Najbolje salate: 16 recepata koji će vas oduševiti

Najbolje salate: 16 recepata koji će vas oduševiti
Shutterstock

Salate mogu biti zdravi, zasitni obroci sami za sebe ili kao savršeni prilog glavnim jelima.

Recepti za najbolje salate

Koju god vrstu salate tražite, u nastavku vam donosimo veliki izbor recepata za salate koje će vam se zasigurno svidjeti.

Salata od cikle i halumija s narom i koprom

Sastojci:

  • 1 srednji crveni luk, prepolovljen i narezan na tanke ploške
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 naranče
  • 4 šake listova rukole
  • 2 kuhane cikle, nasjeckane
  • kap uljane repice, za prženje
  • 80 g tanko narezanog halloumija, ploške prepolovljene
  • 80 g sjemenki nara
  • 2 žlice sjemenki bundeve
  • šaka listova mente
  • nekoliko grančica kopra, nasjeckanog

Priprema:

KORAK 1

Narezani luk stavite u zdjelu, dodajte ocat i dobro promiješajte. Izrežite koru i srž naranče, a zatim segmentirajte preko zdjele luka kako biste bili sigurni da ste uhvatili sok.

KORAK 2

Rasporedite rukolu na tanjure i pošarajte preko cikle i naranče. Utrljajte kap ulja oko neprianjajuće tave, a zatim pržite halloumi u tavi oko 30 sekundi sa svake strane dok ne poprimi zlatnu boju.

KORAK 3

Umiješajte šipak u luk i žlicom prelijte sav preljev preko rukole, zatim na vrh stavite halloumi i pospite sjemenkama bundeve, mentom i koprom. Ova salata može biti i zanimljiv obrok za doručak.

Najbolje salate
Shutterstock

Topla salata od cvjetače

Sastojci:

  • 1 cvjetača, izlomljena na cvjetiće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
  • 3 žlice sherry octa
  • 1½ žlice meda
  • 3 žlice grožđica
  • mala hrpa kopra, nasjeckana
  • 3 žlice prženih badema u listićima
  • 50 g mladog špinata

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. Prelijte cvjetaču maslinovim uljem, začinite i pecite 15 minuta. Umiješajte crveni luk i nastavite s prženjem još 15-20 minuta dok ne omekša.

KORAK 2

Dok se cvjetača peče, pomiješajte ocat, med i grožđice sa začinima.

KORAK 3

Kad je cvjetača gotova, umiješajte dressing, kopar, bademe i špinat te poslužite.

Salata od kikirikija i limete

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 60g običnog kikirikija
  • 1 žličica sjemenki crne gorušice
  • 10 svježih listova curryja
  • 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
  • 1 veliki krumpir, nasjeckan na kockice od 1 cm
  • ½ žličice mljevene kurkume
  • 300 g riže, kuhane i ohlađene
  • 1 zelena salata Ruby ili Little Gem, grubo nasjeckana
  • ½ krastavca, očišćenog od sjemenki i grubo nasjeckana

Za preljev:

  • 50ml maslinovog ulja
  • 50 ml soka od limete
  • 1 žličica Dijon senfa

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte ulje u tavi na laganoj vatri i kuhajte kikiriki 5 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte sjemenke gorušice i listove curryja i krčkajte nekoliko sekundi.

KORAK 2

Dodajte luk, krumpir i 2 žlice vode, zatim poklopite i kuhajte 10 minuta dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre, dodajte ½ žličice soli i ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra i dobro promiješajte. Ostavite da se malo ohladi, oko 30 min.

KORAK 3

Prebacite u veliku zdjelu i dodajte preostale sastojke.

KORAK 4

Pomiješajte sastojke za preljev u zasebnoj maloj posudi, prelijte to preko salate, dobro promiješajte da se sve prekrije i poslužite.

Najbolje salate
Shutterstock

Zdjela za brzi pileći hummus

Sastojci:

  • 200 g humusa
  • 1 mali limun, očišćen od korice i soka
  • 200 g vrećice kuhane mješavine žitarica
  • 150 g mladog špinata, grubo nasjeckanog
  • 1 manji avokado, prepolovljen i narezan na ploške
  • 1 kuhana pileća prsa, narezana ukoso
  • 100 g sjemenki nara
  • ½ crvenog luka, sitno narezanog
  • 2 žlice prženih badema

Priprema:

KORAK 1

Pomiješajte 2 žlice humusa s pola limunova soka, limunovom koricom i dovoljno vode da napravite preljev. Stisnite vrećicu žitarica kako biste odvojili zrna, zatim ih podijelite u dvije plitke zdjelice i promiješajte kroz preljev. U svaku zdjelu stavite šaku špinata.

KORAK 2

Preostali sok od limuna iscijedite preko polovica avokada, zatim dodajte po jednu polovicu u svaku posudu. Podijelite piletinu, sjemenke nara, luk, bademe i preostali humus u dvije zdjele i sve lagano promiješajte neposredno prije jela.

Taco salata

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog luka, narezana na ploške
  • 1 limeta, ocijeđena
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 400 g mljevene nemasne junetine
  • ½ pakiranja začina za taco ili fajitu
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 400 g limenke crnog graha, ocijeđenog ali ne ispranog
  • 200 g tortilja čipsa
  • 1 mala ledena salata, narezana
  • 2 avokada, oguljena i narezana
  • 2 rajčice, nasjeckane na kockice
  • 100 g fete, izmrvljene
  • mala vezica korijandera, nasjeckanog ili ubranog lišća

Za preljev:

  • ½ limete, ocijeđene
  • 5 žlica kiselog vrhnja
  • čili umak (po želji), plus dodatak za posluživanje

Priprema:

KORAK 1

Pomiješajte crveni luk s pola soka limete i prstohvatom soli u maloj posudi, a zatim ostavite sa strane.

KORAK 2

Zagrijte ulje u tavi na srednje niskoj temperaturi i izmrvite u mljeveno meso. Kuhajte 15-20 minuta – mljeveno meso će otpustiti malo tekućine, ali nakon što iscuri, krčkat će u vlastitoj masnoći. U ovom trenutku promiješajte drvenom kuhačom tako da mljeveno meso posmeđi i karamelizira se posvuda.

Ako tava postane suha, dodajte još malo ulja. Kad je mljeveno meso dobro prepečeno, pospite začinima za taco i kuhajte 2 minute, zatim promiješajte pire od rajčice i prelijte ostatkom soka od limete te pustite da krčka još minutu. Promiješajte crni grah i pojačajte vatru na srednju, nastavljajući kuhati dok sve ne bude vruće. Probajte začine, a zatim ostavite sa strane.

KORAK 3

Za preljev pomiješajte sok limete s kiselim vrhnjem i chilli umakom ako ga koristite, začinite, a zatim ostavite sa strane.

KORAK 4

Posipajte šaku tortilja čipsa u zdjelu, zatim dodajte sloj zelene salate, nakon toga mljeveno meso i crni grah.

Povrh stavite kriške avokada, nasjeckanu rajčicu, ukiseljeni crveni luk, zajedno s eventualnim sokovima i fetom. Prelijte preljevom, pa na kraju pospite preko korijandera. Stavite još tortilja čipsa oko stijenki zdjele, a zatim poslužite.

Najbolje salate
Shutterstock

Topla zimska grah salata s piletinom

Sastojci:

  • 2 pileća prsa s kožom
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka, narezana na ploške
  • 100 ml pilećeg temeljca
  • 300 g graha na maslacu, opranog i ocijeđenog
  • 1 limun, iscijeđen
  • 100 g kelja kojemu uklonite žilave stabljike i pokidajte listove
  • mala šaka kopra, sitno nasjeckanog
  • 1 glavica radiča, grubo nasjeckana
  • 15 g parmezana, sitno naribanog

Priprema:

KORAK 1

Premažite piletinu 1 žlicom maslinovog ulja i dobro začinite. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pecite piletinu, s kožom prema dolje, dok kožica ne porumeni, oko 8-10 minuta. Okrenite i kuhajte još 8-10 minuta dok se ne skuhaju. Ostavite na tanjur da odmori 5 minuta, a zatim narežite na ploške.

KORAK 2

Stavite češnjak, temeljac i grah s maslacem u tavu i lagano pirjajte nekoliko minuta dok se temeljac gotovo potpuno ne reducira. Maknite s vatre i začinite po želji.

KORAK 3

U međuvremenu, u posudi pomiješajte limunov sok s keljom. Rukama umasirajte sok u lišće dok lišće ne omekša, otprilike 2-3 minute. Ubacite kopar, radič, parmezan i preostalo maslinovo ulje. Dobro začinite i prelijte na tanjur za posluživanje. Na vrh stavite češnjak i piletinu.

Hrskava salata s rezancima

Sastojci:

  • 1 gnijezdo suhih rezanaca od jaja (oko 60g)
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • ½ žlice soja umaka sa smanjenim udjelom soli
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • 1 mandarina, segmentirana
  • 2 mrkve, naribane
  • 2 mlada luka sitno narezana
  • 1 avokado, oguljen, prepolovljen, očišćen od koštica i narezan na kockice
  • 100 g miješanih listova salate
  • ¼ manjeg crvenog kupusa, sitno narezanog

Priprema:

KORAK 1

Rezance nalomite na sitne komadiće i stavite u suhu tavu na srednje jaku vatru. Tostirajte 1-2 minute dok blago ne porumene. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

KORAK 2

Pomiješajte oba ulja, ocat, sojin umak i javorov sirup u velikoj zdjeli i začinite. Ubacite ostatak sastojaka salate, zajedno s tostiranim rezancima. Poslužite odmah.

Salata od lososa s dresingom od sezama

Sastojci:

Za salatu:

  • 250 g mladog krumpira, narezanog na ploške
  • 160 g očišćenog graha
  • 2 fileta divljeg lososa
  • 80g listova salate
  • 4 male klementine, 3 narezane, 1 cijeđena
  • šaka nasjeckanog bosiljka
  • šaka nasjeckanog korijandera

Za preljev:

  • 2 žličice sezamovog ulja
  • 2 žličice tamarija
  • ½ limuna, iscijeđenog
  • 1 crveni čili, očišćen od sjemenki i nasjeckan
  • 2 žlice sitno nasjeckanog luka (¼ male glavice luka)

Priprema:

KORAK 1

Kuhajte krumpir i grah na pari u košari za kuhanje na pari postavljenoj iznad posude s kipućom vodom oko 8 minuta. Rasporedite filete lososa na vrh i kuhajte na pari daljnjih 6-8 minuta, ili dok se losos lako ne ljušti kada ga isprobate vilicom.

KORAK 2

U međuvremenu pomiješajte sastojke za preljev zajedno sa sokom od klementine. Ako jedete odmah, rasporedite listove salate na dva tanjura i na njih stavite topli krumpir i grah te kriške klementine. Rasporedite filete lososa na vrh, pospite preko začinskog bilja i žlicom prelijte preljev. Ako nosite na posao, pripremite krumpir, grah i losos večer prije, a zatim spakirajte u krutu hermetički zatvorenu posudu s listovima salate koje držite odvojeno. Sastavite elemente salate i začinite neposredno prije jela kako listovi ne bi uvenuli.

Najbolje salate
Shutterstock

Pesto salata od piletine

Sastojci:

  • 50 g kus-kusa
  • 2 žlice pesta
  • 2 žlice jogurta bez masnoće
  • 2 kuhana pileća prsa bez kože, nasjeckana, ili 200 g ostataka pečene piletine, nasjeckane
  • ½ male vezice bosiljka, ubranih i natrganih listova, plus nekoliko malih listova za posluživanje
  • ½ krastavca, nasjeckanog
  • 2 sušene rajčice na ulju, ocijeđene i narezane na ploške
  • 2 zelene salate Little Gem, odvojenih listova
  • 2 žličice prženih pinjola

Priprema:

KORAK 1

Stavite kus-kus u veliku zdjelu otpornu na toplinu i prelijte 100 ml kipuće vode. Umiješajte 1 žlicu pesta. Pokrijte i ostavite 8 min.

KORAK 2

Kus-kus izmiješajte vilicom, zatim umiješajte ostatak pesta, jogurt i malo začina. Ubacite piletinu, bosiljak, krastavce i rajčice.

KORAK 3

Mješavinu kus-kusa stavljajte žlicom u listove zelene salate i jedite prstima ili poslužite preko zelene salate. Prije posluživanja preko pinjola pospite još bosiljka.

Veganska salata od začinjene tikve s tahini preljevom

Sastojci:

  • 320 g butternut tikve narezane na kockice
  • 3 glavice crvenog luka (320 g), narezane na kriške
  • 2 žlice uljane repice
  • 2 žličice dimljene paprike
  • 1 žličica sjemenki kumina
  • 2 žlice nasjeckanog timijana
  • 125 g kvinoje
  • ½ x 85g vrećice kelja
  • 2 žlice sjemenki bundeve
  • 2 žlice tahinija
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
  • 2 x 400 g limenke leće ili borlotti graha, vrlo dobro ocijediti
  • 50 g sjemenki nara
  • 4 šake rukole

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200C/180C s ventilatorom/plinom 6. Tikvu i luk stavite na veliki lim za pečenje i prelijte 1 žličicom ulja. Raširite i pospite paprikom, kuminom i majčinom dušicom pa pecite 30 minuta.

KORAK 2

U međuvremenu skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju, zatim je dobro ocijedite (inače će baza salate biti premokra).

KORAK 3

Kelj dodajte u pleh s povrćem, pospite sjemenkama i vratite u pećnicu na 10 minuta.

KORAK 4

Za preljev pomiješajte tahini i preostalo ulje s octom, češnjakom i 2 žlice vode.

KORAK 5

Stavite kvinoju u zdjelu i pomiješajte lećom ili grahom. Stavite pola u zdjelu za salatu, a ostatak u dvije kutije za ručak ili zdjelice, ako slijedite plan zdrave prehrane. Rasporedite povrće po vrhu, zatim prelijte dressingom, pospite preko sjemenki nara i na vrh stavite rukolu. Ostala dva dijela ohladite za sljedeći dan. Čuvati se može na hladnom do tri dana.

Najbolje salate
Shutterstock

Miso salata od brokule, jaja i kvinoje

Sastojci:

  • 100 g brokule s tankim peteljkama
  • 1 srednje jaje
  • 2 žličice bijele miso paste
  • 1 limeta, ocijeđena
  • 125 g kuhane kvinoje
  • 70 g smrznutog graška, odmrznutog
  • 3 rotkvice, tanko narezane
  • ½ žlice sjemenki sezama

Priprema:

KORAK 1

Zakuhajte posudu s vodom. Dodajte brokulu i kuhajte 3 minute, zatim je izvadite šupljikavom žlicom i ostavite da se ohladi. Spustite jaje u vodu i lagano kuhajte 6 minuta. Ocijediti i staviti u zdjelu hladne vode da se ohladi.

KORAK 2

U maloj posudi umutite miso i sok od limete, a zatim pomiješajte s kvinojom, graškom, rotkvicama i kuhanom brokulom. Stavite salatu u kutiju za ručak ili hermetički zatvorenu posudu. Jaje ogulite, prepolovite i rasporedite po kvinoji, pa pospite sezamom.

Puy leća, začinjena pečena mrkva i feta salata

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica sjemenki kumina
  • 500 g mrkve, oguljene, prepolovljene i narezane na kolutiće
  • 1 žlica bistrog meda
  • 250 g vrećice kuhane Puy leće (ili konzervirane, ocijeđene i isprane)
  • 1 glavica crvenog luka sitno narezana
  • ½ limuna, iscijeđenog
  • velika šaka listova metvice, grubo nasjeckanih
  • 100 g janjeće zelene salate
  • 85 g feta sira, izmrvljenog

Priprema:

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 200C/180C ventilator/plin 6. U plitki lim za pečenje pomiješajte pola ulja, kumin, mrkvu i malo začina. Pecite 25 minuta, okrećući na pola kuhanja. Prelijte medom, promiješajte i pecite još 5 minuta.

KORAK 2

U međuvremenu lagano zagrijte leću s lukom, limunovim sokom, preostalim uljem te malo soli i papra. Ostavite da se malo ohladi dok se mrkva ne skuha.

KORAK 3

Prelijte obrađenu leću mentom i janjećom zelenom salatom. Na to poslažite toplu začinjenu mrkvu i pospite fetom.

Najbolje salate
Shutterstock

Pileća satay salata

Sastojci:

  • 1 žlica tamarija
  • 1 žličica curry praha srednje veličine
  • ¼ žličice mljevenog kumina
  • 1 češanj češnjaka, sitno naribanog
  • 1 žličica bistrog meda
  • 2 fileta pilećih prsa bez kožice (ili koristite pureća prsa)
  • 1 žlica hrskavog maslaca od kikirikija (ako je moguće odaberite verziju bez šećera i bez palminog ulja)
  • 1 žlica slatkog chilli umaka
  • 1 žlica soka od limete
  • suncokretovo ulje, za brisanje tave
  • 2 srca zelene salate Little Gem, narezana na kriške
  • ¼ krastavca, prepoloviti i narezati
  • 1 banana ljutika, prepolovljena i tanko narezana
  • korijander, nasjeckani
  • sjemenke od ½ nara

Priprema:

KORAK 1

Izlijte tamari u veliku posudu i umiješajte curry prah, kumin, češnjak i med. Dobro promiješajte. Pileća prsa vodoravno prerežite na pola tako da dobijete ukupno 4 fileta, zatim ih dodajte u marinadu i dobro promiješajte da se prekriju. Ostavite u hladnjaku najmanje 1 sat ili preko noći kako bi okusi prodrli u piletinu.

KORAK 2

U međuvremenu pomiješajte maslac od kikirikija s umakom od čilija, sokom od limete i 1 žlicom vode da napravite umak za žlicu. Kada ste spremni za pečenje piletine, veliku neprianjajuću tavu prebrišite s malo ulja. Dodajte piletinu i kuhajte pokriveno poklopcem 5-6 minuta na srednje jakoj vatri, okrećući filete zadnju minutu, dok nisu kuhani, ali još uvijek vlažni. Ostavite sa strane poklopljeno, da odstoji na nekoliko minuta.

KORAK 3

Dok se piletina odmara, istresite kriške zelene salate s krastavcima, ljutikom, korijanderom i narom i posložite ih na tanjure. Žlicom prelijte malo umaka. Narežite piletinu, posložite je na salatu i žlicom prelijte preostalim umakom. Jedite dok je piletina još topla.

Halloumi, salata od mrkve i naranče

Sastojci:

  • 2 velike naranče
  • 1½ žlice punozrnatog senfa
  • 1½ žličice meda
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 3 žlice repičinog ili maslinovog ulja, plus dodatno za prženje
  • 2 velike mrkve, oguljene
  • 225 g block halloumija, narezanog
  • 100g vrećice potočarke ili mladog špinata

Priprema:

KORAK 1

Odrežite koru i srž naranče. Malim nazubljenim nožem izrežite naranču na segmente, skupljajući sav sok u zdjelu, zatim istisnite sav višak soka iz odrezane srži također u zdjelu. Dodajte senf, med, ocat, ulje i malo začina u zdjelu i dobro promiješajte.

KORAK 2

Pomoću gulilice za povrće ogulite vrpce mrkve u zdjelu za preljev. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite halloumi nekoliko minuta dok ne porumene s obje strane. Promiješajte potočarku kroz prerađenu mrkvu. Rasporedite smjesu potočarke na tanjure i na vrh stavite halloumi i naranče.

Salata od kvinoje s nasjeckanim zelenilom i grožđicama

Sastojci:

  • 150 g kvinoje
  • 3 žlice balzamičnog octa
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g cavolo nero, nasjeckanog
  • 1 glavica crvenog luka sitno nasjeckana
  • 1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i nasjeckana na male komadiće
  • 30 g grožđica
  • 2 manja avokada, nasjeckana
  • 40 g vegetarijanske fete

Priprema:

KORAK 1

Ispirite kvinoju u cjedilu pod tekućom vodom dok voda ne postane bistra, zatim kuhajte 20 minuta prema uputama na pakiranju. Ostaviti da odstoji 5 min. Ponovno isperite i dobro ocijedite utiskivanjem u sito.

KORAK 2

U međuvremenu stavite ocat i ulje u veliku zdjelu, dodajte cavolo nero i rukama umasirajte preljev da omekša.

KORAK 3

Dodajte kvinoju, luk, papar i grožđice, pa sve dobro promiješajte. Žlicom stavite polovicu na tanjure, pospite preko 1 nasjeckanog avokada, izmrvite polovicu fete i promiješajte. Ostatak će se držati na hladnom do tri dana. Prelijte preostalim avokadom i fetom, a zatim poslužite.

10-minutna kus-kus salata

Sastojci:

  • 100 g kus-kusa
  • 200 ml vrućeg povrtnog temeljca s niskim udjelom soli (može i kocka)
  • 2 mlada luka
  • 1 crvena paprika
  • ½ krastavca
  • 50 g feta sira, na kockice
  • 2 žlice pesta
  • 2 žlice pinjola

Priprema:

KORAK 1

Prebacite kus-kus u veliku zdjelu i prelijte temeljcem. Pokrijte, zatim ostavite 10 minuta dok ne postane rahla i sav temeljac se ne upije. Za to vrijeme narežite luk i papriku, a krastavac na kockice. Dodajte ih kus-kusu, probijte pesto, izmrvite u fetu, a zatim pospite preko pinjola za posluživanje.