Kada se slavi Dan očeva ili Očev dan? (15 ideja za poklon)

Dan očeva međunarodni je praznik očeva koji slavi očinstvo i važnost oca u društvu i obitelji. U različitim se državama slavi na različite datume, a u Hrvatskoj taj datum pada na 19. ožujka, i to s razlogom. 

Tada se naime slavi Dan svetog Josipa, koji je u 16. stoljeću u Dubrovačkoj Republici čak bio zapovijedani blagdan! Sveti Josip je bio Marijin suprug i vrlo je važan u katoličkoj vjeri. Zaštitnik je očeva, ali i nerođene djece, iseljenika i prognanika. 

Upravo se on smatra važnim zaštitnikom obitelji zbog svoje uloge u Novom zavjetu, te je primjer očevima kao osoba puna ljubavi prema ženi i djetetu.

Kada se u svijetu slavi Očev dan ili Dan očeva?

Mnoge zemlje Dan očeva slave drugu nedjelju u studenom, a to su Danska, Finska, Norveška i Švedska, redom nordijske zemlje. 

Belgija, Portugal i Španjolska ovaj praznik slave na isti datum kao i Hrvati, na 19. ožujka, tj. Dan svetog Josipa. 

Prva nedjelja u rujnu rezervirana je za slavlje na Očev dan u Australiji i Novom Zelandu, dok je lipanj za očeve važan u Bugarskoj i Litvi.

Njemačka ima poseban datum za Očev dan, drugačiji svake godine, jer se računa kao dan koji pada 40 dana nakon Uskrsa. Brazil će pak Očev dan slaviti u kolovozu, u srce ljeta. Važno je da ne pratite društvene mreže i njihove datume jer biste bez problema mogli slučajno zapamtiti potpuno krivi datum – to što se negdje u svijetu obilježava taj dan, ne znači da je tako svugdje u svijetu.

Mnoge države slave Dan očeva na treću nedjelju u lipnju, što se ponekad slavi i na našim prostorima, a to su: Argentina, Čile, Francuska, Japan, Kanada, Nizozemska i Velika Britanija.

Bez obzira na to kada koja država slavi Dan očeva ili Očev dan najvažnija poanta ovog dana je zahvala očevima na njihovoj brizi i skrbi te na utjecaju koji imaju na društvo. Njihova uloga je posebna kao i majčina stoga zaslužuju dan u kojem ćemo im zahvaliti na tome. 

očev dan
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako bi pokazali koliko su važni očevi djeca vrlo često samostalno ili uz pomoć majke izrađuju ili kupuju poklone za njih, uz čestitku kojom će pokazati koliko su važni svojoj djeci. 

Ako niste sigurni koji je najbolji poklon za Očev dan slobodno bacite na pogled na našu listu s mnogo ideja za poklon za Dan očeva ili Očev dan. Kada birate dar, imajte na umu i jezik ljubavi vašeg oca.

15 ideja za poklon za Dan Očeva

Očev dan možda se ne čini jednako važan kao Majčin dan, ali definitivno nije jedan od dana na koji smijete zaboraviti ako je vaš otac važna osoba u vašem životu i ako je svojim trudom, zalaganjem i ljubavi koju vam je pružio zaslužio da ga se češće sjetite i da mu na Očev dan pokažete koliko ste zahvalni i koliko vam je do njega stalo.

Poklon za Očev dan ne mora biti skup niti mora biti glamurozan već mora biti smislen i imati značenje za vas oboje. Nema ništa pogrešno u tome da svom ocu poklonite parfem ako je veliki ljubitelj parfema, ili da mu kupite neki sličan klasični poklon: važno je da znate da je to što on voli i da ne kupujete samo da ispunite cilj već i da pokažete emociju.

U nastavku vam donosimo pregršt poklona koji će vašem ocu staviti osmijeh na lice jer će znati da ste imali na umu kupiti mu nešto što za njega ima značenje. Svakako izaberite onaj za koji znate da će mu biti koristan – svatko je drukčiji i valja svačijoj situaciji prići s razumom, trudom i puno ljubavi. Nemojte samo kupiti prvu stvar koju vidite u izlogu nekog dućana.

1. Maskica za mobitel

Iako muškarci većinom ne vole maskice za mobitel s detaljima, možete svom ocu za Dan očeva nabaviti neku kvalitetniju maskicu s potpisom ili neku personaliziranu, ali ne previše napadnu na kojoj će se nalaziti samo njegovi inicijali.

2. Muška majica s porukom

Ovo je poklon s kojim ne možete pogriješiti! Muška majica na koju ćete dati napisati emotivnu poruku zahvale ili otisnuti obiteljsku sliku na kojoj se nasmiješeni nalazite uz svog oca poklon je koji će raznježiti ne samo njega već i čitavu obitelj. 

3. Personalizirani pribor za roštilj

Većina očeva su iz nekog razloga vrhunski majstori za roštilj i kotlovinu. I nisu dobri u tome zato što moraju već zato što to vole. Baš zbog toga je poklanjanje personaliziranog pribora za roštilj odlična stvar koju će stalno koristiti. 

Lopatice i vilice s drškom na kojima je napisano očevo ime, pregača na kojoj piše da je vaš otac majstor za roštilj i slični pokloni oduševit će vašeg oca na Očev dan. 

4. Personalizirani privjesak za ključeve

Jedan od poklona koji će uvijek biti uz vašeg oca je i personalizirani privjesak za ključeve koji će uvijek biti uz njega. Bilo da je riječ o vašoj zajedničkoj slici, nekoj posveti kojom ćete pokazati koliko ga volite ili jednostavnom privjesku na kojem je ugravirano njegovo ime vaš će se otac svaki dan sjetiti iznenađenja za Očev dan. 

5. Personalizirana šalica

Za očeve ljubitelje kave nema većeg užitka od šalice vruće crne kave ujutro ili na pauzi na poslu. Poklonite mu jednu s lijepom porukom, šaljivim natpisom ili zajedničkom slikom. Posebno popularne šalice su one na kojima se slika ili poruka pojavi tek kada se u nju stavi vrući napitak – to će biti odlično iznenađenje!

6. Personalizirana podloga za miš

Za očeve koji i na Očev dan moraju raditi za ekranom svog kompjutera odličan je poklon personalizirana podloga za miš. Na nju možete dati utisnuti neku zajedničku obiteljsku sliku, ali i neki drugi motiv koji vaš otac voli. To može biti marka automobila, grb omiljenog nogometnog kluba ili pak slika njegovog najdražeg benda.

7. Karta iznenađenja 

Nekad su najbolji pokloni oni kojima se stvaraju nove uspomene. Tako za Dan očeva svom ocu možete pokloniti kartu za neki dobar koncert na koji ćete otići zajedno, sportsko natjecanje ili utakmicu ili pak ulaznicu za neki poseban event ili susret.

dan očeva
FOTO: SHUTTERSTOCK

8. Gadgeti

Ako je vaš otac ovisnik o gadgetima i tehnologiji možete birati iz ogromne ponude darova za ljubitelje takvih stvarčica. Dobar poklon će biti i AirPods, digitalni termometar za roštilj, telefonski punjač za auto, GPS za auto, USB stick fora oblika i slično. 

9. Alati

Za sve tate koji slobodno vrijeme provode u garaži koja izgleda kao apoteka bilo koja vrsta alata može biti dobar izbor. Možete kupiti neki alat za kojeg znate da želi, možete mu nabaviti nove komplete ključeva s njegovim inicijalima umjesto starih i još mnogo toga. Izbor je zaista velik i neće biti teško pronaći pravi alat za poklon.

10. Pametni sat

Ovo je trenutno jedan od najboljih poklona za Očev dan, ali zahtijeva malo veću investiciju. Riječ je o pametnom satu, korisnom uređaju koji sinkronizira sat i mobitel, a kojeg muškarci obožavaju. Pametni sat je igračka kakvu vaš tata možda već dugo priželjkuje. 

11. Muški novčanik s inicijalima

Za očeve koji su oduvijek bili pedantni sa svojim stvarima novčanik s inicijalima je odličan poklon. Izaberite neki kvalitetni kožni novčanik koji će mu biti koristan i kojim ćete pokazati da poznajete njegov ukus.

12. Brijaći aparat

Nepogrešivi poklon obično je i brijaći aparat koji nikada ne izlazi iz mode. Riječ je o nečemu što muškarci stalno koriste, ali kod čega vole isprobavati različite i novije modele. Stoga ako mu kupite bolji i moderniji model brijaćeg aparata za Očev dan zasigurno ne možete pogriješiti.

Ovo je osobito dobar poklon za očeve koji nadasve cijene praktične i korisne poklone. 

13. Parfem 

Kao i sve majke, tako i očevi vole dobro mirisati. Kod kupnje parfema imate dvije opcije: ili ćete kupiti parfem koji stalno kupuje jer mu je omiljeni ili ćete mu pokušati otkriti neke nove mirisne note. Na vama je da odlučite što bi se njemu više svidjelo.

14. Torba za laptop

Za očeve čiji posao zahtijeva konstantno korištenje laptopa i njegovo nošenje posvuda torba za laptop je odličan poklon, osobito ako je posebna po nečemu. Neka bude vodootporna, čvrsta i prikladna njegovom stilu oblačenja. Pitajte mamu za savjet, ona često najbolje zna.

15. Knjiga

Knjiga je dobar poklon i za Majčin i za Očev dan jer se u njoj nalazi posebno bogatstvo. Ako ocu poklonite roman njegovog omiljenog pisca, posebno izdanje knjige koju jako cijeni i napišete dirljivu posvetu u njoj, vjerujte da će ju često uzimati u ruke. 

knjige
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako baš ništa na ovoj listi ne zvuči kao nešto što bi se svidjelo osobi za koju kupujete, možda nije loše pogledati koji su najbolji darovi za muškarce.

Znate li kako je nastao Očev dan? 

Prva proslava Očevog dana dogodila se 1910. godina, a potaknula ju je Amerikanka Sondra Smart Dodd koja je proslavom htjela zahvaliti svom ocu za sve što je pružio njoj i njenim petero braće i sestara koje je samostalno odgajao. 

Obilježavanje Dana očeva dodatno je potaknula velika tragedija koja se dogodila dvije godine ranije kada se u jednom američkom rudarskom gradu urušio rudnik u kojemu je stradalo čak 350 muškaraca. 250 njih imalo je djecu pa je na taj dan na stotine djece ostalo bez oca. 

Taj se dan u Americi obilježavao 19. lipnja, pa iako se godinama obilježavao neformalno diljem Amerike tek je 1966. službeno proglašen kao Dan očeva i danas se slavi na treću nedjelju u lipnju.