Najljepše čestitke za krizmu – 30 unikatnih primjera

Ovih dana mnogi traže lijepe čestitke za krizmu, a mi smo za vas pripremili one najljepše. Na kraju članka također možete naći i dva praktična savjeta kako napraviti personaliziranu čestitku. Iako, sigurni smo da će vam se barem neka naša svidjeti dovoljno da ju zapišete na mirisni papir! Dakle, krenimo u našu avanturu gdje tražimo nezaboravne čestitke za krizmu.

Sakrament svete potvrde, Potvrda i krizma imena su koja obilježavaju ovaj bitni trenutak u životu mladog vjernika, odnosno vjernice. Kršćani kroz mladost dobivaju mnoge sakramente, a Potvrda je onaj koji obilježava punoljetnost u vjeri. Baš tim događajem pristupnik, odnosno pristupnica sakramentu pridružuje se “odraslim vjernicima” u zreloj, istinskoj vjeri koja ljude preobražava u pozitivnom smislu. Mnogi misle da su čestitke za krizmu samo stvar formalnosti, ali lijepa riječ je nešto najljepše što možemo pružiti drugima.

čestitke za krizmu
FOTO: UNSPLASH

Sakrament se obavlja krajem osnovne škole, obično u dobi od 14 godina, te mu prethode razne pripreme. Prije primanja Duha Svetoga, dijete mora osvijestiti određene vjerske koncepte, pravila i moralna načela. Zbog toga pohađa vjeronauk i Svete Mise koje su poziv na učenje o Isusu i njegovom radu. Latinski izvor riječi Potvrda jest confirmation, a firmare znači učvrstiti – dakle, ovaj će trenutak osnažiti vjeru koju mlada osoba ima te ju pretvoriti u vjeru koja se množi, a opet i dijeli. Baš zboga tu čestitke za krizmu izuzetno bitne, a najljepše su one koje su iz srca.

Bilo da ste kum/a, rodbina, prijatelj/ica, sestra, brat, roditelj ili pak samo poznanik, u kršćanskoj je zajednici bitno čestitati primatelju sakramenta na ovom bitnom danu i na svom uloženom trudu. Ako vas zanima koje su najljepše čestitke za krizmu, donosimo ih u nastavku. I ne, neće biti iste kao sve druge koje ste vidjeli na Internetu, već će biti produhovljene, unikatne i pune ljubavi.

Koje su najljepše čestitke za krizmu?

molitva
FOTO: UNSPLASH
  1. Dragi/a _________, od srca ti čestitamo na ulasku u svijet odraslih. Vjerujemo da si spreman/na na sve izazove koji ti se spremaju, a sada će zasigurno biti i lakše suočiti se s njima jer je Duh Sveti uz tebe.
  2. Iako si mlad/a, dragi/a _________, tvoje srce već sada poznaje sve one ispravne vrijednosti koje živiš kroz svoju vjeru. Neka ti ovaj sakrament zauvijek bude poziv na ljubav prema Bogu, ali i ljubav prema bližnjima.
  3. Od srca ti čestitamo na primljenom sakramentu Potvrde. Neka te Duh sveti usmjeri u odlukama koje su teške, ali i bodri u onima koje su jednostavne. Zapamti da tvoji snovi moraju biti veliki, ali se valja veseliti i malim stvarima. Još jednom, iskrene čestitke za krizmu šalje ti obitelj _________.
  4. Dragi/a __________, tvoja braća i sestre u vjeri čestitaju ti na duhovnoj punoljetnosti. Iako je na tebi sada velika odgovornost, sigurni smo da ćeš neumorno širiti Božji blagoslov – vjerujemo u tebe.
  5. Božji blagoslov šalje ti obitelj __________. Neka darovi Duha Svetoga zauvijek otvaraju vrata prilikama koje zaslužuješ, a Božja riječ neka draži uši onih koji će te voljeti i cijeniti.
  6. Veselje, uzbuđenost, odgovornost i razumijevanje samo su neke od vrijednosti koje si danas imao/la prilike upoznati. Iskreno ti želimo samo najbolje u tvojoj misiji da živiš ljubav koju su ti roditelji dali, a vjera ojačala.
  7. Dragi/a ________, neka Duh Sveti oblikuje tvoju vjeru u snažan i ponosan kip. Vjerujemo da će mnogima upravo tvoji postupci i riječi biti snažne vodilje ka dobrom životu i iskrenoj zahvalnosti.
  8. Dragi/a ________, zapamti da te Otac i Sin uvijek čuvaju, a Duh Sveti nadahnjuje. Prije svega, osim što si kćer/sin svoj roditelja, ti si i dijete Božje. To je tvoja najveća snaga i nemoj to nikada zaboraviti. Iskrene čestitke.
  9. Neka tvoja vjera bude putokaz onima koji su izgubljeni, a tvoj snažan karakter podrška onima koji su na pravom putu. Iskrene čestitke za krizmu šalje ti obitelj _________.
  10. Dragi/a _________, želimo da ti današnji dan zauvijek ostane u sjećanju kao dan kada si primio/la znak da si voljen/a. Neka te Njegova vjera osnažuje – mi ćemo dati sve od sebe da te naša riječ vodi kad se izgubiš.
  11. Biti kum/a je velika odgovornost, ali i velika čast. Baš zbog toga ti moram priznati da nema osobe kojoj bih radije bio/la suputnik kamenitim stazama Njegovim. Iskrene čestitke prilikom sakramenta Potvrde.
  12. Neka te snaga, ustrajnost i ufanje uvijek prate. Šaljemo ti samo najljepše želje, uključujući onu da nikad ne zaboraviš Njegovu riječ. Neka te ona vodi kad iz tvojih usta riječi ne izlaze.
  13. Čestitamo ti na tvojoj punoljetnosti u vjeri. Iskreno se nadamo da će tvoj put biti osvijetljen osmijesima koje upućuje onima oko sebe i ojačan obećanjima koja daješ sam/a sebi. Obitelj _________.
  14. Dragi/a ________, uzbudljiv dan, zar ne? Vjerujemo da su ti svi drugi već uputili mnoge želje, ali naša je samo jedna – zauvijek ostani divna osoba koja jesi i Njegovo će te svjetlo uvijek pronaći. Iskrene čestitke.
  15. Dragi/a ________, znaj da neće svaki dan biti pun osmijeha kao ovaj, ali će svaki biti jednako bitan za tvoj rast i razvoj. Vjerujemo u tvoje odluke. Obitelj ________ šalje ti Božji blagoslov.
  16. Kao tvoj kum/a, znaj da ću uvijek biti uz tebe na tvom životnom putu. Kad odluke postanu komplicirane, a riječi ne govore dovoljno, znaj da moj savjet uvijek možeš dobiti. Tvoj/a ________.
  17. Božje si dijete već 14 godina, a sada si punoljetan/na u vjeri. Vjerujem da su te tvoji anđeli čuvari promatrali s ponosom na današnji dan. Nastavi uveseljavati svoje prijatelje i biti blagoslov svojim roditeljima. Iskrene čestitke!
  18. Iskrene čestitke povodom sakramenta Potvrde šalje obitelj ________. Zapamti ovaj dan i prisjeti ga se kad je teško razumjeti zašto su stvari takve kakve jesu – on te čuva i ima plan za tebe.
  19. Kao tvoj kum/a, trebao/la bih na svako pitanje znati odgovor, ali odmah ću ti reći da to nije tako. Ipak, veselim se da zajedno pronađemo odgovore kad nas snađu izazovne situacije. Vjerujem da će ti darovi Duha Svetoga u tome pomoći. Iskrene čestitke.
  20. Dragi/a ________, sakramentom Potvrde osiguran ti je vječni život u Njegovom milosrđu. Poučeni tvojim brižnim riječima i toplim zagrljajima, sigurni smo da ćeš biti primjer svima koji svoj put još pronalaze.
  21. Iako je ovaj dan prošao brzo, priprema za njega trajala je dugo – tvoje su misli, srce i duša promijenjeni. Obitelj _______ šalje ti iskrene čestitke i vjeruje da će te naredno životno razdoblje dovesti u sigurnu luku.
  22. Bog oprašta, razumije i voli. Baš nam je zato vrlo jednostavno shvatiti da si i ti dijete Božje. Iskrene čestitke povodom sakramenta Potvrde šalje obitelj _______.
  23. Dragi/a _______, bit će trenutaka u kojima nijedna riječ ne može izreći ono što ti je na umu. Bit će dana u kojima će samo suze moći skinuti teret s tvojih pleća. Zapamti da je On uvijek uz tebe i da će sve biti u redu.
  24. Neka te darovi Duha Svetoga vode prema životu kojeg želiš živjeti. Neka te Riječ Gospodnja pouči onim lekcijama koje i sam/a trebaš najviše. Neka te moj savjet posluži ako ćeš me ikad zatrebati. Ljubav i zagrljaje te iskrene čestitke za krizmu šalje ti _________.
  25. Mnogi kažu da je teško vjerovati, ali mi oduvijek vjerujemo u tebe. Neka i tvoja vjera, kako u sebe, tako i u Njega, uvijek bude snažna i neslomljiva. Iskrene čestitke za krizmu šalje ti _______.
  26. Dragi/a _______, samo najljepše želje i najtoplije riječi povodom sakramenta Potvrde šalje ti obitelj ________. Nadamo se da i u nama nalaziš podršku koja je danas u tebi osnažena.
  27. Dragi/a ______, već neko vrijeme mislimo na tebe i uzbuđeni smo oko novih avantura koje te čekaju. Neka ti darovi Duha Svetoga budu od velike pomoći na tvom putu – nadamo se da ćeš završiti na ciljnoj liniji koju si potajno priželjkuješ.
  28. Riječ Božja ponekad se čini kompliciranom, ali razumjeti ju možemo i srcem, intuitivno. Neka ti uvijek bude pri ruci i neka te ohrabruje na tvom putu baš kao što su dosad tvoji roditelji činili isto. Iskrene čestitke.
  29. Počašćen/a sam što si me izabrao/la kao suputnika/cu u svom putovanju. Hvala ti na prilici da zajedno odrastamo neovisno o našim godinama. Iskrene čestitke prilikom sakramenta Potvrde šalje ti ________.
  30. Punoljetnost u vjeri, a uskoro i punoljetnost na osobnoj iskaznici… Rasteš u prekrasnu mladu osobu kojoj šaljemo samo najljepše želje. Dragi/a _______, zauvijek budi svjetlost u tuđim životima.

Kako osmisliti najljepšu čestitku za krizmu?

Sveta Potvrda povod je mnogim čestitkama, a ako se želite osigurati da će vaša biti zapamćena i primjećena, neka bude unikatna. Čestitke za krizmu moraju u sebi nositi ponos i ljubav, a vjerujte nam da se uvijek osjeti kad je čestitka napravljena od srca. Možete se poslužiti primjerima koje smo napisali iznad ili pak osmisliti svoju. Dijelimo s vama nekoliko ideja i savjeta koji će vas sigurno dobro poslužiti – čestitke za krizmu ne moraju sve izgledati isto.

Spomenite vrline primatelja sakramenta

Dječaci i djevojčice u tim godinama često se osjećaju nesigurno. Sveta Potvrda bi, između ostalog, trebala biti dokaz da svi zaslužuju ljubav i poštovanje. U čestitci spomenite koliko ste ponosni na njih i kako se veselite vidjeti njihove vrline u zrelijem obliku.

podrška
FOTO: UNSPLASH

Poručite im da je njihova riječ inspirativna, da su njihova djela značajna te da su njihova mišljenja bitna. Na taj način ćete ih ohrabriti da isto čine drugima.

Uključite neki citat iz Biblije

Ako niste pretjerano kreativni, uvijek se možete poslužiti citatima iz Biblije. Ako već nemate svoj najdraži citat, s vama dijelimo neke divne riječi koje će zasigurno inspirirati mladog vjernika da živi bolji život. Čestitke za krizmu mogu biti obogaćene i citatima koji nisu iz Biblije, ali vjerski citati nekako najljepše odgovaraju prigodi.

“Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.”

– Luka 6,37

“Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se.”

– Matej 7,7-8

“Kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima.”

– Luka 6,31

“Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!”

– Matej 5,4

Iskoristite mirisni papir

Lijepe riječi uvijek imaju veći učinak kad su u lijepoj čestitci. Miris tamjana i bora povezuju se s duhovnošću te su stoga odličan izbor za sve one koji žele svoje riječi učiniti nezaboravnima.

eterična ulja
FOTO: UNSPLASH

Ipak, budite skromni s količinom eteričnih ulja, odnosno parfema, jer bi se papir mogao zamastiti. Neka vaše čestitke za krizmu budu iskustvo za sva osjetila! Ako ste kreativni, možete i sami izraditi cijelu čestitku.

Ne zaboravite čvrst stisak ruke

Nemojte da čestitke za krizmu budu ubaćene u vrećice i samo zaboravljene. Mladim vjernicima trebate biti uzor i pokazati im da ljudi još uvijek brinu jedni za druge. Neka vaše čestitke za krizmu uvijek budu obogaćene osmijehom, zagrljajem i lijepim riječima.

Zaključak

Nadamo se da su vam naše čestitke za krizmu poslužile, a ako nisu, da ste uz pomoć naših savjeta uspjeli stvoriti idealnu čestitku. Nemojte zaboraviti koliko je ovaj sakrament svet, poseban i utjecajan na osobu koja ga prima – pišite svoje čestitke za krizmu s Njegovom riječi na umu.