Amarilis – kako ga uzgajati i njegovati te 7 zanimljivosti

Foto: Pixabay

Amarilis je prekrasan cvijet iz porodice sunovrata koji se pokazao kao jedinstvena i vrlo nezahtjevna kućna biljka, te je time stekao veliku popularnost. Poznat je i kao vitezova zvijezda ili prugasti sunovrat.

Dolazi iz iste porodice kao i narcis, i izgledom podsjeća na njega. Ova je lončanica postala vrlo popularna zbog svoje otpornosti i predivnih cvjetova raskošnih boja koji će uljepšati svaki dom. Cvjeta jednom godišnje, a većina vlasnika voli ga vidjeti u cvatu tijekom božićnih blagdana jer se svojim prekrasnim jarkim bojama uklapa u blagdansku atmosferu.

Kao što to biva kod popularnih cvjetova (sjetite se samo svih boja na orhidejama), i Amarilis ima mnogo varijanti nastalih križanjem. Postoji mnoštvo raznih verzija koje se razlikuju po svojoj veličini, boji, obliku i broju cvjetova. Tako možete kupiti visoke, niske i minijaturne cvjetove u raznim bojama, običnih ili dvostrukih cvjetova. Postoje bijeli, crveni, rozi, narančasti i žuti Amarilisi, prugasti, dvobojni pa i višebojni.

Amarilis je lukovičasta biljka čvrste stabljike i dugih listova tamnozelene boje. Cvjetovi su jako veliki i otvoreni te u obliku zvona, a svojim bojama su odličan ukras svakom domu pa je vrijeme da ga i vi malo bolje upoznate.

amarilis
Foto: Shutterstock

Cvijet koji će biti uz vas godinama

Ako ste kupili Amarilis koji već cvate stavite ga na dobro osvijetljeno mjesto, ali ga nemojte staviti na izravno sunce. Mnogi ga stave na sunčani prozor, ali to je previše direktnog sunca za ovaj cvijet. Svakako izbjegavajte propuh, jer ga ovaj cvijet, kao i većina sunovrata, ne voli. Mjesto mora biti prozračno, ali bez jakog strujanja zraka. Nipošto ga ne smijete staviti na sjeverni prozor!

Ako pak kupujete lukovice Amarilisa za sadnju, nju trebate obaviti u kasnu jesen, a najkasnije do siječnja. Lukovice posadite u lonce za cvijeće tako da se trećina lukovica vidi na površini, a nakon sadnje dobro zalijte humusom bogatu zemlju. Posađene lukovice (samo jedna lukovica po posudi!)  morate smjestiti na neko toplo i sjenovito mjesto, a idealna temperatura za njihov rast i razvoj je između 18 i 20 C. Sve dok biljka ne propupa zalijevajte je oskudno, a nikad u podlošku lonca ili posude ne smije biti vode.

Kad biljka propupa započnite i njenu dohranu, a u nedostatku tekućeg gnojiva za cvijeće možete koristiti i gnojivo za rajčice. Jednom kada biljka procvjeta više ne smije biti izložena izravnom suncu ili propuhu. Da bi bila što ljepša morate redovno uklanjati ocvale cvjetove, a najbolji način za to je da odrežete cvjetnu stapku na njenom kraju, tj. na dnu.

Amarilis
Foto: Wikipedija

Amarilis – prestanak cvata

Kad Amarilis prestane s cvatom lonac i dalje nastaviti držati na toplom i na dovoljno svjetlosti.  Listovi će požutjeti i propasti i tek ih onda trebate maknuti s biljke. Čim se to dogodi stavite zalijevanje na minimum jer će voda uništiti lukovice.

Biljka mora biti zaštićena od hladnoće i mraza čitavu zimu, a dolaskom proljeća i toplijeg vremena vrijeme je da vaše posude s cvijećem iznesete na balkon ili u vrt. Posude možete staviti na sunce ili polu-sjenovito mjesto. Redovno prihranjujte i zalijevajte kako bi se Amarilis polagano budio iz zimskog sna.

Dolaskom rane jeseni morate prestati s prihranom i zalijevanjem jer dolazi period mirovanja biljke. Čim zahladi preselite svoje Amarilise u prohladnu i mračnu prostoriju (15 C) i držite ih tamo otprilike 2 mjeseca. Nakon toga ih preselite u vaš topli dom gdje im morate pružiti mnogo svjetlosti kako bi ponovno započeli s rastom. Tada trebate ponovno početi zalijevati biljku.

Amarilis legenda

amarilis
Foto: Shutterstock

Crveni Amarilis dio je legende koja govori da je cvijet u prirodu stigao u obliku vrlo stidljive nimfe istog imena. Ova je nimfa bila zaljubljena u snažnog i lijepog pastira Altea.

Ali pastir prema njoj nije osjećao ono što je ona prema njemu pa mu je ponudila ono što je on oduvijek najviše želio: neotkriveni i najljepši cvijet koji će pripadati samo njemu.

Amarilis je odlučila pretvoriti se u divan cvijet uz pomoć proroka koji su joj rekli da će uspjeti u tome ako se 30 dana zaredom bude pojavljivala na pastirovim vratima, probadajući svoje srce strijelom i pokazujući svoju krv na bijeloj haljini.

Tako se nimfa pretvorila u prekrasan cvijet crvene boje, danas svima poznat kao Amarilis. Crveni Amarilis je simbol jake ljubavi i ponosa, pa je ovo odličan izbor cvijeta za osobu koju jako volite i želite joj to pokazati.

Znate li….?

  1. da je Amarilis tropska biljka iz Južne Amerike
  2. da je u Europu stigao nakon 1.svjetskog rata
  3. da je uz božićnu zvijezdu najomiljeniji blagdanski cvijet u Europi
  4. da lukovice ove biljke mogu živjeti do osamdeset godina
  5. da lukovice morate posaditi u prvom tjednu studenog kako bi cvjetao u blagdanskom periodu
  6. da ih ne treba stalno presađivati jer oni vole kada im je tijesno u posudi
  7. da Amarilis cvjeta samo jednom godišnje, ali mu je cvijet toliko raskošan da ga vrijedi čekati