Marelice: 20 brzih i ukusnih recepata koje morate probati

marelice
Foto: Shutterstock

Marelice su voće podrijetlom iz središnje Azije prepune nutritivnih vrijednosti. Bogat su izvor vitamina A, vlakana i antioksidansa, što ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, obavezna su namirnica u kulinarstvu jer se odlično slažu i sa slanim i slatkim jelima. Zato smo vam pripremili 20 ukusnih i brzih recepata s marelicama koji će sigurno donijeti radost za vaš stol.

Piletina glazirana s marelicama

Sastojci:

  • 4 pileća prsa bez kože i kostiju
  • 1 šalica konzerviranih marelica
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žličica mljevenog češnjaka
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Pileća prsa posolite i popaprite, te stavite u posudu za pečenje.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte marelice, dijon senf, sojin umak i mljeveni češnjak.
  4. Glazuru od marelica prelijte preko pilećih prsa, pazeći da su ravnomjerno premazana.
  5. Pecite piletinu 25 do 30 minuta ili dok ne bude pečena, povremeno podlijevajući glazurom.
  6. Poslužite piletinu s preostalom glazurom prelivenom po vrhu. Dobro se slaže s povrćem kuhanim na pari i rižom.

Tart od marelica i badema:

Sastojci:

  • 1 list lisnatog tijesta, odmrznut
  • 6-8 zrelih marelica prepolovljenih i bez koštica
  • 1/2 šalice brašna od badema
  • 1/4 šalice granuliranog šećera
  • 1/4 žličice ekstrakta badema
  • Šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Lisnato tijesto razvaljajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno od badema, granulirani šećer i ekstrakt badema.
  4. Smjesu badema ravnomjerno rasporedite po lisnatom tijestu, ostavljajući mali obrub oko rubova.
  5. Na smjesu od badema posložite polovice marelica s prerezanom stranom prema dolje.
  6. Pecite tart 20 do 25 minuta ili dok tijesto ne porumeni, a marelice omekšaju.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
marelica
Foto: Shutterstock

Chutney od marelice

Sastojci:

  • 1 1/2 šalica marelica narezanih na kockice
  • 1/2 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
  • 1/4 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice jabučnog octa
  • 1/4 šalice vode
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U srednje velikoj tavi pomiješajte sve sastojke i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri.
  2. Smanjite vatru i pustite da se chutney kuha oko 30 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
  3. Maknite s vatre i pustite da se skroz ohladi prije prebacivanja u staklenku.
  4. Chutney od marelica može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Poslužite ga kao začin uz sir, pečeno meso ili sendviče.

Smoothie od marelice

Sastojci:

  • 1 šalica svježih ili smrznutih kriški marelica
  • 1 zrela banana
  • 1 šalica bademovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka po izboru)
  • 1/4 šalice grčkog jogurta
  • 1 žlica meda (po želji)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • Kockice leda (po želji)

Priprema:

  1. Sve sastojke stavite u blender.
  2. Miješajte velikom brzinom dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Kušajte i prilagodite slatkoću medom, ako želite.
  4. Ako više volite hladniji smoothie, dodajte nekoliko kockica leda i ponovno izmiksajte.
  5. Ulijte u čaše i odmah uživajte u osvježavajućem smoothieju od marelica.

Salata od marelica na žaru

Sastojci:

  • 4 zrele marelice prepolovite i izvadite im koštice
  • 4 šalice miješane zelene salate
  • 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
  • 1/4 šalice nasjeckanih oraha
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Sastojci

  1. Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu.
  2. Polovice marelica lagano premažite maslinovim uljem i stavite ih na roštilj s prerezanom stranom prema dolje.
  3. Pecite marelice na grilu oko 2 do 3 minute sa svake strane dok malo ne dobiju boju i omekšaju.
  4. Marelice maknite s rešetke i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
  5. U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, izmrvljeni feta sir i nasjeckane orahe.
  6. U zasebnoj maloj zdjeli pomiješajte balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar.
  7. Dodajte grilane marelice u salatu, pokapajte preljevom i lagano promiješajte da se sjedini.
marelice
Foto: Shutterstock

Svinjski file glaziran marelicama

Sastojci:

  • 1 ½ svinjskog fileta
  • ½ šalice konzerviranih marelica
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 žlica mljevenog češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Svinjski file posolite i popaprite.
  3. Zagrijte maslinovo ulje u vatrostalnoj tavi na srednje jakoj vatri.
  4. Zapecite svinjski file sa svih strana dok ne porumeni.
  5. U maloj zdjeli pomiješajte marelice, sojin umak, Dijon senf, smeđi šećer i mljeveni češnjak.
  6. Glazuru od marelica premažite preko svinjske pečenice, ravnomjerno je premazujući.
  7. Premjestite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 do 25 minuta ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 160°C.
  8. Izvadite svinjski file iz pećnice i ostavite ga nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite s dodatnom glazurom sa strane.

Crostini s marelicama i kozjim sirom

Sastojci:

  • Baguette ili francuski kruh, narezan
  • 113 g kozjeg sira
  • 1 šalica konzerviranih marelica
  • Listovi svježeg bosiljka, nasjeckani
  • Med

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Složite kriške kruha na lim za pečenje i prepecite ih u pećnici dok ne porumene i postanu hrskave.
  3. Obilno namažite kozji sir na svaki crostini.
  4. Na vrh kozjeg sira stavite komad marelica.
  5. Pospite nasjeckane listove svježeg bosiljka po crostinima.
  6. Prelijte medom za dodatnu slatkoću.
  7. Crostine od marelice i kozjeg sira poslužite kao predjelo ili međuobrok.

Salata od marelice i kvinoje

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 1 šalica marelica narezanih na kockice
  • 1 šalica krastavca narezanog na kockice
  • 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
  • 1/4 šalice nasjeckanih listova svježe metvice
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 2 žlice soka od limuna
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, marelice i krastavac narezane na kockice, izmrvljeni feta sir, nasjeckane listiće mente i nasjeckane bademe.
  2. U posebnoj maloj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar.
  3. Prelijte preljev preko salate od kvinoje i lagano promiješajte da se sjedini.
  4. Po potrebi prilagodite začine.
  5. Pustite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi stopili.
  6. Salatu od kvinoje i marelice poslužite kao osvježavajući prilog.
marelice kvinoja
Foto: Shutterstock

BBQ umak od marelice

Sastojci:

  • 1 šalica konzerviranih marelica
  • 1/4 šalice kečapa
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. U loncu pomiješajte konzervirane marelice, kečap, jabučni ocat, Worcestershire umak, Dijon senf, dimljenu papriku, češnjak u prahu, sol i papar.
  2. Pustite smjesu da lagano kuha na srednjoj vatri.
  3. Smanjite vatru i pustite da se umak kuha oko 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne.
  4. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi prije upotrebe.
  5. Koristite BBQ umak od marelice kao glazuru za meso s roštilja, umak za umakanje ili aromatičan začin.

Smoothie zdjelice s marelicama

Sastojci:

  • 2 zrele banane, smrznute
  • 1 šalica smrznutih kriški marelica
  • 1/2 šalice grčkog jogurta
  • 1/4 šalice bademovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka po izboru)
  • Dodaci: narezane svježe marelice, granola, naribani kokos, chia sjemenke, med (po želji)

Priprema:

  1. U blenderu pomiješajte smrznute banane, smrznute kriške marelica, grčki jogurt i bademovo mlijeko.
  2. Miješajte velikom brzinom dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  3. Ulijte smoothie u posudu.
  4. Na vrh stavite narezane svježe marelice, granolu, naribani kokos, chia sjemenke i po želji pokapajte medom.
  5. Prilagodite nadjeve svojim željama i uživajte u zdjeli smoothieja od marelice kao osvježavajućem i hranjivom doručku ili međuobroku.
Foto: Shutterstock

Zobeni keksi s marelicama

Sastojci:

  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica zobenih zobi
  • 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 1/2 šalice suhih marelica narezanih na kockice
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, zob, sodu bikarbonu i sol.
  3. U zasebnoj velikoj posudi umutite omekšali maslac, granulirani šećer i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  4. Istucite jaje i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
  5. Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka mokrim sastojcima, miješajući dok se smjesa ne sjedini.
  6. Umiješajte marelice narezane na kockice i nasjeckane bademe.
  7. Zaobljene žlice tijesta stavljajte na pripremljeni lim za pečenje, razmaknuvši ih nekoliko centimetara.
  8. Pecite 10 do 12 minuta ili dok rubovi ne porumene.
  9. Izvadite iz pećnice i ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje nekoliko minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Losos glaziran s marelicama

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • 1/2 šalice konzerviranih marelica
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C, a pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Filete lososa posolite i popaprite.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte marelice, sojin umak, dijon senf, mljeveni đumbir i mljeveni češnjak.
  4. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
  5. Pržite filete lososa, s kožom prema dolje, oko 2 minute dok ne postanu hrskavi.
  6. Prebacite filete lososa u pripremljeni lim za pečenje.
  7. Kistom premazati glazuru od marelice preko fileta lososa, obilato ih premazujući.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta ili dok se losos ne skuha i lagano ne raspada kad zabodete vilicu.
  9. Glazirani losos poslužite s povrćem kuhanim na pari i rižom ili kvinojom.

Pizza s marelicama i pršutom

Sastojci:

  • 1 prethodno pripremljeno tijesto za pizzu
  • 1/2 šalice konzerviranih marelica
  • 4-6 kriški pršuta
  • 1 šalica naribanog mozzarella sira
  • 1/4 šalice izmrvljenog kozjeg sira
  • Svježa rikula
  • Balsamic glazura (po želji)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na temperaturu navedenu na pakiranju tijesta za pizzu.
  2. Tijesto za pizzu razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu.
  3. Ravnomjerno rasporedite marelice po tijestu za pizzu.
  4. Na vrh stavite ploške pršuta, naribanu mozzarellu i izmrvljeni kozji sir.
  5. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici prema uputama na pakiranju ili dok korica ne porumeni, a sir se otopi i zapuhne.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
  8. Pizzu nadjenite svježom rikulom i po želji prelijte glazurom od balzamičnog octa.
  9. Pizzu s marelicama i pršutom narežite i poslužite kao ukusan obrok.

Glazirana mrkva od marelice i đumbira

Sastojci:

  • 1 svežanj mlade mrkve
  • 1/4 šalice konzerviranih marelica
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica svježe naribanog đumbira
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica meda
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za ukras (po želji)

Priprema:

  1. Kuhajte mladu mrkvu na pari ili dok ne omekšaju, ali još uvijek budu dovoljno čvrste.
  2. U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri.
  3. Dodajte marelice, svježe naribani đumbir, limunov sok, med, sol i papar u lonac.
  4. Miješajte smjesu za glazuru dok se dobro ne sjedini i zagrije.
  5. Dodajte kuhane mlade mrkve u glazuru i lagano promiješajte da se prekriju.
  6. Kuhajte još 2 do 3 minute dok se mrkva ravnomjerno ne obloži i ne postakli.
  7. Maknite s vatre i premjestite glazirane mrkve u posudu za posluživanje.
  8. Po želji ukrasite svježim peršinom i poslužite kao prilog.

Svinjski kotleti punjeni marelicama i orasima

Sastojci:

  • 4 svinjska kotleta bez kosti
  • 1/2 šalice suhih marelica, nasjeckanih
  • 1/4 šalice nasjeckanih oraha
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. U zdjeli pomiješajte nasjeckane suhe marelice, nasjeckane orahe, krušne mrvice, nasjeckani svježi peršin, maslinovo ulje, sol i papar.
  3. Oštrim nožem zarežite džepić u svakom svinjskom kotletu, pazeći da ne zarežete do kraja.
  4. Svaki svinjski kotlet napunite smjesom marelica i oraha, ravnomjerno rasporedivši.
  5. Otvore učvrstite čačkalicama.
  6. Punjene svinjske kotlete posolite i popaprite.
  7. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pržite svinjske kotlete 2 minute sa svake strane dok ne porumene.
  8. Pečene svinjske kotlete prebacite u posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne budu pečeni.
  9. Prije posluživanja izvadite čačkalice. Svinjske kotlete punjene marelicama i orasima poslužite s prilogom po izboru.

Kolač od marelica

Sastojci:

  • 4 šalice svježih marelica, očišćenih od koštica i narezanih na ploške
  • 1 šalica višenamjenskog brašna
  • 1 šalica granuliranog šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice neslanog maslaca, otopljenog
  • Sladoled od vanilije ili šlag za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190°C.
  2. Narezane marelice stavite u namašćenu posudu za pečenje.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
  4. Dodajte mlijeko i otopljeni maslac u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
  5. Žlicama stavljajte tijesto preko marelica, pokrivajući ih što ravnomjernije.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 do 35 minuta ili dok preljev ne porumeni, a marelice ne postanu mjehuraste.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
  8. Poslužite kolač od marelice topao s kuglicom sladoleda od vanilije ili komadićem šlaga za ugodan desert.
Foto: Shutterstock

Kolačići od marelice

Sastojci:

  • 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
  • 3/4 šalice granuliranog šećera
  • 2 velika žumanjka
  • 2 šalice višenamjenskog brašna
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice pekmeza od marelica

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. U zdjeli za miješanje umutite omekšali maslac i granulirani šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  3. Dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije i miješajte dok se dobro ne sjedini.
  4. Postupno dodajte brašno i sol, miješajte dok se tijesto ne sjedini.
  5. Tijesto razvaljajte u male loptice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
  6. Palcem ili stražnjom stranom žlice napravite udubljenje u sredini svakog kolačića.
  7. Svako udubljenje punite malom žlicom džema od marelica.
  8. Pecite 12 do 15 minuta ili dok rubovi kolačića ne postanu lagano zlatni.
  9. Ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje nekoliko minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Tortice s marelicama i bademima

Sastojci:

  • 1 paket gotovih mini kora za kolače
  • 1/2 šalice konzerviranih marelica
  • 1/4 šalice brašna od badema
  • Narezani bademi za ukras
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Prethodno zagrijte pećnicu u skladu s uputama na pakiranju kore za kolač.
  2. Posložite školjke mini tarta na lim za pečenje.
  3. U maloj posudi pomiješajte marelice i brašno od badema.
  4. Svaku koru tarta napunite žlicom mješavine marelica i badema.
  5. Svaku torticu ukrasite s nekoliko narezanih badema.
  6. Pecite tortice u prethodno zagrijanoj pećnici vrijeme navedeno na pakiranju kora za kolače ili dok tijesto ne porumeni, a nadjev ne stegne.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
  8. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Parfe od marelice i jogurta

Sastojci:

  • 1 šalica grčkog jogurta
  • 1/4 šalice granole
  • 1/4 šalice nasjeckanih marelica
  • 2 žlice meda
  • listići svježe mente za ukras (po želji)

Priprema:

  1. U čašu ili zdjelu rasporedite grčki jogurt, granolu i nasjeckane marelice.
  2. Prelijte svaki sloj medom za dodatnu slatkoću.
  3. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, a na vrhu dodajte malo grčkog jogurta.
  4. Po želji ukrasite listićima svježe mente.
  5. Parfe od marelice i jogurta poslužite kao zdrav i ukusan doručak ili međuobrok.

Puding od kruha i marelica

Sastojci:

  • 6 šalica starog kruha, narezanog na kockice
  • 1 šalica nasjeckanih suhih marelica
  • 4 velika jaja
  • 2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • Šlag ili sladoled od vanilije za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175°C i namastite posudu za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha koje su stare do dva dana i nasjeckane suhe marelice.
  3. U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, granulirani šećer, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet i sol dok se dobro ne sjedine.
  4. Prelijte smjesu jaja preko kockica kruha i marelica, pazeći da je sav kruh obložen.
  5. Pustite smjesu 15 do 20 minuta da kruh upije tekućinu.
  6. Premjestite smjesu za puding od kruha u namašćenu posudu za pečenje.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta ili dok vrh ne porumeni i puding se stegne.
  8. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
  9. Puding od marelice poslužite topao, po želji preliven šlagom ili sladoledom od vanilije.