Top 15 najboljih gradova za život u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Većina gradova u Hrvatskoj može se pohvaliti s nekoliko faktora koji bi ih mogli staviti na listu gradova u kojima se lijepo živi, ali nevelik broj gradova ima stvarno puno takvih faktora.

Riječ je o gradovima koji pružaju mogućnost za dobro obrazovanje, imaju nisku stopu nezaposlenosti, ulažu u sportske i kulturne manifestacije, paze na okoliš i svojim stanovnicima pružaju dobre komunalne usluge. To su gradovi u kojima se većina njegovih stanovnika osjeća zaštićeno i ne razmišljaju da se odsele iz njih jer imaju većinu usluga koje trebaju.

Nezadovoljnih građana uvijek ima, ali oni se u ovim gradovima smatraju manjinom, a interesantno je i da se većina ovih gradova nalazi uz more!

Gradovi s najboljim statusom po mišljenju građana

1. CRES

Grad Cres je jedan od gospodarski najaktivnijih gradova, s obzirom na svoju veličinu, a broj nezaposlenih je izrazito mali. Stanovnici većinom žive od turizma i poljoprivrede, pa je velik broj obrta i tvrtki koje su usmjerene ovim gospodarskim granama.

Natalitet mjesta raste iz godine u godinu, ali ovo nije čudno jer se grad Cres pokušava što više približiti potrebama mladih ljudi za koje žele da ostanu u gradu. Stimulira rast obitelji visokim naknadama za bebe i puno ulaže u obrazovanje djece. Škole su opremljene najmodernijom tehnološkom opremom, a grad financira dio troškova za knjige, dijeli stipendije i pomaže u rješavanju problema prijevoza kod djece iz okolnih naselja.

Grad ulaže i u zdravstveni pogon pa postoji više ambulanti, uključujući i turistička ambulanta koja radi tijekom čitave godine.

Ugodna klima i predivna priroda jedan su od razloga zašto mnogi ne žele napustiti ovaj otok, a s obzirom na to što grad Cres nudi svojim stanovnicima je još jedan od faktora za ostanak.

2. HVAR

Hvar je još jedan od gradova s mora kojem je prioritet turistička ponuda, ali i zadovoljstvo njegovih građana. Mnogo se ulaže u prometnu povezanost, obrazovanje, zdravstvo, kao i u sport i kulturu. U gradu se stalno otvaraju novi projekti koji uključuju izgradnju šetnice, sportskog centra i slično.

Grad pomaže mnogim grupama građana pa se dodjeljuje jednokratna pomoć, sufinancira smještaj, daju naknade za novorođenčad, božićnice za umirovljenike i još mnogo toga. Ovaj grad za stipendiranje učenika izdvaja više od milijun kuna, a nalazi se i na top listi gradova koji najviše izdvajaju za kulture, i to ne u svojoj županiji već u čitavoj Hrvatskoj.

3. KRK

Grad Krk se može pohvaliti impresivnom brojkom porasta broja novorođene djece koja je na uzlaznoj putanji u posljednjih 10 godina. Tome su svakako doprinijeli vrtić, jaslice, sportske dvorane i opremljene škole.

Krk je jedan od malobrojnih otočnih gradova u kojem se grade POS stanovi za mlade obitelji kojima pomaže i u subvencioniranju smještaja u vrtićima i izdvaja dio iz proračuna za sufinanciranje školskih udžbenika.

Krk je i ekološki orijentiran grad u kojem se nalaze i e-punionice za automobile, ali i mreža električnih bicikala kao alternativa automobilu.

Krk je jedan od hrvatskih gradova s najtransparentnijim sustavom upravljanja i odličnom kvalitetom informiranja građana te pojednostavljenom komunikacijom s njima.

4. NOVALJA

Novalja je jedan od morskih gradova s visokim proračunskim prihodima, a poznat je po tome što nema prireza za građane. Grad osigurava naknade za bebe, plaćaju psihologa i logopeda u školi, sufinanciraju školske udžbenike i pomažu obiteljima slabijeg imovinskog statusa.

Pružaju pomoć malim poduzetnicima, posebno OPG tvrtkama i obrtima koji su vezani uz turizam. Novalja se može pohvaliti i gradnjom prvog otočnog poduzetničkog inkubatora i vrlo jakom zdravstvenom mrežom.

Novalja je postala interesantna mnogim mladim obiteljima koji su se doselili u nju, u želji za boljim životom, a najveći dio njih dolazi iz kontinentalne Hrvatske.

5. NOVIGRAD

Novigrad se već godinama nalazi na vrhu listi najugodnijih mjesta za život, i nalazi se u samom vrhu gradova koji kontinuirano ulažu u infrastrukturu, sport, obrazovanje i demografiju. Novigrad se posebno ponosi svojom društvenom odgovornosti i poticanjem smanjivanja razlika socijalnog statusa građana.

Novigrad je gotovo u potpunosti obnovio sve prometnice, a izgrađena su mnogobrojna igrališta i uređen velik broj parkova. Novigrad ima čak šesto tisuća metara kvadratnih javnih zelenih površina i uređene plaže.

Pomaže građanima mnogobrojnim subvencijama i olakšicama, a stopa nezaposlenosti je malih 4% godišnje.

6. LABIN

Labin ima najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, a najviše brine o mladim obiteljima s djecom te im omogućuje stvaranje bolje budućnosti. Labinska uprava mnogo ulaže u energetsku obnovu svih javnih zgrada, osobito škola i vrtića, a sufinancira udžbenike, stipendije i školski prijevoz.

Izgrađena je velika sportska dvorana, dom za ljude treće dobi, a posebno su uređena i mnoga dječja igrališta, zelene površine i planinarske staze. Labin se okrenuo i posebnoj promociji biciklizma kao ekološkog rješenja koji pomaže poboljšati zdravlje građana i kvalitetu zraka.

7. OPATIJA

Opatija se osim svojom iznimnom ljepotom i bogatom povijesti može pohvaliti i titulom jednog od najuređenijeg grada u Hrvatskoj. Gradska vlast je posebno angažirana oko svih programa vezanih uz djecu, mladež i građane starije dobi. Zato svi učenici osnovne škole imaju besplatne udžbenike, sufinancira se kupnja knjiga srednjoškolcima i njihov prijevoz.

Imaju vrlo visoka izdvajanja za pomoć građanima, od naknada za bebe do stipendija za školarce, besplatnog javnog prijevoza za umirovljenike s malim primanjima te uskrsnicama, božićnicama i dopunskim zdravstvenim osiguranjem za istu skupinu građana.

8. POREČ

Poreč već godinama jako ulaže u uređivanje grada, izgradnju prometnica i sustava odvodnje s pročistačima te uređenju plaža. Jako je investiran u EU projekte, koje iskorištava za modernizaciju i nabavu opreme za škole i zdravstvene ustanove.

Grad svoje studente pomaže stipendijama, podržava rad sportskih klubova gradnjom novih sportskih dvorana, a sufinancira i starije građane plaćajući im dio troškova smještaja u domu za starije.

9. ROVINJ

Rovinj je još jedan od obalnih gradova koji na mnogo načina pomaže svojim građanima, subvencioniranjem i sufinanciranjem najugroženijih skupina građana. Jednokratne potpore za novorođenčad, pomoć za umirovljenike, subvencija prijevoza – ovo su samo neke od prednosti koje grad pruža svojim građanima.

Liste čekanja za vrtić i jaslice ne postoje, a mnogo se ulaže i u uređivanje prostorija škole.

Grad je pokrenuo i izgradnju POS stanova za mlade obitelji, uređivanje parkova, dječjih igrališta i svih javnih površina.

10. UMAG

Umag već neko vrijeme bilježi porast broja stanovnika, osobito stranaca, kojima se sviđa moderno upravljanje gradom i fokus na poduzetništvo. Isto se događa i s natalitetom koji je u prirodnom porastu.

Porezi za stanovnike i poduzetnike su među najnižima u Istri pa je poduzetnički duh vrlo živahan u ovom gradu. Imaju moderno sanirano odlagalište otpada, ulažu u zdravstvenu ambulantu i izgradnju POS stanova.

Umirovljenici s nižim primanjima imaju dodatke na mirovinu, zdravstvenu njegu u svom domu, pučku kuhinju i još mnogo toga što starijima omogućuje udobniju starost.

11. DUBROVNIK

Grad Dubrovnik se vratio na popis najpoželjnijih gradova za život nakon što su se gradske vlasti uhvatile u koštac s nesnosnim turističkim gužvama koje su ugrozile domaće stanovnike i njihov svakodnevni život. Nakon što je upravljanje gradom preuzela nova vlast promijenjen je smjer upravljanja u onaj koji štiti interese građana. Povećan je broj javnih površina uklanjanjem terasa i prodajnih kioska te je pokrenuta rekonstrukcija mnogih gradskih zdanja, od vrtića do sportskih prostora.

Dubrovnik ima mnoge zanimljivosti koje privlače brojne turiste pa se tako ulaže i u infrastrukturu i komunalije, a vlast je odlučila riješiti i probleme s manjkom parkirališta. Sve je to utjecalo na pokretanje grada u smjeru održivog turizma.

12. KOPRIVNICA

Koprivnica je jedan od najrazvijenijih hrvatskih gradova, a interesantno je da se u njemu ne plaća prirez. Troškovi života su manji nego u većini gradova Hrvatske, osobito što se tiče režija pa se ona smatra jednim od najpoželjnijih mjesta za život u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Vrlo visoki dio proračuna grada odlazi na obrazovanje, i to na stipendije svim redovnim studentima, ulaganje u škole i sveučilište. Dobar pokazatelj za to je uvođenje robotike u osnovne škole, te stimulacija informatičkih programa.

Koprivnica je vrlo poduzetna i po energetskoj učinkovitosti i mobilnosti, a stimulira i male poduzetnike na više načina.

13. VARAŽDIN

Varaždin se ponosi svojim motom : “grad po mjeri čovjeka“ , a jedan od razloga za to je svakako niska razina nezaposlenosti, razvijeni sustav obrazovanja, uspješno gospodarstvo i ekonomska stabilnost.

Varaždin potiče obrtnike i male poduzetnike te time stvara optimističnu klimu koja je izdigla Varaždin iznad prosjeka u gospodarskom smislu.

Varaždin je po sportskom standardu pri vrhu u Hrvatskoj, s gotovo 50 sportova i stotinama sportskih klubova. Zbog ovoga i zbog odličnog sustava obrazovanja, od vrtića do fakulteta, Varaždin je čest izbor mladih koji u njemu pronalaze perspektivu za uspjeh.

Kao potvrda njihovom trudu i angažmanu stigla je i nominacija gradu kao jednom od finalista za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine.

14. SAMOBOR

Samobor je dobar primjer za grad u kojem gradska vlast radi u zajedništvu s građanima. To ponovno dokazuju svake godine, demonstracijom novih brojki koje pokazuju da se stalno bilježi porast broja stanovnika i da se smanjuje broj nezaposlenih.

Ovo je također jedan od rijetkih gradova bez prireza, a veliku popularnost ima i zbog svog glasa kao najsigurnijeg grada u Hrvatskoj. Odrastanje djece u Samoboru je odličan izbor, po mišljenju roditelja koji žive u tom gradu.

Mladež se financijski stimulira kroz besplatne udžbenike i stipendije, a umirovljenici se pomažu naknadama za Božić i Uskrs. Provode se mnogi obrazovni eksperimentalni programi, a mnogo se ulaže u društveno korisne sadržaje, o čemu najbolje svjedoči stara vojarna prenamijenjena u takav prostor.

Gospodarstvo je u stalnom jačanju, osobito zbog potpora grada privatnom sektoru, čime se ujedno smanjuje i nezaposlenost.

15. ZAGREB

Glavni grad Hrvatske poznat je po svojim mjerama pomoći stanovništvu, sve od područja obrazovanja do socijalnih davanja za najpotrebitije. Već nekoliko godina Zagreb je omiljena turistička destinacija, o čemu ponajviše svjedoči proglašenje Zagreba najboljom adventskom destinacijom.

Grad stimulira natalitet kroz izgradnju POS stanova, novčanu pomoć za roditelja odgajatelja i za novorođenčad. Grad dijeli besplatne udžbenike učenicima osnovnih i srednjih škola, a velik dio novca za obrazovanje se koristi i za stipendije.

Najveću bitku grad Zagreb vodi s razvojem javnog prijevoza i uređenjem infrastrukture što je prioritetni problem kojeg se nadaju riješiti u bliskoj budućnosti.

Ako ste u potrazi za svojim novim domom budite istovremeno i praktični i emocionalni jer je bitno da vas prema gradu ne vuče samo egzistencijalni problem, već i želja da se uključite u sve sfere njegovog života.

Svaki od ovih gradova ima svoj šarm i postoji mnogo razloga zašto jednog od njih odabrati kao mjesto u kojem treba stvoriti novu budućnost. Odluka je samo i jedino na vama i vašoj obitelji.

Svaka životna odluka nosi svoje dobre i loše strane, ali nakon temeljitog proučavanja i obilaska brzo ćete otkriti koja je to destinacija u koju vas vaše srce vuče. Sretno s potragom!