Najbolja sangria: 12 recepata za pravo osvježenje

Najbolja sangria: 12 recepata za pravo osvježenje
Shutterstock

Kada trebate koktel za publiku, sangria je očigledan izbor. Vrč sangrije savršeno je ljetno piće za pijuckanje tijekom roštilja u dvorištu ili na zabavi. Stoga, dopustite da vam predstavimo najbolji recept za sangriju koji možete pronaći. Jednostavan je za napraviti, a što je još bolje, neodoljivo je ukusan.

Sangria
Shutterstock

Što je Sangria?

Sangria je alkoholni punč koji potječe iz Španjolske i Portugala. Postoje dvije uobičajene varijante: crvena sangrija i bijela sangrija. Obično se radi od vina, likera, gazirane vode, voćnog soka i puno narezanog voća.

Što je u Sangriji?

Postoje mnoge varijacije sastojaka sangrije, ali ovaj recept za najbolju sangriju zahtijeva:

  • Crveno vino: Odlučite se za suho, voćno španjolsko crno vino.
  • Brandy: Brandy dodaje slatki i voćni okus sangriji.
  • Triple Sec: Odaberite visokokvalitetni Triple Sec za dodatni okus okusa naranče.
  • Voćni sok: Ovaj recept zahtijeva sok od naranče, sok od limuna i smrznuti koncentrat limunade.
  • Šećer (po izboru): Ako volite slađu sangriju, dodajte malo bijelog šećera.
  • Gazirana voda (po izboru): Dodajte gaziranu vodu za malo pjenjenja, samo ako želite.
  • Voće: Ovaj recept zahtijeva narezani limun, naranču, limetu i maraskino višnje.

Koje je najbolje vino za sangriju?

Bilo koje suho crno vino će poslužiti, ali mi volimo koristiti voćno španjolsko vino, kao što je Garnacha za najbolje rezultate okusa. Ne mora to biti najskuplja boca. Vinu ćete dodati toliko slatkih sastojaka da će ga dodatno začiniti.

Koje je najbolje voće za sangriju?

Volimo koristiti ono što ovaj recept zahtijeva (limun, naranča, limeta i višnje maraskino), ali zaista možete koristiti bilo koje sezonsko voće koje volite.

Kako napraviti sangriju?

Napraviti najbolju sangriju je nevjerojatno jednostavno. Jednostavno pomiješajte sve tekuće sastojke (osim gazirane vode) zajedno u vrču, zatim dodajte narezano voće. Stavite u hladnjak preko noći da se okusi prožmu. Ako koristite gaziranu vodu, dodajte je neposredno prije posluživanja za najpjenušavije rezultate.

Koliko sangria može stajati u hladnjaku?

Sangria će trajati oko tri do pet dana u hladnjaku ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. Trajat će samo dan ili dva ako se čuva u vrču prekrivenom folijom za skladištenje, pa preporučujemo da ga premjestite u hermetički zatvorenu posudu ako ne planirate sve popiti u roku od dva dana.

Sastojci:

  • 1 (750 mililitara) boca suhog crnog vina
  • ½ šalice brendija
  • ½ šalice triple sec
  • ⅓ šalice smrznutog koncentrata limunade
  • ⅓ šalice soka od naranče
  • ¼ šalice soka od limuna
  • ¼ šalice bijelog šećera (po želji)
  • 1 srednja naranča, narezana na kolutiće
  • 1 srednji limun, narezan na kolutiće
  • 1 srednja limeta, narezana na kolutiće
  • 8 višanja maraskina
  • 2 šalice gazirane vode (po izboru)

Upute:

Skupite sve sastojke.

U zdjeli pomiješajte crno vino, brandy, triple sec, koncentrat limunade, sok od naranče, sok od limuna i šećer. Dodajte kriške naranče, limuna i limete te maraskino višnje.

Poslužite odmah s ledom ili ostavite u hladnjaku 8 sati do preko noći za najbolji okus. Za gaziranu sangriju dodajte gaziranu vodu neposredno prije posluživanja.

Savjeti

Po želji možete upotrijebiti pivo od đumbira umjesto gaziranog pića.

Ovo je bio recept za najjednostavniju pripremu sangrije, a u nastavku vam donovimo još nekoliko zanimljivih varijanti koje će svakako začarati večer i osvježiti ljeto.

Rosé Sangria s ledenim prstenom od miješanog bobičastog voća

Sastojci:

  • 1 šalica borovnica
  • 1 šalica malina
  • 1 šalica narezanih jagoda
  • 1 šalica kupina
  • 1/2 šalice svježeg ribiza (po želji)
  • destilirana voda
  • dvije boce roséa od 750 ml
  • oko 236 ml svijetlog ruma
  • oko 236 ml jednostavnog sirupa (vidi napomenu)
  • oko 120 ml Campari
  • oko 60 ml svježeg soka od limuna
  • kockice leda (po želji)

Upute:

Složite bobice u Bundt posudu. Postupno dodajte toliko destilirane vode da pokrije. Zamrznite dok ne postane čvrsto, 8 sati ili preko noći.

U velikoj zdjeli za punč pomiješajte vino s rumom, jednostavnim sirupom, Camparijem i limunovim sokom. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko 45 minuta.

Napunite veliku zdjelu vrlo vrućom vodom. Umočite dno Bundt tave u vodu da olabavite ledeni prsten i okrenite je na tanjur. Dodajte ledeni prsten u sangriju. Poslužite u vinskim čašama, sa ili bez leda.

Ledeni prsten od miješanog bobičastog voća može se zamrzavati do 3 dana. Sangriju možete ostaviti u hladnjaku preko noći.

Bilješke:

Da biste napravili 236 ml jednostavnog sirupa, pomiješajte po 3/4 šalice vode i šećera u loncu. Prokuhajte uz miješanje da se šećer otopi. Neka se ohladi prije upotrebe.

Pjenušava sangrija od citrusa i nara

Sastojci:

  • ½ šalice granuliranog šećera
  • ½ šalice vode
  • 3 štapića cimeta
  • prstohvat fine morske soli
  • 3 šalice 100% soka od nara
  • ¾ šalice brendija
  • 1 mala zelena Anjou kruška, bez jezgre i tanko narezana (oko 1 1/2 šalice)
  • 1 mala hurmašica, tanko narezana (oko 1 šalice)
  • 1 mala naranča, poprečno izrezana na kriške i narezana na četvrtine (oko 1 šalice)
  • 1 mala limeta, izrezana poprečno na ploške
  • ½ šalice šipka
  • 1 (750 ml) boca Lambrusco, podijeljena

Upute:

Pomiješajte šećer, 1/2 šalice vode, štapiće cimeta i morsku sol u malom loncu i zakuhajte na srednjoj razini. Kuhajte, povremeno miješajući, dok se okus cimeta ne prožme, oko 5 minuta. Maknite lonac s vatre i ostavite smjesu da se strmi na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Izvadite i bacite štapiće cimeta.

Pomiješajte sok od nara, brendi i 1/4 šalice sirupa od cimeta (ili više po ukusu) u velikom vrču. Pomiješajte krušku, kaki, naranču, limetu i šipak. Ohladite dok se okusi ne sjedine, najmanje 4 sata ili do 12 sati.

Umiješajte oko 2 1/2 šalice Lambrusca u ohlađenu smjesu soka od nara. Sangriju s voćem ravnomjerno rasporedite u čaše pune leda. Na svaku čašu dodajte otprilike 1 žlicu preostalog Lambrusca. Poslužite odmah.

Sirup se može hladiti u hermetički zatvorenoj posudi do 1 tjedna.

Sangria
Shutterstock

Crvena sangria

Sastojci:

  • jedna boca od 750 mililitara voćnog crnog vina, poput Merlota
  • oko 118 ml brendija
  • oko 88 ml jednostavnog sirupa
  • 1 šalica miješanih komadića naranči, limuna i limete bez sjemenki
  • led

Upute:

U vrču pomiješajte crno vino, brendi, sirup i voće. Ostavite u hladnjaku dok se piće ne ohladi i okusi ne pomiješaju, 4 do 8 sati. Sangriju poslužite u ohlađenim vinskim čašama punjenim ledom.

Bilješke:

Postoji sangrija za svako godišnje doba, od zimske sangrije (pa čak i božićne) do ljetne sangrije, poput verzija s lubenicom i tajlandskim bosiljkom.

Poslužite uz:

Za autentično iskustvo sangrije, uparite ovo klasično piće s ukusnim španjolskim ili portugalskim receptima.

Sangria Flora

Sastojci:

  • jedna boca Sauvignon Blanca od 750 mililitara
  • 1 1/2 šalice St-Germain likera od cvijeta bazge (ili cordiala od cvijeta bazge)
  • 1/4 šalice Cointreaua
  • 6 jagoda, narezanih
  • 6 malina
  • 2 breskve, narezane
  • 1 naranča, poprečno tanko narezana
  • oko 450 grama zelenog i crvenog grožđa
  • led

Upute:

Pomiješajte sve sastojke u vrču i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 3 sata ili poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći. Poslužite u vinskim čašama s ledom.

Sangria od ananasa s jalapeñom

Sastojci:

  • 3/4 šalice vode
  • 3/4 šalice šećera
  • 1 jalapeño, poprečno narezan na tanke ploške
  • 4 1/2 šalice soka od ananasa
  • jedna boca od 750 ml suhog filtriranog sakea
  • led
  • kriške ananasa i grančice svježe mente, za posluživanje

Upute:

U malom loncu zakuhajte vodu sa šećerom i jalapeñom, miješajući da se šećer otopi. Neka se potpuno ohladi, a zatim procijedite sirup; maknite jalapeño.

U velikom vrču pomiješajte jalapeño sirup, sok od ananasa i sake te dobro promiješajte. Stavite u hladnjak dok se dobro ne ohladi, oko 1 sat. Poslužite sangriju s ledom u čašama, ukrašenu ananasom i mentom.

Sangriju možete ostaviti u hladnjaku i preko noći.

Rizling sangrija s ličijem

Sastojci:

  • 1 naranča
  • 1 šalica malina, prepolovljenih
  • 1 azijska kruška — oguljena, očišćena od jezgre i narezana na tanke kriške
  • 1/2 šalice suhog sakea
  • 1/2 šalice burbona
  • 1/2 šalice svježeg soka od limuna
  • 1/2 šalice triple sec
  • 2 žlice šećera
  • jedna konzerva ličija od 590 ml u sirupu – liči prepolovljen, sirup sačuvan
  • dvije boce od 750 mililitara malo suhog rizlinga, ohlađene
  • led

Upute:

Nožem ogulite naranču i uklonite gorku bijelu srž. Radeći iznad vrča, zarežite između membrana kako biste oslobodili dijelove. Iscijedite sok iz opni i bacite ih.

Dodajte maline, kruške, sake, bourbon, limunov sok, triple sec, šećer i liči s njihovim sirupom. Stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.

Umiješajte rizling i poslužite sangriju u čašama s ledom.

Sangria
Shutterstock

Tajlandski bosiljak Sangria

Sastojci:

  • 1/4 šalice šećera
  • 1/4 šalice vode
  • 8 grančica tajlandskog bosiljka
  • kora 1 limuna, oguljena i narezana na trakice
  • kora 1 naranče, oguljena i narezana na trakice
  • 2 boce ohlađenog sivog pinota
  • 3/4 šalice brendija
  • 1/2 šalice svježeg soka od naranče, procijeđenog
  • led
  • ohlađeni sok
  • 12 tankih kriški naranče, za ukras

Upute:

U malom loncu pomiješajte šećer i vodu i zakuhajte, miješajući da se šećer otopi. Maknite lonac s vatre. Dodajte grančice bosiljka i korice limuna i naranče. Ostavite sirup da odstoji, često miješajući, dok se ne ohladi na sobnu temperaturu, oko 20 minuta. Odbacite grančice bosiljka i trakice korice.

U velikom vrču pomiješajte sirup od bosiljka s vinom, brendijem i sokom od naranče. Ulijte sangriju u čaše napunjene ledom, prelijte gaziranim sokom i svako piće ukrasite kriškom naranče.

Rosé Sangria s brusnicama i jabukama

Sastojci:

  • 1 šalica vode
  • 1 šalica šećera
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike
  • 1 veliki štapić cimeta
  • 4 bobice pimenta
  • 3 cijela klinčića
  • 1 mahuna zvjezdastog anisa
  • 2 šalice brusnica
  • 2 jabuke Granny Smith, narezane na kockice
  • jedna boca španjolskog roséa od 750 mililitara
  • 1/3 šalice porta od rubina
  • 1/3 šalice Cointreaua
  • 1/3 šalice soka od brusnice
  • kockice leda, za posluživanje

Upute:

U loncu pomiješajte vodu, šećer, mljevenu crvenu papriku, cimet, piment, klinčiće i zvjezdasti anis. Sirup kuhajte na umjereno laganoj vatri 15 minuta. Procijedite u zdjelu i dodajte brusnice i jabuke. Pokrijte i stavite u hladnjak preko noći.

Procijedite voće, a začinjeni sirup ostavite. U velikom vrču pomiješajte rosé s portom, Cointreauom, sokom od brusnice, voćem i 3/4 šalice začinjenog sirupa. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, oko 1 sat. Poslužite preko leda.

Sangria može stajati u hladnjaku do 6 sati.

Sangria od jabukovače

Sastojci:

  • 1 šalica narezane na četvrtine i tanko narezane neoguljene zelene, žute i crvene jabuke
  • 1 naranča za pulpu — narezana na četvrtine i poprijeko tanko narezana
  • 1 šalica soka od jabuke, ohlađena
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1/4 šalice brendija od jabuke
  • jedna boca tvrdog jabučnog cidera od 650 ml, ohlađena
  • led

Upute:

U vrču pomiješajte jabuke s narančom, sokom od jabuke, limunovim sokom i brendijem. Neposredno prije posluživanja dodajte tvrdi cider. Poslužite u visokim čašama s ledom.

Sangria od lubenice

Sastojci:

  • 2 funte lubenice bez sjemenki, oguljene i narezane na kockice, plus 1/2 funte lubenice izrezane na kuglice kuglicama i nabodene na krampove
  • 1 boca suhog bijelog vina
  • 900 ml votke
  • oko 118 ml Cointreau ili drugi triple sec
  • oko 118 ml sirupa od citrusa
  • led

Upute:

U blenderu izradite pire od kockica lubenice. Ulijte kroz fino cjedilo u vrč. Dodajte bijelo vino, votku, Cointreau i sirup od citrusa. Promiješajte i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata. Ponovno promiješajte, zatim ulijte sangriju u čaše za bijelo vino napunjene ledom i ukrasite nabodenim kuglicama lubenice.

Sangria
Shutterstock

Everything’s Coming Up Rosé

Sastojci:

  • 236 ml ohlađenog suhog roséa
  • oko 118 ml Lillet roséa
  • oko 118 ml ohlađenog kuhanog čaja od hibiskusa
  • 60 ml svježeg soka od limuna
  • 60 ml jednostavnog sirupa
  • 30 ml Aperola
  • led
  • 118 ml ohlađene gazirane vode
  • polovice kolutića grejpa, koluti limuna i narezane jagode za ukras

Upute:

U vrču ili zdjeli za punč pomiješajte rosé, lillet, čaj, limunov sok, sirup Simple i Aperol. Napunite vrč ledom i dobro promiješajte. Umiješajte gazirani sok i ukrasite voćem. Poslužite u ohlađenim vinskim čašama.