Jednostavni kokteli za ljeto (10 recepata)

Ljeto je savršeno godišnje doba za uživanje u osvježavajućim koktelima (a najbolji su upravo jednostavni kokteli) koji gase žeđ i oduševljavaju nepce. Bilo da pripremate roštilj u dvorištu, izležavate se uz bazen ili se jednostavno želite opustiti nakon dugog dana na suncu, ljetni kokteli odgovor su na vašu želju za pićem. 

U ovom ćemo članku istražiti divnu zbirku jednostavnih i ukusnih recepata za koktele koji će poboljšati vaša ljetna okupljanja i impresionirati vaše goste. Od tropskih užitaka do voćnih spojeva, ovi jednostavni kokteli natjerat će vas da pijuckate i uživate u okusima ljeta u trenu!

Što su kokteli?

Koktel je miješano piće koje se obično radi kombiniranjem različitih alkoholnih pića i/ili bezalkoholnih sastojaka poput voćnih sokova, sirupa, tonika i slično. Svrha miješanja ovih sastojaka je stvaranje dobro uravnoteženog napitka sa željenim okusom, izgledom i cjelokupnim iskustvom ispijanja.

Kokteli dolaze u širokom spektru stilova, okusa i boja, a mogu se poslužiti u različitim vrstama staklenog posuđa. Umjetnost stvaranja koktela, poznata kao miksologija, ne uključuje samo kombiniranje sastojaka, već i razmatranje prezentacije i ukrašavanja kako bi se poboljšala ukupna privlačnost pića.

Klasični kokteli su primjerice Martini, Margarita, Mojito, Old Fashioned i Cosmopolitan, među mnogim drugima. Ipak, barmeni često stvaraju vlastite jedinstvene mješavine, što dovodi do beskrajnog niza kreativnih i prepoznatljivih koktela koji se nalaze u barovima i restoranima diljem svijeta.

Kokteli mogu biti iznimno kompleksni i čak i mali detalji mogu biti važni, no postoje i brojni jednostavni kokteli s manjim brojem namirnica koji se mogu pripremiti i kod kuće bez većih problema. Dakle, radi se o širokom spektru pića koji mogu, ali i ne moraju biti jednostavni za amatere koji nikada nisu napravili ljetni koktel. 

Koji su osnovni sastojci koktela?

Jednostavni kokteli se sastoje od par osnovnih sastojaka, a što je koktel kompleksniji to postoji više dodataka u receptu. Ipak, postoje neke osnovne sličnosti svih koktela. 

Osnovno alkoholno piće je prva i glavna komponenta koktela i daje prepoznatljiv karakter i okus piću. Uobičajena alkoholna pića koja se koriste za koktele su votka, džin, rum, tekila, viski (bourbon, scotch, itd.) i brendi.

jednostavni kokteli
FOTO: UNSPLASH

Nakon odabira alkoholnog pića koje čini sam temelj koktela biraju se dodaci koji čine koktel savršeno usklađenim i zabavnim za naše nepce. Možemo izabrati zaslađivač kako bi se uravnotežili jaki okusi alkoholnog pića. 

Kokteli često uključuju slatki element, a uobičajeni zaslađivači mogu biti šećerni sirup (jednaki omjer šećera i vode), grenadin, nektar agave, med ili sirup s okusom voća.

Kod primjerice ljetnih koktela koristi se kisela ili citrusna komponenta jer koktelu dodaje određenu svježinu. Sok od limete, sok od limuna i sok od naranče najčešći su kiseli sastojci koji se koriste u brojnim koktelima. Gorčina se može dodati korištenjem bittera, koncentriranih biljnih ekstrakta koji dodaju dubinu i kompleksnost okusu koktela – gorčina može značajno poboljšati cjelokupni okus koktela.

Kako bi završili jednostavni koktel dodajemo bezalkoholne sastojke koji razrjeđuju koktel i doprinose njegovom cjelokupnom okusu i teksturi. Ovo može biti mineralna voda, tonik voda, kola, pivo od đumbira, voćni sok i još mnogo toga. Nakon ovoga dodajemo led koji je ključni sastojak koktela jer hladi i razrjeđuje piće.

Zadnji korak je ukrasiti koktel. Ukrasi služe i u dekorativne i u aromatične svrhe. Dodaju vizualnu privlačnost i pojačavaju aromu pića. Uobičajeni ukrasi su primjerice kriške citrusa, trešnje, masline, grančice mente i kišobrani za koktele.

Koja je razlika između koktela i mocktaila?

Glavna razlika između koktela i mocktaila je u prisutnosti alkohola.

Koktel je miješano piće koje sadrži alkohol kao jedan od svojih glavnih sastojaka. Jednostavni kokteli obično kao osnovu imaju  alkoholno piće poput votke, džina, ruma, tekile, viskija ili slično. Kokteli su poznati po svojim raznolikim okusima, koji se često postižu kombinacijom raznih alkoholnih sastojaka, miksera, zaslađivača i ukrasa. 

S druge strane, mocktail je bezalkoholno piće dizajnirano tako da izgledom i okusom podsjeća na koktel, ali bez korištenja alkohola. Umjesto alkoholnih pića, mocktaili koriste kombinaciju bezalkoholnih sastojaka kao što su voćni sokovi, sirupi, gazirana voda i drugi mikseri za stvaranje bogatog okusa. 

Mocktaili su odlična opcija za one koji odluče ne konzumirati alkohol ili za situacije u kojima alkohol nije prikladan ili dopušten, kao što je tijekom trudnoće. Jednako su kreativni i osvježavajući, često ukrašeni voćem, biljem ili drugim ukrasnim elementima kako bi bili vizualno privlačni.

I kokteli i mocktaili mogu se napraviti u raznim okusima i stilovima, a dijele isti koncept miješanja različitih sastojaka kako bi se postiglo uravnoteženo i ugodno piće. Izbor između koktela i mocktaila ovisi o osobnim preferencijama, ograničenjima u prehrani i samoj prigodi.

Jednostavni kokteli za ljeto koje morate probati

1. Citrusni špricer s metvicom

Ovaj ljetni koktel savršen je spoj okusa citrusa i mente što ga čini idealnim izborom za vruće ljetne dane. Lagana i pjenušava priroda špricera čini ovaj jednostavni koktel ugodnim čak i za osobe koje nisu ljubitelji alkohola. 

Sastojci:

  • 60 mL votke
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • 30 mL šećernog sirupa (jednaki udio šećera i vode)
  • 4-6 listova svježe metvice
  • Klub soda
  • Led
  • Kriške limete i grančice mente za ukras

Upute:

U shakeru izmiksajte svježe listove metvice da oslobode svoj okus. Zatim dodajte votku, svježi sok od limete i šećerni sirup u shaker te ga napunite ledom i dobro protresite da se sastojci ohlade. Procijedite smjesu u visoku čašu u koju ste prethodno stavili led. Prelijte čašu gaziranom vodom ostavljajući mjesta za ukras. Lagano promiješajte koktel kako bi se svi okusi sjedinili. Ukrasite koktel kriškom limete i grančicom svježe mente. 

2. Koktel od lubenice i bosiljka

Ovaj koktel savršeno dočarava esenciju ljeta sa sočnim i slatkim okusima lubenice te uravnoteženim i osvježavajućim notama svježeg bosiljka. To je divno piće koje je savršeno za tople dane i ljetne proslave. Uživajte u ovom voćnom i aromatičnom koktelu dok upijate sunce! 

kokteli u kafiću
FOTO: UNSPLASH

Sastojci:

  • 60 mL votke ili džina (možete koristiti bilo koje, ovisno o vašim željama)
  • 1 šalica svježih komadića lubenice
  • 4-6 listova svježeg bosiljka
  • 30 mL šećernog sirupa (opcionalno, prilagodite ukusu)
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • Led
  • Kriška lubenice i grančica bosiljka za ukras

Upute:

U shakeru za koktele izmiksajte komadiće svježe lubenice i listove bosiljka da puste sokove i arome. Dodajte votku ili džin, svježi sok od limete i šećerni sirup (ako ga koristite) u shaker. Napunite shaker ledom i dobro protresite sastojke da se okusi sjedine i sastojci ohlade. Procijedite smjesu u kamenu čašu napunjenu ledom. Ukrasite ljetni koktel kriškom lubenice i grančicom svježeg bosiljka. Lagano promiješajte prije pijuckanja i uživanja u osvježavajućem jednostavnom koktelu!

3. Smrznuta mango Margarita

Ovaj smrznuti koktel zanimljiva je varijacija na klasičnu Margaritu. Ovaj jednostavni koktel sa svojim slatkim okusima sočnog manga i gorkom limetom koja daje kontrast piću savršen je za rashlađivanje u vrućim ljetnim danima ili kao osvježavajuća poslastica na svakom ljetnom okupljanju. Uživajte u tropskim okusima ovog koktela!

Sastojci:

  • 60 mL tekile
  • 30 mL Triple sec pića ili likera od naranče
  • 1 šalica smrznutih komadića manga
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • 15 mL agavinog sirupa ili običnog sirupa (po želji)
  • Led
  • Kriška limete i kriška manga za ukras
  • Sol ili Tajín za obrubljivanje stakla (po izboru)

Upute:

Po želji obrubite čašu za margaritu solju ili Tajínom tako da rub namočite kriškom limete i umočite čašu u tanjur sa soli ili Tajínom. U blenderu pomiješajte tekilu, triple sec, smrznute komadiće manga, svježi sok limete i agavin sirup. Dodajte obilnu količinu leda u blender, ovisno o željenoj gustoći. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i ima bljuzgavu konzistenciju. Ulijte piće u pripremljenu čašu. Ukrasite kolutom limete i kriškom svježeg manga. 

4. Mohito s kokosom i ananasom

Ovaj egzotični koktel spaja okuse kokosa, ananasa i osvježavajuće mente, stvarajući ugodan ljetni bijeg u čaši. Savršen je izbor za izležavanje uz bazen, odmor na plaži ili bilo koju ljetnu proslavu. Uživajte u okusu tropskih krajeva uz ovaj mohito s kokosom i ananasom!

Sastojci:

  • 60 mL bijelog ruma
  • 30 mL kokosovog vrhnja (ili kokosovog mlijeka)
  • 30 mL svježeg soka od ananasa
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • 15 mL šećernog sirupa (po želji)
  • 6-8 listova svježe metvice
  • Klub soda
  • Kriška ananasa i grančica mente za ukras
  • Led

Upute:

U visokoj čaši izmiksajte listiće svježe mente da puste aromu te napunite čašu ledom. Zatim u shakeru za koktele pomiješajte bijeli rum, vrhnje od kokosa, svježi sok od ananasa, svježi sok od limete i šećerni sirup. Dobro protresite da se okusi sjedine i da se smjesa ohladi. Procijedite koktel u pripremljenu čašu preko leda i mente te dopunite čašu gaziranim sokom kako biste dodali pjenušavi i osvježavajući element. Lagano promiješajte mohito da se sastojci pomiješaju. Ukrasite kriškom ananasa i grančicom svježe mente. 

kokteli za ljeto
FOTO: UNSPLASH

5. Špricer od bobičastog voća

Ovaj ljetni koktel pršti prirodnom slatkoćom i živim bojama miješanog bobičastog voća te uravnoteženim kiselim okusom svježeg limunovog soka. Savršen je suputnik za topla ljetna popodneva, piknike ili opuštena okupljanja na otvorenom. 

Sastojci:

  • 60 mL votke ili džina (možete koristiti bilo koji, ovisno o vašim željama)
  • 30 mL pirea od miješanog bobičastog voća (jagode, maline, borovnice ili kupine)
  • 30 mL svježeg soka od limuna
  • 15 mL šećernog sirupa (po želji)
  • Klub soda
  • Svježe bobice (za ukras)
  • Led

Upute:

U shakeru pomiješajte votku ili džin, pire od miješanog bobičastog voća, svježi limunov sok i šećerni sirup. Napunite shaker ledom i snažno protresite kako biste pomiješali sastojke i ohladili smjesu. Zatim procijedite koktel u visoku čašu napunjenu ledom. Napunite čašu gaziranom vodom, dopuštajući da mjehurićima prožmu piće. Ukrasite ovaj jednostavni koktel s nekoliko svježih bobica, poput jagoda, malina ili borovnica. Lagano promiješajte koktel kako bi se okusi bobičastog voća rasporedili po piću. 

6. Pjenušava limunada od lavande

Ovaj jednostavni koktel nudi divnu kombinaciju aromatične lavande i kiselog limuna, stvarajući jedinstveno i umirujuće piće koje je savršeno za tople ljetne večeri i okupljanja na otvorenom. Uživajte u opuštajućem i mirisnom iskustvu ovog opojnog pića!

Sastojci:

  • 60 mL džina ili votke (možete koristiti bilo koje, ovisno o vašim željama)
  • 30 mL sirupa od lavande (domaćeg ili kupovnog)
  • 30 mL svježeg soka od limuna
  • Klub soda
  • Svježe grančice lavande i kriške limuna za ukras
  • Led

Upute:

U shakeru za koktele pomiješajte džin ili votku, sirup od lavande i svježi limunov sok. Napunite shaker ledom i dobro protresite da se okusi pomiješaju i koktel ohladi. Procijedite smjesu u čašu napunjenu ledom. Zatim dopunite čašu gaziranim sokom, dopuštajući mjehurićima da stvore pjenušavo piće. Ukrasite grančicom svježe lavande i kriškom limuna. Lagano promiješajte koktel kako bi se sastojci sjedinili. Pijuckajte i uživajte u cvjetnim i citrusnim notama ovog osvježavajućeg ljetnog pića!

7. Špricer od krastavca i bazge

Ovaj koktel je divna mješavina osvježavajućeg krastavca, aromatične mente i nježne cvjetne slatkoće bazge. To je sofisticiran izbor za ljetna okupljanja, vrtne zabave ili opuštajuće večeri na terasi. 

Sastojci:

  • 60 mL džina
  • 30 mL likera od cvijeta bazge
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • 3-4 kriške krastavca
  • 4-6 listova svježe metvice
  • Klub soda
  • Trake od krastavca i grančice mente za ukras
  • Led

Upute:

U shakeru za koktele izmiksajte kriške krastavca i svježe listiće mente kako bi pustile svoj okus. Zatim dodajte džin, liker od bazge i svježi sok od limete u shaker te ga napunite ledom i dobro protresite da se sastojci sjedine i koktel ohladi. Procijedite smjesu u čašu prethodno napunjenu ledom. Dopunite čašu gaziranim pićem te je ukrasite trakama od krastavaca i grančicom svježe metvice. Lagano promiješajte ovaj jednostavni koktel kako bi se okusi sjedinili i uživajte!

8. Mango Jalapeño Margarita

Ovaj koktel spoj je tropske slatkoće svježeg manga i daška ljutine jalapeña te je primamljiv zaokret u klasičnoj margariti. Savršen je za one koji uživaju u neobičnim kombinacijama okusa i osvježavajuća je opcija za ljetna okupljanja i slavlja. 

Sastojci:

  • 60 mL tekile
  • 30 mL Triple sec pića ili likera od naranče
  • 30 mL svježeg soka od limete
  • 30 mL pirea od manga (svježeg ili kupovnog)
  • 1-2 kriške svježeg jalapeña (uklonite sjemenke kako piće ne bi bilo iznimno ljuto)
  • 15 mL sirupa od agave (po želji)
  • Led
  • Kriške jalapeña i kockice manga za ukras
  • Tajín ili sol za obrubljivanje čaše (po želji)

Upute:

Ako želite, obrubite čašu za margaritu Tajínom ili soli tako da rub namočite kriškom limete i umočite u tanjur s Tajínom ili soli. U shakeru za koktele pomiješajte tekilu, Triple sec, svježi sok od limete, pire od manga, kriške jalapeña i agavin sirup. Zatim napunite shaker ledom i snažno protresite kako biste objedinili okuse i ohladili smjesu. 

recept za koktele
FOTO: UNSPLASH

Procijedite koktel u pripremljenu čašu preko svježeg leda u ukrasite ga kriškama jalapeña i kockicama manga za privlačnu prezentaciju. Lagano promiješajte koktel i uživajte u prekrasnoj kombinaciji slatkog manga i ljutog jalapeña u ovoj jedinstvenoj Margariti!

9. Bellini od breskve

Ovaj klasični koktel nudi savršenu kombinaciju sočnog okusa breskve i pjenušavih mjehurića, što ga čini divnim i elegantnim izborom za svako ljetno okupljanje. Bilo da nazdravljate posebnoj prigodi ili jednostavno uživate u sunčanom danu, ova varijanta klasičnog Bellini koktela zasigurno će vas impresionirati svojim slatkim i osvježavajućim okusom. 

Sastojci:

  • 2 zrele breskve (ili 1 šalica smrznutih kriški breskve)
  • 30 mL likera od breskve (po izboru, za dodatnu slatkoću)
  • 1 boca (750 ml) ohlađenog prosecca ili šampanjca
  • Kriške breskve ili listići mente za ukras (po želji)
  • Led

Upute:

Ako koristite svježe breskve, ogulite ih i izvadite koštice, a zatim ih narežite na komade. Ako koristite smrznute kriške breskve, odmrznite ih. U blenderu izmiksajte breskve dok ne postanu glatke i dok ne dobijete pire od breskvi. 

Ako volite slađi Bellini, u pire dodajte liker od breskve i dobro promiješajte. Zatim napunite čaše za šampanjac ili vinske čaše do pola pireom od breskve te polako ulijevajte ohlađeni prosecco ili šampanjac u svaku čašu dok ne dođe do vrha. Smjesu lagano promiješajte da se okusi sjedine. Po želji, ukrasite kriškom breskve ili grančicom svježe mente.

10. Mocktail od krastavca i mente

Ovaj mocktail prekrasan je spoj hrskavog krastavca, sočne limete i aromatične mente, što ga čini savršenim izborom za hidrataciju i osvježenje tijekom toplih ljetnih dana. Ova ugodna opcija bez alkohola odlična je za osobe koje ne smiju ili ne preferiraju konzumirati prave koktele. 

Sastojci:

  • 1 šalica kriški krastavca (oguljenih i bez sjemenki)
  • 15 mL svježeg soka od limete
  • 15 mL šećernog sirupa (po želji)
  • 4-6 listova svježe metvice
  • Klub soda
  • Kriška krastavca i grančica mente za ukras
  • Led

Upute:

U shakeru za koktele ili čvrstoj čaši izmiksajte kriške krastavca i svježe listove mente kako bi pustili svoj okus. U umućenu smjesu dodajte svježi sok limete i šećerni sirup. Napunite shaker ili čašu ledom i protresite ili dobro promiješajte smjesu da se sastojci sjedine.

 Procijedite smjesu u visoku čašu napunjenu ledom te je dopunite gaziranom vodom kako biste dodali pjenušavi koktel. Ukrasite kriškom krastavca i grančicom svježe mente. Lagano promiješajte i uživajte u ovom ukusnom mocktailu!