15 recepata za gulaš: Slasno putovanje u krepka variva

15 recepata za gulaš: Slasno putovanje u krepka variva
Shutterstock

Gulaš je tradicionalno jelo podrijetlom iz Mađarske, iako se njegove varijacije mogu pronaći u nekoliko europskih kuhinja. To je izdašno i ukusno varivo koje se obično sastoji od mesa, poput govedine ili svinjetine, kuhanog s lukom, češnjakom i nizom začina. Gulaš je poznat po svojim bogatim i ugodnim svojstvima, što ga čini popularnim jelom tijekom hladnijih mjeseci.

Ključni sastojak gulaša je paprika koja jelu daje prepoznatljivu crvenu boju i snažan okus. Ostali uobičajeni sastojci uključuju sjemenke kima, pastu od rajčice i juhu ili vino za dodatnu dubinu. Varivo se kuha sporo ili se pirja dulje vrijeme, dopuštajući da se okusi stope i meso postane mekano i sočno.

Gulaš se često poslužuje s prilogom poput rezanaca, krumpira ili kruha koji pomaže upijanju aromatičnog umaka. To je svestrano jelo koje se može prilagoditi različitim prehrambenim preferencijama, s varijacijama koje uključuju vegetarijanske ili veganske opcije koristeći sastojke poput gljiva, graha ili leće.

Gulaš
Shutterstock

Recepti za najbolji gulaš

Gulaš je stekao popularnost izvan svog mađarskog podrijetla i postao je omiljena utješna hrana u mnogim kućanstvima diljem svijeta. Njegova krepka priroda i robusni okusi čine ga zasitnim i ukusnim obrokom koji grije i tijelo i dušu.

Tražite li klasični mađarski gulaš ili istražujete regionalne varijacije, postoji širok izbor recepata za gulaš koji će zadovoljiti različite ukuse i preferencije. Od bogatog goveđeg gulaša do vegetarijanskih obroka, ovaj gulaš nudi utješno i aromatično iskustvo za sve ljubitelje hrane.

Klasični mađarski gulaš

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
  • 2 velika luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 4 šalice goveđe juhe
  • Posolite i popaprite po ukusu

Upute:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Poslužite vruće uz prilog po izboru, poput rezanaca ili krumpira.

Američki gulaš

Sastojci:

  • oko 450 g mljevene govedine
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 1 zelena paprika, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 konzerva (14 unci) rajčice narezane na kockice
  • 1 limenka (8 unci) umaka od rajčice
  • 2 šalice laktanih makarona
  • 2 šalice goveđe juhe
  • 1 žličica talijanskog začina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • naribani cheddar sir (po želji)

Upute:

a. U velikom loncu zapržite mljevenu govedinu na srednjoj vatri. Ocijedite višak masnoće.

b. U lonac dodajte luk, papriku i češnjak i pirjajte dok povrće ne omekša.

c. Umiješajte rajčice narezane na kockice, umak od rajčice, makarone, goveđu juhu, talijanske začine, sol i papar.

d. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite i kuhajte 20-25 minuta ili dok se makaroni ne skuhaju.

e. Poslužite vruće, po želji preliveno ribanim cheddar sirom.

Njemački gulaš

Sastojci:

  • 900 g goveđeg chuck pečenja, narezanog na kockice
  • 2 glavice luka nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • 1 šalica crnog vina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikoj pećnici zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Veganski gulaš

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 mrkve, narezane na ploške
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 šalice juhe od povrća
  • 1 konzerva rajčice narezane na kockice
  • posolite i popaprite po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, krumpir i papriku. Pirjajte dok povrće malo ne omekša.

b. Umiješajte papriku i sjemenke kima dok se dobro ne sjedine.

c. U lonac dodajte juhu od povrća i rajčice narezane na kockice. Posolite i popaprite. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 30-40 minuta ili dok povrće ne omekša.

d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Gulaš za sporo kuhanje

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
  • 2 glavice luka nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • posolite i popaprite po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U tavi zapržite goveđe kocke na srednjoj vatri. Prebacite govedinu u sporo kuhalo.

b. U istoj tavi pirjajte luk i češnjak dok ne porumene. Dodajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice i kuhajte još minutu.

c. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, a zatim prebacite smjesu u sporo kuhalo.

d. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri 6-8 sati ili na jakoj 3-4 sata, odnosno dok meso ne omekša.

e. Poslužite vruće, ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom.

Poljski gulaš (Gulasz)

Sastojci:

  • 900 g goveđeg chuck pečenja, narezanog na kockice
  • 2 glavice luka nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1 žlica paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • 1 šalica suhog crnog vina
  • posolite i popaprite po ukusu
  • kiselo vrhnje za posluživanje

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Poslužite vruće, s malo kiselog vrhnja na vrhu.

Recepti za gulaš
Shutterstock

Gulaš od govedine i gljiva

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg gulaša mesa, izrezati na kocke
  • 1 glavica luka nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 450 g gljiva, narezanih na ploške
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 4 šalice goveđe juhe
  • posolite i popaprite po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte gljive, papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Španjolski gulaš (Estofado)

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg gulaša, mesa narezanog na kockice
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, narezana na ploške
  • 1 zelena paprika, narezana na ploške
  • 1 konzerva rajčice narezane na kockice
  • 1 šalica crnog vina
  • 2 žlice slatke paprike
  • 1 žličica sušenog origana
  • 1 list lovora
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte crvenu i zelenu papriku, rajčicu narezanu na kockice, crno vino, papriku, sušeni origano i lovorov list. Posolite i popaprite.

d. Zakuhajte smjesu, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata ili dok meso ne omekša i dok se okusi ne stope.

e. Prije posluživanja izvadite lovorov list. Ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Vegetarijanski gulaš

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, narezane na ploške
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 1 zelena paprika, nasjeckana
  • 2 žličice slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 šalice juhe od povrća
  • 1 konzerva rajčice narezane na kockice
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, češnjak, mrkvu, krumpir, crvenu papriku i zelenu papriku. Pirjajte dok povrće malo ne omekša.

b. Umiješajte papriku i sjemenke kima dok se dobro ne sjedine.

c. U lonac dodajte juhu od povrća i rajčice narezane na kockice. Posolite i popaprite. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 30-40 minuta ili dok povrće ne omekša.

d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Gulaš od junetine i graha

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg gulaša, mesa narezanog na kockice
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 žličica slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 4 šalice goveđe juhe
  • 1 limenka crvenog graha, ocijeđenog i ispranog
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. U lonac dodajte crveni grah i kuhajte još 15-20 minuta.

f. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Ukusni recepti za gulaš
Shutterstock

Austrijski goveđi gulaš

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg pečenja, narezanog na kockice
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 kašike slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica crnog vinskog octa
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu, vodu i vinski ocat. Posolite i popaprite. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Češki gulaš (Hovězí Guláš)

Sastojci:

  • 2 kilograma goveđeg pečenja, narezanog na kockice
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 kašike slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.

b. Dodajte goveđe kocke i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Varivo
Shutterstock

Poljski lovački gulaš (Gulasz Myśliwski)

Sastojci:

  • 2 kilograma svinjske lopatice, narezane na kockice
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 kašike slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 šalice goveđe juhe
  • 1 šalica suhog crnog vina
  • sol i papar po ukusu
  • nasjeckani svježi kopar za ukras

Upute za pripremu:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu prozirni.

b. Dodajte svinjske kockice i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte goveđu juhu i crno vino te začinite solju i paprom. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru, poklopite i kuhajte 2-3 sata ili dok meso ne omekša.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim koprom.

Vegetarijanski gulaš od leće

Sastojci:

  • 1 šalica sušene zelene leće, isprane i ocijeđene
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 mrkve, narezane na ploške
  • 2 krumpira, narezana na kockice
  • 1 crvena paprika, nasjeckana
  • 1 konzerva rajčice narezane na kockice
  • 2 kašike slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 šalice juhe od povrća
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute:

a. U velikom loncu pomiješajte leću, luk, češnjak, mrkvu, krumpir, crvenu papriku, rajčicu narezanu na kockice, papriku, sjemenke kima i juhu od povrća.

b. Posolite i popaprite. Zakuhajte na srednje jakoj vatri.

c. Smanjite vatru na najnižu, poklopite i pirjajte oko 30-40 minuta ili dok leća i povrće ne omekšaju.

d. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.

Pileći gulaš

Sastojci:

  • 2 kilograma pilećih bataka, bez kostiju i kože, narezanih na komade
  • 2 glavice luka, nasjeckane
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 2 žlice biljnog ulja
  • 2 kašike slatke paprike
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 2 šalice pileće juhe
  • sol i papar po ukusu
  • sjeckani svježi peršin za ukras

Upute:

a. U velikom loncu zagrijte biljno ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne porumene.

b. Dodajte komade piletine i pecite dok ne porumene sa svih strana.

c. Umiješajte papriku, sjemenke kima i pastu od rajčice dok se dobro ne sjedine.

d. Ulijte pileću juhu i začinite solju i paprom. Zakuhajte, zatim smanjite vatru, pokrijte i kuhajte 30-40 minuta ili dok piletina ne bude kuhana i omekšana.

e. Prije posluživanja ukrasite nasjeckanim svježim peršinom.