Što je cvijet soli? 10 čudesnih činjenica koje trebate znati

Cvijet soli se nekome možda čini kao pomalo pretenciozan naziv za jednostavnu stvar poput soli, ali je zapravo prilično zanimljiv i nadasve točan opis za vrstu morske soli koju ćemo vam sada predstaviti. Svi znamo koliko varijanti šećera postoji, zašto ne bi postojale i različite varijante soli?

Cvijet soli često nazivaju i „kavijarom među solima“ što odmah lako dočarava njenu jedinstvenost i vrijednost. Ova dragocjena sol sastoji se od nježnih listića kristala soli i vrlo je delikatna, a svojim oblikom i uzorcima podsjeća na cvijet što joj je i donijelo ovaj zanimljivi naziv.

Što je, gdje se i kako proizvodi i je li uistinu toliko poseban začin samo su neka od pitanja na koja ćemo odgovoriti u nastavku teksta. Ostanite s nama i otkrijte po čemu je ova sol toliko posebna. 

10 čudesnih činjenica o cvijetu soli

Kao što smo već gore spomenuli, cvijet soli je jedinstvena vrsta morske soli koja je na glasu kao najkvalitetnija i najzdravija zbog čega ima veliku vrijednost, a time i visoku cijenu. Može biti bijela ili lagano sivkasta, a ponekad i nježno roze boje koja nastaje pod utjecajem ružičaste alge koja se nalazi u vodi.

Postoji mnogo toga po čemu se razlikuje od klasične soli, od načina skupljanja do korištenja. Nakon što pročitate sljedeće čudesne činjenice o cvijetu soli vjerujemo da joj nećete moći odoljeti prvom prilikom kada naiđete na ovaj proizvod u trgovinama.

1. Cvijet soli je najzdravija vrsta soli.

Ovo je vrlo zdrava morska sol jer ima manje natrijeva klorida od klasične kuhinjske soli, ali mnogo više korisnih minerala poput željeza, magnezija, kalija, cinka i kalcija. Jod koji se nalazi u ovoj vrsti soli je 100% prirodan, a ljudi koji se bave proizvodnjom soli objašnjavaju da u njoj ima preko 80 vrsti elemenata u tragovima.

Većina od nas je svjesna da konzumacija velike količine soli može biti loša za naše tijelo i zdravlje, osobito ako je riječ o rafiniranoj soli. Takva sol nema nikakvih hranjivih tvari, ali ima visoku razinu natrija. 

Izuzetna prednost cvijeta soli je i njen ekološki uzgoj tj. proizvodnja čime se u potpunosti izbacuje mogućnost pronalaska aditiva ili neke druge nepoželjne kemikalije u njoj. To potvrđuju i posebni certifikati koji jamče prirodnu proizvodnju u čistom okolišu.

2. Iako je zdrava ne koristi se mnogo u kuhanju. 

S obzirom na klasičnu sol cvijet soli je mnogo zdravija opcija, ali se za kuhanje koristi tek 5% ukupne proizvodnje. Koji je razlog tome?

Razlog za to je činjenica da je riječ o manje slanoj soli koja ima veću količinu magnezija, a samim time i gorčinu. Zbog toga se njen bogat i lagano sladak okus koristi kao pojačivač okusa hrane kojoj se dodaje nekoliko trenutaka prije posluživanja. 

cvijet soli
FOTO: SHUTTERSTOCK

Cvijet soli je krhka, ali istovremeno puna delikatne arome koja će mnoga jela pokazati u boljem svjetlu i iz njih izvući njihov maksimum.

3. Cvijet soli je završni detalj moderne gastronomije.

Cvijet soli postoji već stoljećima, ali je tek odnedavno postala izuzetno cijenjena među kuharima koji su stalno u potrazi za nekom novom neprerađenom namirnicom koja će njihovo jelo podignuti na višu razinu. 

Upravo je cvijet soli „ono nešto“ čime će kuhar nadograditi svoje jelo, bez obzira na toi je li riječ o salatama, mesnim jelima ili povrću, a posebno se odlično sljubljuje s desertima. Čokolada i karamela se odlično slažu s cvijetom soli.

Kada se koristi na vrućim jelima brzo se topi, ali na hladnim jelima nije samo fini dodatak već i predivan ukras.

4. Cvijet soli se uzgaja samo na posebnim mjestima.

Postoji mnogo solana na svijetu, ali ne bave se sve proizvodnjom cvijeta soli jer za to nije dovoljan samo pogon za preradu soli već mnogo toga drugog.

Prvo i najvažnije za cvijet soli je da se uzgaja u okruženju u kojoj nema industrije. Zbog toga je ekološki proizvod i zdrava opcija u kojoj nema dodatnih ili nečistih tvari iz okoliša. Morska voda iz koje se sakuplja ova sol je stoga čišća i bogatija mineralima. 

Najsigurniji pokazatelj takvog okoliša su druge biljne i životinjske vrste koje se nalaze u moru, kao što je recimo alga Petula koja ne samo da pokazuje čistoću mora već i pomaže bržem i potpuno prirodnom nastanku soli tako što sudjeluje u kružnom toku minerala.

5. Cvijet soli se prikuplja na poseban način. 

S obzirom na to da se cvijet soli proizvodi iz vrlo delikatnih kristala s morske površine sakupljanje ove soli je zahtjevno i radi se ručno. Nakon što se kristali soli pojave na površini (za što se moraju posložiti posebni uvjeti) oni se skupljaju posebnim sitima dok još uvijek plutaju na površini jer nakon nekog vremena će se početi taložiti na dnu slanog bazena.

Skupljaju se ručno i vrlo nježno, nakon čega se stavljaju u posude s rupicama koje će dozvoliti višku tekućine da se odvoji od samog kristala. Tada se prebacuje na police i suši na suncu.

Takva sol se mora stalno razgrtati kako bi se što više osušila i svaku večer se mora unositi u zatvoreni prostor. 

6. Cvijet soli se skuplja samo ljeti. 

Da bi se cvijet soli mogao „ubrati“ potrebni su gotovo idealni uvjeti, a oni se događaju samo u jednom vremenskom periodu – ljetu. Ipak, čak niti ljeti ne garantira dobru berbu jer postoji mnogo toga što se mora istovremeno posložiti kako bi krenulo skupljanje ove soli.

Temperatura mora biti visoka i sunce jako pa je vrijeme skupljanja rezervirano za srpanj i kolovoz. Sunce je potrebno kako bi pomoglo isparavanju morske vode u kojoj se stvaraju kristali. 

Za cvijet soli je bitan i vjetar. Ista se sol skuplja samo rano ujutro i kasno navečer jer samo tada na moru nema niti daška vjetra koji bi mogao uništiti delikatne kristale soli.

7. Cvijet soli je skupocjena vrsta soli.

Potpuno je logično da je cvijet soli skuplja vrsta soli. Osim što je zdravija ova sol je također stvorena i prikupljena po strogim ekološkim standardima. Također je poznata i po svojoj ljekovitosti što je također značajan faktor kod stvaranja cijene.

začini
FOTO: SHUTTERSTOCK

Osim toga, ručno se prikuplja i obrađuje što je mnogo zahtjevnije i skuplje. 

8. Tradicionalno su ga brale samo žene.

Iako bi neki rekli da je bila riječ o diskriminaciji i da su u ovom slučaju žene obavljale teži dio posla to možda ne bi bila potpuna istina jer skupljanje soli nije bilo ništa teže od ostalih teških poslova u solani koje su obavljali muškarci. 

Žene su tradicionalno „brale“ cvijet soli jer je to bio delikatan i nježan posao i one su ga obavljale mnogo bolje od muškaraca koji nisu imali osjećaj za taj posao. Žene su bile pedantnije i brže, a njihova je sol uvijek izgledala bolje.

9. Cvijet soli je ljekovita sol.

Cvijet soli je dokazano ljekovita jer ima jako mnogo minerala u svom sastavu, od kojih posebno moramo spomenuti željezo, kalcij, kalij i magnezij. 

Upravo je velik broj minerala važan sastojak soli koja tako može pomoći u ublažavanju raznih zdravstvenih tegoba. Ovo su neke od najčešćih koristi konzumacije cvijeta soli:

  • Pomaže regulirati probavu
  • Pomaže smanjiti intenzitet menstrualnih tegoba
  • Olakšava grčeve u mišićima i smanjuje njihovu napetost
  • Snižava povišeni krvni tlak
  • Pomaže u liječenju prehlade
  • Pomaže u liječenju upale sinusa
  • Ima opuštajuće djelovanje
  • Pomaže očistiti kožu nečistoća u obliku pilinga za kožu
  • Poboljšava cirkulaciju
  • Njeguje suhu kožu i čini ju mekšom

10. Cvijet soli na francuski i hrvatski način

Najpoznatija država koja uzgaja morsku sol i koja je po tome poznata diljem svijeta svakako je Francuska, koja ovaj proizvod opisuje riječima Fleur de sel. 

Osim što je cijenjena zbog kvalitete francuske solane koje proizvode cvijet soli poznate su po svojim delikatnim i nadasve nježnim postupcima kojima dobivaju najkvalitetnije i najnježnije primjerke. Fleur de sel de Guérande najpoznatija je francuska sol i proizvodi se u pokrajini Bretanji.

Cvijet soli se u Hrvatskoj proizvodi u dvije solane: solani u Ninu i solani na otoku Pagu, a na našem tržištu je dopuštena od 2011. godine. 

Kako koristiti cvijet soli?

Kao što smo već ranije spomenuli, ovaj se začin u kuhinji ne koristi na isti način kao klasična sol. S njom se ne kuha već se njome začini već gotovo jelo par trenutaka prije serviranja. Osim toga, ne koristi se samo u prehrani već i u kozmetici, liječenju i slično.

korištenje cvijeta soli
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nastavku pročitajte na koje još načine možete koristiti cvijet soli i koje su prednosti ove soli: 

  • Cvijet soli možete koristiti za pripremu izotoničnog pića kojim ćete se okrijepiti nakon treninga. Za to vam je potrebno pola litre soka od naranče, 1 žlica jabučnog octa, sok od polovice limuna, 1 žlica meda i mrvica cvijeta soli kojim ćete nadoknaditi izgubljene minerale.
  • Cvijet soli pomaže i kod raznih infekcija nosa i prehlada. Za liječenje je potrebno pripremiti pola litre čaja od sljezovog korijena u kojem je potrebno otopiti žličicu cvijeta soli kako bi dobili vrlo prirodnu i učinkovitu otopinu za nos.
  • Cvijet soli odlično naglašava okus čokolade pa na svaki komadić vašeg čokoladnog deserta dodajte malo cvijeta soli, bez obzira je li riječ o čokoladnom ganacheu, čokoladnim tartufima ili čokoladnoj torti.
  • Cvijet soli je odlično i za podizanje okusa blanširanom povrću. Izaberite mahune ili brokulu, blanširajte ih kao i inače te prebacite u posudu s ledeno vodom koja će zaustaviti daljnju termičku obradu povrća. Ocijedite vodu, a povrće začinite maslinovim uljem i cvijetom soli.