6 najvećih sportskih oklada svih vremena

Foto: Pixabay

Kad pomislite na sportsko klađenje, možda vam pada na pamet osvojiti samo nekoliko stotina kuna, ako vam se posreći. No, neki su kladioničari imali iznimnu sreću i osvojili milijune kladeći se na svoje omiljene momčadi. Klađenje općenito pa tako i klađenje u hrvatskim kladionicama steklo je popularnost zahvaljujući lakoći na koju fanovi mogu staviti oklade na svoje omiljene momčadi. U nastavku su prikazane najveće sportske oklade svih vremena. 

Billy Walters – oklada od 3,5 milijuna dolara

Američki poduzetnik, filantrop i umirovljeni profesionalni kockar smatra se jednim od najuspješnijih sportskih kladitelja u Las Vegasu, s nizom pobjeda koje se protežu na više od 30 godina. Walters je osvojio 3,5 milijuna dolara na Super Bowlu XLIV nakon što se kladio na New Orleans Saints. Uspješno se kladio na Saintse, koji su bili autsajderi, a slučajno su osvojili prvi Super Bowl ikada s rezultatom 31-17 protiv Coltsa. Zbog svoje reputacije, Walters je često stavljao oklade preko “trkača” kako kladionice ne bi bile svjesne osobe koja stoji iza oklade.

Vegas Dave – 2,5 milijuna dolara

Njegovo pravo ime je Dave Oancea i poznati je kockar iz Las Vegasa. Pred početak bejzbol sezone, još u travnju 2015., Dave Oancea uložio je 100.000 dolara na Royals da bi osvojio World Series s koeficijentom 30 na 1. (drugim riječima, ako netko položi ulog od 1 dolar, osvaja 30 dolara ako pogodi.) U nedjelju navečer Vegas Dave  unovčio je 2,5 milijuna dolara. Vjeruje se da je to najveća futures oklada unovčena u povijesti sportskog klađenja, ona koju je napravio kad je momčad bila na posljednjem mjestu. Njegov je dobitak čak potaknuo jedan casino da promijeni način na koji prihvaća oklade na futures.

Steve Whiteley – 1,45 milijuna funti (približno 1.825.274 milijuna dolara)

Steve Whiteley, 61-godišnji inženjer, vjerojatno drži krunu svih jackpotova zbog kojih padaju vilice na sportskim kladionicama. Gospodin Whiteley nije bio redovni igrač na konjskim utrkama. Tako je jednog divnog utorka ujutro u proljeće 2011. godine samo uživao u slobodnom danu na trkalištu Exeter. Nije imao pojma da će mu njegova karta od 2 funte donijeti ogromnu nagradu od 1.45 milijuna funti. Kao što je kasnije spomenuo u nekoliko intervjua, “tresući se poput lista”, njegovo prisustvo na trkalištu toga dana bila je slučajnost – iskoristio je  besplatnu kartu za uživanje u konjskim utrkama. Whiteley je toga dana ispravno odabrao šest konja, od kojih je jedan izgubio u svih svojih 28 utrka u prošlosti, i imao je profit od 1,5 milijuna funti.

James Adducci – 1,2 milijuna dolara

Oklada Jamesa Adduccija na Tiger Woodsa jedna je od onih koje će ući u povijest kao odvažan, ali ipak vrlo zahvalan potez. Woodsova Masters Victory 2019. bila je njegova prva ključna pobjeda u prvenstvu u 11 godina, a odabir oklade od 85.000 dolara na golfera koji nije osvojio prvenstvo toliko dugo zvuči nevjerojatno rizično za većinu nas! Adducci je zasigurno znao što radi – jer se njegova hrabra inicijativa isplatila, donijevši 1,2 milijuna dolara (oko 760.000 funti) i oborivši rekord Williama Hilla za najveću pojedinačnu isplatu na futures okladu.

Fred Craggs – milijun funti (približno 1.258.288 milijuna dolara)

Taj 60-godišnji prodavač gnojiva, ostvario je svoje snove kada je osvojio milijun funti iz male oklade od 62 dolara. Fred Craggs iz Yorkshirea odabrao je osam konja. Ne prema formi ili kvaliteti, nego osam čija su mu imena ‘zvučala najbolje’. Svih osam bili su među autsajderima na utrkama u Sandownu, Dubaiju i Wolverhamptonu, ali su nekim čudom – svi pobijedili. Ukupan koeficijent je bio 2.000.000, ulog 50 penija, a Fred je na konjima s imenima poput Isn’t That Lucky, Racer Forever i A Dream Come True preko noći postao milijunaš. Istog vikenda proslavio je 60. rođendan. Bolji poklon nije mogao dobiti.

Mike Futter – 800.000 funti 

Ime Mikea Futtera nije nečuveno u kladioničarskoj industriji – ali ova velika pobjeda povećala je njegovo priznanje deset puta. Godine 2003. Futter je prokockao vlastitog konja: Monty’s Pass. Konj ga nije iznevjerio, a Fetter je dobio 348.000 funti jer je bio vlasnik Monty’s Pass -a, a zatim i dodatnih 400.000 funti za uspješno klađenje na svog konja od 40/1 do 16/1 koeficijenta.

Ovih šest priča pokazuje da je moguće preko noći obogatiti se na kladionici. Na prvi pogled izgleda prilično lako baviti se sportskim klađenjem, ali ako se malo zagrebe ispod površine, vrlo brzo ćete shvatiti da je sportsko klađenje jedan iznimno težak posao i da je potrebno dosta znanja i discipline kako bi bili uspješni u istom. Neka vam ove priče budu inspiracija ukoliko želite iskušati vaše vještine ili pak puku sreću.