Pretvorite staro u novo

Foto: Pixabay

Pretvaranje starog u novo poseban je osjećaj, bilo da se radi o načinu kako održavati nakit, popravku kućanskog uređaja koji više nije u funkciji ili kreiranju nečeg novog od starih dijelova.

Za stvaranje jedinstvenog i unikatnog okruženja u vlastitom domu nije uvijek potrebno trošiti mnogo novca ili u potpunosti mijenjati namještaj, ukrase i slično. Dovoljno je pustiti mašti na volju, baciti oko na ideje koje se mogu naći putem interneta i pronaći vremena za uređivanje interijera ili okućnice.

Jedan od najboljih načina za to je preuređivanje ili prenamjena predmeta koje već imate u kući, koji će oživjeti u potpuno novom sjaju i postati vaše malo umjetničko djelo. Vjerojatno niti sami ne znate koliko se mnogo stvari koje ste željeli baciti tijekom proljetnog ili ljetnog čišćenja može pretvoriti u novi i atraktivni ukras ili korisni komad namještaja.

Vrijeme je da napravite makeover vlastitog doma i stvari koje volite iskoristite u druge svrhe umjesto da ih bacite. Vrijeme je da naučite pretvarati staro u novo!

Jeste li čuli za termin „upcycling“, još zeleniju vrstu recikliranja? To je termin kojim se opisuje pretvorba nekorisnih i neispravnih predmeta koji su namijenjeni bacanju u korisne predmete ili mala umjetnička djela. Ovo je naš izbor načina upcyclinga.

10 genijalnih ideja za stvaranje pravih umjetničkih djela

U nastavku pročitajte na koje sve načine možete iskoristiti stare predmete umjesto da ih brzopleto bacite u smeće.

1. Iskoristite prazan okvir za slike

Okvir za slike koji nema namjenu vrlo se lako može prenamijeniti u prekrasan i koristan predmet za dame. Provlačenjem nekoliko žica vodoravno kroz okvir može se stvoriti odličan držač za naušnice koji će, nakon što ga ispunite svojim krasnim visećim naušnicama, postati pravo malo umjetničko djelo.

Ovo će izgledati osobito atraktivno ako je okvir bijele boje i malo finije izrađen ili izrezbaren.

2. Pluteni čepovi su nepresušan izvor ideja

Pluto je vrlo lagan i podatan materijal s kojim se može lako rukovati stoga bi bilo šteta ne iskoristiti plutene čepove ako se često nađu u vašem domaćinstvu.

Osim što su odlični za izradu nakita i privjesaka pluteni su čepovi kao stvoreni za „gradnju“. Od njih možete napraviti odličnu kućicu za ptice, od obojenih čepova možete slagati razne figure, a jedan od zanimljivijih i modernih načina iskorištavanja plutenog čepa jest njegovo pretvaranje u USB stick običnim dubljenjem rupe u njemu u koju se utakne ovaj mali gadget.

Spajanjem plutenih čepova iste visine, ili rezanjem na manje dijelove, možete stvoriti jednostavne, ali efektne podloške za čaše ili lonce.

Odlično rješenje je od njih napraviti i držače salveta, stalke za kartice s imenima za goste, a mogu postati i vrlo efektni okviri za slike.

3. Stol od drvenih kutija ili paleta

Za izradu unikatnih komada namještaja jako se dobro mogu iskoristiti stare drvene kutije izrađene od letvica koje se slaganjem pretvaraju u predivne klub stoliće. Potrebno ih je samo izbrusiti, pobojati i lakirati i nastat će unikatni stolić kojeg nitko osim vas nema.

Jednako dobro funkcioniraju i palete koje se mogu spojiti u odlične klupe ili ležajeve, a bojanjem u bijelu boju i postavljanjem jastuka za sjedenje mogu postati udobna vrtna oaza.

4. Recikliranje automobilske gume

Jedna od najnevjerojatnijih ideja korištenja automobilske gume (osim one najčešće kojom ju pretvarate u teglu za cvijeće) jest pretvaranje gume u tabure.

Iako se čini zahtjevnim, za ovo vam je potrebno samo dva okrugla komada šperploče promjera gume (koje ćete pričvrstiti na gornji i donji dio gume bušenjem), konop i ljepilo. Nakon što pričvrstite drveni dio obložite gumu vrućim ljepilom i obložite debelim konopom kako bi stvorili atraktivan tabure.

5. Stare staklenke imaju višestruku namjenu

Iako ih se svi olako rješavamo i koristimo samo za spremanje marmelade i zimnice, staklenke se stvarno mogu jako maštovito ponovno iskoristiti.

Iskoristite ih kao tegle za bilje, osobito začinsko, osobito ako su tegle neobičnih izduženih ili debeljuškastih oblika što im daje poseban šarm.

Staklenke s poklopcem mogu poslužiti i kao odlični držači za vrpce za omatanje poklona. Napravite rupice u poklopcu na staklenki, stavite ukrasnu vrpcu u teglu i provucite vrpcu kroz konopac.

6. Stara knjiga = novo skrovište

Stara knjiga se jako jednostavno može pretvoriti u skrovište za vrijedne stvari izdubljivanjem sredine knjige. U nju možete spremiti nakit, razne uspomene ili slike, a možete je i odjenuti u novo ruho omatanjem knjige u ukrasni papir.

7. Odjenite staklene boce u novo ruho

Sakupite staklene boce koje želite dekorirati i uklonite etikete s njih. Operite ih s deterdžentom iznutra i izvana te osušite u potpunosti. Napravite mali krug flomasterom pri dnu boce i izrežite rupu na označenom mjestu.

Brusnim papirom izgladite odrezane rubove i kroz rupu provucite ukrasne lampice te njima napunite bocu. Kroz rupu treba ostati viriti samo kabel za uključivanje u struju. Pretvaranje boce u ukrasnu svjetiljku osobito dobro funkcionira kod boca zelene boje.

Staklene se boce također mogu jako lijepo dekorirati tako što se omotaju jutom, špagom ili tekstilom. Jako se lijepo mogu pobojati i sprejom u boji, uz dodatak glitera, cvijeća i drugih dekoracija. Samo pustite mašti na volju.

8. Staromodni kofer – novi dom vašeg kućnog ljubimca

Interesantna ideja iskorištavanja starog kofera ušteda je novaca kojeg bi potrošili na kupnju košare za mačku ili podloge za psa, a vrlo je zgodno rješenje i daje cool vibru vašem domu. Odstranite poklopac s kofera i stavite u njega jastuk za vašeg kućnog ljubimca ili bilo koju vrstu podloge koju koristite. Vaš će pas ili mačka vrlo brzo pokazati koliko mu/joj se sviđa novo mjesto za odmor.

9. Stari bicikl kao cvjetni aranžman

Ako imate stari vintage bicikl koji nije u voznom stanju nipošto ga nemojte baciti. On je idealan ukras koji možete iskoristiti za uređenje vrta, a jedino što trebate jest pobojati ga u jednu boju te na njega postaviti košare i s prednje i stražnje strane. U košare stavite tegle s raznobojnim i raskošnim cvijećem koje će bogato padati iz košara. Savršen ukras za svako dvorište!

10. Napravite svoju ljuljačku

Umjesto kupnje nove ljuljačke iskoristite stari stolac, skinite mu noge i složite ga u ljuljačku pomoću špage. Isto možete napraviti i s automobilskom gumom, ali i sa skateboardom kojemu ste skinuli kotače.