Popularno,Razno

Ekološki prihvatljive svijeće

Stearin? Vosak? Parafin? Postoje li uopće ekološki prihvatljive svijeće? Ako redovito prakticirate opuštanje uz arome i svijetlost svijeća, vjerojatno ste se bar jednom zapitali koje od njih možete mirne savjesti kupiti. U našem tekstu, saznat ćete što se zapravo krije iza svih tih sirovina od kojih se svijeće izrađuju.

Koliko su svijeće ekološki prihvatljive?

Prema podacima ECA, u Europi najveći potrošači svijeća su Danci, sa 4.3 kg po stanovniku, godišnje.

Svijeće su danas luksuzni artikli i stoga pitanje njihove održivosti razmatramo na drugačiji način. Tijekom procesa gorenja nastaju štetne čestice čađi, ali nam svijeće, također, pružaju opuštanje u osobitoj atmosferi koju stvaraju. 

Pogledajmo pobliže od čega sve mogu biti svijeće

Iako nam je pri pomenu svijeća prva asocijacija – vosak, zapravo je najvažnija sirovina za njihovu proizvodnju – parafin, koji je nus-proizvod u preradi nafte. Druga po važnosti sirovina za svijeće je stearin, dobiven od biljnih i životinjskih masti. I na kraju, pčelinji vosak, kao najprirodnija, ali i najskuplja sirovina.

  • Parafinske svijeće – Parafin je vodeća sirovina za proizvodnju svijeća, ali obzirom da je otpadni proizvod kod prerade nafte, sve manje ga ima i cijena mu raste. Parafin je klasificiran kao bezopasan za ljude i okoliš, te se koristi kao sirovina za svijeće, u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Smatra se da su dvije trećine svih svijeća na tržištu – od parafina.

  • Stearinske svijeće – Stearin se dobiva iz biljnih ili životinjskih masti i ulja. Stearinske svijeće su kvalitetnije od parafinskih, što je već vidljivo po težini. Stabilnijeg su oblika i nisu toliko osjetljive na toplinu. Stearin je dosta skuplji od parafina, zbog čega mnogi proizvođači koriste mješavinu parafina i stearina u omjeru 4:1. 
  • Svijeće od palminog ulja – Ovo nije prava ekološka alternativa. Korištenje palminog ulja umjesto parafina, na prvu zvuči dobro, jer se radi o obnovljivoj sirovini. Međutim, palmino ili “zeleno” ulje, vrlo je diskutabilno. Ono se dobiva iz pulpe uljane palme koja se većinom uzgaja u tropima, osobito u Indoneziji i Maleziji. Iako proizvodnja donosi dosta novca ovim državama, ona također zahtijeva ogromne površine. Prašuma, koja je pokrivala veliki dio površine ovih država, žrtvovana je plantažama palminog ulja.
  • Svijeće od soje ili uljane repice – Sojin vosak se dobiva iz sojinog ulja. Za ekološki osviještene vegane, ove svijeće će biti prvi izbor. One su, općenito, više kvalitete od parafinskih svijeća, i gore gotovo bez čađi. ALI – većina sojinog voska dolazi iz SAD-a, a sirovina-sojino ulje, je stvarno održiva jedino kada je ekološka i bez GMO-a. Zato uljana repica ima prednost, jer se većinom uzgaja u Europi, u održivom uzgoju, a tome u prilog idu i kraći transportni putevi.
  • Svijeće od pčelinjeg voska – nedvojbeno su ekološki najprihvatljivije, ali i najskuplje. Zalihe pčelinjeg voska su ograničene, jer je potrebna cijela kolonija pčela da proizvede jedan kilogram voska za godinu dana!

Zaključak

Ako želite ekološki prihvatljive svijeće, trebali biste koristiti certificirane organske svijeće, koje imaju odgovarajuću oznaku za održivost. Vjerujemo da ćete u ponudi internet-trgovina naći svijeće po vašim zahtjevima, a u skladu s okolišem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.