Brusnica: 4 zdravstvene prednosti crvenih bobica

brusnica
Foto: Shutterstock

Brusnica je vrsta trpkih bobica koje potječu s raznih kontineneta, a određene vrste su isključivo iz Sjeverne Amerike. Domorodački narodi ih stoljećima koriste zbog svojih ljekovitih svojstava, jer brusnice nisu samo ukusno voće, već imaju i brojne zdravstvene prednosti. Poznato je da pomažu u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava, smanjuju upale i poboljšavaju zdravlje srca. Osim toga, proučavan je potencijal brusnica u prevenciji raka i poboljšanju zdravlja crijeva. Mogu se konzumirati svježe, sušene ili u soku, a kako ih sve možete pripremiti, pročitajte u današnjem članku.

Nutritivna vrijednost brusnica

Brusnice su male, crvene bobice pune hranjivih tvari i antioksidansa. Imaju malo kalorija i puno vlakana, što ih čini izvrsnim dodatkom svakoj zdravoj prehrani, a moguće ih je pronaći u svakoj većoj prehrambenoj trgovini ili trgovini zdrave prehrane.

Šećer u brusnicama

Brusnice prirodno imaju malo šećera, sa samo 4 grama šećera po šalici. Međutim, mnogi proizvodi od brusnice, poput soka od brusnice i suhih brusnica, često su puni dodanih šećera. Važno je čitati etikete i birati proizvode s niskim udjelom dodanog šećera.

Veličina porcije brusnice

Veličina porcije brusnica je obično jedna šalica ili 100 grama. Jedna šalica brusnica sadrži 46 kalorija, 12 grama ugljikohidrata i 4,6 grama vlakana. Ovo voće također sadrži male količine proteina i masti.

Brusnice su izvrstan izvor vitamina C, a jedna šalica osigurava 22% preporučenog dnevnog unosa. Sadrže i male količine vitamina E, K i A. Brusnice su bogate antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Osim što su bogate vlaknima, dobar su izvor mangana, željeza i kalija. Također imaju male količine magnezija i niacina.

brusnica
Foto: Shutterstock

Zdravstvene dobrobiti brusnica

Brusnice su dobro poznata superhrana koja je puna esencijalnih hranjivih tvari i antioksidansa koji nude širok raspon zdravstvenih prednosti.

Brusnice i zdravlje urinarnog trakta

Brusnice su možda najpoznatije po svojoj sposobnosti promicanja zdravlja urinarnog trakta. Istraživanja su pokazala da brusnice sadrže spojeve koji mogu spriječiti prianjanje štetnih bakterija na stijenke mokraćnog sustava, smanjujući tako rizik od infekcija mokraćnog sustava (IMS).

Brusnice i probavno zdravlje

Brusnice su također korisne za zdravlje probavnog sustava. Sadrže dijetalna vlakna koja pomažu u promicanju zdrave probave i sprječavaju zatvor. Osim toga, sadrže spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale u probavnom traktu, što može pomoći u ublažavanju simptoma upalne bolesti crijeva.

Brusnice i zdravlje srca

Brusnice sadrže flavonoide, koji su snažni antioksidansi koji mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja srca. Istraživanja su pokazala da konzumacija brusnica može pomoći u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola, koji je glavni faktor rizika za srčane bolesti.

Brusnice i oralno zdravlje

Brusnice sadrže spojeve koji mogu spriječiti prianjanje štetnih bakterija na zube i desni, što može pomoći u sprječavanju bolesti desni i karijesa. Također sadrže vitamin C, neophodan za zdrave zube i oralnu higijenu.

brusnica i oralno zdravlje
Foto: Shutterstock

Proizvodi od brusnice

Brusnice su voće koje se može konzumirati u mnogim oblicima. Predlažemo neke od najpopularnijih proizvoda od brusnice koji su danas dostupni na tržištu.

Sok od brusnice

Sok od brusnice popularan je napitak napravljen od bobičastog voća. Poznat je po svom trpkom okusu i često se zaslađuje šećerom ili drugim prirodnim zaslađivačima. Sok od brusnice je dobar izvor vitamina C i drugih antioksidansa. Također se vjeruje da ima protuupalna svojstva i može pomoći u sprječavanju infekcija urinarnog trakta.

Umak od brusnice

Umak od brusnica slatki je i pikantan začin napravljen od kuhanih brusnica. Obično se poslužuje s puretinom ili drugim jelima od peradi tijekom blagdana. Umak od brusnice dobar je izvor vlakana i vitamina C. Također ima malo kalorija i masti.

Dodaci prehrani od brusnice

Dodaci prehrani brusnice dostupni su u različitim oblicima, uključujući kapsule, tablete i prahove. Često se reklamiraju kao prirodni lijek za infekcije mokraćnog sustava. Vjeruje se da dodaci brusnici djeluju tako što sprječavaju lijepljenje bakterija na stijenke urinarnog trakta.

Suhe brusnice

Suhe brusnice popularna su grickalica zaslađena šećerom ili drugim prirodnim zaslađivačima. Često se koriste za pečenje keksiju, a mogu se dodati salatama ili mješavini za slatki i pikantni okus. Suhe brusnice dobar su izvor vlakana i antioksidansa.

brusnice voće
Foto: Shutterstock

Moguće nuspojave brusnica

Kao i svaka hrana ili dodatak prehrani, brusnice također mogu imati potencijalne nuspojave kojih bi korisnici trebali biti svjesni.

Brusnice i bubrežni kamenci

Konzumacija velikih količina brusnica može povećati rizik od razvoja bubrežnih kamenaca zbog visokog sadržaja oksalata. Oksalat je prirodna tvar koja se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući špinat, rabarbaru i bademe. Kada se oksalat spoji s kalcijem u mokraći, može stvoriti bubrežne kamence.

Prema studiji objavljenoj u The Journal of Urology, koktel soka od brusnice može povećati razinu oksalata u mokraći, potencijalno povećavajući rizik od bubrežnih kamenaca. Osobe koje su sklone bubrežnim kamencima svakako bi trebale ograničiti unos brusnica ili razgovarati s liječnikom prije nego što ih konzumiraju.

Interakcija brusnice i varfarina

Brusnice mogu stupiti u interakciju s varfarinom, lijekom za razrjeđivanje krvi koji se obično propisuje za sprječavanje krvnih ugrušaka. Konzumacija velikih količina soka od brusnice ili dodataka brusnici može povećati učinke varfarina, potencijalno povećavajući rizik od krvarenja.

Osobe koje uzimaju varfarin, aspirin ili druge lijekove za razrijeđivanje krvi, trebali bi razgovarati s liječnikom prije konzumiranja brusnica ili dodataka brusnici.

Brusnice u kuhanju

brusnica
Foto: Shutterstock

Brusnice su voće koje se može koristiti u raznim jelima, od salata do pita. Posebno su popularni tijekom američkog Dana zahvalnosti, gdje se koriste u umaku od brusnica.

Recepti za salatu od brusnica

Brusnice daju opor i zanimljiv okus salatama. Evo nekoliko recepata koje možete isprobati:

  • Salata od špinata i brusnica: Pomiješajte mladi špinat, narezani crveni luk, sušene brusnice i izmrvljeni feta sir. Prelijte dresingom od maslinovog ulja, balzamičnog octa, meda i dijon senfa.
  • Salata od kvinoje i brusnica: Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju. Pomiješajte kuhanu kvinoju, narezani mladi luk, sušene brusnice, nasjeckane orahe i izmrvljeni kozji sir. Prelijte dresingom od maslinovog ulja, jabučnog octa, meda i dijon senfa.
  • Pileća salata od brusnica: Pomiješajte kuhanu i narezanu piletinu, nasjeckani celer, nasjeckani mladi luk, sušene brusnice i majonezu. Poslužite na podlozi od zelene salate ili u sendviču.

Recepti za smoothie od brusnice

Brusnice također mogu dodati poseban okus smoothiejima. Evo nekoliko recepata koje možete isprobati:

  • Smoothie od brusnice i banane: Pomiješajte smrznute brusnice, zrelu bananu, bademovo mlijeko i med.
  • Smoothie od brusnice i naranče: Izmiksajte smrznute brusnice, sok od naranče, obični grčki jogurt i med.
  • Smoothie od zobenih pahuljica od brusnice: U blenderu izmiješajte smrznute brusnice, zobene pahuljice, bademovo mlijeko, obični grčki jogurt i med.

Recepti za pitu od brusnica

Brusnice su klasičan sastojak pita, posebno tijekom blagdana. Evo nekoliko recepata koje možete isprobati:

  • Klasična pita od brusnica: Pomiješajte svježe brusnice, šećer, kukuruzni škrob i koricu naranče. Izlijte u koru za pitu i pecite dok se nadjev ne stegne i kora ne porumeni.
  • Pita od brusnica i jabuka: Pomiješajte svježe brusnice, narezane jabuke, šećer, cimet i muškatni oraščić. Izlijte u koru za pitu i pecite dok se nadjev ne stegne i kora ne porumeni.
  • Pita od brusnica i pekan oraha: Pomiješajte svježe brusnice, nasjeckane pekan orahe, šećer, kukuruzni sirup i jaja. Izlijte u koru za pitu i pecite dok se nadjev ne stegne i kora ne porumeni.

Berba i proizvodnja brusnica

Brusnice se beru u jesen, obično od sredine rujna do početka studenog. Proces berbe uključuje natapanje polja brusnice vodom, čime se brusnice oslobađaju od trsa. Brusnice tada isplivaju na površinu, gdje se skupljaju.

Sjedinjene Države najveći su proizvođač brusnica na svijetu, a Wisconsin je država s najvećim proizvođačem. Godine 2022. Wisconsin je proizveo približno 5,6 milijuna barela brusnica, a slijedi ga Massachusetts s 2,4 milijuna barela. Ostale države koje proizvode značajne količine brusnica uključuju New Jersey, Oregon i Washington.

Brusnice se koriste u raznim proizvodima, uključujući sok, umak, džem i zaslađene sušene brusnice. Godine 2020. Sjedinjene Države, Kanada i Čile činile su 97% svjetske proizvodnje brusnica. Većina bobica prerađuje se u te proizvode, a ostatak se prodaje potrošačima svjež.

Proizvodnja brusnice zahtijeva specifičan skup uzgojnih uvjeta, uključujući kiselo tlo, dovoljno vode i hladnu klimu. Biljke brusnice obično se uzgajaju u močvarama, koje pružaju potrebne uvjete za uzgoj. Dosta su otporne i mogu preživjeti na temperaturama nižim od 4°C.