Feng shui – za ravnotežu vašeg doma

Foto: Pixabay

Feng shui je kineska filozofija življenja koja je poznata još od davnina, a koja stvara osnovu uređivanja prostora i pozitivno utječe na ljude koji žive u tom prostoru te im omogućuje mirniji i uređeniji život.

Kinezi vjeruju da se poštivanjem pravila feng-shui filozofije postiže mir i omogućuje blagostanje u domu, te stvara balans koji ukućane čini sretnijima i produktivnijima.

Feng-shui ima oslonac u mnogim aspektima života pa se zasniva i na umjetnosti, psihologiji i teoriji boja, ali i na mogućnosti čovjeka da stvara interakciju sa svojom okolinom. Ova se filozofija može primjenjivati u bilo kojem prostoru, bilo koje veličine i stila uređenja.

Učinite vaš dom uistinu vašim

Za feng shui filozofiju je jako bitno da je usmjerena prema ljudima koji žive u prostoru i da odražava njihovu osobnost. Dom mora imati osobnost i ne smije izgledati kao kopija stranice iz časopisa o uređenju kuće.

Jedna od bitnih stvari kod feng-shui filozofije je da se čovjek mora okružiti stvarima i predmetima koji u njemu bude pozitivne i ugodne emocije. Ti su predmeti zaslužni za oblikovanje energije prostora u kojem živimo pa je važno da ih imamo uz sebe. Ovdje govorimo o slikama, skulpturama, fotografijama, vazama ili suvenirima koji u nama bude lijepe emocije. Oni utječu na našu podsvijest, opuštaju nas i pomažu da ugodnije živimo.

U uređivanju će vam pomoći osnovni elementi feng shuija, a o svakom od njih ćemo napisati osnovne informacije i pokazati kako ih u svoj dom uklopiti na najbolji način. Pet je osnovnih elemenata: Drvo, Vatra, Zemlja, Voda i Metal, i oni moraju biti usklađeni kako bi stvorili ravnotežu u domu. Ta ravnoteža je bitna za opstanak naše životne energije koju nazivaju Chi.

1. Element: DRVO

Drvo je izuzetno važan element u azijskim kulturama i simbolizira vitalnost i zdravlje. Istočne kulture i inače jako poštuju prirodu i njenu energiju pa smeđu i zelenu boju smatraju jako bitnom kod uređenja prostora.

Zelenu boju je vrlo lako unijeti u dom i to postavljanjem velikih zelenih biljaka, a smeđu boju može unijeti putem bilo kojih predmeta, od drvenih skulptura do namještaja. Bitno je samo da je smeđa boja postavljena na istok i jugoistok kako bi u dom donijela zdravlje i novac.

2. Element: VATRA

Element vatre uključuje jarke i dinamične boje, poput crvene, narančaste i ljubičaste, a bitno je unijeti ga u prostor kako bi se dobila visoka razina energičnosti i strasti. Ovu je boju bitno iskoristiti na južnoj strani doma.

Nikako se ne smije pretjerivati s njima, osobito ne s ljubičastom, a to znači izbjegavanje pokrivanja velikih površina s njima. Ove je boje potrebno unijeti predmetima, ne bojati zidove u crveno i ljubičasto.

3. Element: ZEMLJA

Zemlja je izuzetno važan feng-shui element i stabilizira stabilnost i čvrstoću, a u prostoru se očituje kroz paletu zemljinih boja, od svijetlo-žute do bež nijansi. Ovo su boje koje bi se trebale nalaziti u središtu prostora, signalizirajući stabilnost.

Žuta je boja odlična i za sjeveroistočne i jugozapadne prostore i ona uvijek razvedri prostor. Zato su sve nijanse žute boje odlično rješenje za kuhinju ili dječju sobu. Odlična je i za zidove.

4. Element: VODA

Ovaj je element oduvijek vezan uz čistoću i mudrost, a svojom će svježinom donijeti izobilje u dom. Može se donijeti u prostor pomoću plave boje (istok i jugoistok), a odlično bi bilo imati fontanu u vrtu i ogledala u interijeru jer su i ona vezana uz ovaj element.

Crna je također uključena u ovaj element i asocira na snagu, ali treba biti vrlo decentno unesena i ne bi se smjela postavljati u dječju ili spavaću sobu.

5. Element: METAL

Bijela i siva boja su boje koje predstavljaju ovaj element i smatra se da su zaslužne za eliminaciju nemira u domu ili na radnom mjestu te da mogu podići razinu koncentracije.

S obzirom na to da je bijela boja i simbol čistoće ona se također često upotrebljava u domu, ali se s njom ne smije pretjerivati.

Svi gore navedeni elementi moraju biti u skladu jedan s drugim jer bi se u protivnom mogle dogoditi destruktivne kombinacije koje utječu na energiju doma jer stvaraju sukobe između različitih energija koje protječu prostorom.

To znači da voda podržava drvo, a drvo vatru, dok istovremeno zemlja podržava metal, a metal podržava vodu.  Spajanje vode i vatre ili drva i metala učinit će prostor destruktivnim jer će se ove energije međusobno poništavati.

Osnovna pravila i principi uređivanja doma po feng-shui filozofiji življenja

Postoji nekoliko osnovnih pravila koja morate pratiti i koja će u vaš dom unijeti pozitivnu energiju, mir i blagostanje. Pokušajte svoj dom uskladiti s njima i osjetit ćete promjenu energije koja će vas potaknuti na daljnji rast na svim nivoima.

1. Raščišćavanje

Feng shui energiji treba pročišćeni prostor, a time se ne misli samo na čistoću. Ovo znači da je vrijeme da svoju glavu raščistite od negativnih misli, problema i neraščišćenih računa i tek onda možete krenuti na putovanje u bolje sutra i u stvaranje novih uspomena.

2. Strujanje energije

Ova se filozofija u potpunosti oslanja na strujanje energije u životnom prostoru. Energija struji i kreće se od ulaznih vrata prema prozorima pa je bitno da u taj prostor ne postavljate velike komade namještaja koji će spriječiti prolaz energije. Bitno je i da se vi sami ne zadržavate na tom dijelu u kojem najjače protječe energija.

3. Postavljanje namještaja

Sav namještaj na kojemu se sjedi: stolice, fotelje i kauči bi trebali biti postavljeni tako da osobe koje sjede na njima gledaju direktno na vrata. Ovo vrijedi i za osobu u kuhinji koja bi također trebala vidjeti vrata iz tog položaja.

4. Boje

Boje su vrlo bitne za stvaranje energije u prostoru pa dobro proučite koje su boje najbolje za vaš prostor i kako ih iskoristiti da stvorite pozitivno zračenje u stambenom prostoru. 

5. Biljke

Feng shui ne bi bio to što jest da nije povezan s prirodom i biljkama. Preporuka je imati biljke u domu kako bi se unio život u stambeni prostor. Njihova jaka energija unijet će vitalnost i pozitivizam u vaš dom.

6. Predmeti u paru

Predmeti u paru vezani su uz harmoniju i emocije, osobito ljubav. Stoga je odlično okružiti se s nekoliko predmeta u paru, kao npr. cvijeća ili figurica. Slike u paru su također odlično rješenje.

7. Refleksija ogledala

Ogledala imaju veliku važnost u feng-shui principima i moraju biti postavljena prema izvoru svjetlosti ili moraju reflektirati nešto lijepo kako bi se stvorio skladan par predmeta.

Predmeti koji nisu u skladu s feng-shui principima

Kako bi vam olakšali shvaćanje ovih principa navest ćemo nekoliko primjera u kući koji su loši za feng-shui i koji narušavaju vašu životnu energiju pa je bitno da ih se odmah riješite ili promijenite njihov izgled.

Ulazni prostor u stan mora uvijek biti čist – prljav otirač znači lošu energiju, nabacane stvari znače kaos, a oštećenja za čije popravke nikada nemate vremena znače da je vaša energija jako slaba.

Izbacite namještaj oštrih rubova i postavite onaj sa zaobljenim rubovima. Oštrice se protive feng-shui filozofiji pa nisu dobrodošle nikakve oštre ni opasne stvari. To znači da morate izbaciti i oštre umjetničke predmeta ako ih imate, kao što su recimo sablje i slično.

Ne zatrpavajte dom namještajem niti predmetima. Svi predmeti koji nemaju funkciju, a nisu uspomena ili niste emotivno vezani uz njih ne bi se smjeli nalaziti u vašem životnom prostoru i krasti vaš CHI.

Sva umjetnička djela koja posjedujete trebala bi imati pozitivnu manifestaciju pa prizori bitaka, ratova, sukoba ili bilo koji drugi motivi koji asociraju na negativno bi trebali biti uklonjeni. Mnogo je važnije biti okružen biljkama i prirodnim materijalima stoga izbacite i sve plastične skulpture i figure koje guše vaš prostor.