Kako radi kompas – tko ga koristi i zašto?

Kompas
Foto: Pixabay

U školi učimo o njemu, ali ne saznamo u potpunosti kako radi kompas. Recimo nešto više o toj temi!

Kompas, jednostavni okrugao predmet koji je tijekom povijesti spasio mnogo života i za kojeg se ne zna tko ga je u stvari izumio, ali je pretpostavka da je riječ o Kinezima, s obzirom na to da su oni prvi koristili magnetsku iglu. To se dogodilo oko 100. godine, a zanimljivo je da magnetsku iglu u početku nisu koristili za pokazivanje smjera već za gatanje.

Kinezi su jednu verziju magneta, a bila je riječ o mineralu željeznog oksida, koristili za „gledanje u budućnost“ i otkrili da se on uvijek poravnava u smjeru sjever – jug. Tako su utvrdili da je mineral dobar način za rješavanje problema orijentacije u prostoru. Puno je zapravo znanja u jednoj naizgled jednostavnoj spravi te ćemo stoga u nastavku objasniti kako radi kompas.

Prvi kompasi su bili četvrtasti, a na njima su se nalazile oznake svih strana svijeta, ali i nekih zviježđa jer su Kinezi bili poznati astronomi te jedan od prvih naroda koji su koristili zvijezde za orijentaciju i horoskop. Sama magnetska igla izgledala je poput male žličice, a s obzirom na to da je bila riječ o mineralu s magnetskim svojstvima uvijek je pokazivala jug. Tek u 8. stoljeću je došlo do promjene u izgledu kompasa jer su se pojavile magnetske igle i to upravo u Kini. Sto godina kasnije kompas je postao dio inventara svih brodova na svijetu, a oni su ga koristili za navigaciju prilikom svojih putovanja.

Kako radi kompas
Foto: Pixabay

Kako radi kompas – orijentacija pomoću kompasa

Kada objašnjavamo kako radi kompas, važno je istaknuti da je kompas mali i vrlo lagani predmet na kojem se nalazi magnet kojeg zbog njegovog izgleda nazivaju magnetskom iglom. Taj je magnet postavljen na određenu visinu i točku okretanja koja mu omogućuje da se slobodno kreće po ploči. Jedan kraj igle označen je slovom N što znači North ili Sjever i taj kraj igle je uvijek okrenut prema sjevernom polu što jako olakšava snalaženje u prostoru. Najčešće je i označen crvenom bojom kako bi vizualno olakšao traženje sjevera. Kompas radi vrlo jednostavno i bez napora jer je dizajniran tako da je magnet na njemu slobodan u kretanju koje je uzrokovano Zemljinim magnetskim poljem.

kako radi kompas
Foto: Pixabay

S obzirom na to da Zemlja sama stvara magnetsko polje, način kako radi kompas je tako da se poravna s njim, tj. s njenim magnetskim sjevernim polom. To znači da se možete orijentirati i kretati u određenom smjeru uz pomoć kompasa jer ćete uvijek znati gdje je sjever. 

Što zapravo znači „orijentirati se“? To znači da treba odrediti gdje se vi nalazite, gdje se nalaze strane svijeta i na taj način odrediti kojim putem krenuti. Možete se približno orijentirati pomoću nekih prirodnih znamenja kao što su godovi, mahovina, položaj sunca, zvijezde Sjevernjače i slično, ali mnogo je lakše orijentirati se pomoću kompasa i karte. 

Iako danas postoji mnogo različitih naprednih instrumenata za orijentaciju u prostoru kompas se još uvijek često koristi za orijentaciju i na tlu i vodi i u zraku. Mnogi planinari i alpinisti ne odlaze u planine zbog kompasa, a čest je i kod izletnika, osobito onih koji vole lutati šumom. Nevjerojatna činjenica je i da ga vrlo često koriste rally vozači u utrkama u kojima staza nije strogo određena pa im način kako radi kompas pomaže u otkrivanju pravog smjera u kojem trebaju voziti.

kako radi kompas
Foto: Pixabay

Možemo stoga bez problema reći kako je kompas zapravo jedan od najbitnijih izuma čovječanstva, a iako su ga zamijenile različite moderne inačice i uređaji za navigaciju, njegova jedinstvenost još uvijek je nenadmašna. Definitivno je vrijedilo stoga naučiti nešto više o tome kako radi kompas te kako nam može pomoći!