Popularno,Priroda

Biljke za spavaću sobu – 10 najboljih

Spavanje je iznimno bitno za svakog čovjeka i njegova kvaliteta utječe na svakodnevicu i funkcioniranje svih ljudi. Zato je bitno spavaću sobu pretvoriti u oazu mira i mjesto u kojem vlada čistoća i svježina koja će donijeti oporavak od dana i omogućiti „punjenje baterija“.

Jedan od načina na koji spavaću sobu možemo učiniti još ugodnijim mjestom je stavljanje sobne biljke u nju. No, nije svaka biljka dobra da noći uz vas. To smiju samo biljke koje ne uzimaju kisik tijekom noći već ga ili ispuštaju ili pročišćavaju nečistoće iz zraka. Moj savjet je da spavaću sobu ukrasite jednom ili dvije biljke za koje je potvrđeno da su korisne za vas.

U nastavku teksta pročitajte koja sam biljke izdvojila za vas i zašto:

Spatifilum – dašak tropa u vašoj sobi

Ova je zimzelena tropska biljka visoko na top listi svakog ljubitelja sobnog bilja, a za to postoji više razloga. Jedan od najvažnijih je da ju je relativno lako uzgajati i da nije zahtjevna što se tiče traženja sunčeve svjetlosti ili zalijevanja. Poznata je kao pročišćivač zraka što je osobina idealna za spavaću sobu i korisna za naše zdravlje. Neutralizira toksične plinove iz zraka i upija štetna zračenja koja koristi za svoj rast.

Spatifilum ne voli direktnu sunčevu svjetlost pa je najbolje mjesto za ovu biljku udaljenost od barem dva metra od prozorskih površina. Pojave li se na biljci smeđe točke, ili ona krene žutiti, to je znak da je biljka preblizu izvora svjetlosti.

Što se tiče sobne temperature niti ovdje biljka ne pokazuje prevelike zahtjeve, a idealna temperatura prostora je u rasponu od 20-25 C.

Kako bi pokazala svoje najljepše cvjetove morate ju prihranjivati u proljeće i ljeto, ali nikako umjetnim gnojivom već prirodnim.

S obzirom na činjenicu da je ovo ustvari tropska biljka, najbolji način zalijevanja je dobro natapanje vodom nakon čega je ne treba zalijevati sve dok se zemlja ne osuši, a lišće ne klone.

Sansevierije – sablje ili svekrvini jezici

Ova je biljka jedna od najotpornijih na svijetu pa ju možete staviti na sve prozore izuzev onih na sjevernoj strani. Ne voli jako zalijevanje i konstantnu vlagu pa joj se neće ništa dogoditi zaboravite li ju zaliti tu i tamo. S dolaskom hladnijih dana treba ju sve manje zalijevati.

Zlatno pravilo zalijevanja ove biljke je: ljeti je dobro zaliti i ostaviti da se zemlja dobro osuši nakon toga.

Ima sitne i neugledne cvjetove zelenkasto-bijele boje, ali vrlo intenzivnog mirisa.

Također, ova je biljka dobra za spavaću sobu jer svoje puči otvara samo noću i tada otpušta kisik koji je skupila preko dana, a upija otrovne zrake iz zraka.

Bršljan – ukrasna biljka koja liječi

Bršljan mnogi smatraju idealnom biljkom za spavaću sobu jer su mnoge studije pokazale da izvrsno pročišćava zrak od toksina i da može ukloniti plijesan u zraku u vrlo kratkom vremenu.  Ovo je vrlo bitan faktor pri kupnji sobne biljke za bilo koga tko ima probleme s disanjem ili alergijom.

Bršljan se lako održava i brzo raste, a ne zahtijeva puno zalijevanja. Jedino što joj uvijek morate osigurati jest dovoljno sunčeve svjetlosti.

Aloe vera – lijepa i korisna

Aloe vera je biljka koja je svuda u svijetu poznata kao biljka koja vrlo pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Popularna je tisućama godina i čitavo se to vrijeme koristi u mnogim industrijskim granama, od kozmetičke, farmaceutske pa do prehrambene.

Lišće aloe vere sadrži gel koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i antioksidansima.

Aloe veru treba smjestiti na mjesto na kojem ima puno svjetlosti, a sama biljka može podnijeti i izravne sunčeve zrake. Zalijevanje je ljeti češće potrebno.

Ova je biljka idealna za spavaću sobu jer ne zauzima mnogo mjesta, a čisti zrak prostorije u kojoj se nalazi. Čak učinkovito apsorbira mnoge štetne spojeve iz zraka.

Palma

Palma je nepogrješiv izbor za sobu jer odlično čisti zrak od ugljičnog dioksida,a posebno duhanskog dima, pa ako ste jedan od onih nesretnika koji bez cigarete ne mogu ni u spavaćoj sobi, ova je biljka idealna za vas.

Palme zahtijevaju puno više njege pa nisu za početnike, a uvijek moraju biti na toplom što je veliki minus za ljude koji vole spavati u hladnom i ne griju spavaću sobu.

Palme zrače ione koji su blagotvorni za organizam i podižu raspoloženje.

Mirisni zmajevac – div koji čisti

Mirisni zmajevac je dekorativna biljka poznata po tome što smanjuje količinu kemikalija u zraku tako što ga pročišćuje. Riječ je o visokoj biljci koja u idealnim uvjetima može narasti i više od dva metra u visinu.

Zmajevac ne smije biti izložen izravnom suncu i ne smije biti na propuhu, a prostorija u kojoj se nalazi mora imati više vlage u zraku. Jednako tako treba vlažiti i zemlju iz koje raste.

Fikus

Fikus je jedna od najpopularnijih sobnih biljki jer ima velike zelene listove koji odlično pročišćuju zrak u spavaćoj sobi, a uspijeva i u hladnijem okruženju (što odgovara ljudima koji vole spavati na hladnijim temperaturama) i ne treba previše svjetlosti.

Gerber

Gerber je jedna od rijetkih sobnih biljki s velikim cvijetom, a omiljena je jer ima jedinstvenu sposobnost upijanja trikloretilena. Raste do visine od tridesetak centimetara, ali njegova veličina nije u visini već u fantastičnim bojama njegovih cvjetova.

Gerber noću oslobađa kisik što je vrlo pogodno za ljude koji imaju problema s dišnim sustavom.

Moram spomenuti i jutarnje buđenje uz gerber jer ne mogu zamisliti ništa ljepše nego gledanje njegovih živopisnih cvjetova za dobro jutro.

Gerber nije zahtjevna biljka. Treba sunčano i toplo mjesto te redovno zalijevanje.

Kineski jasmin – za ugodno spavanje

Predivan i mirisan, kineski jasmin širi svoj opuštajući miris koji pomaže da lakše utonete u san, a istovremeno filtrira zrak u sobi. Riječ je o biljki penjačici sjajnih listova koja može u dužinu narasti i do pet metara.

Filodendron  

Filodendron je biljka koja je odlična za početnike i ne zahtijeva puno pažnje niti pretjerano svjetla, ali zahtijeva toplinu i vlagu jer je riječ o biljci čije je podrijetlo tropska šuma južne Amerike.

Posebno je bitna za ljude koji imaju televizor jer eliminira dio zračenja kojeg on distribuira u sobu. Upija formaldehid.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *