednostavno pronaći stranicu koja omogućuje prijenose.

Tehnologija na samom terenu

Kao što smo rekli, razvoj tehnologije je bio razlog za značajaj napredak u prikazivanju sporta, ali danas se ona uvelike koristi i na samim terenima. Jedna od najistaknutijih inovacija je tehnologija za pomoć u donošenju sudačkih odluka. Naravno, radi se o VAR (Video assistant Referee) tehnologiji, a ona služi kako bi sudac još jednom pogledao sporni detalj utakmice i donio odluku što suditi u tom trenutku. VAR se koristi u sportovima kao nogomet, košarka i rukomet, dok u sportovima poput tenisa i odbojke postoji tehnologija poznata kao Hawk-Eye, koja pomaže sucima da odluče je li lopta prilikom udarca bila u terenu ili van njega.

Neke nosive tehnologije, poput senzora i pametnih satova, postale su također neizostavan dio suvremenog sporta. Ovi uređaji prate različite parametre igrača, uključujući rad srca, brzinu, udaljenost koju su prešli i mnoge druge. Ovi podaci su ključni za praćenje fizičkog stanja sportaša, prevenciju ozljeda, i optimizaciju treninga.

Prijenosni sport

osoba koristi pametni sat prilikom trčanja
Foto: Shutterstock

Uz tehnologiju, sport je danas prisutan gdje god se nalazili. Dovoljno je imati samo neki pametni uređaj uz sebe, a najčešće je to mobitel. Iako se radi o uređaju koji stane u džep, na njemu je moguće gledati sportske susrete, proučavati statistike, čitati sportske vijesti i slično. Uz to, klađenje je danas jako popularno, a razne kladionice zato su omiljene destinacije ljubitelja sporta.

Ranije smo spomenuli i pametne uređaje koji prate performanse igrača, a jedan od onih koji je vrlo dostupan svima je pametni sat ili pametna narukvica, koja će i od običnog čovjeka učiniti sportaša. Oni mogu mjeriti razne detalje u svojoj svakodnevici putem tih uređaja, što ih sigurno može i dodatno motivirati da žive zdravije i više se kreću, a to su neke od prednosti koje nosi i sam sport.

Zaključak

Tehnologija je neizostavan dio sporta, posebice zadnjih godina kada se užurbano razvija. Nemoguće ju je igrnorirati i često se pronađe neki sjajan način na koji može unaprijediti sport. Međutim, postoje i oni koji se ne slažu s njezinim integriranjem u sport i smatraju kako uz razne prednosti, donosi i jedan velik broj mana.

Međutim, neupitno je da će nastaviti pronalaziti svoj put na sportska borilišta, a nama ostaje vidjeti na koje sve načine i kako će promijeniti sportove koje volimo.