10 razloga zašto je dobro imati stariju sestru

Foto: Pixabay

Zaštitnica, savjetnica, učiteljica, družica…nema toga što sestra nije svojoj braći i sestrama. Iako se mnogi ljudi ne slažu oko toga je li bolje biti starija ili mlađa sestra ja ću vam otkriti svoje mišljenje o tome zašto je super imati stariju sestru.

U nastavku pročitajte deset razloga zašto je biti mlađa sestra odlična stvar i kako starija sestra može pomoći sretnijem odrastanju.

1. Utabala je put za tebe.

Starija sestra sve je po prvi puta morala prolaziti sama i nije imala nikoga da joj udijeli savjete ili pomogne na tom putovanju. Ona je sama prošla sve zamke odrastanja i naučila samostalno rješavati sukobe s roditeljima i prijateljima.

Otkrila je što najviše smeta vašim roditeljima, što ih ljuti i što ih oduševljava pa to može prenijeti mlađoj sestri i olakšati teške situacije u kojima će se i ona naći.

2. Iskrenost je njena velika vrlina.

Starija sestra nikada neće dozvoliti da ti drugi lažu, a posebno će te štititi od laži koje te mogu dovesti u nevolju. Ona će ti sve reći u lice, a od tebe očekuje isto zauzvrat.

Ona je svjesna da je istina bolna, ali još je svjesnija koliko je patila u istoj situaciji kada je bila mlađa, i koliko bi joj značilo da je tada netko podijelio istinu s njom i sačuvao je od mnogih neugodnih ili bolnih iskustava.

3. Ona je tvoja najbolja učiteljica.

Starije sestre se s pravom mogu nazvati učiteljicama jer su one tijekom odrastanja napravile mnoge greške i njihovo će te iskustvo poučiti tome da ih izbjegneš. Iskustvo koje starija sestra prikupi učeći na greškama dragocjeno je za mlađu sestru i može objema pomoći stvoriti još jaču i neraskidivu sestrinsku vezu.

Možeš učiti na njenim greškama i olakšati si put u svijet.

4. Ona je melem za zabrinute roditelje.

Starija sestra je svojoj mlađoj sestri prava putovnica za izlazak u svijet jer se mnogi skeptični roditelji često nađu pred nedoumicom da li da mlađu sestru puste van. Tada starija sestra uzme mlađu pod okrilje i objasni roditeljima da će te čuvati i da moraju imati povjerenja u tebe kao što imaju i u nju.

Neke starije sestre tvrde da to mrze, ali je sestrinska veza puno jača nego što se misli pa je ovo često samo pretvaranje za ostatak društva koji mlađu sestru smatra „privjeskom“.

5. Spasit će te od toga da postaneš „drama queen“.

Pubertet donosi mnoga zanimljiva iskustva, ali i ne baš tako zanimljive faze odrastanja. Jedna od njih je ona u kojoj mlađa sestra počinje dramatizirati, pretjerivati i šokirati sve oko sebe svojim egocentričnim nastupom ili panikom.

Tu na scenu nastupa starija sestra koje neće stati uz tebe ako je svjesna da previše dramatiziraš i da si pretjerala. Dovest će te u red s par mudrih misli i natjerati te da shvatiš da nije sve tako kako ti se čini.

6. Starija sestra ne osuđuje.

Ako na kugli zemaljskoj postoji osoba koja te nikad neće osuđivati onda je to starija sestra. Naravno, uvijek ima iznimaka, ali ogromna većina sestara će poštivati tvoje izbore i odluke čak i ako ih ne podržava (što će ti naravno reći).

Ona je svjesna da se time ništa ne postiže, i da želiš njenu podršku, a ne sud.

7. Ima zakon ormar.

Fascinantni fenomen u svijetu sestrinstva je svakako garderoba. Iako te na početku ljutilo što nosiš njene stvari kasnije otkrivaš da je njen ormar puuuuno bolji od tvog i da njoj neće smetati da posuđuješ njene stvari. Jedino što ti moraš činiti je dobro brinuti o njima i čuvati ih jer te tada nikada neće odbiti, svjesna da ti je stalo do nje i da paziš na njene stvari.

8. Oraspoložit će te i na najcrnje dane.

Ljubav starije sestre melem je za mnoge rane. Ona te je gledala dok rasteš i zna što te žalosti, a što veseli pa joj ne treba dugo da te natjera da zaboraviš na probleme koji te muče i da se baciš s njom u zanimljivu priču ili tučnjavu jastucima.

9. Stoji uz vas.

Sestre se drže zajedno i točka. Bez obzira na to što se dogodilo ili se događa još uvijek, i jesi li u nekom sukobu tvoja će sestra stati uz tebe bez pitanja. Ona zna da ti mora biti oslonac i da ćeš ti također uvijek biti uz nju. Ovo je nešto što samo braća i sestre znaju, jer oni su stvarni prijatelji od malih nogu.

Ona je tvoj psihički oslonac i pomoći će ti da se lakše nosiš s negativnim emocijama i problemima na koje ćeš naići tijekom života.

10.  Starija sestra je tvoj najbolji čuvar tajni.

Ona je osoba kojoj se možeš uvijek povjeriti jer znaš da će čuvati tvoje tajne i neće ih upotrijebiti protiv tebe. Pomoći će i savjetom kad god bude mislila da je od koristi.