Što su ekološki prihvatljive svijeće i 4 vrste koje to nisu

Foto: Pixabay

Stearin? Vosak? Parafin? Postoje li uopće ekološki prihvatljive svijeće? Ako redovito prakticirate opuštanje uz arome i svijetlost svijeća, vjerojatno ste se bar jednom zapitali koje od njih možete mirne savjesti kupiti. U našem tekstu, saznat ćete što se zapravo krije iza svih tih sirovina od kojih se svijeće izrađuju.

Koliko su svijeće uopće ekološki prihvatljive?

ekološki prihvatljive svijeće
Foto: Pixabay

Prema podacima ECA, u Europi najveći potrošači svijeća su Danci, sa 4.3 kg po stanovniku, godišnje.

Svijeće su danas luksuzni artikli i stoga pitanje njihove održivosti razmatramo na drugačiji način. Tijekom procesa gorenja nastaju štetne čestice čađi, ali nam svijeće, također, pružaju opuštanje u osobitoj atmosferi koju stvaraju.

Zašto koristiti samo ekološki prihvatljive svijeće?

Nažalost, mnoge svijeće sadrže štetne tvari, kako za nas, tako i za prirodu. Ove tvari se oslobađaju čim počnete paliti svijeću. Prilikom gorenja vaših svijeća oslobađa se određena tvar. To se događa sa svakom svijećom, ali naravno postoji razlika između štetnih i dobrih tvari. Dva primjera tvari su parafin i stearin.

Parafin je nusproizvod u proizvodnji sirove nafte. On se prevozi brodom. Prilikom čišćenja broda otpadne vode koje sadrže ostatke parafina jednostavno se ispuštaju u more. Ribe, ptice i morski sisavci jedu masnu tvar i obolijevaju od nje. Dakle, to je vrlo loše za ocean. Druga tvar je stearin, koji se srećom u međuvremenu ponešto promijenio. U prošlosti su se stearinske svijeće izrađivale od životinjske masti iz iznutrica, a današnje stearinske svijeće uglavnom sadrže palmino ulje.

Za razliku od parafinskih svijeća, ove svijeće se sastoje od prirodnih materijala, ali nažalost nisu održive. Da bi se proizvele ove svijeće, moraju se posjeći cijele prašume. Palmino ulje također se može uzgajati na ekološki prihvatljiv način, što se može prepoznati po certifikatu RSPO. Nažalost, ni ovaj certifikat nije besprijekoran. To je dovoljno razloga da prijeđete na ekološke svijeće!

Pogledajmo pobliže od čega sve mogu biti svijeće

ekološki prihvatljive svijeće
Foto: Pixabay

Iako nam je pri spomenu ekološki prihvatljivih svijeća svijeća prva asocijacija – vosak, kao što smo rekli, zapravo je najvažnija sirovina za njihovu proizvodnju – parafin, koji je nus-proizvod u preradi nafte. Druga po važnosti sirovina za svijeće je stearin, dobiven od biljnih i životinjskih masti. I na kraju, pčelinji vosak, kao najprirodnija, ali i najskuplja sirovina.

Smatra se da su dvije trećine svih svijeća na tržištu – od parafina.

  1. Stearinske svijeće – Stearin se dobiva iz biljnih ili životinjskih masti i ulja. Stearinske svijeće su kvalitetnije od parafinskih, što je već vidljivo po težini. Stabilnijeg su oblika i nisu toliko osjetljive na toplinu. Stearin je dosta skuplji od parafina, zbog čega mnogi proizvođači koriste mješavinu parafina i stearina u omjeru 4:1. 
  2. Svijeće od palminog ulja – Ovo nije prava ekološka alternativa. Korištenje palminog ulja umjesto parafina, na prvu zvuči dobro, jer se radi o obnovljivoj sirovini. Međutim, palmino ili “zeleno” ulje, vrlo je diskutabilno. Ono se dobiva iz pulpe uljane palme koja se većinom uzgaja u tropima, osobito u Indoneziji i Maleziji. Iako proizvodnja donosi dosta novca ovim državama, ona također zahtijeva ogromne površine. Prašuma, koja je pokrivala veliki dio površine ovih država, žrtvovana je plantažama palminog ulja.
  3. Svijeće od soje ili uljane repice – Sojin vosak se dobiva iz sojinog ulja. Za ekološki osviještene vegane, ove svijeće će biti prvi izbor. One su, općenito, više kvalitete od parafinskih svijeća, i gore gotovo bez čađi. ALI – većina sojinog voska dolazi iz SAD-a, a sirovina-sojino ulje, je stvarno održiva jedino kada je ekološka i bez GMO-a. Zato uljana repica ima prednost, jer se većinom uzgaja u Europi, u održivom uzgoju, a tome u prilog idu i kraći transportni putevi.
  4. Svijeće od pčelinjeg voska – nedvojbeno su ekološki najprihvatljivije, ali i najskuplje. Zalihe pčelinjeg voska su ograničene, jer je potrebna cijela kolonija pčela da proizvede jedan kilogram voska za godinu dana!

Na što obratiti pozornost kad kupujete ekološki prihvatljive svijeće?

ekološki prihvatljive svijeće
Foto: Pixabay

Ako ste ekološki osviješteni i želite ekološki prihvatljive svijeće, trebali biste koristiti certificirane organske svijeće, koje imaju odgovarajuću oznaku za održivost. Naravno, glavni problem kod većine kupaca raznih proizvoda je činjenica da oni jednostavno neće pokušati detaljnije istražiti što kupuju i kakav je utjecaj tog proizvoda na okoliš. Ipak, ako vjerujete da možete pomoći okolišu na ovaj način, odvojite nešto vremena i istražite što kupujete. Vjerujemo da ćete u ponudi internet-trgovina naći ekološki prihvatljive svijeće po vašim zahtjevima, a u skladu s okolišem.