Ivana Orleanska: svjetska broj 1 heroina i svetica

Ivana Orleanska dobro je poznato ime svima koji znaju imalo francuske i europske povijesti. Iako se o ženama koje su obilježile povijest priča nešto rijeđe te ste puno vjerojatnije čuli za Henrika VIII. no za ovu heroinu, Ivana Orleanska ipak je ime koje svi znamo.

Istinita priča o mladoj djevojci koja još nije dosegnula prag punoljetnosti a koja je uspjela u nečemu što njeni prethodnici nisu mogli, a to je ujediniti narod i vojsku u obrani vjere i domovine, očarala je ljude diljem svijeta i dala sasvim novi pojam riječima kao što su odanost, vjera i žrtva. Mnogi upravo na nju gledaju kao najpoznatiju žensku ličnost u povijesti, dok drugi vjeruju da ta titula ipak pripada Kleopatri.

Ivana Orleanska
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tko je bila Ivana Orleanska, djevojka koja je u jednom trenutku bila heroj, a već u drugom je spaljena na lomači? Otkuda je došla, zbog čega je na sebe preuzela toliki teret i zašto je tako neslavno završio njen put? 

Ivana Orleanska – djevojka koja je postala vojskovođa

Ivana Orleanska rođena je kao Jeanne d’Arc, u francuskom selu Domrémy, 6. siječnja 1412.godine. Rođena je u vrijednu i pobožnu obitelj koja joj je usadila čvrste moralne i vjerske temelje na kojima su se temeljile sva njena kasnija djela. 

Regija u kojoj je živjela bila je pod velikim utjecajem franjevaca, stoga je njena vjera bila usmjerena ponajviše prema Isusu Kristu i Majci Božjoj, a njena su djela već od malena bila usmjerena u pružanje empatije i pomoći ljudima koji su bolesni, siromašni ili u boli. 

O Ivaninoj mladosti ponajviše znamo od nje same i to kroz zapise s ispitivanja koje je doživljavala u kasnijoj dobi. Ivana je tvrdila da je svoj prvi susret s Bogom imala u dobi od 13. godina, kada joj se ukazao Božji izaslanik sveti Mihovil koji je u njoj probudio težnju da svoj narod oslobodi od engleskog jarma.

ivana orleanska vitez
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako je rođena u siromašnoj seoskoj obitelji Ivana Orleanska nikada nije naučila čitati i pisati, ali to je nije spriječilo da razvije duboku vezu s Gospodinom i vjerom. 

Ivana je imala samo 17 godina, nije bila fizički snažna, nikada nije jahala konja niti držala oružje, ali je znala da je vrijeme oslobođenja došlo i znala je da će predvoditi vojsku u velikoj bitci za slobodu. 

Ivana je svim silama htjela doći do kralja, a kako bi to učinila stigla je u Vaucouleurs, francusko vojno uporište gdje se susrela s francuskim vojnim kapetanom i uvjerila ga da mora stići do Chinona i susresti se s budućim kraljem. Ošišana i odjevena kao muškarac, Ivana je stigla do kralja nakon 11 dana, uspješno prešavši neprijateljski teritorij.

1429. godine pojavila se na dvoru budućeg francuskog kralja Karla VII. i objasnila mu da je došla po Božjem nalogu kako bi izbavila francuski narod od engleske vlasti koja je htjela zaposjesti francusko prijestolje.

Iako joj nitko nije vjerovao, a mnogi su je ismijavali, kralj Karlo je imao neobičan osjećaj da je Ivana Orleanska posebna djevojka i da govori istinu. Kako bi se uvjerio u njenu pobožnost i namjere Ivana je podvrgnuta ispitivanju teologa u Poitiersu, a oni su nakon razgovora s njom samo mogli potvrditi da je ona dobra kršćanka i da u njoj nema nikakvog zla. 

Ivanina velika bitka za narod i vjeru

Važan datum u Ivaninom životu bio je 22. ožujak 1429. godine, kada je ova sedamnaestogodišnjakinja dala napisati pismo engleskom kralju i njegovoj vojsci koja je pod opsadom držala grad Orléans i predložila mu mir koji bi bio pravedan iza oba naroda i izgrađen u katoličkoj vjeri.

Engleski kralj odbija njen prijedlog što Ivani ne ostavlja mnogo izbora nego zajahati konja i krenuti s vojskom u oslobođenje grada Orléansa. Francuska vojska koja je do tada potpuno izgubila vjeru u pobjedu i strahovala od brojnijeg neprijatelja pod njenim se vodstvom pretvorila u snažnu vojsku koja će osloboditi grad i pomoći francuskom kralju da povrati prijestolje koje mu je Engleska oduzela.

bitke ivane orleanske
FOTO: SHUTTERSTOCK

Bitka se odvila 8. svibnja 1429. godine, a predvodila ju je sama Ivana koja je dala oslikati svoju zastavu s Isusovim imenom, s mačem iz crkve za kojeg nitko nije znao da postoji.

Nakon velike pobjede Ivana je sudjelovala i na kraljevoj krunidbi 17. srpnja 1429. godine. Njen utjecaj na francusku vojsku je bio izniman, a s njima je provela čitavu godinu, podučavajući ih vjeri i evanđelju.

Ivana Orleanska umire na lomači

Nažalost, godinu dana kasnije Ivana Orleanska pada u ruke Engleza i postaje njihova zarobljenica. Englezi, koji su bili uvjereni da je kod Ivane bila riječ o herezi, ipak su ponajviše bili motivirani da je osude zbog njene potpore francuskom kralju i bijesni zbog njenih uspjeha na bojnom polju. 

Suđenje koje je uslijedilo nakon zarobljavanja bilo je u potpunosti iskonstruirano, a kako se nije moglo bazirati na Ivaninom krivovjerju jer ju nisu mogli uhvatiti u njemu, tužitelji su se bazirali na drugim stvarima, poput njenog nošenja muške odjeće na bojnom polju, šišanja kose kao u muškarca i tvrdnjama da može razgovarati s Bogom.

Nakon što je proglašena krivim spaljena je na lomači u glavnom gradu Normandije, Rouenu, 30. svibnja 1431. godine, kada je Ivana Orleanska imala samo 19 godina. 

Dvadeset pet godina nakon njene smrti, papa Kaliksta II. revidirao je njen sudski postupak i oslobodio je svake krivnje. Sveticom Katoličke crkve proglašena je 1920. godine od strane pape Benedikta XV., a dan njene smrti 30. svibnja postaje francuski nacionalni praznik.  

Ivana Orleanska je već stoljećima simbol domoljublja i vjere, a proglašena je zaštitnicom Francuske i svih zarobljenika i mučenika. Česta je inspiracija umjetnicima, stoga postoje mnoge slike, kipovi, freske, knjige i filmovi koji su opisivali njen život i djelo. 

Ivana Orleanska – zanimljivosti koje niste znali

  • Iako je nosila mač u bitku Ivana nikada nije nikoga ubila, ali je sama ranjavana nekoliko puta. U ruci je držala barjak, a mač nije vadila iz korica.
  • Bila je stroga prema vojnicima i vitezovima ako se nisu držali vjerskih pravila, tj, ako su kleli, izostajali s mise ili se loše ponašali.
  • Ivana Orleanska je imala sjajno pamćenje i bila vješta u govoru, ali njena nepismenost i neznanje čitanja dovelo ju je na stratište budući da je potpisala priznanje grijeha misleći da potpisuje nešto drugo.
  • Iako je početna lista njenih tužitelja imala čak 70 optužbi, na kraju se svela samo na nekoliko jer ih nisu mogli dokazati. Osuđena je za nošenje muške odjeće i tvrdnje da razgovara s Gospodinom.
  • Nakon njene smrti njena su braća obilazila Francusku u društvu djevojaka za koje su tvrdili da je Ivana Orleanska koja je nekako uspjela pobjeći od smrti i udati se za viteza. To su činili čak 6 godina.
  • Njena majka je još uvijek bila živa kada je njena kćer proglašena nevinom.
  • Priča o Ivani Orleanskoj osobito je poznata ljubiteljima filmskih povijesnih spektakala jer je istoimeni film o njenom životu iz 1999. još uvijek jedan od najcjenjenijih povijesnih filmskih ostvarenja.

Redatelj filma Luc Besson najpoznatiji je francuski redatelj, a Ivanu Orleansku fantastično je odglumila Milla Jovovich, dok je kralja Karla glumio izvanredni John Malkovich.