Worcestershire umak – 15 savjeta kako ga upotrijebiti u jelima

Worcestershire umak je jedan od dodataka jelima za koje smo svi čuli i vjerojatno smo ga koristili u nekom trenutku. No, odakle dolazi i što mu daje taj jedinstveni, pikantni okus? Istražili smo fascinantnu povijest i evoluciju Worcestershire umaka, njegov profil okusa i tajne sastojke, a otkrit ćemo neke od njegovih manje poznatih upotreba u kuhinji. 

Povijest i evolucija Worcestershire umaka

Povijest Worcestershire umaka je fascinantna priča koja se proteže kroz stoljeća i kontinente. Iako je njegovo točno podrijetlo pomalo obavijeno velom tajne, povjesničari vjeruju da umak vuče korijene iz starog Rima, gdje su začini na bazi ribe bili čest sastojak mnogih jela. S vremenom su se ovi umaci proširili Europom, a na kraju su stigli i do Engleske.

U gradu Worcesteru, sredinom 19. stoljeća, rođena je moderna verzija Worcestershire umaka. Točan recept osmislila su dva kemičara po imenu John Lea i William Perrins, koje je lokalni plemić zamolio da smisle novi začin koji bi se mogao koristiti za poboljšanje okusa njegovih jela. Nakon eksperimentiranja s različitim sastojcima i kombinacijama okusa, Lea i Perrins naišli su na pobjedničku formulu koja uključuje inćune, tamarind, melasu, ocat i razne začine.

Unatoč uspjehu, Lea i Perrins su se u početku borili s prodajom svog novog umaka, koji su nazvali “Worcestershire umak”. Međutim, nakon slanja nekih boca u britanske kolonije diljem svijeta, počeli su primati narudžbe iz udaljenih mjesta poput Indije i Australije. Uskoro je umak postao glavna namirnica u kuhinjama diljem svijeta, omiljen zbog svog jedinstvenog, pikantnog okusa i svestranosti.

Tijekom godina je doživio neke promjene i prilagodbe, ali osnovni recept ostaje uglavnom nepromijenjen. Danas su dostupni bezbrojni brendovi i varijante umaka, od kojih svaki ima svoj jedinstveni stil klasičnog okusa. Od originalne marke Lea i Perrins do obrtničkih malih serija umaka neovisnih proizvođača, postoji Worcestershire umak za svačiji ukus i budžet.

Ključni sastojci Worcestershire umaka

Pitate se što Worcestershire umaku daje prepoznatljiv i složen okus? Odgovor leži u njegovoj jedinstvenoj mješavini sastojaka koji uključuju inćune, tamarind, melasu, ocat i razne začine. 

  • Inćuni su jedan od primarnih sastojaka Worcestershire umaka i odgovorni su za veći dio njegovog slanog, pikantnog okusa. Ove male, masne ribe pune su glutamata, prirodnih spojeva koji poboljšavaju umami okus hrane. Iako bi neke ljude mogla odbiti ideja korištenja ribe kao začina, istina je da se inćuni koriste u mnogim popularnim umacima i jelima diljem svijeta, od preljeva za Cezar salatu do umaka puttanesca.
  • Tamarind je drugi ključni sastojak umaka. Radi se tropskom voću koje se naširoko koristi u kuhinji Indije i Jugoistočne Azije. Tamarind ima opor, ljut okus koji dodaje dubinu i složenost umaku, kao i blagu slatkoću koja pomaže uravnotežiti slane note inćuna.
  • Melasa je također sastojak koji igra ključnu ulogu u Worcestershire umaku. Ova gusta, sirupasta tekućina napravljena je od prokuhane šećerne trske i ima bogat okus nalik karameli koji umaku daje dašak slatkoće. Pomaže u zgušnjavanju umaka i daje mu blago ljepljivu teksturu koja dobro oblaže hranu.
  • Ocat je čest sastojak mnogih začina, a Worcestershire umak nije iznimka. Ocat koji se koristi u Worcestershire umaku obično je sladni ocat, koji ima oštar, ljut okus koji pomaže uravnotežiti slatkoću melase.
Worcestershire umak
Foto: Shutterstock

Kako Worcestershire umak poboljšava okus hrane?

Jeste li se ikada zapitali zašto Worcestershire umak vašoj hrani daje tako slastan i pikantan okus? Odgovor leži u znanosti o umamiju, jednom od pet osnovnih okusa koje naši okusni pupoljci mogu otkriti. Umami se često opisuje kao slani, mesni okus koji se razlikuje od slatkog, kiselog, slanog i gorkog. Nalazi se u raznim namirnicama, uključujući meso, ribu, gljive i sir, a pokreće ga prisutnost spoja koji se zove glutamat.

Jedan od ključnih sastojaka umaka, inćuni, bogati su glutamatima. Ovi prirodni spojevi oslobađaju se tijekom procesa fermentacije i doprinose prepoznatljivom umami okusu umaka. Kada kušamo umami, to pokreće naš mozak da poveže okus s hranom bogatom proteinima, zbog čega je Worcestershire umak tako popularan dodatak mesnim jelima.

Ali nisu samo inćuni ti koji pridonose umami okusu ovog posebnog umaka. Tamarind, melasa i razni začini u umaku također sadrže spojeve koji pojačavaju umami okus. Tamarind ima visok sadržaj vinske kiseline, koja može pojačati umami okus, dok melasa sadrži niz minerala i vitamina koji mogu pomoći u poboljšanju cjelokupnog okusa umaka.

Jedna od fascinantnih stvari u vezi s umamijem jest da može pojačati druge okuse u hrani. Kada kušamo umami, on aktivira naše žlijezde slinovnice i povećava proizvodnju sline. To zauzvrat može pomoći u širenju okusa drugih sastojaka po ustima, čineći ih izraženijima i intenzivnijima.

Koristite li umak u svojim hamburgerima, varivima ili marinadama, možete biti sigurni da to ne dodaje samo ukusni umami okus – on također poboljšava cjelokupni okus vašeg jela. Želite li eksperimentirati s umamijem u svom kuhanju, pokušajte dodati neke druge sastojke s visokim sadržajem glutamata, poput soja umaka, parmezana ili rajčica

15 kulinarskih namjena Worcestershire umaka

Worcestershire umak je svestran začin koji može dodati pikantan i pikantan okus širokom rasponu jela. Evo samo nekoliko od mnogih kulinarskih upotreba ovog umaka:

  • Marinade: Worcestershire je popularan sastojak marinada za meso poput odreska, piletine i svinjetine. Njegov okus bogat umami pomaže omekšati meso i pojačati njegov prirodni okus.
  • Burgeri i odresci: Worcestershire je klasičan dodatak hamburgerima i odrescima. Jednostavno umiješajte nekoliko žličica Worcestershire umaka u svoju mljevenu govedinu prije nego što je oblikujete u pljeskavice ili njime premažite svoj odrezak prije pečenja na roštilju.
  • Prženi krumpirići: Dodajte nekoliko kapi Worcestershirea svom umaku za prženje za navalu umami okusa. Posebno se dobro slaže s govedinom i gljivama.
  • Kokteli: Da, dobro ste pročitali – Worcestershire se može koristiti čak i u koktelima! Klasični recept Bloody Mary zahtijeva malo umaka, zajedno s votkom, sokom od rajčice i drugim začinima.
  • Mesna štruca: Worcestershire je čest sastojak u receptima za mesne štruce, gdje pomaže u dodavanju okusa i vlažnosti mljevenom mesu.
  • Juhe i variva: Dodajte žlicu ili dvije umaka svojoj omiljenoj juhi ili receptu za varivo za dodatni sloj okusa. Posebno dobro djeluje u goveđim ili juhama od povrća.
  • Preljevi za salatu: Pomiješajte Worcestershire umak s maslinovim uljem, octom i vašim omiljenim začinima za ukusan i pikantan preljev za salatu.
  • Pečeno povrće: Worcestershire nije samo za mesna jela! Prelijte svoje omiljeno povrće, poput mrkve, krumpira i luka, maslinovim uljem, soli, paprom i Worcestershire umakom, a zatim ispecite u pećnici za ukusan prilog.
  • BBQ umak: Dodajte Worcestershire svom omiljenom receptu za BBQ umak za dodatno pojačanje okusa. Posebno se dobro slaže s umacima na bazi rajčice.
  • Jaja: Dodajte nekoliko kapi umaka nadjevu s jajima za jedinstven i ukusan zaokret u ovom klasičnom predjelu.
  • Čili con carne: Dodajte malo Worcestershire umaka svom receptu za čili con carne za dodatni sloj okusa. Posebno se dobro slaže s čilijem na bazi govedine.
  • Sir na žaru ala Bloody Mary: Namažite Worcestershire umak na kruh prije sastavljanja sendviča sa sirom na žaru, a zatim dodajte narezanu rajčicu, cheddar sir i malo soli od celera za ukusan zaokret ovoj klasičnoj hrani.
  • Ćufte: Umiješajte Worcestershire umak u smjesu za mesne okruglice za dodatni ukus. Posebno dobro paše s mljevenom govedinom ili svinjetinom.
  • Sloppy Joes: Worcestershire umak klasični je sastojak recepata za Sloppy Joea. Radi se o američkom sendviču koji se priprema s umakom rajčice i mljevenim mesom, Pokušajte dodati malo više nego inače za dodatni pikantan okus.
  • Zapečeni grah: Dodajte nekoliko žlica Worcestershire umaka svom receptu za pečeni grah za izvrstan jedinstveni okus. Posebno se dobro slaže sa slaninom i melasom.

Ovo su samo neke od mnogih kulinarskih namjena Worcestershire umaka. Njegova svestranost i jedinstveni okus čine ga obaveznim začinom u svakoj kuhinji. Eksperimentirajte s različitim upotrebama i receptima kako biste pronašli svoj omiljeni način uživanja u ovom ukusnom umaku.

Worcestershire umak recept
Foto: Shutterstock

Kako napraviti Worcestershire umak?

Izrada domaćeg Worcestershire umaka može biti zabavan i koristan projekt za svakog kuhara kod kuće. Pripremili smo nekoliko savjeta i trikova koji će vam pomoći da osigurate uspjeh kod kuće:

  1. Počnite s kvalitetnim sastojcima: koristite svježe, visokokvalitetne sastojke za najbolje rezultate. To uključuje svježe inćune, tamarind i druge začine.
  1. Prilagodite začine prema ukusu: worcestershire umak je vrlo osoban začin, stoga slobodno prilagodite začine svojim željama. Ako volite pikantniji umak, dodajte više papra ili ljutog umaka. Ako volite slađi umak, dodajte malo više melase.
  1. Ostavite vremena da se okusi stope: domaćem Worcestershire umaku treba vremena da se okusi stope, stoga se ne bojte ostaviti da odstoji nekoliko tjedana prije upotrebe.
  1. Procijedite prije upotrebe: domaći Worcestershire umak može sadržavati talog, stoga ga svakako procijedite prije upotrebe u svojim receptima.
  1. Pravilno čuvajte: čuvajte svoj domaći Worcestershire umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku do šest mjeseci.
Worcestershire umak povijest
Foto: Shutterstock

Domaći recept za Worcestershire umak

Dok tradicionalni Worcestershire umak ima specifičan skup sastojaka, puno je različitih varijacija umaka koje možete pripremiti kod kuće. Slobodno eksperimentirajte s različitim začinima kako biste stvorili vlastitu jedinstvenu mješavinu.

Sastojci:

  • 1 šalica jabučnog octa
  • 1/2 šalice soja umaka
  • 1/4 šalice vode
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica luka u prahu
  • 1 žlica češnjaka u prahu
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 2 žlice paste od tamarinda (ili 2 žlice soka od limete kao zamjena)
  • 1 žlica ribljeg umaka (po želji, za dodatnu dubinu okusa)

Priprema: U loncu pomiješajte jabučni ocat, sojin umak i vodu. Zagrijte smjesu na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Dodajte smeđi šećer, luk u prahu, češnjak u prahu, mljeveni đumbir, mljeveni cimet, mljeveni klinčić, crni papar, kajenski papar, pastu od tamarinda (ili sok od limete) i riblji umak (ako ga koristite). Dobro promiješajte da se sjedini.

Smanjite vatru i pustite da se umak kuha oko 10 do 15 minuta, povremeno miješajući da se ne zalijepi. To će omogućiti da se okusi stope. Nakon što provrije, maknite lonac s vatre i pustite da se smjesa ohladi. Nakon što se ohladi, procijedite umak kroz fino sito kako biste uklonili sve krutine. To će rezultirati glatkim i aromatičnim Worcestershire umakom.

Prebacite umak u steriliziranu staklenku. Dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku. Vaš domaći Worcestershire umak sada je spreman za upotrebu! Može se koristiti u marinadama, umacima, preljevima i raznim receptima koji zahtijevaju Worcestershire umak. Ne zaboravite protresti bočicu prije upotrebe jer se sastojci mogu s vremenom istaložiti. Uživajte!