Kako napraviti tzatziki umak? Lagani recept s 8 sastojaka

Kako napraviti tzatziki umak? Lagani recept s 8 sastojaka
Shutterstock

Recept za tzatziki umak kombinira grčki jogurt, krastavce, limunov sok i kopar kako bi nastao jedan nevjerojatno svestran sastojak koji možete poslužiti s tostiranim kriškama pita kao predjelom ili spojiti s janjetinom na žaru, piletinom, ribom ili povrćem.

Tzatziki umak
Shutterstock

Tzatziki umak je od posoljenog i procijeđenog jogurta, krastavaca, češnjaka, maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja porijeklom iz jugoistočne Europe i Bliskog istoka. U Turskoj se isti umak zove Cacik; u Bugarskoj se zove Tarator, a slične etimološke varijacije postoje i u okolnim područjima. Začinsko bilje u umaku može varirati, neke varijante mogu sadržavati tahini ili koristiti ocat umjesto limunovog soka. Ovaj se umak često poslužuje uz meze pladanj, baba ganoush, tabouleh i još mnogo toga.

Tzatziki je sada popularan u cijelom svijetu i iako ga ima u trgovinama, ne može biti jednostavniji za pripremu. Sa samo pregršt sastojaka bit će spreman za posluživanje za 15 minuta. Dobro pristaje uz pečenu janjetinu ili ćevape. Evo kako napraviti ukusan tzatziki umak.

Recept za tzatziki umak

Sastojci:

  • 1 šalica običnog jogurta u grčkom stilu
  • 1 srednji krastavac, oguljen, bez sjemenki i nasjeckan na komadiće
  • 1 češanj češnjaka, sitno nariban
  • 2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra, plus još za ukras
  • 1/2 žličice košer soli ili po ukusu
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra ili po ukusu
  • tostirana pita ili pita čips, za posluživanje

Upute:

Pomiješajte jogurt, krastavac, češnjak, limunov sok i kopar u srednjoj posudi. Začinite solju i paprom. Kušajte i prilagodite začine. Prije posluživanja ukrasite još svježim koprom i poslužite s pečenom pitom.

Tzatziki umak se može napraviti 1 dan unaprijed i ohladiti u hermetički zatvorenoj posudi (češnjak će postati izraženiji što duže odstoji).

Porijeko recepta za tzatziki umak

Priprema Tzatzikija vrlo je stara. Vjerojatno je ovaj umak stvoren za pretjerano korištenje u proizvodnji jogurta.
Riječ Tzatziki potječe od perzijskog zhazh, što znači mješavina biljaka. Recepti slični Tzatzikiju vrlo su popularni u zemljama Bliskog istoka, Grčkoj i južnom Balkanu.

U Turskoj, Cacik je varijanta Tzatzikija sa začinom Sumac, svježom metvicom i vodom: poslužuje se kao juha ili prilog.

U balkanskim zemljama ovaj umak se zove tarator, a obogaćuje se orasima i ponekad mljevenim lukom. Tarator je također popularan u Albaniji i često se sljubljuje s lignjama na žaru.

Tzatziki umak
Shutterstock

Tzatziki i grčka kuhinja

Provodeći nekoliko dana u Grčkoj, shvatit ćete koliko je Tzatziki važan u grčkoj kuhinji. Uz Pita kruh, Grčku salatu i Musaku, Tzatziki je uvijek prisutan od najmanjeg otoka Egejskog mora do planina u unutrašnjosti.

Tzatziki umak se tradicionalno poslužuje u zdjelici i sljubljuje s Pitom i Souvlakijem, ili se premaže preko Pite i upotpunjuje Gyros mesom, lukom, rajčicama i krumpirićima.

No, svestrani okus ovog aromatičnog umaka dopušta neka intrigantna sparivanja daleko od grčke tradicije, poput, an primjer, pečenog lososa.

Tzatziki umak
Shutterstock

Savjeti i varijacije

Ovisno o lokalnoj dostupnosti i tradiciji, ovaj umak zahtijeva neke razlike.

Čak i ako je najpopularnija biljka za pripremu Tzatziki umaka svježi kopar, mnoge varijante sadrže različite biljke poput origana, mente ili majčine dušice.

Krastavac se može oguliti ili ne, te naribati ili izrezati na kockice.

Neki Tzatziki recepti umjesto octa predlažu sok od limuna.