Hinduizam: Sve o religiji staroj više od 4 tisuće godina

Hinduizam: Sve o religiji staroj više od 4 tisuće godina
Shutterstock

Hinduizam je najstarija religija na svijetu, koja potječe iz srednje Azije i doline Inda, a prakticira se i danas. Pojam hinduizam je ono što je poznato kao egzonim (ime koje drugi daju narodu, mjestu ili pojmu) i potječe od perzijskog izraza Sindus koji označava one koji su živjeli s druge strane rijeke Ind.

Hinduizam
Shutterstock

Pristaše hinduizma to poznaju kao Sanatan Dharmu (“vječni poredak” ili “vječni put”) i shvaćaju propise, kako su postavljeni u spisima poznatim kao Vede, kao da su oduvijek postojali upravo kao Brahman, Svevišnja Duša iz koje sve stvoreno nastaje i oduvijek je bilo. Brahman je prvi uzrok koji pokreće sve ostalo, ali je također i ono što je u pokretu, ono što vodi tijek stvaranja i samu kreaciju.

U skladu s tim, netko može tumačiti hinduizam kao monoteistički (budući da postoji jedan bog), politeistički (budući da postoji mnogo avatara jednog boga), henoteistički (budući da se može odlučiti uzdići bilo koji od ovih avatara do nadmoći), panteistički (kao avatari se mogu tumačiti kao predstavljanje aspekata prirodnog svijeta), ili čak ateistički jer netko može odlučiti zamijeniti koncept Brahmana samim sobom u težnji da bude najbolja verzija sebe. Ovaj sustav vjerovanja prvi je put zapisan u djelima poznatim kao Vede tijekom takozvanog vedskog razdoblja c. 1500 – c. 500. g. pr. n. e. ali koncepti su se usmeno prenosili puno prije.

Nema utemeljitelja hinduizma, nema datuma nastanka, niti – prema hinduizmu – razvoja sustava vjerovanja; za one koji su pisali Vede kaže se da su jednostavno bilježili ono što je oduvijek postojalo. Ovo vječno znanje poznato je kao shruti (“ono što se čuje”) i navedeno je u Vedama i njihovim različitim odjeljcima poznatim kao Samhite, Aranyake, Brahmane i, najpoznatije, Upanišade, od kojih se svaka bavi različitim aspektom vjera.

Ta su hinduistička djela dopunjena drugom vrstom poznatom kao smritis (“ono što se pamti”) koja povezuje priče o tome kako netko treba prakticirati vjeru i uključuje Purane, epove Mahabharata i Ramayana, Yoga Sutre i Bhagavad Gitu. Međutim, nijednu od njih ne treba smatrati “hinduističkom Biblijom” jer ne postoji tvrdnja da su “Božja riječ”.

Oni su, umjesto toga, otkrivenje istine o postojanju koje tvrdi da je svemir racionalan, strukturiran i kontroliran od strane Svevišnjeg nad Dušom/Umom poznatim kao Brahman u čijoj biti sudjeluju sva ljudska bića.

Svrha života je prepoznati suštinsko jedinstvo postojanja, viši aspekt individualnog ja (poznat kao Atman) koji je dio svačijeg jastva kao i Nad duše/uma i, kroz pridržavanje svoje dužnosti u život (dharma) izveden uz odgovarajuće djelovanje (karma), kako bi se oslobodili veza fizičkog postojanja i pobjegli iz ciklusa ponovnog rođenja i smrti (samsara). Nakon što pojedinac to učini, Atman se spaja s Brahmanom i osoba se vraća kući u iskonsko jedinstvo.

Ono što nas sprječava da spoznamo to jedinstvo je iluzija dualnosti – uvjerenje da smo odvojeni od drugih i od svog Stvoritelja – ali ovo pogrešno shvaćanje (poznato kao maya), potaknuto nečijim iskustvom u fizičkom svijetu, može se prevladati prepoznavanjem suštinsko jedinstvo cjelokupnog postojanja – koliko smo slični drugima i, konačno, božanskom – i postizanje prosvijetljenog stanja samoaktualizacije.

Rani razvoj hinduizma

Neki oblik sustava vjerovanja koji će postati, ili barem utjecati na hinduizam, najvjerojatnije je postojao u dolini Inda prije 3. tisućljeća prije Krista kada je nomadska koalicija plemena koja su sebe nazivala Arijevcima došla u regiju iz središnje Azije. Neki od tih ljudi, koji se danas nazivaju Indoirancima, naselili su se u području današnjeg Irana (od kojih su neki na Zapadu postali poznati kao Perzijanci), dok su se drugi, sada poznati kao Indoarijci, udomili u dolini Inda.

Izraz arijevac odnosio se na klasu ljudi, a ne na rasu, i značio je “slobodan čovjek” ili “plemeniti”. Dugogodišnji mit o “arijevskoj invaziji” u kojoj su Kavkazanci “donijeli civilizaciju” u regiju proizvod je uskogrudnih i predrasuda zapadnih učenjaka iz 18. i 19. stoljeća i odavno je diskreditiran.

Iz ruševina gradova kao što su Mohenjo-daro i Harappa (da navedemo samo dva najpoznatija) jasno je da je visoko napredna civilizacija već bila dobro razvijena u dolini rijeke Ind do c. 3000. pr. n. e., izraslo iz naselja iz neolitskog razdoblja koje datira prije 7000. pr. n. e. Ovo se razdoblje sada naziva erom civilizacije doline Inda ili civilizacije Harappan (oko 7000. – oko 600. pr. Kr.) koja će biti pod utjecajem kulture Indoarijevaca i stopiti se s njom.

Autor c. 2000. pr. Kr., veliki grad Mohenjo-daro imao je ulice od cigle, tekuću vodu i visoko razvijen industrijski, trgovački i politički sustav.

Hinduizam
Shutterstock

Gotovo je sigurno da su također razvili neku vrstu vjerskog uvjerenja koje je uključivalo ritualno kupanje i druge vjerske obrede, ali ne postoje pisani zapisi koji bi to potkrijepili. Izvjesnije je da, kakav god oblik hinduizam uzeo, njegovi značajni elementi potječu negdje drugdje jer osnovna vedska misao (kao i imena i likovi mnogih bogova) blisko korespondiraju s ranom iranskom religijom Perzije.

Rana religija doline Inda razvila se pod utjecajem pridošlica tijekom vedskog razdoblja. Tijekom tog vremena, sustav vjerovanja poznat kao Vedizam razvili su takozvani vedski narodi koji su pisali na sanskrtu, jeziku na kojem su sastavljene Vede.

Vede su nastojale razumjeti prirodu postojanja i mjesto pojedinca u kozmičkom poretku. Tražeći ova pitanja, mudraci su stvorili visoko razvijen teološki sustav koji će postati hinduizam.

Hinduizam i brahmanizam

Vedizam je postao brahmanizam, religiozno vjerovanje koje se usredotočuje na temeljnu Istinu, Prvi Uzrok, svih vidljivih fenomena kao i nevidljivih aspekata postojanja. Mudraci koji su razvili brahmanizam započeli su s vidljivim svijetom koji je funkcionirao prema određenim pravilima. Oni su ta pravila nazvali rita (“red”) i prepoznali su da, kako bi rita postojala, nešto je moralo postojati prije da ju je stvorilo; ne mogu se imati pravila bez tvorca pravila.

U to vrijeme bilo je mnogo bogova u panteonu vedizma koji su se mogli smatrati prvim uzrokom, ali mudraci su otišli dalje od antropomorfnih božanstava i prepoznali da postoji cjelovitost, nepodijeljena stvarnost, to je temeljnije od bića ili nebića. Ovaj je entitet zamišljen kao pojedinac, ali toliko velik i moćan da je izvan svakog ljudskog poimanja.

Prema hinduizmu, biće koje su nazivali Brahmanom nije postojalo samo u stvarnosti (još jedno biće kao i sva druga) niti izvan stvarnosti (u području nebića ili preegzistencije), već je bilo sama stvarnost. Brahman nije samo uzrokovao da stvari budu onakve kakve su bile; stvari su bile takve kakve su bile, uvijek su bile i uvijek će biti. Otuda naziv Sanatan Dharma – Vječni poredak – kao naziv sustava vjerovanja.

Međutim, ako je to tako, beznačajna jedinka koja je kratko živjela na Zemlji nije imala nade u vezu s ovim konačnim izvorom života. Budući da Brahman nije mogao biti shvaćen, nikakav odnos nije bio moguć. Vedski mudraci skrenuli su svoju pozornost s Prvog Uzroka na pojedinca i definirali aspekte sebe kao fizičko tijelo, kao dušu i kao um.

Određeno je da je taj “unutarnji upravitelj” Atman – nečije više ja – koji je povezan s Brahmanom jer je Brahman. Svaki pojedinac u sebi nosi Konačnu Istinu i Prvi Uzrok. Nema razloga tražiti ovaj entitet izvana jer taj entitet nosimo u sebi.

Prema hinduizmu, ova spoznaja bila je potaknuta kroz rituale koji ne samo da su slavili Brahmana, već su rekonstruirali stvaranje svih stvari. Svećenička klasa (Brahmani), u uzdizanju Ultimativnog Božanskog kroz napjeve, himne i pjesme Veda, uzdigla je publiku impresionirajući im činjenicu da su već bili tamo gdje su htjeli biti, nisu bili samo u prisutnosti Božanskog, ali su bili njegov sastavni dio, i sve što su trebali učiniti je biti toga svjesni i slaviti to kroz obavljanje svoje božanski određene dužnosti u životu donesene u skladu s tom dužnošću.

Klasični hinduizam

Brahmanizam se razvio u sustav danas poznat kao hinduizam koji se, iako se općenito smatra religijom, također smatra načinom života i filozofijom. Središnji fokus hinduizma, koji god oblik vjerovali da ima, jest samospoznaja jer u poznavanju sebe, dolazi se do spoznaje Boga.

Zlo dolazi iz neznanja o tome što je dobro; znanje o tome što je dobro negira zlo. Nečija svrha u životu je prepoznati što je dobro i slijediti to u skladu sa svojom određenom dužnošću (dharma), a djelovanje uključeno u tu ispravnu težnju je nečija karma. Što poslušnije izvršavamo svoju karmu u skladu sa svojom dharmom, postajemo bliži samoaktualizaciji i tako bliže spoznaji Božanskog u sebi.

Hinduizam
Shutterstock

Fizički svijet je iluzija samo utoliko što nas uvjerava u dualnost i odvojenost. Netko može okrenuti leđa svijetu i nastaviti životom religioznog askete, ali hinduizam potiče puno sudjelovanje u životu kroz purusharthe – životne ciljeve – koji su:

  • Artha – karijera, kućni život, materijalno bogatstvo
  • Kama – ljubav, seksualnost, senzualnost, zadovoljstvo
  • Moksha – oslobođenje, sloboda, prosvjetljenje, samoaktualizacija

Duša uživa u tim potragama iako shvaća da su to sve vremenska zadovoljstva. Duša je besmrtna – oduvijek je postojala kao dio Brahmana i uvijek će postojati – stoga je konačnost smrti iluzija. U trenutku smrti, duša odbacuje tijelo i zatim se reinkarnira ako nije uspjela postići Mokšu ili, ako jest, Atman postaje jedno s Brahmanom i vraća se u svoj vječni dom.

Ciklus ponovnog rađanja i smrti, poznat kao samsara, nastavit će se sve dok se duša ne ispuni zemaljskim iskustvom i užicima i usredotoči život na nevezanost i potragu za vječnim, a ne vremenskim dobrima.

Pomaganje ili ometanje u ovom cilju su tri kvalitete ili karakteristike svojstvene svakoj duši poznate kao gune:

  • Sattva – mudrost, dobrota, odvojeno prosvjetljenje
  • Rajas – strastven intenzitet, stalna aktivnost, agresija
  • Tamas – doslovno “nošen vjetrovima”, tama, zbunjenost, bespomoćnost

Gune nisu tri stanja kroz koja se ‘radi’ od najnižeg do najvišeg; prisutni su u svakoj duši u većem ili manjem stupnju. Pojedinac koji je općenito staložen i živi dobrim životom ipak bi mogao biti obuzet strašću ili bi se mogao naći u vrtlogu bespomoćne zbunjenosti. Međutim, prepoznavanje guna onakvima kakve one jesu i rad na kontroli njihovih manje poželjnih aspekata pomaže jasnije vidjeti vlastitu dharmu u životu i kako je provoditi. Nečiju dharmu može izvršiti samo sam; nitko ne smije vršiti tuđu dužnost. Svatko je stigao na Zemlju s određenom ulogom koju treba igrati i, ako netko odluči ne igrati tu ulogu u svom sadašnjem životu, vraćat će se u još jednoj i još jednoj dok to ne učini.

Ovaj proces je često povezan sa kastinskim sustavom hinduizma u kojem se osoba rađa na određenoj poziciji koju ne može ni na koji način promijeniti, mora obavljati svoju određenu funkciju kao dio te klase cijeli život, i bit će reinkarnirana ako ne uspije izvršiti ispravno. Ovaj koncept, suprotno uvriježenom mišljenju, nije narodu Indije nametnula kolonijalna vlada Britanije u 19. stoljeću, već je prvi put predložen u Bhagavad Giti (sastavljenoj oko 5.-2. stoljeća pr. Kr.) kada Krishna govori Arjuni o gune i vlastite odgovornosti prema vlastitoj dharmi.

Krišna kaže da čovjek mora činiti ono što bi trebao činiti i povezuje sustav varna (kasta) kao dio toga u opisivanju kako bi pojedinac trebao živjeti svoj život u skladu s Božjom voljom; svatko je mogao biti brahman ili ratnik ili trgovac ako je to bila njegova dharma; kastinski sustav postoji unutar svakog pojedinca baš kao i gune.

Krišnine riječi kasnije su revidirane u djelu poznatom kao Manusmriti (“Manuovi zakoni”), napisanom u 2. stoljeću prije Krista do 3. stoljeća nove ere, u kojem se tvrdilo da je strogi kastinski sustav bio uređen kao dio božanskog reda u kojem se predodređen da doživotno ostane u društvenoj klasi u kojoj se rodio. Rukopis Zakoni Manua prvi je izraz ovog koncepta kako se sada shvaća.

Hinduizam
Shutterstock

Tekstovi i obred u hinduizmu

Na stranu Manuovo kasnije uplitanje, koncept Vječnog reda razjašnjen je kroz tekstove koji se smatraju hinduističkim spisima. Ovi radovi, kao što je navedeno, spadaju u dvije klase:

Shruti (“ono što se čuje”) – otkrivenje prirode postojanja kako su ga zabilježili pisari koji su to “čuli” i zabilježili u Vedama.

Smritis (“ono što se pamti”) – izvještaji o velikim herojima prošlosti i kako su živjeli – ili nisu uspjeli živjeti – u skladu s propisima Vječnog reda.

Tekstovi koji se odnose na Shruti su Četiri Vede:

  • Rig Veda – najstarija od Veda, zbirka himni
  • Sama Veda – liturgijski tekstovi, napjevi i pjesme
  • Yajur Veda – ritualne formule, mantre, napjevi
  • Atharva Veda – čarolije, pjevanja, himne, molitve

Svaki od njih dalje je podijeljen na hinduističke vrste teksta:

  • Aranyake – rituali, obredi
  • Brahmane – komentari navedenih rituala i obreda koji ih objašnjavaju
  • Samhite – blagoslovi, molitve, mantre
  • Upanišade – filozofski komentari o smislu života i Vedama

Hinduistički tekstovi koji se odnose na Smritis su:

  • Purane – folklor i legende o likovima iz davne prošlosti
  • Ramayana – epska priča o princu Rami i njegovom putu ka samoostvarenju
  • Mahabharata – epska priča o pet Pandava i njihovom ratu s Kauravama
  • Bhagavad Gita – popularna priča u kojoj Krišna poučava princa Arjunu o dharmi
  • Yoga Sutre – komentari o različitim disciplinama yoge i samooslobođenja

Ovi tekstovi aludiraju ili se posebno obraćaju brojnim božanstvima kao što su Indra, gospodar kozmičkih sila, munja, oluja, rata i hrabrosti; Vac, božica svijesti, govora i jasne komunikacije; Agni, bog vatre i rasvjete; Kali, božica smrti; Ganesh, bog s glavom slona, onaj koji uklanja prepreke; Parvati, božica ljubavi, plodnosti i snage, a također i Shivina supruga; i Soma, bog mora, plodnosti, prosvjetljenja i ekstaze. Među najvažnijim božanstvima su ona koja čine takozvano “hinduističko trojstvo”:

  • Brahma – stvoritelj
  • Višnu – čuvar
  • Šiva – razarač
Hinduizam
Shutterstock

Svi ovi bogovi su manifestacije Brahmana, Konačne Stvarnosti, koja se može razumjeti samo kroz aspekte Sebe. Brahma, Vishnu i Shiva su oba aspekta i pojedinačna božanstva sa svojim karakterima, motivacijama i željama. Također ih se može razumjeti kroz njihove vlastite avatare – budući da su i oni sami previše moćni da bi ih se u potpunosti shvatilo – i tako poprimiti oblik drugih bogova, od kojih je najpoznatiji Krišna, Višnuov avatar, koji povremeno dolazi u zemlju kako bi prilagodili razumijevanje čovječanstva i ispravili pogreške.

U Bhagavad Giti, Krišna se pojavljuje kao kočijaš princa Arjune jer zna da će Arjuna sumnjati u borbu protiv svojih rođaka u bitci na Kurukshetri. Zaustavlja vrijeme kako bi uputio Arjunu o prirodi dharme i iluziji konačnosti smrti, uzdižući svoj um iznad tumačenja sadašnjih okolnosti i dopuštajući mu da izvrši svoju dužnost ratnika.

Ovi tekstovi informiraju o vjerskim obredima sljedbenika Sanatan Dharme koji, općenito govoreći, imaju dva aspekta:

  • Puja – štovanje, ritual, žrtva i molitva u osobnom svetištu ili hramu
  • Darshan – izravan vizualni kontakt s kipom božanstva

Čovjek može štovati Božansko u svom domu, osobnom svetištu ili hramu. U hramu će svećenstvo pomagati pojedincu i njegovoj obitelji zalažući se u njihovo ime kod božanstva poukom, pjevanjem, pjesmama i molitvama. Pjesma, ples i općenito kretanje u izražavanju sebe pred Bogom često obilježavaju vjersku službu. Važan element ovoga je vizualni kontakt s očima božanstva koje predstavlja kip ili figurica.

Hinduizam
Shutterstock

Daršan je vitalan za štovanje i zajedništvo jer bog traži pristašu jednako ozbiljno kao što pristaša traži božanstvo i susreću se kroz oči. To je razlog zašto su hinduistički hramovi ukrašeni likovima mnogih bogova, kako iznutra tako i izvana. Smatra se da kip utjelovljuje samo božanstvo, a osoba dobiva blagoslove i utjehu kroz kontakt očima baš kao što bi to učinila u susretu s prijateljem.

Ovaj odnos između vjernika i božanstva najočitiji je kroz mnoge svetkovine koje se obilježavaju tijekom godine. Među najpopularnijima je Diwali, festival svjetla, koji slavi pobjedu svijetlih energija i svjetla nad silama negativnosti i tame. Na ovom festivalu, kao i u svakodnevnom obilježavanju, prisutnost kipa ili figurice božanstva važna je za uspostavljanje veze i uzdizanje uma i duše sljedbenika.

Diwali je vjerojatno najbolji primjer discipline Bhakti Yoge koja se usredotočuje na predanost i služenje s ljubavlju. Ljudi čiste, renoviraju, ukrašavaju i poboljšavaju svoje domove u čast božice plodnosti i blagostanja Lakshmi i zahvaljuju za sve što su od nje primili. Međutim, postoje mnoga druga božanstva koja mogu biti pozvana u Diwaliju da zauzmu mjesto Lakshmija, ovisno o tome što sljedbenik treba i što je primljeno tijekom prošle godine.

Prema hinduizmu, pojedinačno božanstvo konačno nije važno jer su sva božanstva panteona aspekti Brahmana, kao što su štovatelj i čin štovanja. Pojedinosti obreda nisu toliko važne koliko samo obred koji priznaje nečije mjesto u svemiru i ponovno potvrđuje nečiju predanost prepoznavanju božanskog jedinstva u svakom aspektu nečijeg života i nečije veze s drugima koji putuju istom stazom prema domu.