Breskva: 8 zanimljivosti o slatkom simbolu ljeta

breskva
Foto: Shutterstock

Jeste li se ikada pitali zašto je breskva popularno ljetno voće? Sočna slatka voćka koje pripada vrsti Prunus persica iz obitelji Rosaceae ima malo kalorija, a prepuna je okusa koji su idealni za pripremu slastica. Odlična je za hladne ljetne deserte, ali i kao prilog salatama i glavnim jelima. Breskva je puna vitamina C, kalija i vlakna i potrebna je za zdrav imunološki sustav. Kada uvrstite sezonsko voće u svoju prehranu, osim što ćete uživati u raznovrsnim jelima, vaše zdravlje će vam biti zahvalno na tome. Vrijeme je da bolje upoznate slatki simbol ljeta i uživate u njenom okusu.

Sorte breskvi

Breskva je voće raznih sorti od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike.

Freestone breskva

Freestone breskva ima košticu koja se lako odvaja od mesa, što ih čini idealnim za jelo svježe ili korištenje u receptima. Dostupne su u žutoj i bijeloj varijanti, s popularnim vrstama uključujući Redhaven i Elberta.

Clingstone breskva

Clingstone breskva ima košticu koja je čvrsto pričvršćena za meso, zbog čega ih je teže ukloniti. Često se koriste za konzerviranje i konzerviranje, kao i za izradu džemova i želea. Popularne vrste prianjajućih breskvi uključuju Cresthaven polu-freestone i O’Henry sa žutim mesom.

Bijela breskva

Bijela breskva ima blijedo, kremasto meso i nježan slatki okus. Manje su kisele od žutih breskvi i često se koriste u desertima i drugim pekarskim proizvodima. Popularne sorte bijele breskve uključuju Babcock i Arctic Supreme.

bijela breskva
Foto: Shutterstock

Plosnata breskva

Plosnata breskva, poznate i kao Saturn breskve, jedinstvena su sorta plosnatog oblika krafne i slatkog, sočnog mesa. Često se jedu svježe ili koriste u salatama i drugim jelima.

Stablo breskve

Breskva je listopadno drvo porijeklom iz Kine i uzgaja se tisućama godina. Stablo može narasti do 7,5 metara visoko, ali patuljaste sorte dostupne su za manje prostore. Stabla breskve zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo da bi uspijevala.

Stabla breskve obično se orezuju kako bi održala svoj oblik i potaknula novi rast. Obrezivanje također pomaže u uklanjanju oštećenih ili bolesnih grana. Najbolje vrijeme za obrezivanje stabla breskve je kasna zima ili rano proljeće prije nego što se pojavi novi rast.

Stabla breskve u Novi su svijet donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću. Danas su Sjedinjene Američke Države jedan od najvećih proizvođača breskvi na svijetu.

Stablo breskve također se široko uzgaja u Italiji i drugim dijelovima Europe, Azije i južne hemisfere. Voće se obično jede svježe, konzervirano ili pečeno u pitama i kolačima. Sorte sa žutim mesom posebno su bogate vitaminom A.

breskva voće
Foto: Shutterstock

Sezona i zrelost breskvi

Breskve su jedno od najpopularnijih voća na svijetu, a posebno su omiljene tijekom ljetnih mjeseci. Sezona breskvi obično traje od ranog ljeta do rane jeseni, ovisno o regiji.

Kako odabrati breskve?

Prilikom odabira breskve važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih karakteristika kako biste bili sigurni da je voće zrelo i spremno za jelo. Prvo provjerite boju breskve. Zrela breskva trebala bi imati jarku, duboku boju, obično tamnožutu ili crvenkastu nijansu. Izbjegavajte breskve koje su blijede ili zelene jer vjerojatno nisu potpuno zrele.

Zatim nježno pritisnite breskvu da provjerite je li breskva zrela. Zrela breskva treba malo popuštati na pritisak, ali ne smije biti previše mekana ili kašasta. Također, provjerite ima li na peteljci breskve mekih mrlja ili modrica, što može ukazivati na to da je plod prezreo ili oštećen.

Sazrijevanje breskvi kod kuće

Ako ste kupili breskve koje još nisu sasvim zrele, postoji nekoliko načina da ubrzate proces sazrijevanja. Jedna od popularnih metoda je staviti breskve u papirnatu vrećicu i presavinuti vrh kako bi se vrećica zatvorila. Breskve će ispuštati plin etilen koji će im pomoći da brže sazriju. Također možete dodati jabuku ili bananu u vrećicu kako biste još više ubrzali proces.

Druga opcija je ostaviti breskve na sobnoj temperaturi na ploči ili stolu. Ova metoda može potrajati malo duže, ali može pomoći da breskve ravnomjernije sazriju. Kad breskve sazriju, spremite ih u hladnjak kako bi duže trajale. Obavezno ih pojedite u roku od nekoliko dana jer se zrele breskve mogu brzo pokvariti.

Konzerviranje breskvi

Konzerviranje breskvi odličan je način da ih sačuvate za kasniju upotrebu. Da biste konzervirali breskve, počnite ih blanširati u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi. Izvadite breskve i stavite ih u posudu s ledenom vodom da se ohlade. Ogulite kožicu i narežite ih na polovice ili četvrtine.

Zatim, pripremite jednostavan sirup tako da pomiješate šećer i vodu u loncu i zakuhate. Ploške breskve spakirajte u staklenke i prelijte vrućim sirupom, ostavljajući malo prostora na vrhu. Obradite staklenke u vodenoj kupelji 25 minuta. Konzervirane breskve mogu se koristiti u raznim jelima, uključujući pite, kolače, pa čak i koktele.

Zdravstvene dobrobiti breskvi

Breskve su niskokalorične, bez masti i pune su vitamina i antioksidansa koji pomažu u održavanju zdravog imunološkog sustava.

Jedna breskva srednje veličine osigurava oko 10% dnevnog preporučenog unosa vitamina C, koji je neophodan za rast i obnovu tkiva u tijelu. Također sadrži vitamin A koji je važan za održavanje zdrave kože i vida.

Breskve su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu regulirati probavu i spriječiti zatvor. Sadrže i topiva i netopiva vlakna koja zajedno djeluju na održavanje zdravog i pravilnog funkcioniranja probavnog sustava.

Osim nutritivnog sadržaja, breskve su također bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali nestabilne su molekule koje mogu uzrokovati oštećenje stanica i dovesti do razvoja kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

Studije su pokazale da breskve mogu imati protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i poboljšati cjelokupno zdravlje. Također mogu pomoći u smanjenju rizika od pretilosti i poboljšanju razine kolesterola, što su važni čimbenici u održavanju zdravog srca.

breskva zdravstvene dobrobiti
Foto: Shutterstock

8 zanimljivosti o breskvama

Ove neobične činjenice dodaju dašak intrige u svijet breskvi, ističući njihov kulturni značaj, hranjivu vrijednost i raznolika svojstva.

  1. Drevno podrijetlo: Breskve imaju dugu povijest koja seže tisućama godina unazad. Vjeruje se da potječu iz Kine, gdje se uzgajaju više od 4000 godina. Drvo breskve se u kineskoj kulturi smatra simbolom besmrtnosti i prijateljstva.
  2. Zamagljena ili glatka: Breskve mogu imati ili zamagljenu ili glatku kožu, ovisno o njihovoj genetici. Pahuljaste breskve, poznate kao “freestone” breskve, imaju meso koje se lako odvaja od koštice. Nasuprot tome, breskve s glatkom korom, koje se nazivaju “clingstone” breskve, imaju meso koje se lijepi za košticu.
  3. Nutritivna snaga: Breskve nisu samo ukusne, već su i pune bitnih nutrijenata. Niskokalorične su i izvrstan su izvor vitamina A i C. Osim toga, breskve sadrže dijetalna vlakna, kalij i antioksidanse koji pridonose cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.
  4. Sorte breskvi: U svijetu je dostupna nevjerojatna raznolikost breskvi, s preko 2000 različitih kultivara. Ovi se kultivari razlikuju po veličini, boji, teksturi i okusu. Od klasičnih breskvi sa žutim mesom do varijanti s bijelim, pa čak i crvenim mesom, postoji breskva za svako nepce.
  5. Simbol dugovječnosti: U kineskoj kulturi breskve se smatraju simbolom dugovječnosti i besmrtnosti. Često se prikazuju na umjetničkim djelima i tradicionalnim festivalima kako bi predstavljali sreću, obilje i dug život.
  6. Koštica breskve: Koštica koja se nalazi u središtu ploda breskve ne samo da je nejestiva, već sadrži i spoj koji se zove amigdalin. Kada se koštica zdrobi ili žvače, oslobađa malu količinu cijanida. Međutim, količina općenito nije štetna osim ako se ne konzumira u velikim količinama.
  7. Država breskve: Georgia, država u Sjedinjenim Američkim Državama, poznata je kao “država breskve”. Georgia ima dugu povijest uzgoja breskvi i poznata je po proizvodnji visokokvalitetnih breskvi. Država čak slavi breskvu festivalima i događajima svake godine.
  8. Breskve u umjetnosti i književnosti: Breskve su bile predmet inspiracije u raznim oblicima umjetnosti i književnosti. Prikazani su u mrtvim prirodama, pjesmama i romanima kao simbol ljepote, obilja i senzualnosti.

Breskva – recepti

Breskva se može koristiti u raznim jelima, od slatkih do slanih. Evo nekoliko recepata inspiriranih breskvom koje možete isprobati:

Habañero salsa od breskve

Za one koji vole vruće, Habañero Peach Salsa je savršen izbor. Ova salsa spaja slatki okus breskve s pikantnošću Habañero papričica. Da biste napravili ovu salsu, narežite na kockice svježe breskve, crveni luk i Habañero papriku. Pomiješajte malo soka od limete, cilantra i soli po ukusu. Poslužite s tortilja čipsom ili ga koristite kao nadjev za pečenu piletinu ili ribu.

Guacamole od jagode i breskve

Guacamole od jagode i breskve voćni je zaokret klasičnog guacamolea. Da biste napravili ovaj guacamole, zgnječite malo zrelog avokada i umiješajte breskve narezane na kockice, jagode, crveni luk i jalapeño papričicu. Dodajte malo soka od limete, soli i korijandera po ukusu. Poslužite s tortilja čipsom ili ga koristite kao nadjev za tacose ili meso s roštilja.

Sladoled od breskve i vanilije

Sladoled od breskve i vanilije osvježavajuća je ljetna poslastica koju je lako napraviti kod kuće. Da biste napravili ovaj sladoled, pomiješajte malo svježih breskvi, ekstrakt vanilije, šećer i gusto vrhnje dok ne postane glatko. Smjesu ulijte u aparat za sladoled i mutite prema uputama proizvođača. Poslužite sladoled samog ili s kriškama svježe breskve na vrhu.

Cobbler s breskvama

Pečenje s breskvama klasičan je način uživanja u ovom voću. Cobbler od breskve popularan je desert koji se lako priprema i uvijek privlači publiku. Za pripremu breskve narezane breskve pomiješajte sa šećerom, cimetom i malo brašna. Smjesu izliti u posudu za pečenje i posuti mješavinom brašna, šećera, praška za pecivo i mlijeko. Pecite u pećnici dok preljev ne porumeni, a breskve ne zapuhnu. Breskve se također mogu koristiti u drugim pekarskim proizvodima poput pita, muffina i kolača. Dobro se slažu s okusima poput vanilije, badema i đumbira.

Kolač s breskvama

Zagrijte pećnicu na 175°C i namastite okrugli kalup za kolače. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, malo soli, mljevenog cimeta i mljevenog muškatnog oraščića. U zasebnoj velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte pola šalice omekšalog neslanog maslaca i jednu šalicu granuliranog šećera dok ne postane svijetlo i pjenasto.

Dodajte 2 velika jaja jedno po jedno, dobro umutite nakon svakog dodavanja i umiješajte 1 žličicu ekstrakta vanilije. Postupno dodajte mješavinu suhih sastojaka u smjesu maslaca i šećera, naizmjenično s 1/2 šalice mlijeka. Za kolač s breskvama, u kalup za torte rasporedite 4 do 5 oguljenih, očišćenih i izrezanih zrelih breskvi tako da pokriju cijelo dno kalupa. Pažljivo žlicom rasporedite tijesto za kolač preko breskvi, ravnomjerno ga rasporedite. Pecite kolač s breskvama 40 do 45 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

breskva kolač
Foto: Shutterstock

Galette od breskvi i bobičastog voća

Napravite rustikalni i vizualno zadivljujući desert umotavanjem kriški svježih breskvi i miješanog bobičastog voća u ljuskastu koru od maslaca. Poslužite toplo uz posip šećerom u prahu ili kuglicom sladoleda od vanilije.

Sorbet od breskve

Ljetne vrućine pobijedite osvježavajućim i voćnim sorbetom od breskve. Pomiješajte zrele breskve s malo limunovog soka i šećera, a zatim zamrznite dok ne postane glatka smjesa koja se može grabiti. Ova lagana i pikantna smrznuta poslastica savršena je za vruće ljetne dane.

Smoothie od breskve i manga

U blenderu pomiješajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez koštica), 1 zreli mango (oguljen i narezan na kockice), 1 šalicu grčkog jogurta, 1/2 šalice soka od naranče i šaku kockica leda. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto.

Smoothie od breskve, špinata i bademovog mlijeka

U blenderu izmiksajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez koštica), 1 šalicu listova špinata, 1/2 smrznute banane, 1/2 šalice bademovog mlijeka, 1 žlicu meda i šaku kockica leda. Miksajte dok ne postane kremasto i dobro sjedinjeno. Ovaj smoothie nudi blagodati breskve zajedno s nutritivnim prednostima špinata, što rezultira osvježavajućim i hranjivim napitkom.

Proteinski smoothie od breskve i maline

U blenderu pomiješajte 1 zrelu breskvu (oguljenu i bez koštica), 1/2 šalice malina, 1 mjericu proteinskog praha vanilije, 1 šalicu bademovog mlijeka i šaku kockica leda. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto. Ovaj smoothie nije samo ukusan, već daje i dozu proteina, što ga čini idealnom opcijom nakon treninga ili dok ste u pokretu.