7 svjetskih čuda: Postoji 7 starih i 7 novih

7 svjetskih čuda uključuje sedam jedinstvenih znamenitosti iz područja građevinarstva i arhitekture koje su izgrađene za vrijeme drevnih antičkih civilizacija, a koje i danas oduševljavaju izvedbom.

Njihova gradnja, koja je u ono vrijeme bila izuzetno zahtjevna osobito s obzirom na broj dostupnih alata, trajala je godinama, ali rezultat je bio krajnje zapanjujući. Nastale su velebne građevine, jedinstvene po veličini i materijalima, ali i mnogim drugim osobinama.

Ovih 7 svjetskih čuda uključuje 7 znamenitosti koje ćemo opisati u nastavku kako bi vam otkrili njihovu ljepotu i čar.

1. Velika piramida u Gizi

Velika piramida u Gizi izgrađena je u 26. stoljeću prije Krista, a vrlo često se koristi i naziv Keopsova piramida. Mnogi misle da je izgrađena u čast egipatskim bogovima.

Prva na popisu 7 svjetskih čuda, ova je građevina visoka 146 metara i čine je kameni blokovi, od kojih je svaki visine otprilike 2 metra i dužine gotovo 5 metara.

7 svjetskih čuda
FOTO: UNSPLASH

Za gradnju piramide bilo je potrebno preko 2 milijuna takvih kamenih blokova što dovoljno govori o kompleksnosti izgradnje i zahtjevima ovako velikog gradilišta. Ipak, ni do dan danas nije u potpunosti otkriven način izgradnje ovako komplicirane građevine, koja se gradila 20 godina. Mnoga od 7 svjetskih čuda jednostavno su fascinantna što se tiče izgradnje – nitko nije siguran kako su izgrađena, pogotovo s obzirom na vrijeme u kojem su nastala.

Svaki kut piramide usmjeren je na jednu od glavnih strana svijeta, a glavni ulaz u piramidu nije u prizemlju već na visini od 18 metara. Danas se u piramidu ne ulazi kroz glavni ulaz, već kroz Pljačkaški tunel koji je nasilno probijen u 9. stoljeću kada su na ovo područje došli arapski pljačkaši koji su tražili plijen u piramidi. 

U piramidi se nalaze dvije odaje poznate pod nazivima Kraljeva i Kraljičina prostorija (u kojima se nalazi sarkofag) te treća prostorija u podzemlju koja je nedovršena. Mnogi arheolozi smatraju da se u njoj nalaze još neke neotkrivene prostorije.

Egipatski faraon Keops dao ju je graditi čim je došao na vlast, znajući da će biti potrebno mnogo vremena za gradnju ovako monumentalne građevine. 

Keopsova piramida, kao i ostale dvije uz nju, i danas su popularne turističke atrakcije. 

2. Viseći Semiramidini vrtovi u Babilonu

U 7 svjetskih čuda ubrajaju se i viseći babilonski vrtovi, iako se danas još uvijek ne zna gdje su bili i jesu li uopće postojali.

Većina povjesničara se slaže da su bili izgrađeni oko 500.g.pr.Kr. te da su se nalazili južno od mjesta na kojemu se danas nalazi grad Bagdad. 

Interesantna je činjenica da ovi vrtovi nisu bili izgrađeni za vrijeme vladavine kraljice Semiramide već ih je, po pisanju povjesničara tog vremena, dao izgraditi kralj Nabukodonosor koji ih je dao izgraditi za svoju ženu, kraljicu Amitis. Mnoga od 7 svjetskih čuda posvećena su poznatim ličnostima iz prošlosti.

Neki pak tvrde da ih je dao izgraditi za jednu od svojih priležnica koja je bila podrijetlom iz Perzije i kojoj je nedostajalo zelenilo njenih rodnih planina.

3. Zeusov kip u Olimpiji

Kip vrhovnog boga Zeusa također se ubraja u 7 svjetskih čuda, ali niti ova poznata znamenitost nije uspjela ostati sačuvana kroz godine. Ne zna se koja je bila njegova sudbina, ali većina vjeruje da je kip izgorio s hramom 425. godine.

Opis kipa sačuvan je u djelima grčkih putopisaca koji su ga detaljno opisali. Kip kojeg je izradio najpoznatiji grčki majstor kipar Fidija bio je izrađen iz zlata i slonovače, u impozantnoj visini od 13 metara, a materijali koji su ga okruživali također su bili posebni.

Prijestolje je bilo izrađeno od najkvalitetnije cedrovine ukrašene zlatom i dragim kamenjem, a u rukama je držao žezlo koje je također bilo izrađeno od zlata i slonovače.

Uz kip je vezana i posebna legenda koja govori o smrti cara Kaligule. Ona kaže da je za vrijeme svoje vladavine Kaligula dao naredbu da se kipu skine glava i da se na to mjesto stavi njegova glava. Radnici koji su to htjeli učiniti čuli su glasan smijeh iz glave Fidijina kipa te su pobjegli, a car Kaligula je umro odmah sljedeće godine. 

4. Artemidin hram u Efesu

Sljedeća građevina na popisu 7 svjetskih čuda nalazi se u Turskoj. Riječ je o veličanstvenom hramu božice Artemide, čiji se ostaci čuvaju u Britanskom muzeju, a hram su nažalost uništili Goti koji su provalili u njega u 3. stoljeću.

Hram je bio velik i uistinu veličanstven, a u njemu se nalazilo više od 120 stupova visine 18 metara. Stupovi su u podnožju bili reljefno oslikani, a u najvećoj prostoriji hrama nalazio se kip božice Atene visok oko 2 metra. Cijeli je hram bio izgrađen od mramora.

Artemidin hram
FOTO: UNSPLASH

Kip je bio izgrađen od najskupljih materijala: zlata, srebra i ebanovine te je bio optočen crnim kamenjem, baš kako priliči jednom od 7 svjetskih čuda. Stanovnici su je iznimno štovali jer je postojalo uvriježeno mišljenje da je bila rođena u Efezu, stoga su joj tijekom raznih ceremonija donosili darove. 

Na mjestu Artemidinog hrama danas se nalazi samo jedan stup i nekoliko kamenih blokova. Za sve one koji žele vidjeti kako je hram izgledao u stvarnosti može posjetiti Miniatürk, mjesto u Turskoj u kojem se mogu pronaći minijature svih važnih turskih građevina, pa tako i ovog hrama. 

5. Mauzolej u Halikarnasu

Halikarnas, grad na čijem se mjestu danas nalazi turski grad Bodrum, izgrađen je u 4. stoljeću, u vrijeme kada su Perzijanci vladali Grcima u Maloj Aziji i njegov je mauzolej također jedno od 7 svjetskih čuda.

Tada je na tom području vladao perzijski vladar Mauzol čija je žena nakon njegove smrti dala izgraditi grobnicu za njih oboje. Umrla je prije nego što je mauzolej dovršen, a pokopana je uz muževu urnu.

S obzirom na to da je Mauzol bio veliki ljubitelj grčke kulture mauzolej je gradio grčki kipar Pitej, a zgradu krase raznoliki reljefi iz perzijskih ratova. 

Veličanstveni mauzolej su krasila 36 stupa visokih 32 metra, među koje su postavljeni razni kipovi bogova i perzijskih vladara. Građevina je bila visoka 46 metara i jedna od najljepših na ovim područjima.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Mauzolej je bio djelomično razrušen potresima koji su bili česti u Maloj Aziji, ali u 15. stoljeću ruševine ove građevine iskoristili su ivanovci koji su u blizini gradili svoju utvrdu. Grobnica je i prije ovog događaja bila opljačkana.

Jedan dio temelja, nekoliko reljefa i dijelovi skulptura jedino je što je ostalo od ove monumentalne građevine, a čuvaju se u Britanskom muzeju u Londonu.

Raskošno građene grobnice i danas se nazivaju mauzolejima, a taj su naziv dobile upravo po ovom vladaru.

6. Kolos s Rodosa

Kolos s Rodosa je također bio jedno od 7 svjetskih čuda antike, a nalazio se na grčkom otoku Rhodosu. Izgrađen je u 3. stoljeću prije Krista, u čast Heliosa, boga sunca.

Kip je djelo grčkog kipara Haresa, koji je želio stvoriti impozantan kip koji će se vidjeti s pučine. Gradnja kipa čija je unutrašnjost bila od željeza i mjedi, a vanjski dio od mramora, rađen je čak 12 godina, a samo pedesetak godina nakon toga kip je uništen snažnim potresom. 

Kip se urušio, a njegovi ostaci ostali su ležati na tlu čak 800 godina te su ga mnogi dolazili vidjeti. Kada su otokom zavladali Arapi prodali su njegove ostatke židovskom trgovcu čime je kip u potpunosti nestao.

7. Svjetionik u Aleksandriji

Jedno od 7 svjetskih čuda antike je i aleksandrijski svjetionik, arhitektonsko čudo kojem su se divili mnogi pomorci koji su dolazili u najveću luku na tim prostorima, Aleksandriju.

Svjetionik se gradio 12 godina, bio je visok 110 metara, a podignut je na malenom otočiću Farosu, na mjestu idealnom za osvjetljavanje putovanja deltom Nila. 

S obzirom na to da tada nije bilo električne struje, svjetionik je danju svijetlio tako da je zrcalio sunce u ogledalu, a noću se održavala vatra koja je pomagala pomorcima u orijentaciji.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Svjetionik je bio u funkciji više od tisuću godina, ali su ga uništili potresi zbog čega je potonuo na dno mora. 

1994. godine po prvi su puta pronađeni njegovi ostaci na dnu mora. 

7 novih svjetskih čuda – znate li koja su?

2007. godine sastavljen je popis novih 7 svjetskih čuda, koji uključuje 7 jedinstvenih destinacija o kojima možete pročitati u nastavku. 

U odabiru novih svjetskih čuda sudjelovalo je 100 milijuna ljudi koji su glasali za znamenitosti za koje su smatrali da imaju neprocjenjivu vrijednost.

1. Kineski zid

Vjerojatno najposjećenija turistička atrakcija i znamenitost je Kineski zid, najduža građevina na planeti, čija je gradnja počela u 8. stoljeću prije Krista, ali je najveći dio zida izgrađen u periodu od 14. do 17. stoljeća. Zid je dugačak gotovo 9 tisuća kilometara, najniža visina mu je 10 metara, a najviša 16 metara.

kineski zid
FOTO: UNSPLASH

Zid su gradili seljaci, vojnici i zatvorenici, pri čemu je glavnina graditelja bila vojska. Pretpostavlja se da je tijekom gradnje zida umrlo oko milijun ljudi, a mnogi ostaci se nalaze ugrađeni i u sami zid.

Građevni materijal kojim je izgrađen zid premašuje 500 milijuna tona težine, a najveća zanimljivost vezana uz njega je da su cigle bile međusobno lijepljene rižinim brašnom – ovo je samo po sebi dovoljan razlog da nešto prozovemo jednim od 7 svjetskih čuda.

Iako mnogi misle da je Kineski zid cjelovit, u jednoj dužini, on se zapravo sastoji od više kratkih građevina, jer se nije nepotrebno gradio na mjestima koja sama po sebi štite od prodora neprijatelja, kao što su recimo jezera i planine. 

Zid godišnje posjeti više od 10 milijuna turista, a od 1987. godine nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

2. Koloseum u Rimu

Sljedeće od 7 svjetskih čuda uključuje najpoznatiji svjetski amfiteatar nalazi u Rimu, vječnom gradu, a njegova je gradnja započela 70. godine prije Krista te je završen prilično brzo, za osam godina.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Koloseum je izgrađen za vladavine cara Vespazijana koji je htio izgraditi najimpresivniji amfiteatar i u tome je uistinu uspio. Ova kolosalna građevina eliptičnog oblika duga je 189 metara, a široka 156 metara. Penje se u visinu od gotovo 50 metara, a ukupno ima 80 ulaza koji su značili da se arena vrlo lako i brzo mogla napuniti i isprazniti.

Danas je sačuvana trećina originalne građevine, poznate kao najveće borilačke arene na svijetu, u kojoj je živote izgubilo više od pola milijuna ljudi i dvostruko više životinja.

3. Taj Mahal u Indiji

Najposjećeniji spomenik u Indiji je Taj Mahal, često opisivan kao „dragulj islamske umjetnosti“. Dvorac je dao izgraditi Džahan šah, u spomen svojoj voljenoj ženi Mumtaz Mahal. 

Izgradnja je trajala 22 godine, od 1631. do 1653. godine, a gradilo ga je 20 tisuća ljudi. Smatra se da je cijena njegove izgradnje, preračunata u današnje novce, iznosila milijardu dolara. 

taj mahal
FOTO: UNSPLASH

Palača je građena od najskupljih materijala i ukrašena raznim dragim i poludragim kamenjem, a izvana je napravljena tako da palača izgleda drugačije ovisno o tome koje je doba dana i koliko je sunca na obzoru.

Taj Mahal također okružuju i prekrasni vrtovi bogati ukrasnim drvećem i grmljem te veliki bazen. San su svakog botaničara te odličan predmet za fotografiranje.

Ipak, grobnica u kojoj su sahranjeni Mumtaz i Džahan-šah nema ukrasa, kako to i nalaže islam, a glave su im okrenute prema Meki. Mnoga od 7 svjetskih čuda religioznog su karaktera jer se u takve građevine puno investiralo.

4. Machu Picchu u Peruu

Ruševine Machu Picchua nalaze se visoko na obroncima Anda, a otkrivene su 1911. godine. Riječ je o svetom gradu Inka koji je otkriven u Peruu, a izgrađen je početkom 13. stoljeća.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Grad je kasno otkriven s razlogom: Inke su se bojale da će španjolski konkvistadori otkriti njihov sveti grad i uništiti ga pa su ga napustili početkom 16. stoljeća i uništili sve putove koji vode do njega. Možemo reći da su bili vrlo uspješni u tome jer je grad ostao sakriven sve do 20. stoljeća.

Grad je bio izgrađen posebnom zidarskom tehnikom, bez vezivnog sredstva, što govori o tome da su Inke bile vrlo vješti graditelji. Čak 60 % grada nalazi se ispod površine zemlje. 

5. Kip Krista Iskupitelja u Brazilu

Kip Krista spasitelja jedan je od simbola Rio de Janeira, a na brdu Corcovado, na visini od 700 metara,  stoji gotovo jedno stoljeće. Nalazi se iznad jednog od najljepših zaljeva na svijetu te je jedan od najprepoznatljivijih elemenata na listi 7 svjetskih čuda.

Kip je građen osam godina, od 1922. do 1931. godine, a njegova je gradnja koštala otprilike četvrt milijuna dolara. Baš kao što priliči jednom od 7 svjetskih čuda.

brazilski isus
FOTO: UNSPLASH

Kip je postavljen na visoko postolje i zajedno ss njim vine se čak 38 metara u zrak, pri čemu je kip visok 30 metara, a ostatak čini visinu postolja. Kip je također i vrlo impozantne širine od 28 metara, a ne smijemo zaboraviti spomenuti i njegovu težinu od 635 tona. 

Iako se kip nalazi u srcu Brazila tamo nije napravljen. Kip je izrađen u Francuskoj, u nekoliko glinenih komada, a izradio ga je francuski kipar Paul Landowski. Nakon što su komadi kipa premješteni u Brazil tamo ih je sastavio čovjek koji ga je i dizajnirao, Brazilac da Silva Costa. 

Iako postoji još veći kip Isusa Krista, i to u Meksiku, ovaj je daleko popularniji te drugi ne spada u 7 svjetskih čuda. No, nemojte misliti da je samo 7 svjetskih čuda vrijedno vašeg vremena – i mnoga druga mjesta divna su za posjetiti.

6. Grad Petra u Jordanu

Petra ili „stijena“ jedno je od 7 svjetskih čuda nalazi se u državi Jordan, a najpoznatiji je po činjenici da je bio izgubljen stotinama godina, sve do 19. stoljeća. 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovo je arheološko nalazište proglašeno svjetskom baštinom pod zaštitom UNESCO-a 1985. godine, a postalo je dio popisa novih svjetskih čuda 2007. godine.

Mnogi ovaj grad poznaju kao dio scenografije poznatog filmskog hita „Indiana Jones i posljednji križarski rat“, a upravo su istočni ulaz u grad i kanjon Siq bili napravljeni po uzoru na ovaj grad.

Unutar Petre se nalaze mnoge druge grobnice, građevine i prostorije, uključujući i riznicu. Ipak, arheolozi su trenutno istražili samo petinu ovog drevnog grada iz 2. stoljeća prije Krista, i tko zna koje se sve tajne u njemu kriju. 

Petru nazivaju i „Ružičastim gradom“ jer je stijena u koju je uklesan grad posebne nijanse ove boje, osobito kod promjena svjetlosti. Ako ga ikad posjetite, vjerujemo da ćete i sami dobro znati zašto je baš ovaj grad jedno od 7 svjetskih čuda.

7. Chichen Itza u Meksiku

Chichen Itza monumentalni je spomenik naroda Maja, a nalazi su meksičkoj državi Yucatan. Ovo je bio jedan od najvažnijih gradova Maja u 1. stoljeću, ali nije zbog toga na popisu 7 svjetskih čuda.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Grad koji je bio centar ovog područja u 16. stoljeću je osvojen od strane španjolskih konkvistadora, nakon čega je nažalost spao na stočni ranč.

Nakon nekoliko godina grad je postao dio džungle koja ga je okruživala, sve do 19. stoljeća i izlaska romana o Yucatanu, Johna Lloyda Stephensa.

Top 10 zanimljivosti o svjetskim čudima

1. 7 svjetskih čuda antike birano je po vodičima koje su koristili tadašnji turisti, a ograničena su na područje Sredozemlja i Mezopotamije jer su to bile najveće udaljenosti koje su turisti u to vrijeme prelazili.

2. Zašto svjetskih čuda ima sedam? Stari Grci su smatrali da broj 7 predstavlja savršenstvo. Također, astronomija onog vremena je poznavala samo 5 planeta, Sunce i Mjesec, što isto čini broj 7. Zbog toga je 7 svjetskih čuda, a ne recimo 10 ili 15. Materijala ima dovoljno da ih bude čak i 20.

3. Jedino od 7 svjetskih čuda antike koje još i dan danas postoji nalazi se u Egiptu. Riječ je o Velikoj piramidi u Gizi koja je čitava, izuzev fasade koja je oštećena prolaskom godina.

4. Kip Isusa Krista Spasitelja restauriran je više puta, a posebno je bio oštećen kada ga je 2008. godine udarila munja. 

5. Machu Picchu se prostire na ogromnoj površini od čak 353 kilometra kvadratnih te je zbog toga najveće svjetsko čudo na listi 7 svjetskih čuda.

6. Rimski Koloseum građen je čak 9 godina, a u izgradnji je sudjelovalo 60 tisuća robova, od kojih su mnogi umrli tijekom gradnje. 

7. Tijekom pobune, do koje je došlo u 1857. godini, vrijedne dragulje ugrađene u zidove Taj Mahala ukrali su pobunjenici i vojnici koji su u njoj sudjelovali. 

8. Procijenjena težina Velike piramide u Gizi iznosi 5 milijuna i 955 tisuća tona.

9. Za izgradnju Kosog tornja u Pisi trebalo je gotovo dvije stotine godina.

10. Jeste li znali da postoji i popis čuda modernog svijeta? Popis 7 svjetskih čuda ima mnoge varijacije, čak i verzije koje se ograničavaju na neki specifični kontinent. Na njemu se nalaze tunel ispod kanala La Manche, Empire State Building, Golden Gate Bridge, Panamski most i mnogi drugi.