Je li rajčica voće ili povrće? 12 zanimljivosti

rajčica
Foto: Shutterstock

Rajčica je široko konzumirano voće koje se u kuhanju često smatra povrćem. Znanstveni naziv za rajčice je Solanum lycopersicum, a pripadaju obitelji velebilja. Postoje tisuće kultivara rajčice koje možete izabrati, a svaka ima svoj jedinstveni okus, teksturu i izgled. Volite li više slatke i sočne cherry rajčice ili mesnate beef rajčice, sigurno će se naći sorta rajčica koja odgovara vašem ukusu. Upoznajte rajčicu od njezinog podrijetla do savjeta o uzgoju i sadnji kroz 12 zanimljivosti.

Povijest i podrijetlo

Rajčica ima dugu i zanimljivu povijest koja se proteže tisućama godina. Potječe iz Južne Amerike, gdje su je prvi počeli uzgajati Asteci i Inke. Stari Asteci su rajčicu zvali “xitomatl”, a u Europu je stigla zahvaljujući španjolskim istraživačima u 16. stoljeću.

U početku se rajčica koristila kao ukrasna biljka u Francuskoj, Italiji i sjevernoj Europi. Sumnjičavo se gledalo na hranu jer su je botaničari prepoznali kao velebilje, rođaka otrovne belladonne. Zapravo, vjerovalo se da je rajčica otrovna i nije se masovno konzumirala sve do 18. stoljeća.

Godine 1519. Cortez je otkrio rajčice kako rastu u Montezuminim vrtovima i donio sjeme natrag u Europu gdje su posađene kao ukrasne zanimljivosti, ali nisu konzumirane kao hrana. Najvjerojatnije je prva sorta koja je stigla u Europu bila žute boje, jer su u Španjolskoj i Italiji bile poznate kao pomi d’oro, što znači žute jabuke.

Međutim, nedavna istraživanja u genetici pokazuju da je rajčica veličine trešnje nastala u Ekvadoru prije otprilike 80.000 godina bez ikakvog pripitomljavanja čovjeka. Ljudi u Južnoj Americi s vremenom su uzgojili ove rane rajčice, ali nisu razvili veću veličinu ploda kakvu poznajemo danas.

Danas je rajčica jedno od voća koje se najviše uzgaja i konzumira u svijetu. Koristi se u raznim jelima, od salata preko umaka do juha.

rajčice
Foto: Shutterstock

Botanički opis

Biljka i lišće

Rajčice (Solanum lycopersicum) su zeljaste jednogodišnje biljke koje pripadaju obitelji noćurka, Solanaceae. Mogu narasti do 3 metra, ali obično se kreću od 1 do 1,8 metara u visinu. Biljke mogu biti determinantne ili indeterminantne, s determinantnim sortama koje daju određenu količinu plodova, a indeterminantne sorte koje kontinuirano rađaju tijekom vegetacije. Biljke rajčice imaju plitak korijenski sustav i mogu biti osjetljive na sušne uvjete.

Listovi biljaka rajčice obično su dugi 10 do 25 cm i široki 5 do 15 cm. Naizmjenično su raspoređeni na peteljkama i obično su perasti s 5 do 9 listića. Listovi su prekriveni finim dlačicama i imaju blago ljepljivu teksturu.

Cvijeće i voće

Biljke rajčice daju male žute cvjetove koji su obično 1 do 2,5 cm u promjeru. Cvjetovi su raspoređeni u grozdove i samooplodni su, što znači da se mogu sami oprašivati. Nakon što se cvjetovi opraše, razviju se u plodove.

Plodovi rajčice klasificiraju se kao bobice i tehnički su uvećani jajnici biljke. Mogu varirati u veličini od malih cherry rajčica do velikih beef rajčica. Plodovi su obično crveni, ali postoje i žute, narančaste, zelene i ljubičaste sorte. Meso ploda je mekano i sočno te sadrži mnogo sitnih sjemenki.

Sorte rajčica

Rajčice dolaze u velikom rasponu sorti, a svaka ima svoj jedinstveni okus, teksturu i boju. Neke sorte su izvrsne za salatu, dok su druge bolje za umak. Određene vrste dobro rastu u posudama, dok drugima treba puno prostora da se rašire.

Cherry rajčice

Cherry rajčice su male rajčice veličine zalogaja koje su savršene za salate, umake i ukrase. Obično su slatke i sočne, s tankom kožicom koja puca kad ih zagrizete. Odlično su za pečeni umak iz pećnice koji se može servirati uz penne tjesteninu ili raviole. Neke popularne sorte cherry rajčice uključuju Sungold, Sweet 100 i Black Cherry.

Beef rajčice

Beef rajčice su velike, mesnate rajčice koje su odlične za salatu i pečenje na žaru. Obično su sočne i ukusne, s debelom korom. Neke popularne sorte goveđe rajčice uključuju Big Beef, Brandywine i Cherokee Purple.

Plum rajčice

Plum rajčice, poznate i kao romske rajčice, rajčice su ovalnog oblika i idealne za pripremu umaka, juha i variva. Obično su manje sočne od ostalih sorti rajčica, čvrste teksture i slatkog, pikantnog okusa. Neke popularne sorte rajčice šljive uključuju San Marzano, Roma i Amish Paste.

Paste rajčice

Paste rajčice slične su plum rajčicama, ali obično imaju duguljastiji oblik. Idealne su za izradu paste od rajčice, pirea i kečapa, jer imaju visok omjer mesa i sjemena i nizak udio vode. Neke popularne sorte paste rajčice uključuju San Marzano, Amish Paste i Opalka.

cherry rajčice
Foto: Shutterstock

Uzgoj i njega

Sađenje

Rajčice su usjevi za toplu sezonu koji najbolje rastu na suncu i dobro dreniranom tlu s pH između 6,2 i 6,8. Mogu se uzgajati iz sjemena ili presaditi. Ako krećete od sjemena, preporuča se započeti s uzgojem u zatvorenom prostoru šest do osam tjedana prije posljednjeg datuma mraza. Prilikom presađivanja odaberite mjesto za sadnju s ilovastim tlom i najmanje osam sati punog sunca dnevno. Pričekajte da noćne temperature ostanu iznad 10 stupnjeva Celzijevih da biste počeli saditi rajčicu na otvorenom.

Sezona rasta

Rajčica zahtijeva stalnu vlagu tijekom vegetacije. Zalijevajte dubinski jednom ili dvaput tjedno, ovisno o vremenskim prilikama i uvjetima tla. Za promicanje zdravog rasta, gnojite svaka tri do četiri tjedna uravnoteženim gnojivom. Plodored se preporučuje kako bi se spriječile bolesti i štetočine koje se prenose tlom.

Zalijevanje i gnojidba

Rajčice zahtijevaju redovito zalijevanje kako bi se izbjeglo truljenje kraja cvata i cijepanje. Zalijevajte duboko pri dnu biljke kako biste potaknuli duboki rast korijena. Sloj malča oko biljaka može pomoći u zadržavanju vlage. Gnojite svaka tri do četiri tjedna uravnoteženim gnojivom i dopunite kompostom usred vegetacijske sezone.

Podrška tijekom rasta

Biljke rajčice mogu se staviti na kolac ili staviti u kavez kako bi se pospješio njihov rast i spriječilo da padnu. Iskolčenje je tehnika zabijanja čvrstog kolca u zemlju i vezivanje biljke za njega dok raste. Držanje u kavezima uključuje postavljanje žičanog kaveza oko biljke i dopuštanje joj da raste kroz otvore. Obje metode mogu pomoći u sprječavanju bolesti i štetočina držeći plodove daleko od tla.

Suzbijanje bolesti i štetočina

Rajčice su osjetljive na razne bolesti i štetočine, uključujući ranu plamenjaču, virus mozaika, fusarijumsko venuće, bakterijsko venuće i nematode. Kako biste spriječili ove probleme, prakticirajte plodored, držite biljke na dobrom razmaku i uklonite sve zaražene listove ili plodove. Štetnici kao što su lisne uši, bijele mušice i crvi rogovi u rajčici mogu se suzbiti insekticidnim sapunom ili uljem nima.

Prehrambene i zdravstvene koristi

Rajčica je voće bogato hranjivim tvarima koje nudi mnoge zdravstvene prednosti. Niskokalorične su, bogate vlaknima, a bogate su vitaminima i mineralima. Rajčice su dostupne u različitim oblicima, uključujući sirove, kuhane i konzervirane. Mogu se jesti kao samostalni međuobrok ili dodavati salatama, sendvičima i raznim jelima.

Rajčice su dobar izvor vitamina C, koji je bitan nutrijent koji pomaže tijelu da formira i održava vezivno tkivo, uključujući kosti, krvne žile i kožu. Rajčica srednje veličine sadrži oko 28% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Rajčice su također bogate likopenom, snažnim antioksidansom koji im daje crvenu boju. Likopen je povezan s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjen rizik od srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Istraživanja su pokazala da likopen može pomoći u prevenciji raka prostate kod muškaraca.

Osim vitamina C i likopena, rajčice su dobar izvor kalija, esencijalnog minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju ravnoteže tekućine u tijelu. Rajčica srednje veličine sadrži oko 292 miligrama kalija, što je oko 6% preporučenog dnevnog unosa.

Rajčice također imaju malo natrija i puno vlakana, što ih čini odličnom hranom za osobe s visokim krvnim tlakom i one koji žele smršaviti. Rajčica srednje veličine sadrži oko 3 grama vlakana, što je oko 12% preporučenog dnevnog unosa.

Upotreba u kulinarstvu

Rajčice su svestran sastojak koji se može koristiti u raznim jelima. Mogu se jesti sirove, kuhane ili prerađene u razne proizvode poput kečapa, umaka i šalši.

Jela od rajčice

Rajčice su glavni sastojak mnogih jela diljem svijeta. U američkoj kuhinji često se koriste u salatama, jelima od riže te kao preljev za hamburgere i sendviče. U talijanskoj kuhinji koriste se u jelima od tjestenine, pizzama i kao baza za umake. U indijskoj kuhinji neizostavne su u curryjima i chutneyima.

Popularno jelo od rajčice je klasična juha od rajčice. Priprema se miješanjem rajčica s češnjakom, lukom i drugim začinima kako bi se dobila glatka, kremasta juha. Rajčica je stalan “gost” i u španjolskom jelu od riže, paelli, koja sadrži rajčice, češnjak i paprike kao ključne sastojke.

juha od rajčice
Foto: Shutterstock

Proizvodi od rajčice

Rajčice se također mogu preraditi u razne proizvode koji se koriste u kulinarstvu. Sok od rajčice popularno je piće koje se dobiva cijeđenjem soka iz zrelih rajčica. Često se koristi kao baza za koktele ili kao samostalno osvježavajuće piće.

Kečap je proizvod na bazi rajčice koji se koristi kao začin za hamburgere, hrenovke i druga jela. Dobiva se kuhanjem rajčica s octom, šećerom i drugim začinima kako bi se dobio gusti, slatki umak.

Pasta od rajčice je koncentrirani proizvod od rajčice koji se koristi kao osnova za umake i juhe. Dobiva se kuhanjem rajčice dok se ne raspadne u gustu pastu. Konzervirane rajčice i pire također su popularni proizvodi od rajčice koji se koriste u raznim jelima.

Prerada i pohrana rajčica

Prerada rajčica podrazumijeva pretvaranje svježe rajčice u proizvod spreman za skladištenje i konzumaciju. Osnovna oprema potrebna za preradu rajčice uključuje posude za kuhanje, plastične kante s poklopcem, oštar nož, čistu vodu, štednjak, drvene žlice i kutlače. Rajčice se pakiraju u staklene ili plastične staklenke i boce. Plastika je lakša, jeftinija i ne lomi se lako.

Rajčice se također mogu konzervirati ili pakirati u vlastitom soku ili u otopini šećera. Konzerviranje uključuje zagrijavanje rajčica i njihovog soka ili šećerne otopine u hermetički zatvorenim staklenkama ili limenkama kako bi se ubile sve bakterije i stvorio vakuumski zatvarač. Punjenje u boce uključuje punjenje staklenih boca rajčicama, njihovim sokom ili otopinom šećera, a zatim se zatvaraju hermetičkim poklopcima. Oba načina konzerviranja omogućuju dugotrajno skladištenje rajčica bez hlađenja.

Skladištenje je važan aspekt čuvanja rajčice. Rajčice treba čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti i topline. Čuvanje u hladnjaku može uzrokovati da izgube okus i postanu brašnaste. Ako rajčice nisu potpuno zrele, treba ih skladištiti s peteljkom prema dolje kako bi se spriječilo da vlaga pobjegne kroz stabljiku i prouzroči da rajčica postane suha i smežurana. Nakon što rajčice potpuno sazriju, treba ih skladištiti s peteljkom okrenutom prema gore kako ne bi postale prezrele i omekšale.

12 zanimljivosti o rajčicama

  • Promjer: Rajčice dolaze u različitim veličinama, u rasponu od cherry rajčica koje su manje od 1 inča u promjeru do biftek rajčica koje mogu biti veće od 4 inča u promjeru. Veličina rajčice može utjecati na to kako se koristi u receptima, pri čemu su manje rajčice izvrsne za salate, a veće su bolje za umake ili pečenje.
  • Ukrasna biljka: Osim što su popularna prehrambena kultura, rajčice se mogu uzgajati i kao ukrasne biljke. Postoje mnoge sorte biljaka rajčice koje imaju šareno lišće i plodove, što ih čini izvrsnim dodatkom vrtu ili terasi.
  • Botaničari: Botaničari klasificiraju rajčice kao voće jer se razvijaju iz jajnika cvijeta i sadrže sjemenke. Međutim, u kulinarskom kontekstu često se tretiraju kao povrće zbog svog pikantnog okusa i upotrebe u slanim jelima.
  • Otrov: Dok je plod biljke rajčice siguran za jelo, listovi i stabljike biljke su otrovni i ne smiju se konzumirati. Sadrže solanin koji može izazvati mučninu, povraćanje i druge simptome ako se proguta.
  • Pravo lišće: Kada biljke rajčice tek niknu, imaju dva kotiledonska lista koja izlaze iz sjemena. Nakon nekoliko dana počet će rasti pravi listovi biljke. Ovi listovi su prvi listovi koji nalikuju listovima zrele biljke.
  • Jabuka ljubavi: Rajčice su nekada bile poznate kao “jabuke ljubavi” jer se smatralo da imaju svojstva afrodizijaka. To je uvjerenje bilo toliko snažno da su rajčice zabranjene u nekim europskim zemljama zbog straha da bi dovele do nemoralnog ponašanja.
  • Godišnje: Rajčice su jednogodišnje biljke, što znači da svoj cijeli životni ciklus završavaju u jednoj vegetacijskoj sezoni. Obično se sade u proljeće i beru u ljeto ili jesen.
  • Luk: Rajčice i luk često se koriste zajedno u receptima jer se dobro nadopunjuju. Kiselost rajčice može pomoći u ravnoteži slatkoće luka, stvarajući ukusnu kombinaciju okusa.
  • Srednja sezona: Rajčice se obično klasificiraju kao rane, srednje ili kasne sorte ovisno o vremenu zrelosti. Srednjosezonske rajčice one su koje sazrijevaju usred vegetacije, obično oko 70-80 dana nakon sadnje.
  • Lepeza: Rajčice se često uzgajaju uz pomoć rešetke ili drugog sustava potpore kako bi se biljke držale uspravno. Međutim, neki vrtlari radije uzgajaju svoje rajčice u obliku lepeze, s biljkama koje se lepezasto šire duž vodoravne potpore. To može pomoći u povećanju protoka zraka i izloženosti biljaka sunčevoj svjetlosti.
  • Malč: Malčiranje oko biljaka rajčice može pomoći u zadržavanju vlage u tlu, reguliranju temperature tla i suzbijanju rasta korova. Često se koriste organski malčevi poput slame ili lišća, ali plastični malč također može biti učinkovit.
  • Francuska: Rajčice su u Europu donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i u početku su uzgajane kao ukrasne biljke. Tek u 18. stoljeću počeli su se koristiti u kulinarskom kontekstu, a prvi put su se uzgajali kao prehrambena kultura u Francuskoj.