Jagoda kao zdrava namirnica: 5 fantastičnih recepata

U današnjem članku govorit ćemo o jednoj od najmirisnijih i najpoznatijih vrsta voća svih vremena, o jagodama. Jagode su izuzetno omiljene diljem svijeta, vole ih i mladi i stari, uglavnom zbog njihovog slatkastog mirisa i bogatog okusa, ali i zbog njihovih zdravstvenih prednosti.

Jagode su odlične za jelo u svom prirodnom obliku, a često se koriste i u raznim receptima pa postoji mnogo vrsta slastica koje se baziraju na ovom voću. Danas ćemo govoriti o svemu što je važno znati kada su u pitanju ovi neodoljivo mirisni prirodni slatkiši.

Započet ćemo s poviješću jagoda, a zatim nastaviti razgovarati o njihovoj nutritivnoj vrijednosti. Također ćemo spomenuti kako se sade i kako rastu, ali nećemo ulaziti u previše detalja. Nakon toga podijelit ćemo s vama neke od zdravstvenih pogodnosti koje jagode donose, ali ne bilo bi pošteno da s vama ne podijelimo i neke odlične recepte. Ostanite s nama i otkrijte naše najbolje recepte koji uključuju marmeladu od jagoda, cheesecake s jagodama, kao i tortu od jagoda.

Povijest jagoda

Jagode pripadaju biljnoj porodici rozacea, a po imenu same obitelji možete prepoznati da se sve voće i bilje u ovoj kategoriji odlikuje crvenom bojom. Ove slatke poslastice najbolje rastu u sjevernoj hemisferi, ali se danas uzgajaju diljem svijeta. 

Potječu iz Europe, vjerojatno iz 18. stoljeća, ali većina zemalja ih je započela uzgajati u 19. stoljeću. Kako jagode najbolje rastu u toplim klimatskim uvjetima, važno je odabrati dobro mjesto za njihov rast.

jagoda
FOTO: UNSPLASH

Iako uspijevaju rasti u raznim vrstama tla, vrlo su podložne sušama. Gljivice također vole napadati jagode, zbog čega mnogi uzgajivači jagoda koriste kemikalije prilikom njihove sadnje. 

Ako jagode nabavljate u trgovini, svakako se pobrinite da ih kupujete od nekog manjeg proizvođača, a idealno bi bilo da ih uzgajate sami. Jagode se mogu konzumirati na razne načine, ali ih se također može i zamrzavati i konzervirati, jer time ne gube na vrijednosti.

Nutritivna vrijednost jagoda

Kad govorimo o jagodama, moramo spomenuti koliko su iznimne kad je riječ o njihovoj nutritivnoj vrijednosti. One su fantastična hrana i za djecu i za odrasle, i odličan su izbor za osobe s dijabetesom i drugim kroničnim bolestima. To je zbog toga što se uglavnom sastoje od vode, a ne sadrže previše šećera. 

Također sadrže mnogo različitih vitamina i minerala koji djeluju protuupalno. Sigurno ste čuli da su vrlo dobre za ljude koji imaju kronične probleme, uglavnom zato što su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su veliki problem za ljudsko zdravlje jer povećanje njihovog broja može utjecati na stanice u tijelu na negativan način i potaknuti razvoj zloćudnih bolesti.

Dakle, ako se pred vama nalazi zdjelica sa 100 grama jagoda, ovo su brojevi kojih biste trebali biti svjesni. Jagode sadrže oko 32 kalorija, što je fantastično malo. Mnogi ljudi koji žele smršaviti ili imaju poseban režim prehrane u svoju prehranu uvode jagode jer ih mogu jesti bez grižnje savjesti i straha od debljanja. Jagode nemaju mnogo proteina, čak niti gram na 100 grama. Imaju oko 5 grama šećera, 2 grama vlakana i gotovo nemaju masnoće.

Šećeri u ovom bobicama uključuju glukozu, fruktozu i saharozu, ali su još uvijek zdraviji izbor od običnog šećera jer vlakna u jagodama usporavaju apsorpciju šećera. Ako želite znati konkretne brojeve tada biste trebali znati da je glikemijski indeks ovih predivnih bobica samo 40.

Kao što smo rekli, jagode sadrže prehrambena vlakna, koja su vrlo važna za rad crijeva, pa tako i za hranjenje prijateljskih bakterija u crijevima. 

Osim kalorija, ugljikohidrata, masti i proteina, moramo govoriti i o mineralima i vitaminima koji se nalaze u jagodama. Makronutrijenti nisu jedina važna stvar koju treba znati, budući da su mikronutrijenti također jako korisni za nas.

Jagode su pune vitamina C, što je odličan izbor za zdravlje kože i vaš imunitet. Sigurno ste već čuli da konzumacija vitamina C pomaže ljudima u borbi protiv raznih bolesti, ali sada znate i da ne morate konzumirati samo naranče i limune kako bi unijeli dovoljno vitamina C. 

Jagode su također prepune mangana, vitamina B9, kao i kalija. Željeli bismo napomenuti da je kalij važan za regulaciju krvnog tlaka, dok je vitamin B9, koji se također naziva folat, vrlo važan za žene. Ako ste netko tko pokušava zatrudnjeti ili netko tko ima problema s reprodukcijom, jagode bi vam mogle postati najbolji prijatelji.

Spomenuli smo i da u jagodama ima mnogo antioksidansa, a neki od njih su elagična kiselina i procijanidini. Ne morate znati sva ta imena, bitno je znati da je dobro što ih jagode imaju jer ovi antioksidansi sprječavaju vezanje kancerogenih spojeva na DNA. Postoje mnoga istraživanja koja dokazuju da jagode mogu pomoći smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti, a čak mogu pomoći i u sprječavanju razvoja raka.

Uzgajanje jagoda

Ako ste čuli dovoljno o jagodama i već ste uvjereni da ih želite uzgajati u svom vrtu, slobodno pročitajte ovaj mali vodič o uzgoju jagoda. 

Jagode možete sijati u ožujku i travnju, a zatim ih brati u lipnju i srpnju. Ponekad ih možete i brati u kolovozu, ako ste ih posadili krajem travnja. Možete ih posaditi i u rujnu i listopadu, ali to znači da se morate jako dobro brinuti o njima u zatvorenom prostoru. 

Najbolje šanse za sadnju jagoda su u jesen ili proljeće, a za to morate nabaviti male posude ili pladnjeve koje ćete napuniti višenamjenskim kompostom koji će pomoći jagodama u rastu. Svakako odaberite fini kompost, i obavezno ga ručno učvrstite.

uzgajanje jagoda
FOTO: UNSPLASH

Sjeme treba rasipati vrlo tanko i ravnomjerno, te ga prekriti samo oštrim pijeskom. Za najbolje rezultate prekrijte posude prozirnom plastičnom vrećicom ili čak nekom staklenom plohom. To će održavati vlažnost tla dok se ne pojavi klijavost. Ako se odlučite na sijanje u jesen, trebali biste se pobrinuti da jagode ne dođu u dodir s vjetrom.

Jagode treba čuvati na sobnoj temperaturi, na otprilike 20 stupnjeva Celzija. Čim primijetite dva lista koja vire iz posude, možete ih izvaditi i posaditi u zemlju ili u spremnike. Potrebno ih je često zalijevati i paziti da se ne osuše. Nemojte vlažiti krunicu ili plod jer to može potaknuti nastanak gljivične bolesti ili plijesni.

Jagode možete nahraniti tekućinom koja sadrži kalij, a morate i ukloniti korov koji raste uokolo. 

Zdravstvene prednosti jagoda

Iako smo već spomenuli neke prednosti jagoda za ljudsko zdravlje u prethodnom dijelu teksta, sada se želimo usredotočiti na dokazane prednosti koje bi vas mogle zanimati. Ponekad vam čak i poznavanje nutritivne vrijednosti jagoda može reći koje bolesti može spriječiti ovo prekrasno crveno voće, ali ponovit ćemo još jednom najvažnije razloge zašto su jagode zaista dobre za vaše zdravlje.

Zdravlje srca jedna je od najčešćih tema u svijetu. Sve više ljudi umire od srčanog udara i ateroskleroze. Bit će vam jako drago čuti da jagode puno pomažu u zdravlju srca, a velika opservacijska istraživanja dokazala su da će konzumiranje ovog voća smanjiti rizik od bolesti povezanih sa srcem. Jagode mogu povećati razinu dobre vrste kolesterola, istovremeno snižavajući lošu vrstu kolesterola.

Jagode smanjuju i vaš oksidativni stres, mogu pomoći smanjiti upalu koja dolazi iz različitih uzroka, a mogu čak poboljšati i profil lipida u krvi. Čak i smrznute i konzervirane jagode imaju ove učinke pa nemojte misliti da morate jesti samo svježe jagode. 

Istraživanja su pokazala da su čak i osobe sa šećernom bolešću tipa 2 imale pozitivne učinke na organizam dok su jele jagode. Čini se da usporavaju probavu glukoze i kontroliraju povećanje glukoze i inzulina. Također vrijedi spomenuti da mogu spriječiti stvaranje tumora, a to je dokazano čak i u stanicama raka ljudske jetre.

5 fantastičnih recepata s jagodama

Sada ćemo s vama podijeliti 5 vrlo zdravih recepata koji uključuju jagode bogate antioksidansima i vitaminom C. Jagode su zasigurno odličan izbor i za djecu i za odrasle jer su dovoljno slatke da nalikuju slatkišu, ali su istovremeno vrlo zdrave, što ne možemo reći za većinu slatkiša.

1. Zobena kaša s jagodama

Ako niste osoba koja uživa u pečenju kolača, ali volite nakon ručka pojesti nešto slatko, ovo bi mogao postati vaš najomiljeniji recept ikada. Sve što trebate je uzeti krupnu zobenu kašu i kombinirati je s maslacem od kikirikija. Ne postoje precizna mjerenja, samo morate biti sigurni da je kombinacija prilično čvrsta i da se može oblikovati. Nakon što zob i kikiriki spojite u jednu smjesu potrebno je uzeti manje kalupe za muffine i napuniti ih ovim nadjevom kako bi dobili male tortice. 

U sredinu smjese utisnite rupu koja će poslužiti za punjenje nekim nadjevom (u ovom slučaju koristimo jagode). Uzmite jagode, očistite ih i operite, a zatim ih izgnječite vilicom. Možete koristiti malo prirodnog sladila poput stevije, ali isto tako ne morate. Kada je kaša od jagode gotova, stavite malu žličicu smjese u svaku rupicu. 

Nakon toga, možete dodati razne ukusne dodatke poput komadića čokolade ili rastopljene čokolade, a možete ih čak i peći na samo nekoliko minuta kako bi tortice postale hrskavije.

 2. Shake od jagoda

Ako ljeti želite uživati u ukusnom shakeu od jagoda, svakako slijedite ovaj vrlo jednostavan recept. Uzmite šaku jagoda i stavite ih u mikser. Možete dodati malo vanilije, kao i malo ruma (osim ako dajete djeci naravno). Također možete dodati chia sjemenke, ali pobrinite se da ih prethodno namočite, jer ne želite tvrde chia sjemenke u vašem shake. 

recept s jagodama
FOTO: UNSPLASH

Ako nemate chia sjemenki, možete koristiti i lanene sjemenke. Dodajte malo kravljeg mlijeka, a možete koristiti i biljno mlijeko. Svakako upotrijebite dovoljno da dobijete teksturu u kojoj doista uživate. Neki ljudi vole čvrsti shake od jagode, dok drugi vole vrlo tekuću varijantu. Pomiješajte sastojke, i ako želite, zamrznite shake kako bi mogli uživati u njegovoj zdravoj sladolednoj verziji.

 3. Džem od jagoda

Kako napraviti zdravi džem od jagoda? Džem od jagoda može se napraviti na zdrav način, ali morate znati da u njoj nema konzervansa zbog čega se mora pojesti u roku od tjedan dana. Uzmite jagode, narežite ih na male komadiće i stavite ih u lonac na štednjak. Napravite puding od chia sjemenki, koji se u osnovi stvara stavljanjem chia sjemenki u vodu na najmanje pola sata. Bilo bi najbolje da chia sjemenke ostavite u vodi barem 3 sata, ali ako ste u žurbi i ovo će poslužiti. Stavite chia sjemenke u jagode, dodajte malo vode, a zatim upalite štednjak. Pobrinite se da stavite malo šećera, ali nemojte pretjerivati.

Jagode su same po sebi slatke pa ih nije potrebno dodatno sladiti. Morate paziti na smjesu od jagoda prilikom kuhanja te ju morate često miješati. Možete dodati malo vode ako je chia puding bio jako gust, i možete stvoriti željenu teksturu dodavanjem više jagoda kako biste obogatili džem, ili više vode kako bi bio malo manje gust. Sve što morate jest kuhati ga najmanje 15 minuta. Nakon toga prebacite džem od jagoda u spremnik i uživajte u njemu nekoliko dana.

4. Cheesecake s jagodama

Svi prethodni recepti bili su vrsta recepata koje možete napraviti bilo gdje u bilo koje vrijeme. Niste morali koristiti nikakva mjerenja, zar ne? Međutim, torta od sira s jagodama nije takav recept. Ovdje morate biti vrlo precizni. Za koru koristimo 200 grama mrvljenih graham krekera, 50 grama šećera ili bilo koje zamjene za šećer, kao i šest jušnih žlica nesoljenog maslaca. 

Važno je da mješavinu napravljenu od keksa stavite na dno kalupa za cheesecake s jagodama i pustite da odstoji najmanje sat vremena prije nego što je upotrijebite za stavljanje nadjeva. Nadjev se sastoji od oko 900 grama svježeg sira, 250 grama šećera ili bilo koje zamjene za šećer, 200 grama kiselog vrhnja, a možete dodati i ekstrakt vanilije, samo trunku soli, te 4 lagano izmućena jaja. 

Kako biste stvorili nadjev, temperatura pećnice mora se smanjiti na 150 °C, a nakon toga miješate kremasti sir, šećer i kiselo vrhnje. Važno je da sve te stvari kombinirate malom brzinom i da miksate najmanje nekoliko minuta nakon svakog sastojka. To će punjenju dati vrlo kremastu teksturu. Dodajte malo vanilije i malo soli, a zatim lagano promiješajte jaja pomoću silikonske špatule. Na kraju, samo prelijete nadjev preko već pripremljene kore, a zatim ga vratite u pećnicu na sat vremena, ali određene mješavine ne trebaju punih sat vremena, pa pripazite da prestanete s postupkom pečenja ako vidite da se nadjev stisnuo i da se više ne trese.

Na vrh možete dodati umak od jagoda, koji ćete napraviti od 400 grama narezanih jagoda, dvije žlice kukuruznog škroba, oko 200 grama šećera ili zamjene za šećer, kao i nešto ekstrakta vanilije i trunku soli. Možete dodati I jagode na vrh kao ukras.

5. Torta sa jagodama

Torta sa jagodama naš je posljednji recept, ali nije ništa manje ukusna od ostalih recepata. Biskvit se sastoji od 8 bjelanjaka, 400 grama šećera ili zamjene za šećer te jedne jušne žlice octa. Prvo morate istući bjelanjke, zatim dodati šećer, te opet tući bjelanjke. Na kraju dodajte malo octa i sve pecite na 150 stupnjeva Celzijevih oko sat vremena, a na lim za pečenje slobodno stavite papir za pečenje kako biste bili sigurni da će se biskvit moći izvaditi iz posude.

torta od jagoda
FOTO: UNSPLASH

Nadjev je također vrlo jednostavan za izradu, a uključuje 8 žumanjaka koje ste odvojili od 8 bjelanjaka, kao i 200 grama šećera u prahu, 300 grama zdrobljenih keksa, jedan margarin, 100 mililitara mlijeka ili zamjene za mlijeko, te do 1 kilograma isjeckanih jagoda. Na vrh možete staviti i tučeno vrhnje. Nadjev se priprema kombinacijom žumanjaka sa šećerom u prahu i margarinom, a zatim se dodaju keksi i mlijeko.

Biskvit treba rezati na pola, tako da dobijete dio za vrh i dio za dno. Između ova dva komada morate staviti nadjev, a možete dodati i svježe narezane jagode. Ostatak jagoda može se staviti na vrh kao ukras, zajedno sa tučenim šećerom.

Zaključak

Jagode su apsolutno fantastičan sastojak koji možete koristiti bez obzira na vaše zdravstveno stanje. Vrlo su korisne za zdravlje, a zbog svog odličnog okusa su uključene u mnoge vrlo ukusne recepte. Poigrajte se s njima kako biste saznali koji je vaš omiljeni način da ih koristite, a možete ih čak pokušati i sami uzgajati. Ako pak niste veliki fan jagoda, možda su borovnice za vas bolji izbor!