Povijest mačke i kako im omogućiti dobru njegu kroz 6 faza

mačke
Foto: Pixabay

Mačke su jedni od najpopularnijih kućnih ljubimaca u mnogim zemljama diljem svijeta. Veza koja je stvorena između mačaka i ljudi počela je oko 7000 godina prije Krista, a tijekom povijesti mačke su doživjele promjenjiv odnos s ljudima. U ovom članku ćemo govoriti o nekim ključnim trenucima koji su obilježili odnos koji imamo s našim mačjim prijateljima, kao i sve o njihovom životnom vijeku.

Povijest mačke

Mačka u starom Egiptu ima vezu s božicom Bastet, koju je predstavljala crna mačka ili tijelo žene s mačjom glavom. Obično su ova božanstva predstavljala zaštitu, ljubav i sklad, a mačke su smatrane reinkarnacijom ove božice. S druge strane, Egipćani su bili poznati po ljubavi i poštovanju prema životinjama do te mjere da su ih smatrali dijelom obitelji. Bili su prvi koji su radili na pripitomljavanju mačke i to zbog njihove korisnosti u sprječavanju štetočina da pojedu usjeve.

U rimsko doba, mačke su uživale dobar glas, jer su postale simbol pobjede. Također su bile dobri suputnici u posadama brodova, budući da su stale na kraj pošastima kao što su miševi. U 5. stoljeću mačka je emigrirala u Nizozemsku i odatle se proširila po Europi. No, u srednjem vijeku status mačke se mijenja. Religija se uplela u njihov odnos s ljudima i smatrala mačke reinkarnacijom vraga. Posjedovanje mačke značilo je da se osoba bavi vještičarstvom, a ovakav odnos prema mački kao životinji, kao i ljudima koji ih imaju, bio je ozbiljniji u zemljama poput Engleske, Njemačke i Francuske.

Ulaskom u 17. stoljeće mačka ulazi u dom i postaje kućni ljubimac baš kao i pas. Kasnije se počinju javljati događaji i izložbe u kojima se veliča njihova posebnost. Prva nacionalna izložba mačaka održana je 1817. godine u Engleskoj, a nekoliko godina kasnije osnovan je Nacionalni klub mačaka 1887. godine. Danas su mačke važan dio povijesti i umjetnosti, a njihov lik nije prošao nezamijećen niti u književnosti i animiranim filmovima poput Mačka u čizmama.

Životni vijek mačke

mačke
Foto: Pixabay

Mačke su važan član obitelji, ali životni vijek mačke ima svoje trajanje s kojima se mnogi teško nose. To je prirodni dio životnog ciklusa mačke, no kako nemaju bore kao ljudi, tako ni znakovi starenja nisu uvijek tako uočljivi i očiti. Iako ne postoji točna dob da se utvrdi da je mačka starija, smatra se da se to događa nakon sedme godine. Promjene u životnom ciklusu mačaka počinju iznutra i kako se približavaju svom zlatnom dobu, one postupno stare baš kao i ljudi.

Kako bi u ovoj fazi životnog ciklusa mačke održala zdravlje i vitalnost, briga o njima je neophodna. Uz pravilnu prehranu, redovite veterinarske preglede i puno ljubavi, nema razloga da starija mačka ne bude sretna i zdrava. S druge strane, za razliku od pasa čiji životni vijek ovisi o njihovoj veličini i pasmini, kod mačaka postoji viši standard. U prosjeku žive 12 godina, no sve ovisi o prehrani i načinu života. Mačka može živjeti i do 20 godina, a kućne mačke obično žive dulje od mačaka na otvorenom. 

Glavni čimbenici koji utječu na očekivani životni vijek mačke su fizičko stanje, genetika, prehrana i veterinarska skrb. Držanje mačke u zatvorenom prostoru smanjuje rizik od ozljeda od auta ili druge životinje, te određenih zaraznih bolesti i može povećati njezine šanse za dugovječnost. Život u zatvorenom nije uvijek idealan za sve mačke, pa je važno da ima okruženje i aktivnosti kako bi se održalo njeno mentalna i tjelesna dobrobit. 

Sve faze mačjeg života

Postoji šest različitih faza u životu mačke. Svaka faza predstavlja različite zdravstvene izazove. Poznavajući ih možete pomoći mačkama da vode zdraviji, sretniji i duži život.

  1. Od rođenja do 6 mjeseci: U ovoj fazi života mačića treba provjeriti imaju li urođene bolesti. Također je pravo vrijeme da razmislite o načinu života, prehrani, sterilizaciji, cijepljenju i kontroli parazita. Važno je osigurati da fizičko i socijalno okruženje doma zadovoljavaju potrebe mačića kako bi se spriječio razvoj problema u ponašanju.
  2. Od 7 mjeseci do 2 godine:  Najčešći zdravstveni problemi kod mladih ili mlađih mačaka mogu biti zarazne bolesti (važno je redovito ažurirati njihova cijepljenja) i problemi vezani uz međusobne sukobe, lov i traume – mlade mačke su istraživači i vrlo aktivan! Osim toga, kako mačka fizički i emocionalno sazrijeva, važno je stalno paziti na okolinu u kojoj živi i na život na otvorenom (ako joj je dopušten pristup vanjskom svijetu). Njihovu prehranu i težinu treba kontrolirati, posebno paziti da se nakon sterilizacije/kastracije ne udebljaju.
  3. Od 3 do 6 godina: Tijekom odrasle dobi, mnoge mačke koje imaju pristup vanjskom svijetu i dalje su aktivni lovci, stoga je važno kontrolirati njihovo cijepljenje i kontrolu parazita. Većina odraslih mačaka ima problema sa zubima ili desnima, što može uzrokovati bol i gubitak zuba. Važno je konzultirati se s veterinarima o čišćenju zuba mačaka. Drugi uobičajeni problemi u ovoj fazi mogu biti pretilost, cistitis (upala mokraćnog mjehura), crijevne bolesti, problemi sa srcem i također problemi u ponašanju.
  4. Od 7 do 10 godina: U dobi od 7 godina, iako mnoge mačke izgledaju mlado i aktivne, povećava se rizik od razvoja zdravstvenih problema povezanih s dobi. Tipični primjeri uključuju dijabetes, probleme s bubrezima, visoki krvni tlak, hipertireozu i rak. Važno je pratiti njihovo zdravlje, obraćajući posebnu pozornost na uobičajene simptome bolesti kod starijih mačaka, a to mogu biti: loše stanje dlake, letargija, mršavljenje, povraćanje, proljev, zatvor, promjene u navikama prehrane ili pijenja, mokrenje, problemi i nedostatak aktivnosti. Rizik od pretilosti je veći u ovoj fazi, stoga je potrebno kontrolirati prehranu. Kontrola općeg tjelesnog stanja i težine mačke je neophodna.
  5. Od 11 do 14 godina: U ovoj fazi promjene ponekad ostaju neprimijećene, poput spavanja više nego inače ili manje aktivnosti. Nemojte sve promjene pripisivati visokim godinama mačke.​​ Kako stare, mačke postaju sklone problemima kao što su prekomjerno djelovanje štitnjače, visoki krvni tlak, poremećaji bubrega, artritis, dijabetes i rak. Starije mačke provode manje vremena na njegovanje, što može dovesti do problema s kožom i dlakom. Njihovi nokti mogu prerasti i uzrokovati nelagodu. Moguće je da im njuh više nije tako dobar ili da imaju problema sa zubima ili desnima pa iz tih razloga prestaju dobro jesti. Možete naučiti pružiti im dobru kvalitetu života pravilnim liječenjem ovih promjena i zdravstvenih problema.
  6. 15 godina ili više: Kada je mačka starija, može imati nekoliko zdravstvenih problema u isto vrijeme. Povećava rizik od bolesti povezanih s dobi kao što su rak, poremećaji bubrega, bolesti srca, prekomjerno djelovanje štitnjače, visoki krvni tlak, gubitak težine zbog probavnih problema i artritis. Međutim, mnoge od ovih bolesti su izlječive, čak i u ovoj fazi života, pa ih zbog toga ne treba pripisivati ​​dobi i zanemariti. Važno je obratiti pažnju, mačke mogu pokazivati ​​znakove mačjeg ekvivalenta senilne demencije, biti zbunjene, povučene, besciljno lutaju i bez prestanka mijauču. Međutim, mnoge od ovih promjena i bolesti još uvijek se vrlo učinkovito mogu liječiti, poboljšavajući kvalitetu vašeg života, bez obzira na dob.

Kako postići veću dugovječnost u životu mačke?

mačke
Foto: Pixabay

Prehrana: Hranite svoju mačku uravnoteženom i kvalitetnom hranom u skladu s njezinom dobi. 

Zdravlje: Održavajte svoju mačku zdravom redovitim liječenjem parazita (crva i buha). Redoviti veterinarski pregledi (barem jednom godišnje) važni su za provjeru zdravlja vaše mačke i otkrivanje bolesti i zdravstvenih problema kako bi se mogla na vrijeme liječiti.

Sreća vaše mačke ključna je za njezinu kvalitetu života i, vjerovali ili ne, obična kartonska kutija može pomoći. 

Dentalna njega: Pokvareni zubi i bolesne desni također utječu na mačke, i to ne samo na loš zadah. Budući da desni imaju bogatu opskrbu krvlju, bakterije se mogu prenijeti u druge organe (kao što su jetra ili bubrezi) u tijelu, što može uzrokovati oštećenja, pa čak i zatajenje organa. 

Znakovi bolesti kod mačke

mačke
Foto: Pixabay

Prevencija će uvijek biti najbolja mjera za brigu o zdravlju vaše mačke, jer se neki zdravstveni problemi mogu izbjeći pregledom mačke svakih 6-12 mjeseci, osobito kad je starija od osam godina. Kako bi pravovremeno prepoznali znakove bolesti kod mačke, važno je pratiti znakove koje životinja pokazuje.

Promjene u apetitu mačke

Ako vaša mačka manje jede, a primijetite da je to popraćeno letargijom, povraćanjem, proljevom, gubitkom težine ili drugim znakovima, vjerojatno je bolesna. No, nagli povećani apetit također može biti pokazatelj povećane aktivnosti štitnjače, dijabetesa ili crijevnih problema. Mačke su životinje navika i rutine, a to se odnosi i na njihove obroke. Najmanju promjenu koju primijetite, važno je identificirati, a ako se nastavi, otići veterinaru kako biste otklonili sve sumnje.

Povraćanje i vrtoglavica 

Normalno je da vaša mačka izbaci klupka dlake, ali ako se to redovito nastavi i povećava, bit će potrebno odvesti je veterinaru na pregled. Također, ako vaša mačka počne povraćati hranu ili krv, to može biti znak problema s crijevima, bubrezima ili jetrom. Vrlo je važno da ne čekate i učinite nešto po tom pitanju, što se problem brže identificira, brže će se riješiti.

Poteškoće s odlaskom na toalet

Važno je provjeriti izmet vaše mačke, kako biste mogli identificirati ima li proljev, je li njezina stolica crna ili sadrži krv. Svaki od ovih znakova je alarmantan i simptomi su da nešto nije u redu sa životinjom.

Prekomjerno debljanje mačke

Kad vaša mačka počne dobivati ​​dodatnu težinu i počnete primjećivati ​​znakove poput popunjenja područja oko rebara, vrijeme je da procijenite njezine prehrambene navike. Ako mačka počne dobivati ​​na težini u kratkom vremenu, može postati mačka s prekomjernom tjelesnom težinom, što može uzrokovati tjelesne probleme, pa čak i dijabetes, ili kardiovaskularne bolesti. Važno je ne propustiti znakove i djelovati što je prije moguće.

Povećana potreba za vodom

Kao i kod ljudi, normalno je piti vodu, međutim, sve prekomjerno je opasnost za naše zdravlje, a očito i za naše ljubimce. Ako vaša mačka počne piti više vode nego inače i stalno ide na toalet, to bi mogao biti znak infekcije ili čak zatajenja bubrega.

Krzno mačke

Češanje ili pretjerano njegovanje, kraste na koži ili gubitak dlake znakovi su da vaša mačka ima kožnu bolest. Ako primijetite smeđi iscjedak ili crvenilo u ušima vaše mačke, obavijestite svog veterinara.

Usta i desni

Vrlo je važno provjeriti desni mačke, jer je zdravlje zuba također važan čimbenik njenog zdravlja. Ako vaša mačka ima crvenilo u ustima ili oko njih, upalu zubnog mesa i neugodan zadah, mogla bi patiti od bolesti usne šupljine.

Problemi s disanjem

Ako primijetite da vaša mačka dahće, ima problema s disanjem, jako brzo diše, kašlje ili stvara buku pri disanju, to su mogući simptomi ozbiljnih respiratornih problema koje treba hitno liječiti.

Oči mačke

Ako pretjerano trepće ili ima crvenilo oko očiju, posjetite veterinara jer bi to mogli biti znakovi temeljnog zdravstvenog problema.

Kako mačke umiru?

Žalosna je životna činjenica da se i smrt ljubimca mora dogoditi. Teško je vidjeti dragog prijatelja na kraju svojih dana, što će potvrditi mnogi vlasnici mačaka. Moguće je da neke mačke umru neočekivano ili blagoslovljeno u snu, dok će druge mačke pokazati određena ponašanja i znakove prije nego što uginu. Na pitanje, kako mačke umiru, pokušat ćemo vam odgovoriti kroz nekoliko pokazatelja na koje morate obratiti pozornost ako imate mačku starije životne dobi.

Promjene osobnosti

Mačka koja je bolesna i umire često će proći kroz drastičnu promjenu osobnosti. Ako je prije bila raspoložena za druženje i povjerljiva, sada može postati samotnjak i razdražljiva ako ju pokušate pomaziti. To je vjerojatno zato što ju boli i ne želi da ju dirate. S druge strane, neke mačke koje su bile prilično neovisne kada su bile zdrave mogu potražiti društvo svojih vlasnika kako se bliži smrt. Ovo može biti teško protumačiti kao simptom, jer mnoge bolesti koje nisu opasne po život također mogu dovesti do ovakvog ponašanja.

Skrivanje 

Čini se da mačke znaju da će umrijeti. Bolesna mačka će često početi tražiti mjesta koja su joj ugodna, ali daleko od svojih vlasnika. Vlasnicima kućnih ljubimaca koji puštaju mačku van, to može uzrokovati probleme. Mačke često traže hladna, sjenovita područja, kao što su područja ispod grmlja, šikare divlje trave ili ispod vozila. Ako je vaš bolesni ili ostarjeli ljubimac iznenada nestao, prvo provjerite ova područja u okolici vašeg doma. Kućni ljubimci će pokazivati ​​slično ponašanje u stanu, tražeći hladna, tamna područja u kojima se mogu odmoriti. Tipična skrovišta u domu su ormar ili podrum, ispod kreveta ili u sobama koje se koriste za pohranu. Umiruća mačka može prestati izlaziti u vrijeme obroka, piti vodu i također prestati koristiti toalet.

Promjena vremena obroka

Mačke koje su bolesne ili umiru također će izbjegavati jesti hranu i vodu za piće. Mačka koja ništa ne jede, čak i kada je iskušate njenom omiljenom poslasticom, vrlo je bolesna. Dok mačka povremeno može preskočiti obrok ili dva, životinju koja je propustila dva ili tri obroka zaredom treba odvesti veterinaru na pregled. Nedostatak apetita ne znači nužno da vaša mačka umire, ali ga treba shvatiti ozbiljnije kada se vidi u kombinaciji s drugim simptomima. Umiruće mačke također mogu sjediti u blizini posude s vodom ili čak objesiti glavu nad zdjelu bez da piju.

Promjene u izgledu

Mačka koja je blizu smrti može izgledati neuredno. Neće imati energije da se dotjeruje kao inače. Osim toga, njegovo krzno može čak ispasti u malim nakupinama ili obilno. Ako je mačka izrazito slaba, može mokriti na sebe i zbog toga može razviti miris ili matirano krzno.

Osim bolesnog izgleda, mačje oči mogu izgledati proširene kada su blizu smrti. U drugim slučajevima, mačka može izgledati slijepa ili imati staklaste oči. Ako je jako dehidrirana, oči mogu imati i vodeni izgled. Ako mačka ne trepće kada je dodirnete, vjerojatno je bez svijesti i vrlo blizu smrti.

Napadaji

Jedan od znakova koji pokazuju znakove umiruće mačke je niz napadaja. To je jedan od razloga zašto vlasnici kućnih ljubimaca moraju svojim mačkama osigurati sigurno i udobno mjesto kada se spremaju umrijeti. Mačka koja ima napade može zavijati i zabaciti glavu unatrag, stvarajući luk u leđima. Mačka može imati jedan ili više napadaja u razdoblju od nekoliko sati prije nego što nastupi smrt. Tijekom teških napadaja mačka će imati minimalne tjelesne pokazatelje i neće ni pokušati ustati. Moguće je da više neće poznavati niti vas, niti okolinu. 

Disanje

Disanje mačke može se promijeniti u trenucima kada umire. Neke životinje dahću tijekom zadnjih sati ili ispuštaju zvuk sličan šištanju. Mačka može držati usta otvorena dok joj jezik visi. Pred kraj, neke mačke će ispuštati tihe zvukove, jer se dišni sustav počinje gasiti. Ako mačka dahće i baca se ili kotrlja, vjerojatno će umrijeti. Kod drugih bolesti mačka može imati agonalno disanje, što su grčevi u kojima je njezino srce možda već stalo, ali se njezini disajni mišići još uvijek skupljaju čak i kada mišići zataje.

Donošenje odluke za eutanaziju

Neke su životinje toliko bolesne da ih vlasnik može odvesti veterinaru da utvrdi je li vrijeme za razmišljanje o eutanaziji. Nakon pregleda mačke, veterinar vam može pomoći da odlučite je li vrijeme da je pustite. Možda ćete htjeti odabrati eutanaziju ako vaša mačka ima bilo koje od sljedećih stanja i ona se ne mogu liječiti: jaku bol, tumor koji se ne može liječiti, dišne poteškoće, sistematske bolesti kao što je zatajenje bubrega ili bolesti srca… Svaka bolest koja narušava kvalitetu života, a pokaže se neizlječivom, trenutak je u kojem morate razgovarati s veterinarom i donijeti odluku za vašeg kućnog ljubimca.