Što su orhideje i kojih 8 tajni čuvaju

Foto: Pixabay

Prelijepa Afrodita trčala je šumom i putem izgubila svoju cipelicu. Na mjestu gdje je pala cipelica izrastao je cvijet ravan Afroditinoj  ljepoti – Orhideja.

Orhideje, često nazivane i „cvjetnim primadonama“, su iznimno lijepe biljke s cvijetom koje svojim posebnim izgledom i egzotikom krase mnoge prozore kuća i stanova. U razgovorima o orhidejama često se spominje kako su one teške i komplicirane za održavanje i kako ih je nemoguće održati lijepima i vitalnima. To je zapravo mit, a za dobar uzgoj orhideja potrebno je samo malo više informacija i upornosti koje će dovesti do uspjeha.

Orhideje u naravi ne traže previše pažnje, a niti vremena, što ćete uvidjeti odmah kad shvatite koje su njihove potrebe i kako s njima morate postupati. Jednom kad savladate strah i naučite što je bitno za vaše orhideje njihov će vam uzgoj prestati biti teret.

Na svijetu postoje na tisuće orhideja, od kojih su neke vrlo zahtjevne za održavanje. Orhideja o kojoj govorim u nastavku je orhideja iz roda Phalaenopsis, vrsta orhideje koja se relativno lako uzgaja i nije zahtjevna za održavanje. Orhideje su vrlo brzo postale popularne jer su njihovi cvjetovi fantastičnih boja i predivnih šara te su izuzetan ukras sobe ili brižljiv poklon dragoj osobi.

Orhideje se kultiviraju, a njeni proizvođači svake godine obogaćuju paletu boja novim nijansama. Tako su nastale orhideje limunžutih, narančastih, ciglastocrvenih i drugih boja. Posebno atraktivne orhideje imaju tamne cvjetove i mnoštvo pjegica na sebi.

Kako bi orhideje bile što pristupačnije i lakše za smještaj, mudri vrtlari su se dosjetili da bi bilo zgodno napraviti i njihov minijaturni oblik pa je tako nastala minijaturna orhideja.

Pravilna njega orhideja

orhideje
Foto: Shutterstock

Osnovno što treba znati o orhidejama je da ima odgovara sobna temperatura od 18-20 C. Ne smeta im niti noć hladnija za nekoliko stupnjeva, dok im pretjerana toplina svakako šteti.

Sljedeće što morate naučiti jest pravilan način zalijevanja biljke

Orhideje se nipošto ne smiju stavljati pod mlaz vode jer to nema nikakvog efekta. Voda iz mlaza će jednostavno proći kroz zemlju-supstrat i neće je dovoljno hidrirati. Orhideju je potrebno premjestiti u veću posudu punu vode i pustiti je da se natapa barem dvadeset minuta (ali ne duže od sat vremena), kako bi upila onoliko vode koliko joj je potrebno. Ako ju je potrebno gnojiti tada rastopite gnojivo u toj vodi i nahranite biljku istovremeno je hidrirajući. Nakon isteka vremena izvadite je iz vode i pustite da se ocijedi pa vratite na njeno uobičajeno mjesto.

Za pravilan rast i razvoj orhideje potrebna je i dobra njega listova. S obzirom na to da orhideje vole vlagu u zraku bilo bi idealno staviti posudice s vodom na radijatore tijekom zime kako bi listovi mogli upijati vlagu u tom periodu. Mnogi ljubitelji orhideja također znaju da one vole prskanje listova, ali ovdje se mora biti posebno oprezan. Često se dogodi da vlaga od prskanja ostane u sredini orhideje i uzrokuje truljenje. Takva orhideja neće dugo poživjeti.

Obavezno je i brisanje listova od prašine jer ne mogu disati ako su im pore zatvorene.

Podijelit ćemo vam i nekoliko savjeta vezanih uz korijen orhideje i njegovo održavanje. Korijen je zapravo najosjetljiviji dio biljke i on zahtijeva najviše pozornosti. Orhideje često ne uspiju jer se o korijenu ne vodi pravilna briga.

Prva i osnovna stvar na koju morate obratiti pažnju jest posuda za orhideje. Ona bi trebala biti prozirna jer je to najbolji način da pratite korijen i vidite je li zdrav i nedostaje li mu što. Prozirna posuda pomoći će vam da vidite kada je supstrat suh i kada korijen postaje bjelkasto srebrne boje – to je znak da biljka treba vode. Svijetlo zelena nijansa je znak da je orhideja zasićena vlagom.

Orhideje ne treba zalijevati dok nisu potpuno suhe jer imaju svoju zalihu vode u lukovicama.

orhideje
Foto: Shutterstock

Posuda neka bude rupičasta, tako će korijen imati zraka i neće trunuti, a pripazite na to da i sam supstrat mora biti prozračan. Odlično rješenje je supstrat od kokosa jer on odlično zadržava vodu. Klasični supstrati se obično sastoje od kore jele, mahovine, pijeska, treseta, a ponekad sadrži i glinene kuglice. Ovakav supstrat je najčešći, i obično su orhideje iz cvjećarnica i trgovina načinjene od ove mješavine.

Jeste li znali da orhideje koje rastu u tropskim zemljama obično rastu na palmama? Orhideja nije klasični cvijet već epifit, što znači da u prirodi raste na stablima, a ne u tlu.

Nemojte paničariti ako se korijen orhideje počne nazirati van posude i ako izlazi iz nje. To je u potpunosti normalna pojava, a vi ga tu i tamo pošpricajte s vodom kako bi ga održali vitalnim.

Topla preporuka je i korištenje prirodnih gnojiva (ekoloških proizvoda) i izbjegavanje kemijskih koji utječu na razinu soli u supstratu biljke.

Orhideje se moraju presađivati otprilike svake dvije godine, a prilikom presađivanje budite posebno pažljivi kako ne bi slomili koji korijen. Kako znate da je došlo vrijeme za presađivanje? Jednostavno. Orhideja vam to sama pokaže jer njeni korijeni dođu na površinu i mogu se vidjeti. Ovo je najbolji znak da je vrijeme za presađivanje u veću teglu.

Male tajne velikih majstora orhideja

orhideje
Foto: Shutterstock
  1. Postoji idealno vrijeme za zalijevanje orhideja, a to su jutarnji sati.
  2. Nakon zalijevanja obrisati mlade listove i klice suhom krpom.
  3. Prskanje listova treba raditi na najmanje 20 cm udaljenosti od orhideja.
  4. Orhideje za stanovanje najviše vole prozore na istočnoj i južnoj strani.
  5. Najbolje vrijeme za presađivanje orhideja je proljeće.
  6. Ako niste sigurni je li vaša orhideja dovoljno izložena svjetlosti, ili je li previše izložena, obratite pozornost na njene listove i cvjetove koji će vam to pomoći otkriti. Naime, tamniji list znači da ona dobiva premalo svjetlosti, a izblijedjela boja cvjetova znači da je biljka izložena previsokoj razini svjetlosti. Idealna razina svjetlosti bit će praćena čvrstim i uspravnim svijetlozelenim listovima te predivno obojenim cvjetovima.
  7. Ako orhideje ne cvjetaju treba ih smjestiti u hladniju prostoriju (cca 15C) i tamo ih ostaviti barem dva mjeseca jer će ih to potaknuti da napokon počnu cvjetati.
  8. Kad orhideja ocvate, nemojte ju odmah odrezati do kraja jer još nije usahnula – samo je prikratite na razinu od tri pupa koji će nakon nekog vremena početi cvasti.