Zašto je skyr islandska superhrana koju morate probati?

skyr
Foto: Shutterstock

Skyr je tradicionalni islandski mliječni proizvod koji je stoljećima bio glavni proizvod islandske kuhinje. Radi se o uzgojenom proizvodu koji ima konzistenciju procijeđenog jogurta, ali blažeg okusa. Skyr je svježi sir od kiselog mlijeka koji se konzumira poput jogurta u baltičkim državama, Njemačkoj i Rusiji. Postao je popularan zbog svoje nutritivne vrijednosti i lakog sljubljivanja s drugim namirnicama poput voća, povrća i žitarica.

Biraju ga najčešće sportaši i ljudi koji paze na zdravlje, ali i kilograme. Naime, zbog količine proteina, često se preporučuje kao dodatak doručku ili večeri tijekom redukcijskih dijeta. Koje sve vrste i marke skyra postoje, kako odabrati idealnu i ukomponirati u obroke, saznajte u današnjem članku.

Povijest i podrijetlo

Skyr je stoljećima glavna namirnica islandske kuhinje, s poviješću koja seže do naseljavanja zemlje u 9. stoljeću. Prema islandskim odredbama, izrada neba ostala je nepromijenjena od prvog naseljavanja do sredine prošlog stoljeća.

Iako je točno podrijetlo nejasno, vjeruje se da su ga na Island donijeli nordijski doseljenici. Spominje se u nizu srednjovjekovnih islandskih izvora, uključujući Egilovu sagu i sagu o Grettisu. Međutim, nejasno je koliko je to bilo slično današnjem skyru, jer ne postoje detaljni opisi ovog mliječnog proizvoda iz tog razdoblja.

Danas je još uvijek važna hrana na Islandu, a nekoliko je robnih marki postalo popularno diljem svijeta. Također se proizvodi u drugim zemljama, uključujući Dansku i Finsku. Arla, danska mljekara, proizvodi ga pod imenom Arla Skyr. Međutim, islandska verzija poznata je po svom jedinstvenom okusu i teksturi koju je teško ponoviti izvan izvorne države i originalne recepture.

Proizvodni proces

Skyr je tradicionalni islandski kultivirani mliječni proizvod koji se proizvodi fermentacijom obranog mlijeka s nasljednim islandskim kulturama Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Proces proizvodnje uključuje nekoliko koraka.

Prvi korak je zagrijati mlijeko na 85 do 90°C, a zatim ga ohladiti na 40 do 43°C. Nakon toga se kulturi dodaje mlijeko i ostavlja da fermentira nekoliko sati. Tijekom procesa fermentacije, bakterije konzumiraju laktozu u mlijeku i proizvode mliječnu kiselinu, što uzrokuje zgušnjavanje mlijeka i postaje kiselije.

Nakon što je mlijeko fermentirano, procijedi se kako bi se uklonila sirutka, koja je tekući dio mlijeka koji sadrži većinu laktoze, minerala i vitamina. Preostali čvrsti dio mlijeka naziva se procijeđeni jogurt, koji se zatim pomiješa s malom količinom sirila kako bi se bjelančevine zgrušale i jogurt dodatno zgusnuo.

Konačni proizvod je gust, kremast i pikantan mliječni proizvod s visokim udjelom proteina i niskim udjelom masti. Skyr ima blag okus i glatku teksturu koja je slična grčkom jogurtu, ali je gušći i kremastiji zbog procesa cijeđenja.

islandski skyr
Foto: Shutterstock

Nutritivni profil

Jedna porcija običnog tradicionalnog islandskog Skyra od 150 g sadrži 110 kalorija, 2 g masti, 70,5 mg natrija, 6 g ugljikohidrata, 0 g vlakana, 6 g šećera i 17 g proteina. Dobar je izvor proteina koji su važni za izgradnju i obnavljanje mišića, a također ima nizak udio masti, što ga čini dobrim izborom za one koji žele održati zdravu težinu.

Također je dobar izvor kalcija, koji je važan za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba. Jedna porcija sadrži oko 15% dnevnog preporučenog unosa kalcija. Sadrži i vitamin B12, koji je nužan za održavanje zdravih živčanih i krvnih stanica. Također ima nizak udio kolesterola i zasićenih masti, što je dobro za zdravlje srca.

Zdravstvene dobrobiti

Skyr je hranjiva i zdrava hrana koja nudi nekoliko zdravstvenih prednosti.

  • Visok sadržaj proteina može pomoći u promicanju mršavljenja smanjenjem gladi i povećanjem sitosti.
  • Sadrži probiotike koji mogu poboljšati zdravlje mikrobioma i promicati zdravlje probavnog sustava.
  • Izvrstan izvor kalcija koji je neophodan za zdravlje kostiju.
  • Zbog količine kalija, može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka.

Skyr nuspojave

Iako je skyr izbor zdrave hrane za mnoge ljude, nije prikladan za svakoga.

Netolerancija na laktozu

Skyr je mliječni proizvod i sadrži laktozu, vrstu šećera koja se nalazi u mlijeku. Osobe koje ne podnose laktozu ne proizvode dovoljno laktaze, enzima potrebnog za razgradnju laktoze. Kao rezultat toga, mogu doživjeti probavne simptome kao što su nadutost, plinovi i proljev.

Alergija na kazein

Kazein je protein koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, uključujući skyr. Neki ljudi mogu biti alergični na kazein, a konzumiranje ovog proizvoda može izazvati alergijsku reakciju. Simptomi alergije na kazein uključuju koprivnjaču, oticanje, otežano disanje i probavne probleme.

Visoki sadržaj proteina

Skyr je visokoproteinska hrana, s do 20 grama proteina po porciji. Dok su proteini neophodni za izgradnju i obnavljanje mišića, konzumiranje previše proteina može opteretiti bubrege i jetru. Osobe s problemima s bubrezima ili jetrom trebaju ograničiti unos ili se posavjetovati s liječnikom prije nego što ga dodaju svojoj prehrani.

Visoki sadržaj natrija

Skyr može sadržavati puno natrija, a neki brendovi sadrže do 15% preporučenog dnevnog unosa po porciji. Pretjerani unos natrija može povećati krvni tlak i dovesti do drugih zdravstvenih problema. Osobe s visokim krvnim tlakom ili bolestima srca trebale bi ograničiti njegov unos ili birati robne marke s niskim udjelom natrija.

Nije prikladno za vegane ili vegetarijance

Skyr je mliječni proizvod i nije prikladan za osobe na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani.

Okus i tekstura

Skyr ima jedinstven okus i teksturu koja ga izdvaja od ostalih mliječnih proizvoda. Gušće je i kremastije teksture od jogurta zbog korištenja naslijeđenih islandskih kultura i mliječnog mlijeka. Okus mu je oštar i kiselkas, a često se kombinira s voćem ili pekmezom kako bi se desertu dodalo malo slatkoće. Aromatizirane vrste također su popularne i obično se zaslađuju ili voćem ili vanilijom. Ubraja se u jedan od onih proizvoda koji vrijedi imati u hladnjaku, jer se može koristiti za razne recepte.

Vrste skyra

Skyr se može koristiti na mnogo različitih načina. Tradicionalno se konzumira čisti ili uz dodatak meda ili voća. Međutim, danas su na tržištu dostupne razne vrsta koje zadovoljavaju sve ukuse i preferencije.

Popularni je skyr s voćnim okusom. Ova vrsta prožeta je voćnim pireima ili ekstraktima koji mu daju slatki i voćni okus. Neki od najčešćih voćnih okusa uključuju jagodu, borovnicu i malinu. Skyr s okusom voća odlična je opcija za one koji žele ovom mliječnom proizvodu dodati malo slatkoće bez dodavanja puno šećera.

Još jedna popularna vrsta je vanilla. Prožet je prirodnim ekstraktom vanilije koji mu daje topao i sladak okus. Odlična je opcija za one koji žele uživati u bogatom, kremastom okusu skyra koji pomalo podsjeća na puding.

vrste skyra
Foto: Shutterstock

Usporedba s drugim mliječnim proizvodima

Skyr je posljednjih godina stekla popularnost zbog visokog sadržaja proteina i jedinstvenog okusa. Usporedit ćemo ga s drugim mliječnim proizvodima kao što su jogurt, grčki jogurt, sir i predstaviti najpoznatije marke.

Jogurt

Jogurt je popularan mliječni proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka živim bakterijskim kulturama. Dobar je izvor proteina, kalcija i probiotika. Međutim, kada ga uspoređujemo, jogurt ima manji sadržaj proteina i rjeđu konzistenciju. Skyr je gušći i kremastiji od jogurta zahvaljujući jedinstvenom postupku cijeđenja.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sličan je u smislu visokog sadržaja proteina i gustine. Međutim, postoje neke razlike između njih dvoje. Grčki jogurt se pravi cijeđenjem običnog jogurta, dok se skyr pravi korištenjem druge vrste bakterijske kulture. Osim toga, skyr ima blaži okus od grčkog jogurta, koji može biti ljut i kiseo.

Sir

Sir je još jedan mliječni proizvod koji se dobiva zgrušavanjem mlijeka pomoću sirila ili kisele tvari. Sir može biti bogat mastima i kalorijama, ali je i dobar izvor proteina i kalcija. U usporedbi sa skyrom, sir ima mnogo veći udio masti i drugačiju teksturu. Sir je također fermentirani proizvod, ali odležava dulje.

Druge vrste jogurta

Dostupno je mnogo različitih vrsta jogurta, uključujući procijeđeni jogurt i islandski jogurt. Procijeđeni jogurt se pravi pasiranjem običnog jogurta kako bi se uklonila sirutka i stvorila gušća konzistencija. Islandski jogurt sličan je skyru, ali se pravi s drugačijom vrstom bakterijske kulture.

Siggi’s

Siggi’s je popularna marka koja je poznata po visokom udjelu proteina i niskom udjelu šećera. Siggi’s je napravljen od jednostavnih sastojaka i dostupan je u raznim okusima. U usporedbi s drugim vrstama skyra, Siggi’s ima nešto gušću konzistenciju i pikantan okus. Međutim, još uvijek je blaži od grčkog jogurta i drugih vrsta jogurta.

skyr
Foto: Shutterstock

Icelandic Provisions

Icelandic Provisions jedan je od najpoznatijih islandskih brendova, ali dostupni su i drugi brendovi poput KEA i Thor. Icelandic Provisions objašnjava da su za jednu šalicu skyra potrebne gotovo četiri šalice mlijeka, što ga čini gušćim i kremastijim od jogurta.

Upotreba u različitim receptima

Skyr je svestran sastojak koji se može koristiti u raznim receptima. Njegova gusta i kremasta tekstura čini ga odličnom zamjenom za grčki jogurt, kiselo vrhnje ili krem sir. Može se koristiti u slatkim i slanim jelima, što ga čini izvrsnim dodatkom svakoj kuhinji.

Ideje za doručak i užinu

Skyr se može koristiti kao osnova za doručak i međuobroke. Pomiješajte ga s granolom, orašastim plodovima i voćem kako bi se napravila ukusna zdjelica za doručak. Može se koristiti i kao namaz na tostu s džemom ili medom za brz i jednostavan međuobrok.

Smoothiji i kaše

Skyr se može dodati smoothijima kako bi bili gušći i kremastiji. Od njega se može napraviti i kaša tako da se pomiješa sa zobi i mlijekom. To čini obilan i zasitan doručak koji će vas držati sitima do ručka.

Slana jela

Skyr se također može koristiti u slanim jelima. Može se koristiti kao zamjena za kiselo vrhnje u dipovima i umacima. Također je dobar kao marinada za ribu ili janjetinu. Dodaje pikantan okus i pomaže omekšati meso.

Recepti

  • Smoothie: Pomiješajte skyr, miješano bobičasto voće i med za ukusan i zdrav smoothie.
  • Doručak: Pomiješajte skyr s granolom, orašastim plodovima i voćem za obilnu zdjelu za doručak.
  • Umak: pomiješajte skyr s češnjakom, limunovim sokom i začinskim biljem za pikantan i aromatičan umak.
  • Meso: Marinirajte janjetinu u Skyru, češnjaku i začinskom bilju za nježno i aromatično jelo.
Foto: Shutterstock

Kako odabrati dobar skyr?

Kada kupujete skyr, možete ga pronaći na odjelu s mliječnim proizvodima u većini trgovina mješovitom robom. Popularna marka je Siggi’s, koja nudi razne okuse i različite razine udjela masti. Siggi’s je poznat po svojoj gustoj i kremastoj teksturi, visokom udjelu proteina i niskom udjelu šećera.

Prilikom odabira skyr proizvoda, važno je provjeriti oznaku hranjivih vrijednosti kako biste bili sigurni da odgovara vašim prehrambenim potrebama. Neki proizvodi mogu sadržavati dodane šećere ili umjetna sladila, stoga je važno pažljivo pročitati etiketu. U našim trgovinama Lidl i Konzum dostupne i druge marke poput Pilosa i Active Zone Protein +.