Marelice su voće podrijetlom iz središnje Azije prepune nutritivnih vrijednosti. Bogat su izvor vitamina A, vlakana i antioksidansa, što ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, obavezna su namirnica u kulinarstvu jer se odlično slažu i sa slanim i slatkim jelima. Zato smo vam pripremili 20 ukusnih i brzih recepata s marelicama koji će sigurno donijeti radost za vaš stol.
Piletina glazirana s marelicama
Sastojci:
- 4 pileća prsa bez kože i kostiju
- 1 šalica konzerviranih marelica
- 2 žlice Dijon senfa
- 2 žlice soja umaka
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Pileća prsa posolite i popaprite, te stavite u posudu za pečenje.
- U maloj zdjeli pomiješajte marelice, dijon senf, sojin umak i mljeveni češnjak.
- Glazuru od marelica prelijte preko pilećih prsa, pazeći da su ravnomjerno premazana.
- Pecite piletinu 25 do 30 minuta ili dok ne bude pečena, povremeno podlijevajući glazurom.
- Poslužite piletinu s preostalom glazurom prelivenom po vrhu. Dobro se slaže s povrćem kuhanim na pari i rižom.
Tart od marelica i badema:
Sastojci:
- 1 list lisnatog tijesta, odmrznut
- 6-8 zrelih marelica prepolovljenih i bez koštica
- 1/2 šalice brašna od badema
- 1/4 šalice granuliranog šećera
- 1/4 žličice ekstrakta badema
- Šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Lisnato tijesto razvaljajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno od badema, granulirani šećer i ekstrakt badema.
- Smjesu badema ravnomjerno rasporedite po lisnatom tijestu, ostavljajući mali obrub oko rubova.
- Na smjesu od badema posložite polovice marelica s prerezanom stranom prema dolje.
- Pecite tart 20 do 25 minuta ili dok tijesto ne porumeni, a marelice omekšaju.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Chutney od marelice
Sastojci:
- 1 1/2 šalica marelica narezanih na kockice
- 1/2 šalice sitno nasjeckanog crvenog luka
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice jabučnog octa
- 1/4 šalice vode
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog cimeta
- 1/8 žličice mljevenog klinčića
- Prstohvat soli
Priprema:
- U srednje velikoj tavi pomiješajte sve sastojke i pustite da lagano kuha na srednjoj vatri.
- Smanjite vatru i pustite da se chutney kuha oko 30 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
- Maknite s vatre i pustite da se skroz ohladi prije prebacivanja u staklenku.
- Chutney od marelica može se čuvati u hladnjaku do dva tjedna. Poslužite ga kao začin uz sir, pečeno meso ili sendviče.
Smoothie od marelice
Sastojci:
- 1 šalica svježih ili smrznutih kriški marelica
- 1 zrela banana
- 1 šalica bademovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka po izboru)
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 1 žlica meda (po želji)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- Kockice leda (po želji)
Priprema:
- Sve sastojke stavite u blender.
- Miješajte velikom brzinom dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Kušajte i prilagodite slatkoću medom, ako želite.
- Ako više volite hladniji smoothie, dodajte nekoliko kockica leda i ponovno izmiksajte.
- Ulijte u čaše i odmah uživajte u osvježavajućem smoothieju od marelica.
Salata od marelica na žaru
Sastojci:
- 4 zrele marelice prepolovite i izvadite im koštice
- 4 šalice miješane zelene salate
- 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha
- 2 žlice balzamičnog octa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Sastojci
- Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu.
- Polovice marelica lagano premažite maslinovim uljem i stavite ih na roštilj s prerezanom stranom prema dolje.
- Pecite marelice na grilu oko 2 do 3 minute sa svake strane dok malo ne dobiju boju i omekšaju.
- Marelice maknite s rešetke i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, izmrvljeni feta sir i nasjeckane orahe.
- U zasebnoj maloj zdjeli pomiješajte balzamični ocat, maslinovo ulje, sol i papar.
- Dodajte grilane marelice u salatu, pokapajte preljevom i lagano promiješajte da se sjedini.
Svinjski file glaziran marelicama
Sastojci:
- 1 ½ svinjskog fileta
- ½ šalice konzerviranih marelica
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice Dijon senfa
- 2 žlice smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Svinjski file posolite i popaprite.
- Zagrijte maslinovo ulje u vatrostalnoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Zapecite svinjski file sa svih strana dok ne porumeni.
- U maloj zdjeli pomiješajte marelice, sojin umak, Dijon senf, smeđi šećer i mljeveni češnjak.
- Glazuru od marelica premažite preko svinjske pečenice, ravnomjerno je premazujući.
- Premjestite tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 do 25 minuta ili dok unutarnja temperatura ne dosegne 160°C.
- Izvadite svinjski file iz pećnice i ostavite ga nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite s dodatnom glazurom sa strane.
Crostini s marelicama i kozjim sirom
Sastojci:
- Baguette ili francuski kruh, narezan
- 113 g kozjeg sira
- 1 šalica konzerviranih marelica
- Listovi svježeg bosiljka, nasjeckani
- Med
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Složite kriške kruha na lim za pečenje i prepecite ih u pećnici dok ne porumene i postanu hrskave.
- Obilno namažite kozji sir na svaki crostini.
- Na vrh kozjeg sira stavite komad marelica.
- Pospite nasjeckane listove svježeg bosiljka po crostinima.
- Prelijte medom za dodatnu slatkoću.
- Crostine od marelice i kozjeg sira poslužite kao predjelo ili međuobrok.
Salata od marelice i kvinoje
Sastojci:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- 1 šalica marelica narezanih na kockice
- 1 šalica krastavca narezanog na kockice
- 1/2 šalice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šalice nasjeckanih listova svježe metvice
- 1/4 šalice nasjeckanih badema
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, marelice i krastavac narezane na kockice, izmrvljeni feta sir, nasjeckane listiće mente i nasjeckane bademe.
- U posebnoj maloj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar.
- Prelijte preljev preko salate od kvinoje i lagano promiješajte da se sjedini.
- Po potrebi prilagodite začine.
- Pustite salatu da odstoji nekoliko minuta kako bi se okusi stopili.
- Salatu od kvinoje i marelice poslužite kao osvježavajući prilog.
BBQ umak od marelice
Sastojci:
- 1 šalica konzerviranih marelica
- 1/4 šalice kečapa
- 2 žlice jabučnog octa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U loncu pomiješajte konzervirane marelice, kečap, jabučni ocat, Worcestershire umak, Dijon senf, dimljenu papriku, češnjak u prahu, sol i papar.
- Pustite smjesu da lagano kuha na srednjoj vatri.
- Smanjite vatru i pustite da se umak kuha oko 10 do 15 minuta uz povremeno miješanje dok se malo ne zgusne.
- Maknite s vatre i ostavite da se ohladi prije upotrebe.
- Koristite BBQ umak od marelice kao glazuru za meso s roštilja, umak za umakanje ili aromatičan začin.
Smoothie zdjelice s marelicama
Sastojci:
- 2 zrele banane, smrznute
- 1 šalica smrznutih kriški marelica
- 1/2 šalice grčkog jogurta
- 1/4 šalice bademovog mlijeka (ili nekog drugog mlijeka po izboru)
- Dodaci: narezane svježe marelice, granola, naribani kokos, chia sjemenke, med (po želji)
Priprema:
- U blenderu pomiješajte smrznute banane, smrznute kriške marelica, grčki jogurt i bademovo mlijeko.
- Miješajte velikom brzinom dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Ulijte smoothie u posudu.
- Na vrh stavite narezane svježe marelice, granolu, naribani kokos, chia sjemenke i po želji pokapajte medom.
- Prilagodite nadjeve svojim željama i uživajte u zdjeli smoothieja od marelice kao osvježavajućem i hranjivom doručku ili međuobroku.
Zobeni keksi s marelicama
Sastojci:
- 1 šalica glatkog brašna
- 1 šalica zobenih zobi
- 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
- 1/2 šalice granuliranog šećera
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/2 šalice suhih marelica narezanih na kockice
- 1/4 šalice nasjeckanih badema
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte brašno, zob, sodu bikarbonu i sol.
- U zasebnoj velikoj posudi umutite omekšali maslac, granulirani šećer i smeđi šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Istucite jaje i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedine.
- Postupno dodajte smjesu suhih sastojaka mokrim sastojcima, miješajući dok se smjesa ne sjedini.
- Umiješajte marelice narezane na kockice i nasjeckane bademe.
- Zaobljene žlice tijesta stavljajte na pripremljeni lim za pečenje, razmaknuvši ih nekoliko centimetara.
- Pecite 10 do 12 minuta ili dok rubovi ne porumene.
- Izvadite iz pećnice i ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje nekoliko minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Losos glaziran s marelicama
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- 1/2 šalice konzerviranih marelica
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C, a pleh obložite papirom za pečenje.
- Filete lososa posolite i popaprite.
- U maloj zdjeli pomiješajte marelice, sojin umak, dijon senf, mljeveni đumbir i mljeveni češnjak.
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
- Pržite filete lososa, s kožom prema dolje, oko 2 minute dok ne postanu hrskavi.
- Prebacite filete lososa u pripremljeni lim za pečenje.
- Kistom premazati glazuru od marelice preko fileta lososa, obilato ih premazujući.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 do 12 minuta ili dok se losos ne skuha i lagano ne raspada kad zabodete vilicu.
- Glazirani losos poslužite s povrćem kuhanim na pari i rižom ili kvinojom.
Pizza s marelicama i pršutom
Sastojci:
- 1 prethodno pripremljeno tijesto za pizzu
- 1/2 šalice konzerviranih marelica
- 4-6 kriški pršuta
- 1 šalica naribanog mozzarella sira
- 1/4 šalice izmrvljenog kozjeg sira
- Svježa rikula
- Balsamic glazura (po želji)
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na temperaturu navedenu na pakiranju tijesta za pizzu.
- Tijesto za pizzu razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu.
- Ravnomjerno rasporedite marelice po tijestu za pizzu.
- Na vrh stavite ploške pršuta, naribanu mozzarellu i izmrvljeni kozji sir.
- Začinite solju i paprom po ukusu.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici prema uputama na pakiranju ili dok korica ne porumeni, a sir se otopi i zapuhne.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
- Pizzu nadjenite svježom rikulom i po želji prelijte glazurom od balzamičnog octa.
- Pizzu s marelicama i pršutom narežite i poslužite kao ukusan obrok.
Glazirana mrkva od marelice i đumbira
Sastojci:
- 1 svežanj mlade mrkve
- 1/4 šalice konzerviranih marelica
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica svježe naribanog đumbira
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica meda
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za ukras (po želji)
Priprema:
- Kuhajte mladu mrkvu na pari ili dok ne omekšaju, ali još uvijek budu dovoljno čvrste.
- U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri.
- Dodajte marelice, svježe naribani đumbir, limunov sok, med, sol i papar u lonac.
- Miješajte smjesu za glazuru dok se dobro ne sjedini i zagrije.
- Dodajte kuhane mlade mrkve u glazuru i lagano promiješajte da se prekriju.
- Kuhajte još 2 do 3 minute dok se mrkva ravnomjerno ne obloži i ne postakli.
- Maknite s vatre i premjestite glazirane mrkve u posudu za posluživanje.
- Po želji ukrasite svježim peršinom i poslužite kao prilog.
Svinjski kotleti punjeni marelicama i orasima
Sastojci:
- 4 svinjska kotleta bez kosti
- 1/2 šalice suhih marelica, nasjeckanih
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- U zdjeli pomiješajte nasjeckane suhe marelice, nasjeckane orahe, krušne mrvice, nasjeckani svježi peršin, maslinovo ulje, sol i papar.
- Oštrim nožem zarežite džepić u svakom svinjskom kotletu, pazeći da ne zarežete do kraja.
- Svaki svinjski kotlet napunite smjesom marelica i oraha, ravnomjerno rasporedivši.
- Otvore učvrstite čačkalicama.
- Punjene svinjske kotlete posolite i popaprite.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pržite svinjske kotlete 2 minute sa svake strane dok ne porumene.
- Pečene svinjske kotlete prebacite u posudu za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne budu pečeni.
- Prije posluživanja izvadite čačkalice. Svinjske kotlete punjene marelicama i orasima poslužite s prilogom po izboru.
Kolač od marelica
Sastojci:
- 4 šalice svježih marelica, očišćenih od koštica i narezanih na ploške
- 1 šalica višenamjenskog brašna
- 1 šalica granuliranog šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice neslanog maslaca, otopljenog
- Sladoled od vanilije ili šlag za posluživanje (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190°C.
- Narezane marelice stavite u namašćenu posudu za pečenje.
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte mlijeko i otopljeni maslac u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
- Žlicama stavljajte tijesto preko marelica, pokrivajući ih što ravnomjernije.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 do 35 minuta ili dok preljev ne porumeni, a marelice ne postanu mjehuraste.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
- Poslužite kolač od marelice topao s kuglicom sladoleda od vanilije ili komadićem šlaga za ugodan desert.
Kolačići od marelice
Sastojci:
- 1 šalica neslanog maslaca, omekšalog
- 3/4 šalice granuliranog šećera
- 2 velika žumanjka
- 2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice soli
- 1/2 šalice pekmeza od marelica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
- U zdjeli za miješanje umutite omekšali maslac i granulirani šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte žumanjke i ekstrakt vanilije i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Postupno dodajte brašno i sol, miješajte dok se tijesto ne sjedini.
- Tijesto razvaljajte u male loptice i stavite ih na pripremljeni lim za pečenje.
- Palcem ili stražnjom stranom žlice napravite udubljenje u sredini svakog kolačića.
- Svako udubljenje punite malom žlicom džema od marelica.
- Pecite 12 do 15 minuta ili dok rubovi kolačića ne postanu lagano zlatni.
- Ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje nekoliko minuta prije nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Tortice s marelicama i bademima
Sastojci:
- 1 paket gotovih mini kora za kolače
- 1/2 šalice konzerviranih marelica
- 1/4 šalice brašna od badema
- Narezani bademi za ukras
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prethodno zagrijte pećnicu u skladu s uputama na pakiranju kore za kolač.
- Posložite školjke mini tarta na lim za pečenje.
- U maloj posudi pomiješajte marelice i brašno od badema.
- Svaku koru tarta napunite žlicom mješavine marelica i badema.
- Svaku torticu ukrasite s nekoliko narezanih badema.
- Pecite tortice u prethodno zagrijanoj pećnici vrijeme navedeno na pakiranju kora za kolače ili dok tijesto ne porumeni, a nadjev ne stegne.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
- Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Parfe od marelice i jogurta
Sastojci:
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1/4 šalice granole
- 1/4 šalice nasjeckanih marelica
- 2 žlice meda
- listići svježe mente za ukras (po želji)
Priprema:
- U čašu ili zdjelu rasporedite grčki jogurt, granolu i nasjeckane marelice.
- Prelijte svaki sloj medom za dodatnu slatkoću.
- Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, a na vrhu dodajte malo grčkog jogurta.
- Po želji ukrasite listićima svježe mente.
- Parfe od marelice i jogurta poslužite kao zdrav i ukusan doručak ili međuobrok.
Puding od kruha i marelica
Sastojci:
- 6 šalica starog kruha, narezanog na kockice
- 1 šalica nasjeckanih suhih marelica
- 4 velika jaja
- 2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice granuliranog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice soli
- Šlag ili sladoled od vanilije za posluživanje (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175°C i namastite posudu za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte kockice kruha koje su stare do dva dana i nasjeckane suhe marelice.
- U posebnoj posudi umutite jaja, mlijeko, granulirani šećer, ekstrakt vanilije, mljeveni cimet i sol dok se dobro ne sjedine.
- Prelijte smjesu jaja preko kockica kruha i marelica, pazeći da je sav kruh obložen.
- Pustite smjesu 15 do 20 minuta da kruh upije tekućinu.
- Premjestite smjesu za puding od kruha u namašćenu posudu za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta ili dok vrh ne porumeni i puding se stegne.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
- Puding od marelice poslužite topao, po želji preliven šlagom ili sladoledom od vanilije.