Gdje je najljepša fontana na svijetu? (15 lokacija)

Fontane su nevjerojatno privlačne i vrlo impresivne građevine koje pružaju spektakularne prikaze vode, svjetla i umjetnosti diljem svijeta. One su simbol ljepote, inovacije i kreativnosti u urbanim pejzažima, parkovima i gradskim središtima. 

U ovom članku, zaputit ćemo se na putovanje kroz sve kontinente svijeta kako bismo otkrili najznačajnije i najljepše fontane koje krase svaki kutak naše planete. Ako ste pak više za kupanje, a ne promatranje vode, pogledajte i najljepše plaže svijeta.

fontane u svijetu
FOTO: SHUTTERSTOCK

Svaki kontinent ima svoje jedinstvene fontane, s vlastitom pričom, poviješću i dizajnom koji odražava bogatu kulturu i nasljeđe. Krenimo na ovo putovanje oko svijeta i istražimo čuda vodene arhitekture na svakom kontinentu.

15 najljepših fontana (po kontinentima)

Sjeverna Amerika

Fontana Buckingham, Chicago, SAD

Fontana Buckingham (Buckingham Fountain) je kultna vodena fontana smještena u srcu Chicaga, Illinois, Sjedinjenih Američkih Država. 

Ova prekrasna fontana, koja se nalazi u Grant Parku, jednom od najvećih gradskih parkova u SAD-u, predstavlja ne samo remek-djelo vodene arhitekture, već i simbol i ponos grada Chicaga. 

Fontana Buckingham ima grandiozan i impresivan dizajn. Središnji element fontane je velika skulptura koja predstavlja morsku nimfu koja se uzdiže iz bazena vode. Nimfa drži nad glavom tri morska konja koji simboliziraju tri velika svjetska oceana: Atlantski, Tihi i Indijski ocean.

Jedan od najupečatljivijih elemenata Fontane Buckingham su njezine spektakularne vodene predstave. Fontana je opremljena s 134 mlaza vode, a tijekom ljetnih mjeseci izvode se redovite predstave u kojima voda doseže visinu od 45 metara. Ove izvedbe često prate glazba i svjetlosni efekti, stvarajući impresivan spektakl.

Fontana Buckingham postala je poznata i po tome što se pojavljivala u različitim medijima, uključujući filmove i televizijske emisije. Najpoznatija scena vjerojatno je iz filma “Sedam godina vjernosti” (The Seven Year Itch) u kojoj glumica Marilyn Monroe stoji iznad fontane u bijeloj haljini.

Fontana Lincoln Memorial, D.C., SAD

Lincoln Memorial Fountain smještena je ispred Lincoln Memoriala, jednog od najvažnijih spomenika u Washingtonu. Fontana ima dva bazena i dvije manje fontane sa strane. 

Ova fontana nije samo dekorativni element, već i dio općeg okoliša Lincoln Memoriala i služi kao reflektirajuće ogledalo koje dodaje ljepotu i ozračje ovom povijesnom spomeniku.

Lincoln Memorial fontana
FOTO: SHUTTERSTOCK

U središtu fontane nalazi se velika vodena površina koja reflektira spomenik i stvara sliku A. Lincolna. Za vrijeme ljetnih mjeseci, posjetitelji se često rashlađuju uz ove vodene površine.

Fontana ispred Lincoln Memoriala ima duboko simboličko značenje. Osim što služi kao reflektirajuće ogledalo za spomenik, također simbolizira mir i jedinstvo. Abraham Lincoln bio je predsjednik tijekom američkog Građanskog rata, a njegov spomenik i fontana podsjećaju na njegovu ulogu u očuvanju Unije i ukidanju ropstva.

Bellagio Fountain, Las Vegas, SAD

Bellagio Fountain je spektakularna vodena fontana smještena ispred luksuznog hotela Bellagio u Las Vegasu, Sjedinjenim Američkim Državama. Ova fontana je jedna od najpoznatijih i najimpresivnijih atrakcija u Las Vegasu, te privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. 

Bellagio Fontane su poznate po svojim spektakularnim vodenim predstavama koje se izvode na umjetnom jezeru ispred hotela. Opremljene su s više od 1.200 mlaznica vode i 4.500 svjetala koje stvaraju impresivne vizualne i zvučne efekte. Voda pleše u ritmu glazbe, stvarajući iznimno impresivan spektakl.

Tijekom izvedbe, voda iz fontane doseže visinu od 140 metara ili približno 460 stopa, što je više od visine hotela Bellagio. Ova visina vodenih mlazova čini Bellagio Fontane ne samo jednim od najviših fontana na svijetu, već i nevjerojatno impresivnim doživljajem.

Vodene predstave često su sinkronizirane s glazbenim izvedbama koje uključuju različite žanrove, od klasične glazbe do popularnih hitova. Svjetlosni efekti dodaju dodatnu dimenziju nastupima i stvaraju bajkovit prizor tijekom noći.

Bellagio Fontane prvi put su se počele izvoditi 1998. godine kada je hotel otvoren. Fontane su brzo postale prepoznatljiva značajka hotela i simbol Las Vegasa.

Jedna od najboljih stvari kod Bellagio Fontana je to što su predstave besplatne i otvorene za javnost. Posjetitelji mogu uživati u ovom nevjerojatnom spektaklu svake večeri tijekom cijele godine.

Južna Amerika

Fontana Park, Sao Paulo, Brazil

Fontana Park, poznata i kao Fonte do Parque Ibirapuera, nalazi se u Parque Ibirapuera, jednom od najvećih i najljepših gradskih parkova u Sao Paulu, Brazil. Ova fontana predstavlja prekrasan i opuštajući element u srcu dinamičnog grada Sao Paula. 

Fontana Park ima suvremeni i elegantan dizajn koji se odlično uklapa u modernu estetiku Parque Ibirapuera. Nalazi se u prekrasnom bazenu s mirnom vodom i okružena je zelenim površinama i drvećem.

fontana Sao Paolo
FOTO: SHUTTERSTOCK

Unutar bazena, fontana ima nekoliko vodenih elemenata koji stvaraju opuštajuće zvukove i prizore. Najimpresivniji je centralni vodeni stup koji se diže iz središta bazena i stvara visok mlaz vode. Osim toga, postoje i manji mlazevi i kaskade koji doprinose cjelokupnom doživljaju.

Fontana Park okružena je klupama i stazama, pružajući posjetiteljima priliku da se opuste, uživaju u prirodi i osjete mir u srcu velikog grada. To je popularno mjesto za piknike i šetnje.

Fontana Park je jedan od elemenata Parque Ibirapuera, koji je dizajniran od strane renomiranog brazilskog arhitekta Oscar Niemeyera i arhitekta Roberta Burlea. Park je otvoren 1954. godine povodom stogodišnjice grada Sao Paula.

Europa

Fontana di Trevi, Rim, Italija

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih i najljepših fontana na svijetu, smještena u srcu Rima, Italija. Ova barokna fontana ima bogatu povijest i ima poseban status kao jedna od ikona Rima i nezaobilazna atrakcija za posjetitelje iz cijelog svijeta. 

Fontana di Trevi ima veličanstveni detaljan dizajn koji oduzima dah. Središnji element fontane je ogromna skulptura Neptuna, rimskog boga mora, koji vozi kočiju koju vuku dva konja, jednog mirnog i drugog nemirnog, što simbolizira valove mora. Skulptura je okružena stijenama, školjkama i morskim stvorenjima.

Fontana ima nevjerojatnu količinu vode u pokretu. Voda teče iz različitih izvora i mlazeva, stvarajući spektakularne vodene predstave. Najpoznatiji trenutak posjeta Fontani di Trevi je bacanje novčića u nju, što je tradicija koja donosi sreću. Posjetitelji bacaju novčiće desnom rukom preko lijevog ramena, okrenuti leđima fontani.

Fontana di Trevi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Fontana di Trevi izgrađena je tijekom 18. stoljeća, a njezina izgradnja počela je pod vodstvom arhitekta imena Niccolo Salvi. Fontana je dovršena 1762. godine. Ime “Trevi” potječe od riječi “Tre vie” (tri ulice) jer je fontana smještena na mjestu gdje su se tri rimske ulice susretale.

Ova fontana ima duboko simboličko značenje. Skulptura Neptuna i konja simbolizira kontrolu nad vodom, a voda sama po sebi predstavlja život. Tradicija bacanja novčića u fontanu povezana je s nadom za povratak u Rim.

Fontana di Trevi često se pojavljuje u filmovima, uključujući slavnu scenu iz filma “La Dolce Vita” (Slatki život) redatelja Federica Fellinija. Ova scena postala je jedna od najpoznatijih i najparodiranijih u povijesti filma.

Fontana de las Cibeles, Madrid, Španjolska

Fontana de las Cibeles je prepoznatljiva fontana smještena u središtu Madrida, Španjolska. Ova spektakularna fontana je ne samo impresivan arhitektonski spomenik, već i simbol grada Madrida. 

Fontana de las Cibeles ima izvanredno detaljan i elegantan dizajn. Centralni element fontane je skulptura boginje Cibeles koja vozi kočiju koju vuku dva lava. Skulptura je postavljena na visokoj platformi i okružena je vodenim bazenom.

Fontana se nalazi na trgu Plaza de Cibeles, koji se smatra jednim od najljepših trgova u Madridu. Osim fontane, na trgu se nalaze i drugi važni spomenici, uključujući zgradu gradske uprave i Kraljevsku poštu.

Fontana de las Cibeles izgrađena je tijekom 18. stoljeća pod vodstvom arhitekta Ventura Rodrígueza. Skulpturu boginje Cibeles izradio je kipar Francisco Gutiérrez. Fontana je prvobitno služila kao izvor pitke vode za gradsku populaciju.

Fontana de las Cibeles ima duboko simboličko značenje. Skulptura boginje Cibeles predstavlja rimsku boginju prirode, plodnosti i zemlje. Kombinacija lava i kočije simbolizira stabilnost i kontrolu nad silama prirode.

Fontana de las Cibeles postala je posebno poznata među navijačima nogometnog kluba Real Madrid. Nakon postizanja značajnih sportskih uspjeha, igrači i navijači Real Madrida tradicionalno dolaze na trg Plaza de Cibeles kako bi proslavili svoje pobjede, a fontana često služi kao pozadina za te proslave.

Trafalgar Square Fountain, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Trafalgar Square Fountain je impresivna vodena fontana koja se nalazi u samom srcu Londona, u poznatom Trafalgar Squareu. Ova fontana predstavlja ključnu atrakciju na jednom od najpoznatijih trgova u Velikoj Britaniji i ima bogatu povijest i simboličko značenje. 

Trafalgar Square Fountain sastoji se od dvije glavne fontane, poznate kao sjeverna i južna fontana, koje su postavljene na obje strane čuvenog trga. Fontane imaju klasičan dizajn i oblik i izrađene su od kamena. One su okružene reljefima s motivima morske flore i faune, dodajući im estetsku vrijednost.

Trafalgar square fontana
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izgrađene su 1845. godine i čine važan dio urbanog dizajna Trafalgar Squarea. Ime fontana dolazi od Trafalgar bitke, jedne od najslavnijih pomorskih bitaka u britanskoj povijesti, u kojoj je britanska flota predvođena admiralom Nelsonom pobijedila Napoleonovu flotu 1805. godine.

Trafalgar Square je centralno tržište i kulturno središte Londona, okruženo važnim institucijama kao što su Nacionalna galerija i Crkva svetog Martina te brojnim spomenicima i kipovima, uključujući poznati Nelsonov stup.

Jet d’Eau, Ženeva, Švicarska

Jet d’Eau je impresivna vodena fontana smještena u Ženevi, Švicarska. Ova fontana je jedan od najpoznatijih simbola Ženeve i smatra se jednom od najviših fontana na svijetu. 

Jet d’Eau doseže nevjerojatnu visinu od 140 metara ili oko 460 stopa. To ga čini jednim od najviših vodenih mlazova na svijetu. Ovaj visoki mlaz vode lako je vidljiv iz različitih dijelova grada.

Počeci Jet d’Eau-a nisu bili vezani uz estetiku, već je fontana prvobitno bila hidraulična pumpa koja je koristila vodu iz jezera Ženeva za opskrbu električnom energijom i pritisak za vodosustave grada. Prvi put se pojavila 1886. godine. Kasnije je, zbog svoje atraktivnosti, postala trajni simbol grada.

Fontana Jet d’Eau ima jednostavan, ali efikasan dizajn. Središnji stup mlaza izlazi iz jezera Ženeva i završava širokim mlazom vode koji se uzdiže u zrak. Mlaz je osvijetljen tijekom noći, što stvara spektakularan noćni prizor.

Fontana je smještena u jezeru Leman, blizu obale Parc de la Perle du Lac. Ova pozicija čini je vidljivom iz različitih dijelova grada i pruža prekrasne poglede na Alpe.

Jet d’Eau je postala ključna turistička atrakcija u Ženevi. Posjetitelji često dolaze kako bi promatrali ovu impozantnu fontanu i slikali se pored nje. Također je popularna za šetnje uz jezero i opuštanje u blizini.

Fontana Palacio de Cristal, Madrid, Španjolska

Fontana Palacio de Cristal, poznata i kao Fuente del Palacio de Cristal, nalazi se u prekrasnom parku Buen Retiro u Madridu, Španjolska. Ova fontana je jedna od brojnih atrakcija u parku i dodaje dodatnu ljepotu ovom već impozantnom mjestu. 

Fontana Palacio de Cristal smještena je ispred impresivne građevine Palacio de Cristal, koja je staklena palača izgrađena 1887. godine. Fontana je dio prekrasnog vrtu koji okružuje palaču i stvara slikovitu scenu.

Fontana ima klasičan dizajn s centralnim stupom oko kojeg se nalaze vodeni mlazovi. Voda teče iz različitih izvora, stvarajući osvježavajući prizor i zvuk te dodajući poseban šarm okolišu.

Palacio de Cristal i okolni vrtovi dio su Retiro parka, povijesnog parka koji je nekada bio privatni park španjolske kraljevske obitelji. Danas je Retiro park otvoren za javnost i jedno je od najpopularnijih mjesta za opuštanje i šetnje u Madridu.

kristalna palača
FOTO: SHUTTERSTOCK

Palacio de Cristal često se koristi za kulturne događaje i izložbe. Ova prekrasna staklena građevina čini savršenu pozadinu za umjetničke instalacije i priredbe.

Fontana Palacio de Cristal dio je prekrasnog okoliša parka Retiro, koji nudi brojne mogućnosti za opuštanje i uživanje u prirodi. Park je također domaćin različitim aktivnostima na otvorenom, uključujući vožnju čamcem na jezeru i piknike.

Azija

Musical Fountain, Dubai

Muzička fontana u Dubaiju je spektakularna vodena fontana smještena ispred luksuznog trgovačkog centra “The Dubai Mall” i hotela “Burj Khalifa”. Ova fontana je jedna od najvećih i najimpresivnijih plesnih fontana na svijetu, koja kombinira vodu, svjetlo i glazbu kako bi stvorila fascinantan vodeni spektakl. 

Musical Fountain u Dubaiju pokriva ogromno područje i ima kapacitet od preko 22.000 galona vode. Vodeni mlazovi dosežu visinu od 150 metara ili oko 500 stopa, što je impresivna visina i stvara veličanstvene prizore.

Fontana je opremljena s više od 6.600 svjetala i 25 projekcijskih uređaja koji stvaraju različite svjetlosne efekte. Glazba je integralni dio predstave, a pjesme se biraju pažljivo kako bi se usklađivale s pokretima vode i svjetlosnim efektima.

Ono što čini Musical Fountain posebno uzbudljivom je njezina sposobnost “plesanja” u ritmu glazbe. Vodeni mlazovi izvode precizno koordinirane pokrete koji se sinkroniziraju sa glazbom, stvarajući spektakularni ples vode.

Musical Fountain izvodi redovite predstave tijekom dana i noći, a svaka predstava traje nekoliko minuta. Posjetitelji mogu uživati u različitim glazbenim žanrovima i temama tijekom ovih predstava, od klasične glazbe do popularnih hitova.

Najbolji pogledi na Musical Fountain pružaju se s obližnjih promenada, terasa i mostova. Posjetitelji također mogu uživati u spektaklu s obližnjih restorana i kafića koji nude pogled na fontanu.

Banpo Bridge Fountain, Seoul, Južna Koreja

Banpo Bridge Fountain u Seulu, Južna Koreja, je jedinstvena i spektakularna fontana koja je postala simbol grada. Ova impresivna vodena atrakcija nalazi se na Banpo mostu, a njezini vodeni mlazovi čine je jednom od najpoznatijih i najljepših fontana u svijetu. 

Banpo Bridge Fountain je posebna jer se nalazi na dva nivoa mosta, čineći ga ne samo mostom, već i vodenom fontanom. Donji nivo mosta ima fontanu s vodenim mlazovima koji izlaze iz zida mosta, dok je gornji nivo mosta opremljen stazom za pješake s prekrasnim pogledima na rijeku Han.

Fontana ima više od 380 mlaznica vode koje stvaraju spektakularne vodene predstave. Mlazovi su sinkronizirani s glazbom i svjetlima, što stvara impresivan vizualni i zvučni doživljaj i oblikuju različite uzorke i oblike tijekom izvedbe.

Banpo Bridge Fountain izgrađena je 2009. godine i brzo je postala popularna atrakcija u Seulu. Svake noći, tijekom ljetnih mjeseci, posjetitelji mogu uživati u redovitim predstavama.

Banpo Bridge Fountain pruža prekrasan pogled na rijeku Han i okolicu. Most je također popularno mjesto za šetnje i biciklizam. Tijekom vodenih predstava, posjetitelji se mogu zaustaviti na obližnjim promenadama i uživati u spektaklu.

Fontana Šeik Zayedove džamije, Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Ova prekrasna vodena fontana smještena je ispred jedne od najvećih i najimpresivnijih džamija na svijetu, u Abu Dhabiju. Ova fontana dodaje dodatnu ljepotu već spektakularnom arhitektonskom čudu. 

Fontana ima složen i elegantan dizajn koji se savršeno uklapa u okoliš džamije. Središnji dio fontane je oblikovan kao cvijet s brojnim mlazovima vode koji stvaraju harmoničan vodeni prikaz.

Fontana je izgrađena kao dio kompleksa Zayedove džamije, koja je otvorena 2007. godine. Džamija je posvećena Šeiku Zayedu bin Sultan Al Nahyanu, osnivaču i prvom predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata. Fontana dodaje eleganciju i ljepotu ovom duhovnom mjestu.

Tijekom večeri, fontana je osvijetljena spektakularnim svjetlosnim efektima koji dodaju dodatnu dimenziju njezinoj ljepoti. Uz to, glazba se često koristi za stvaranje zvučnih efekata tijekom vodenih predstava.

Fontana se nalazi u prekrasnom okruženju Zayedove džamije, koja je poznata po svojoj bijeloj mramornoj arhitekturi, ogromnim kupolama i minaretima. Cijeli kompleks džamije i fontane privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Fontana ima i religiozno značenje jer pridonosi opuštajućoj i duhovnoj atmosferi kompleksa džamije. Posjetitelji često koriste ovu fontanu kao mjesto za meditaciju i refleksiju.

Afrika

Fountain of Time, Johannesburg, Južna Afrika

Fountain of Time, poznata i kao Fontana Vremena, je značajna vodena fontana smještena u Johannesburgu, Južna Afrika. Ova fontana ima poseban umjetnički i simbolički značaj te predstavlja važan spomenik u povijesti Južne Afrike. 

Fountain of Time ima jedinstven i impresivan dizajn. Glavni element fontane je ogromna brončana skulptura koja prikazuje ljudsku figuru kako lebdi iznad vode, simbolizirajući prolaznost vremena. Skulptura je postavljena iznad bazena s vodom, što dodaje dramatičan efekt.

Skulptura je djelo poznatog južnoafričkog umjetnika Neelsa Coetzea. Ova skulptura je jedno od njegovih najpoznatijih djela i predstavlja veliku umjetničku vrijednost.

Izgrađena 1961. godine i ima duboku povijest u kontekstu borbe protiv apartheida u Južnoj Africi. Ona predstavlja simbol borbe za slobodu i jednakost i sjećanje na sve žrtve koje su se borile za pravdu i prava građana.

Fountain of Time smještena je u Alexandra Parku, koji se nalazi u blizini centra Johannesburga. Park je popularno odredište za građane i posjetitelje koji dolaze uživati u zelenilu, umjetničkim instalacijama i fontani.

Fontana ima duboku simboliku i podsjeća na važne trenutke u povijesti Južne Afrike, uključujući borbu protiv rasne segregacije i borbu za slobodu. Skulptura koja lebdi iznad vode predstavlja trenutak prelaska iz prošlosti u budućnost.