Ravioli – 10 neodoljivih recepata s ovom tjesteninom

Ravioli su vrsta talijanske tjestenine koja se sastoji od tankih kvadratnih ili okruglih komada tijesta punjenih raznovrsnim nadjevima. 

Tradicionalno se ravioli prave od svježeg ili sušenog tijesta od jaja, a nadjev može biti od mesa, sira, povrća ili kombinacije različitih sastojaka.

Postupak izrade raviola uključuje valjanje tankog tijesta, dodavanje malih količina nadjeva na jednu polovicu tijesta, preklapanje drugom polovicom i zatvaranje rubova kako bi se formirao punjeni kvadrat ili krug. Ravioli se obično kuhaju u ključaloj vodi dok ne postanu mekani ili al dente, ovisno o željama.

Ravioli se često poslužuju s različitim umacima poput umaka od rajčice, vrhnja, maslaca ili maslinovog ulja. Također su popularni u mnogim varijantama talijanske kuhinje, poput raviola s umakom od špinata i ricotte ili raviola s umakom od gljiva.

Ravioli su cijenjeni zbog svoje bogate teksture i punjenja koja mogu biti vrlo raznolika stoga nije neobično da u njima uživaju ljudi diljem svijeta.

Kako su nastali ravioli?

Povijest raviola seže stoljećima unatrag, pa se može reći da ova popularna talijanska tjestenina ima bogatu i zanimljivu povijest. Iako točno podrijetlo raviola nije posve poznato, vjeruje se da su se slične vrste punjenih tjestenina pojavile u različitim kulturama diljem svijeta.

Neki povjesničari vjeruju da su ravioli potekli iz Kine, gdje su se punjene tjestenine slične raviolima počele pripremati prije otprilike 2000 godina. Pretpostavlja se da su putnici i trgovci iz Azije donijeli koncept punjenih tjestenina u Europu tijekom svojih putovanja i trgovinskih razmjena.

U Italiji, ravioli su postali popularni tijekom srednjeg vijeka. Prve pisane reference o raviolima pojavljuju se u talijanskim kuharicama iz 14. i 15. stoljeća. Tijekom tog razdoblja, ravioli su postali poznati u različitim dijelovima Italije, pripremani na različite načine i s različitim nadjevima.

ravioli
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ravioli su se postupno razvijali i evoluirali tijekom vremena. Tradicionalno su se pripremali od jednostavnih sastojaka poput brašna, jaja i sira ili mesa, a danas se mogu pronaći raznovrsni ravioli s različitim kombinacijama sastojaka i nadjeva.

Danas su ravioli široko prepoznati kao jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje i popularna su poslastica diljem svijeta. Različite regije Italije imaju svoje varijante raviola, a njihova popularnost je rezultat kombinacije ukusnog nadjeva i bogatog okusa tijesta.

Gdje se rade najbolji talijanski ravioli?

Ravioli su tako postali kulinarski simbol Italije, a njihova povijest i tradicija prenose se s koljena na koljeno, čineći ih jednim od najprepoznatljivijih talijanskih jela koje se i danas s radošću kuha i konzumira.

U Italiji svaki dio zemlje ima svoje prepoznatljive regionalne specijalitete, uključujući i raviole. Međutim, postoje neke regije koje su posebno poznate po svojim ukusnim raviolima. 

Evo nekoliko regija koje su poznate po svojim izvrsnim raviolima:

1. Emilia-Romagna

Ova regija smještena u sjevernoj Italiji poznata je kao dom nekih od najpoznatijih talijanskih tjestenina, uključujući raviola. Gradovi poput Bologne i Modene poznati su po tradicionalnim raviolima s različitim nadjevima, poput raviola s ricottom, špinatom i parmezanom.

2. Piemont

Ova regija u sjeverozapadnoj Italiji poznata je po bogatoj kuhinji. Ravioli del Plin, maleni ravioli s različitim nadjevima, kao što su meso, povrće ili sir, tradicionalni su specijalitet Piemonta.

3. Ligurija

Ligurija je regija smještena duž obale sjeverozapadne Italije i poznata je po svježim okusima i mediteranskoj kuhinji. Ravioli alla Genovese su karakteristični ravioli s nadjevom od ricotte, blitve, peršina i drugih aromatičnih sastojaka, obično posluženi s pesto umakom, a zaštitni su znak ove regije.

4. Lombardija

Ova regija u sjevernoj Italiji poznata je po bogatoj i raznolikoj kuhinji. Ravioli di Magro, koji se doslovno prevodi kao “mršavi ravioli”, tradicionalni su specijalitet Lombardije s nadjevom od povrća, poput špinata, blitve i artičoke.

Važno je napomenuti da su ravioli različiti u svakoj regiji i često imaju karakteristične lokalne varijacije u nadjevima i umacima. 

ravioli recept
FOTO: SHUTTERSTOCK

Svaka regija ima svoje tradicionalne recepte i tehnike pripreme, tako da je najbolje istražiti specifične lokalne specijalitete kada posjetite Italiju i uživate u autentičnom iskustvu s raviolima.

Kako pripremiti domaće raviole?

Iako izgledaju kao zahtjevno jelo, izrada ove tjestenine vrlo se brzo može savladati izrada, a nakon toga vam preostaje samo mijenjati ukusna punjenja i igrati se s umacima. Evo jednostavnog recepta za pripremu domaćih raviola:

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g nadjeva po želji (npr. ricotta, špinat, meso, gljive)
  • umak po želji (npr. umak od rajčice, umak od gljiva, umak od maslaca i kadulje)
  • parmezan (za posipanje)

Upute:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Napravite udubljenje u sredini i dodajte jaja. Polako miješajte jaja vilicom ili prstima dok se svi sastojci ne sjedine.
  2. Zatim mijesite tijesto rukama na lagano pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna; ako je previše suho, dodajte malo vode. Oblikujte tijesto u kuglu.
  3. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da odmara 30 minuta.
  4. Dok se tijesto odmara, pripremite nadjev po želji. Možete koristiti različite kombinacije sastojaka poput ricotte i špinata, mljevenog mesa ili gljiva. Nadjev treba biti gust i dobro začinjen prema vašem ukusu.
  5. Nakon što je tijesto odmorilo, podijelite ga na nekoliko manjih komada. Uzmite jedan komad i lagano ga spljoštite.
  6. Pomoću valjka za tijesto razvaljajte tijesto u tanki pravokutnik. Pazite da tijesto bude ravnomjerno razvaljano.
  7. Na razvaljano tijesto stavite male hrpice nadjeva na jednoj polovici pravokutnika, s razmakom između njih.
  8. Prekrijte nadjev drugom polovinom tijesta i lagano pritisnite prstima oko nadjeva kako biste uklonili zrak i zalijepili rubove tijesta.
  9. Koristite kružni kalup ili nož za rezanje da izrežete raviole, formirajući male kvadrate ili polukrugove. Možete koristiti vilicu kako biste dodatno zapečatili rubove raviola.
  10. Raviole stavite u veliki lonac s kipućom slanom vodom i kuhajte ih oko 2-3 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
  11. Ocijedite raviole i poslužite ih s omiljenim umakom, poput umaka od rajčice, umaka od gljiva ili umaka od maslaca i kadulje. Posipajte parmezanom po vrhu.

Najpopularnije vrste raviola koje možete jesti u Italiji

  • Ravioli di Magro

 Ovo je klasična talijanska verzija raviola koja se sastoji od nadjeva od povrća poput špinata, blitve, artičoka i sira. Ravioli di Magro obično se poslužuju s laganim umakom od maslaca ili umakom od rajčice.

  • Ravioli di Ricotta e Spinaci

Ovi ravioli imaju nadjev od svježe ricotte i špinata. Oni su ukusni i kremasti te se često poslužuju s umakom od rajčice ili umakom od maslaca i kadulje.

ravioli sa špinatom
FOTO: SHUTTERSTOCK
  • Ravioli di Zucca

Ovi ravioli su popularni u sjevernoj Italiji. Imaju nadjev od bundeve, obično začinjen cimetom, muškatnim oraščićem i parmezanom. Ravioli di Zucca često se poslužuju s umakom od maslaca. 

  • Ravioli di Carne

Ovi ravioli su punjeni mesnim nadjevom, obično s mljevenim mesom poput govedine, svinjetine ili janjetine. Mogu se poslužiti s bogatim umakom od mesa ili umakom od rajčice.

  • Ravioli di Pesce

Ovi ravioli imaju nadjev od ribe ili plodova mora. Najčešće se koriste ribe poput lososa, tune ili skuše, te se obično poslužuju s laganim umakom od limuna, maslaca i kapara.

  • Ravioli ai Funghi

Ovi ravioli imaju nadjev od gljiva, kao što su vrganji, šampinjoni ili tartufi. Mogu se poslužiti s kremastim umakom od gljiva ili umakom od maslaca i timijana.

Važno je napomenuti da se ove vrste raviola mogu razlikovati ovisno o regiji i tradiciji pripreme. Također, kreativnost kuhara može rezultirati novim kombinacijama nadjeva i umaka. 

Sviđa li vam se okus bogatih umaka ili preferirate laganije umake, postoji mnogo različitih vrsta raviola koje možete istražiti i uživati u njihovim jedinstvenim okusima.

10 najpopularnijih recepata za raviole

Evo 10 recepata za različite vrste raviola koje možete isprobati:

1. Ravioli s nadjevom od špinata i ricotte

  • Pripremite nadjev od svježeg špinata, ricotte, parmezana, jaja, soli i papra.
  • Izrežite tijesto u kvadrate i stavite žličicu nadjeva na svaki kvadrat.
  • Preklopite kvadrate tijesta, pritisnite rubove da se zalijepe i kuhajte u kipućoj vodi dok ne postanu al dente. 
  • Poslužite s umakom po izboru.

2. Ravioli s nadjevom od bundeve i amaretti keksa

  • Kuhajte bundevu i usitnite je u pire.
  • Dodajte usitnjeni amaretti keks, parmezan, jaja, muškatni oraščić, sol i papar te dobro promiješajte.
  • Stavite žlicu nadjeva na kvadrate tijesta, preklopite i kuhajte u slanoj vodi. 
  • Poslužite s umakom od maslaca.

3. Ravioli s nadjevom od sira i šampinjona

  • Pržite šampinjone i luk na maslacu, zatim ih usitnite.
  • Pomiješajte šampinjone, ricottu, naribani parmezan, jaje, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od gljiva.

4. Ravioli s nadjevom od mesa

  • Pomiješajte mljeveno meso (govedinu, svinjetinu ili janjetinu) s usitnjenim lukom, češnjakom, svježim začinskim biljem, jajem, krušnim mrvicama, solju i paprom.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s bogatim umakom od mesa ili umakom od rajčice.
ravioli s mesom
FOTO: SHUTTERSTOCK

5. Ravioli s nadjevom od lososa

  • Kuhajte losos i usitnite ga vilicom.
  • Pomiješajte usitnjeni losos, kremasti sir, svježi kopar, limunovu koru, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od limuna i maslaca.

6. Ravioli s nadjevom od tikvica i feta sira

  • Naribajte tikvice i istisnite višak tekućine.
  • Pomiješajte naribane tikvice, usitnjeni feta sir, svježi peršin, jaje, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od cherry rajčica i bosiljka.

7. Ravioli s nadjevom od škampa

  • Pirjajte nasjeckani luk i češnjak na maslacu, zatim dodajte kuhane škampe.
  • Usitnite smjesu škampa i dodajte joj krušne mrvice, naribani parmezan, peršin, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od vrhnja i bijelog vina.

8. Ravioli s nadjevom od artičoka

  • Kuhajte konzervirane artičoke i usitnite ih.
  • Pomiješajte usitnjene artičoke, ricottu, nasjeckane masline, naribani parmezan, češnjak, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od maslaca i limuna.

9. Ravioli s nadjevom od gljiva

  • Pržite nasjeckane gljive i luk na maslacu, zatim ih usitnite.
  • Pomiješajte gljive, svježi peršin, ricottu, naribani parmezan, češnjak, sol i papar.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od gljiva i vrhnjem.

10. Ravioli s nadjevom od crnih tartufa

  • Dodajte sitno usitnjene crne tartufe u nadjev od sira po vašem izboru, poput ricotte ili mascarponea.
  • Stavite nadjev na tijesto, preklopite i kuhajte. 
  • Poslužite s umakom od tartufa i maslaca.

Koje su još popularne vrste punjene tjestenine u Italiji?

Jedna od poznatih punjenih tjestenina slična raviolima su “tortellini”. Tortellini su talijanska specijalnost koja se sastoji od male ravne tjestenine u obliku prstena, punjene različitim nadjevima poput mesa, sira, povrća ili kombinacije istih. Često se serviraju uz razne salate mediteranskog tipa.

Ovi mali punjeni prsteni imaju bogat okus i često se poslužuju uz umake poput umaka od rajčice, umaka od vrhnja ili umaka od maslaca i žalfije. 

Tortellini se često koriste u talijanskim jelima poput juha, umaka ili pripremaju kao samostalno jelo. Osim raviola i tortelina, postoji još nekoliko poznatih punjenih tjestenina sličnih tim jelima:

1. Agnolotti

Agnolotti su talijanska punjena tjestenina koja je slična raviolima. Njihov karakteristični oblik je kvadrat ili pravokutnik s lagano nabranim rubovima. Punjenje može biti od mesa, povrća, sira ili kombinacije različitih sastojaka.

2. Cappelletti

Cappelletti su također talijanska punjena. Njihov oblik je mali valjak ili kapica (po čemu su dobili ime) koji je presavijen kako bi se stavilo punjenje. Uobičajena punjenja su meso, sir ili povrće.

3. Mezzelune 

Mezzelune je polukružna punjena tjestenina koja podsjeća na polumjesec. Punjenje može biti raznovrsno i uključivati meso, sir, povrće ili mješavinu sastojaka. Mezzelune se često poslužuju s umacima poput maslaca i žalfije.

4. Casoncelli

Casoncelli je tradicionalna talijanska punjena tjestenina koja potječe iz regije Lombardija. Imaju oblik malih vrećica koje su punjene različitim nadjevima, obično od mesa, mrvica kruha, sira i začina. Casoncelli se često poslužuju s umacima od maslaca, sira ili vrhnja.

Svaka od ovih punjenih tjestenina ima svoj jedinstveni okus, oblik i regionalne varijacije, što čini bogatstvo raznolikosti u svijetu tjestenine.

Ravioli kao desert

Iako možda niste čuli za slatke raviole, oni postoje. Pripremljeni su s punjenjem od slatkih sastojaka umjesto tradicionalnog slanog punjenja. 

Slatki ravioli su popularni u talijanskoj kuhinji i mogu se poslužiti kao desert ili slatki zalogaj. Uobičajena punjenja za slatke raviole uključuju čokoladu, voće poput jagoda ili marelica, orašaste plodove, ricottu sa šećerom, vaniliju ili kombinaciju tih sastojaka. 

slatki ravioli
FOTO: SHUTTERSTOCK

Slatke verzije često se poslužuju s umacima poput čokoladnog umaka, preljeva od voća, slatkog vrhnja, sirupa ili praha od šećera. 

Ovi slatki ravioli mogu biti prženi, pečeni ili kuhani, ovisno o receptu i preferencijama. Njihov slatki okus i mekana tekstura čine ih ukusnim desertom koji se može uživati samostalno ili uz dodatak sladoleda ili voća.

7 zanimljivosti o raviolima

1. Najraniji spomen raviola na papiru je u privatnim pismima trgovca Francesca di Marca Datina iz 14. stoljeća.

2. Ravioli se mogu kuhati u slanoj vodi, ali također se mogu pržiti ili peći u pećnici.

3. U nekim dijelovima Italije, ravioli se tradicionalno poslužuju u juhi.

4. U nekim talijanskim regijama postoje specifične datume kada se slavi “Dan raviola” s posebnim festivalima i događajima.

5. Ravioli su popularni u mnogim drugim kuhinjama diljem svijeta, poput kineskih “jiaozi” i poljskih “pieroga”.

6. U nekim dijelovima Italije, ravioli se tradicionalno poslužuju na Badnjak kao dio obiteljske večere.

7. Ravioli se često rade od svježeg tijesta, ali u trgovinama se mogu pronaći i sušeni ravioli.