Smeđe mrlje na noktima: 15 razloga zašto se pojavljuju

Smeđe mrlje na noktima: 15 razloga zašto se pojavljuju
Unsplash

Smeđe mrlje na noktima mogu biti nešto što mnogi od nas primijete, ali često ne znamo što one zapravo znače. Ove diskoloracije mogu biti rezultat niza faktora, od bezazlenih do onih koji zahtijevaju medicinsku pažnju.

Zašto se pojavljuju smeđe mrlje na noktima?

U ovom članku ćemo istražiti različite uzroke smeđih mrlja na noktima, kako ih prepoznati i kada je potrebno potražiti savjet stručnjaka. Također ćemo pružiti korisne savjete o tome kako održavati zdravlje noktiju i spriječiti nastanak ovakvih promjena na noktima.

1. Gljivične infekcije

Gljivične infekcije su jedan od najčešćih uzroka smeđih mrlja na noktima. Ove infekcije se obično razvijaju u toplom i vlažnom okruženju, što čini nokte idealnim mjestom za njihov rast. Infekcija može uzrokovati promjene u boji, teksturi i obliku nokta. Smeđe mrlje koje proizlaze iz gljivičnih infekcija mogu biti popraćene zadebljanjem nokta i ponekad bolom. Liječenje uključuje antifungalne lijekove, koje može propisati liječnik. Važno je održavati higijenu nogu i ruku kako bi se smanjio rizik od infekcije. Također, izbjegavanje vlažnih i zatvorenih cipela može pomoći u prevenciji.

2. Melanom

Melanom pod noktom, iako rijedak, može uzrokovati smeđe ili crne mrlje. Ovaj tip raka kože obično se manifestira kao tamna linija koja se proteže duž nokta. Melanom može brzo napredovati, stoga je važno potražiti medicinski savjet ako primijetite takve promjene. Rani simptomi uključuju promjene u boji, širini ili obliku tamne linije. Liječenje može uključivati kirurško uklanjanje zahvaćenog dijela ili cijelog nokta. Redoviti pregledi kod dermatologa mogu pomoći u ranom otkrivanju melanoma. Važno je biti svjestan bilo kakvih promjena na noktima i ne ignorirati ih.

3. Oštećenje nokta

Smeđe mrlje na noktima mogu biti rezultat fizičkog oštećenja. Takva oštećenja mogu nastati zbog udaraca, stiskanja ili drugih vrsta trauma. Oštećenje može uzrokovati krvarenje ispod nokta, što rezultira smeđom ili crnom mrljom. Većina ovakvih oštećenja nije ozbiljna i mrlje će nestati kako nokat raste. U težim slučajevima može doći do puknuća nokta ili infekcije. Važno je zaštititi nokte od teških predmeta i izbjegavati navike koje mogu uzrokovati trauma. Ako je mrlja bolna ili se širi, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

4. Nedostatak nutrijenata

Nedostatak određenih nutrijenata može dovesti do promjena u izgledu noktiju, uključujući pojavu smeđih mrlja. Deficit željeza, cinka, ili određenih vitamina može utjecati na zdravlje noktiju. Osim smeđih mrlja, simptomi mogu uključivati krhkost, lomljivost, i deformacije nokta. Pravilna prehrana i, ako je potrebno, dodaci prehrani mogu pomoći u otklanjanju ovih simptoma. Preporučuje se konzultacija s nutricionistom ili liječnikom za pravilan plan prehrane. Redoviti pregledi krvi mogu pomoći u identificiranju nedostataka nutrijenata.

5. Pušenje

Pušenje cigareta je još jedan potencijalni uzrok smeđih mrlja na noktima. Kemikalije prisutne u cigaretama, kao što je nikotin, mogu uzrokovati diskoloraciju noktiju. Ova promjena u boji može se javiti i na prstima. Dugotrajno pušenje može dovesti do trajnih promjena na noktima. Smanjenje ili prestanak pušenja može pomoći u smanjenju ovih simptoma. Osim estetskih problema, pušenje ima brojne druge štetne učinke na zdravlje. Prestanak pušenja donosi brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje izgleda noktiju.

Pušenje oštećuje nokte
Shutterstock

6. Trajni lakovi i umjetni nokti

Upotreba trajnih lakova i umjetnih noktiju može uzrokovati smeđe mrlje na prirodnim noktima. Kemikalije u ovim proizvodima, poput formaldehida, mogu reagirati s keratinom nokta, dovodeći do promjene boje. Takve promjene često su privremene i nestaju nakon uklanjanja proizvoda. Međutim, dugotrajna upotreba može dovesti do trajnijih oštećenja. Važno je pružiti noktima pauzu od umjetnih proizvoda i lakova. Redovito hidratiziranje i njega noktiju može pomoći u očuvanju njihovog zdravlja. Kod uklanjanja umjetnih noktiju ili trajnih lakova preporučuje se pažljiv pristup kako bi se izbjegla dodatna oštećenja.

7. Lijekovi

Određeni lijekovi mogu izazvati promjene u boji noktiju, uključujući pojavu smeđih mrlja. Lijekovi kao što su antibiotici, antimalarici i kemoterapijski lijekovi poznati su po tome što mogu utjecati na izgled noktiju. Ove promjene obično su privremene i nestaju nakon prestanka uzimanja lijeka. U slučaju zabrinutosti, preporučuje se konzultacija s liječnikom. Važno je ne prekidati uzimanje propisanih lijekova bez savjeta stručnjaka. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti alternativni lijek ako su promjene na noktima izražene i uzrokuju nelagodu.

Lijekovi i medicina
Unsplash

8. Hormonske promjene

Hormonske promjene, posebno tijekom trudnoće ili menopauze, mogu utjecati na zdravlje i izgled noktiju. Ove promjene mogu dovesti do pojave smeđih mrlja ili promjene teksture nokta. Hormonske fluktuacije mogu utjecati na rast i kvalitetu noktiju. Većinom su ove promjene privremene i normaliziraju se nakon stabilizacije hormonske razine. U slučaju zabrinutosti, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili endokrinologom. Održavanje uravnotežene prehrane i zdravog načina života može pomoći u ublažavanju nekih simptoma povezanih s hormonskim promjenama.

9. Starenje

S godinama, nokti mogu prolaziti kroz prirodne promjene koje uključuju pojavu smeđih mrlja ili pruga. Ove promjene su obično bezopasne i dio su normalnog procesa starenja. Stariji nokti mogu postati suhi, lomljivi i manje glatki, što može dovesti do promjena u boji. Redovita hidratacija i njega mogu pomoći u održavanju zdravlja noktiju. Važno je biti oprezan s upotrebom oštrih kemikalija i izbjegavati pretjerano čišćenje ispod noktiju, što može dodatno oštetiti nokte.

Starenje utječe na izgled noktiju
Unsplash

10. Izloženost kemikalijama

Izloženost određenim kemikalijama, kao što su boje za kosu, sredstva za čišćenje ili industrijske kemikalije, može dovesti do pojave smeđih mrlja na noktima. Te kemikalije mogu reagirati s keratinom nokta, uzrokujući promjene u boji. Preporučuje se korištenje zaštitnih rukavica prilikom rukovanja snažnim kemikalijama. U slučaju slučajnog kontakta s noktima, važno je temeljito oprati ruke i nokte. Ako primijetite promjene na noktima nakon izloženosti kemikalijama, preporučuje se konzultacija s dermatologom ili stručnjakom za zdravlje noktiju.

11. Psorijaza

Psorijaza noktiju je stanje kože koje može uzrokovati promjene na noktima, uključujući smeđe mrlje. Psorijaza može utjecati na nokatnu ploču, uzrokujući promjene u boji, teksturi i obliku. Osim smeđih mrlja, simptomi mogu uključivati zadebljanje noktiju, udubljenja i odvajanje nokatne ploče od ležišta. Liječenje psorijaze noktiju može biti složeno i često uključuje topikalne tretmane, fototerapiju ili sistemsku terapiju. Važno je konzultirati se s dermatologom za pravilno upravljanje i tretmane. Održavanje noktiju kratkima i njihova redovita njega može pomoći u smanjenju simptoma.

12. Paronihija

Paronihija je infekcija kože koja okružuje nokat. Može biti uzrokovana bakterijama ili gljivicama, a ponekad i kombinacijom oba. Infekcija može dovesti do crvenila, otekline i bolova oko noktiju, a u nekim slučajevima do pojave smeđih mrlja na noktima. Paronihija može biti akutna (kratkotrajna) ili kronična (dugotrajna). Liječenje često uključuje topikalne ili oralne antibiotike i antifungalne lijekove. Prevencija uključuje izbjegavanje oštećenja kože oko noktiju i održavanje suhoće ruku. Redovito korištenje hidratantnih krema može također pomoći u prevenciji.

13. Povreda kapilarnog ležišta

Povrede kapilarnog ležišta mogu uzrokovati krvarenje ispod nokta, stvarajući smeđe ili crvenkaste mrlje. Ove povrede mogu biti rezultat sitnih udaraca ili pritiska na nokat. Krvarenje obično uzrokuje bol i nelagodu. U većini slučajeva, mrlje će nestati kako nokat raste. U slučaju ozbiljnijih povreda, može doći do potrebe za medicinskom intervencijom. Zaštita noktiju od fizičkih povreda i nošenje odgovarajućih rukavica tijekom rada može pomoći u prevenciji.

14. Onihomikoza

Onihomikoza je gljivična infekcija noktiju koja može uzrokovati smeđe mrlje. Ovo stanje je češće na nožnim nego na rukama noktima. Simptomi uključuju promjene u boji, debljini i obliku noktiju. Onihomikoza može biti uporna i teška za liječenje. Liječenje uključuje dugotrajnu upotrebu antifungalnih lijekova, ponekad i nekoliko mjeseci. Važno je održavati stopala suhima i čistima te izbjegavati javna mjesta kao što su bazeni i svlačionice bez zaštite za stopala.

15. Bolesti jetre

Određene bolesti jetre, poput ciroze ili hepatitisa, mogu uzrokovati promjene u boji noktiju, uključujući pojavu smeđih ili žućkastih mrlja. Ove promjene su posljedica nakupljanja toksina u tijelu koje jetra ne može učinkovito obraditi. Osim promjena na noktima, simptomi bolesti jetre mogu uključivati umor, žuticu i promjene u boji urina. Dijagnoza i liječenje osnovne bolesti jetre su ključni za upravljanje simptomima. Redoviti medicinski pregledi i održavanje zdravog načina života su važni za prevenciju i rano otkrivanje problema s jetrom.

Smeđe mrlje na noktima mogu biti indikator širokog spektra stanja, od bezazlenih do onih koji zahtijevaju medicinsku pažnju. Uzroci variraju od gljivičnih infekcija, oštećenja od kemijskih proizvoda, hormonskih promjena, do ozbiljnijih stanja kao što su bolesti jetre ili čak melanom. Važno je obratiti pažnju na bilo kakve promjene na noktima, uključujući promjene u boji, obliku ili teksturi.

Rano prepoznavanje i adekvatno liječenje su ključni za očuvanje zdravlja noktiju i općenito zdravlja. U slučaju zabrinutosti ili sumnje na ozbiljnije stanje, savjetuje se konzultacija s liječnikom. Održavanje dobre higijene, izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i pravilna prehrana dodatno doprinose zdravlju noktiju. Na kraju, nokti su ne samo estetski važni, već i pokazatelj općeg zdravstvenog stanja, stoga ih ne treba zanemariti.