Crtanje za djecu: Kako poboljšati vještine u 10 koraka

Crtanje za djecu: Kako poboljšati vještine u 10 koraka
Shutterstock

Crtanje za djecu fantastična je aktivnost jer im omogućuje da izraze svoju kreativnost, razviju finu motoriku i poboljšaju svoje kognitivne sposobnosti. Bilo da tražite ideje za crtanje ili savjete kako uključiti djecu u crtanje, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za početak.

Crtanje bojicama
Shutterstock

Crtanje za djecu – kako početi?

Započnite s osnovnim oblicima. Potaknite djecu da crtaju jednostavne oblike poput krugova, kvadrata i trokuta. Ovi oblici služe kao građevni blokovi za složenije crteže.

Neka crtaju svoje omiljene stvari. Pitajte djecu o njihovim omiljenim životinjama, predmetima ili likovima i uputite ih da nacrtaju te predmete. To može biti njihov najdraži ljubimac, superheroj ili omiljena igračka.

Princip učenja korak-po-korak. Potražite online upute za crtanje za djecu korak-po-korak posebno dizajnirane za djecu. Ovi vodiči rastavljaju crteže na jednostavne i lake korake, što djeci olakšava praćenje.

Eksperimentirajte s različitim materijalima. Neka djeca istražuju različite materijale za crtanje kao što su bojice, olovke u boji, flomasteri ili vodene boje. Svaki medij nudi jedinstveno iskustvo i može unijeti različite efekte u svoje umjetničko djelo. O tome koji su najzanimljiviji crtaći alati za djecu možete čitati kasnije u članku.

Pripovijedanje kroz crtež. Potaknite djecu da stvaraju crteže koji pričaju priču. Mogu ilustrirati omiljenu knjigu, osmisliti scenu iz priče ili izraditi vlastiti strip.

Skiciranje na otvorenom. Izvedite djecu van kuće da skiciraju prirodu, poput drveća, cvijeća, životinja ili krajolika. Boravak u prirodi može potaknuti njihovu kreativnost i vještine zapažanja.

Suradničko crtanje za djecu. Uključite se u suradničko crtanje s djecom. Započnite crtež, a zatim ga naizmjenično popunjavajte. Ovo može biti zabavan i interaktivan način zajedničkog stvaranja jedinstvenog umjetničkog djela.

Pozitivna kritika. Ohrabrite i pohvalite njihov trud i kreativnost. Djeca napreduju uz pozitivno potkrepljenje, što jača njihovo samopouzdanje i motivira ih da nastave crtati.

Izložite njihove crteže. Izložite njihove crteže na hladnjak ili namjenski umjetnički zid. Proslavite njihova umjetnička djela organiziranjem malih umjetničkih izložbi kod kuće ili ih podijelite s obitelji i prijateljima.

Zabavite se i budite strpljivi. Upamtite da je crtanje proces i da svako dijete napreduje svojim tempom. Naglasite uživanje u aktivnosti, a ne konačni ishod. Strpljenje i podrška su u tome ključni.

Najvažniji aspekt crtanja za djecu je poticanje njihove kreativnosti i mašte. Potaknite ih da istražuju i zabavljaju se izražavajući se kroz umjetnost. Osim toga, postoji mnogo umjetničkih metoda koje djeca mogu isprobati i pronaći ili stvoriti neku vlastitu. Evo nekoliko jednostavnih metoda crtanja za djecu.

Crtanje za djecu – najjednostavnije metode

Crtanje od točke do točke. Ova metoda uključuje povezivanje numeriranih točaka kako bi se stvorila slika. Možete pronaći radne listove od točke do točke ili knjige s različitim temama, poput životinja, vozila ili predmeta. Pomaže djeci u vježbanju brojanja uz stvaranje prepoznatljive slike.

Precrtavanje. Precrtavanje je sjajan način da djeca počnu crtati. Možete koristiti paus papir ili lightbox za crtanje preko jednostavnih oblika ili unaprijed nacrtanih slika. Ova metoda omogućuje djeci da razviju svoje fine motoričke sposobnosti i steknu samopouzdanje u svojim sposobnostima crtanja.

Crtanje štapićima. Štapići su jednostavni i zabavni za crtanje za djecu. Sastoje se od osnovnih linija i oblika koji predstavljaju ljudski oblik.

Crteži silueta. Crteži silueta uključuju crtanje obrisa ili sjene predmeta ili osoba. Djeca mogu postaviti predmete nasuprot jakog izvora svjetla i ocrtati njihove oblike na papiru. Crteži silueta mogu biti prilično upečatljivi i omogućiti kreativno istraživanje.

Simetrični crteži. Presavijte komad papira na pola i nacrtajte oblik ili dizajn na jednoj strani. Kada rasklopite papir, crtež će biti simetričan. Ova metoda pomaže djeci razumjeti simetriju i može se koristiti za stvaranje leptira, srca ili apstraktnih dizajna.

Crteži jednostavnih oblika. Potaknite djecu da počnu s osnovnim oblicima poput krugova, kvadrata, trokuta i pravokutnika. Te oblike mogu kombinirati kako bi stvorili različite predmete ili likove. Na primjer, krug s dva trokuta može postati lice s ušima.

Crtanje za djecu pomoću šablona. Šablone su praktični alati koji pomažu u stvaranju točnih oblika. Djeca po šablonama mogu crtati životinje, slova ili geometrijske oblike. Šablone su široko dostupne ili se mogu jednostavno izraditi od kartona ili plastičnih listova.

Crtanje crteža. Dajte djeci zadatak da slobodno šaraju po komadu papira koristeći različite boje. Nakon toga, zamolite ih da pronađu oblike ili predmete unutar škrabotina i poboljšaju te oblike dodatnim linijama ili bojama.

Umjetnost
Shutterstock

Zanimljivi i jednostavni alati za crtanje za djecu

Zapamtite, ključ je da proces bude jednostavan, zabavan i primjeren dobi djece. Potaknite ih da eksperimentiraju, istražuju i uživaju u procesu crtanja. Također, uvođenje zanimljivih alata za crtanje za djecu može učiniti iskustvo crtanja privlačnijim i uzbudljivijim. Evo nekoliko zabavnih i jedinstvenih alata za crtanje u kojima bi djeca mogla uživati.

Olovke u boji s efektima akvarela

Ove olovke u boji imaju pigmente topive u vodi, što djeci omogućuje stvaranje efekata sličnih akvarelu. Nakon bojanja olovkama, djeca mogu mokrim kistom pomiješati i razmazati boje, stvarajući prekrasne nijanse i prijelaze.

Gel olovke.

Gel olovke dolaze u širokom rasponu boja i imaju glatku, živopisnu tintu koja se ističe na papiru. Izvrsni su za dodavanje detalja, ukrasa ili naglašavanja crtežima. Djeca ih često smatraju ugodnim za korištenje zbog njihovog glatkog klizanja.

Mirisni markeri.

Mirisni markeri dodaju olfaktivnu dimenziju crtežu. Svaki marker ima drugačiji miris povezan s njegovom bojom, poput jagode, lubenice ili čokolade. Djeca mogu stvarati šarene umjetnine dok uživaju u ugodnim mirisima.

Čarobne olovke.

Čarobne olovke su osjetljive na toplinu, to su olovke koje mijenjaju boju. Kada djeca crtaju ovim olovkama, toplina njihovih ruku uzrokuje promjenu boje, stvarajući fascinantan učinak. Dodaje element iznenađenja i potiče eksperimentiranje.

Scratch Art.

Scratch art uključuje korištenje posebnog crnog papira i alata za grebanje za stvaranje šarenih crteža. Djeca grebu crnu površinu kako bi otkrila svijetle, živopisne boje ispod površine. Scratch art setovi često dolaze sa šablonama ili predlošcima koji djecu vode u stvaranju specifičnih dizajna.

3D olovke

Ovakve 3D olovke omogućuju crtanje za djecu u tri dimenzije. Ove olovke koriste otopljenu plastiku koja se brzo stvrdnjava, omogućujući djeci stvaranje podignutih, opipljivih umjetničkih djela. Mogu praviti skulpture, crtati u zraku ili dodati dubinu svojim crtežima.

Kreda ili markeri s kredom.

Kreda je svestran alat za crtanje za djecu koji se može koristiti na raznim površinama poput ploča ili pločnika. Markeri s kredom slični su običnoj kredi, ali u obliku markera, što ih čini lakšim za rukovanje i kontrolu. Djeca mogu stvarati živopisne crteže i lako ih brisati za novo platno.

Svjetleće ploče za crtanje za djecu.

Svjetleće ploče za crtanje za djecu imaju prozirnu površinu koja svijetli kada se pritisne. Djeca po ovim pločama mogu crtati i eksperimentirati s različitim bojama i efektima. To je jedinstveni alat koji njihovim umjetničkim djelima dodaje element osvjetljenja.

Ne zaboravite uzeti u obzir dob i sigurnost svih alata za crtanje koje upoznajete s djecom. Neki alati mogu zahtijevati nadzor odrasle osobe ili su prikladniji za stariju djecu. Cilj je pružiti alate koji potiču kreativnost i čine iskustvo crtanja ugodnim za djecu!

Crtanje na papiru
Shutterstock

Crtanje za djecu – savjeti za poboljšanje vještine

Nadalje, poboljšanje dječjih vještina crtanja postupan je proces koji zahtijeva vježbu, ohrabrenje i izlaganje različitim tehnikama. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će djeci pomoći da poboljšaju svoje sposobnosti crtanja.

  • Osigurajte kreativno okruženje.

Stvorite određeni prostor za crtanje s raznim likovnim priborom lako dostupnim djeci. Osigurajte im udoban i dobro osvijetljen prostor u kojem mogu slobodno istraživati svoju kreativnost.

  • Potaknite promatranje.

Potaknite djecu da promatraju svoju okolinu i obrate pažnju na detalje. Pomozite im da uoče oblike, linije, teksture i boje u svakodnevnim predmetima. Ova praksa povećava njihovu sposobnost da rekreiraju ono što vide na papiru.

  • Započnite s osnovnim vještinama.

Naučite djecu osnovnim crtačkim vještinama, poput crtanja jednostavnih oblika, linija i vježbanja koordinacije oko-ruka. Ove temeljne vještine čine temelj za složenije crteže.

  • Ponudite upute korak po korak.

Podijelite vježbe crtanja u upute korak po korak. Započnite s jednostavnim objektima ili oblicima i postupno napredujte do zahtjevnijih predmeta. Dajte jasne smjernice i pokažite svaki korak, dopuštajući djeci da slijede i izgrade samopouzdanje.

  • Vježbajte redovito.

Potaknite djecu da redovito crtaju. Dosljedno vježbanje pomaže im da razviju svoje motoričke sposobnosti, vještine zapažanja i mišićnu memoriju. Odvojite vrijeme posvećeno crtanju i neka to bude zabavna i ugodna aktivnost.

  • Istražite različite subjekte.

Upoznajte djecu s različitim subjektima za crtanje, poput životinja, biljaka, krajolika, predmeta ili ljudi. Ovo upoznavanje im pomaže razumjeti i nacrtati različite oblike, teksture i proporcije.

  • Eksperimentirajte s različitim tehnikama.

Upoznajte djecu s različitim tehnikama crtanja, kao što su sjenčanje, šrafura, šaranje ili stapanje. Neka istražuju različite materijale kao što su olovke u boji, flomasteri ili vodene boje. Potaknite ih na eksperimentiranje i pronalaženje željenog stila.

Crteži na frižideru
Shutterstock
  • Ponudite konstruktivne povratne informacije.

Pružite konstruktivne povratne informacije dječjim umjetničkim djelima, usredotočujući se na njihov trud i poboljšanja. Pohvalite njihove snage i nježno ih usmjerite na područja koja se mogu poboljšati. Potaknite ih da nastave vježbati i istraživati nove tehnike.

  • Potaknite kreativnost.

Potaknite djecu da razmišljaju izvan okvira i koriste svoju maštu. Potaknite ih da crtanjem stvore vlastite jedinstvene likove, priče ili maštovite svjetove. Njegujte okruženje u kojem se osjećaju slobodnima izraziti svoju kreativnost.

  • Osigurajte resurse za crtanje.

Ponudite knjige, online poduke ili tečajeve umjetnosti posebno dizajnirane za djecu. Ovi resursi mogu pružiti upute korak po korak, vježbe crtanja i inspiraciju za njihov umjetnički razvoj.

Upamtite, proces usavršavanja vještina crtanja je postupan i svako dijete napreduje svojim tempom. Potaknite ih da uživaju u putovanju i zabave se izražavajući kroz umjetnost.