Koje su najvažnije razlike između blackjacka i bakare?

Dvije neizostavne kartaške igre u ponudi online casina, blackjack i bakara na prvi se pogled čine prilično sličnima, no zapravo postoji i nekoliko izuzetno važnih razlika…

Kad govorimo o igrama bez kojih je moderna internetska kockarnica nezamisliva, među prvima padaju na pamet blackjack (ajnc) i bakara (baccarat), koje se kod domaćih priređivača igara na sreću pojavljuju u brojnim različitim verzijama.

Ove kartaške igre možete na Internetu igrati uz generator nasumičnih brojeva, odnosno RNG algoritam koji odlučuje o ishodu svake partije. Također su dostupne i uživo, uz stvarne djelitelje koji vode igru i komuniciraju s igračima, putem streaminga kojeg možete otvoriti unutar svog korisničkog profila.

Smatraju se igrama niske volatilnosti, odnosno onima pogodnima za dugoročnu strategiju igre, jer imaju visok povrat igračima. Dobitak koji možete uzeti obično udvostručuje vaš ulog, osim ako ne odigrate neku od sporednih oklada, koje su također dostupne u nekim verzijama.

Zbog svojih karakteristika blackjack i bakara pogodni su za reinvesticiju bonusa, odnosno višestruko okretanje dodijeljenih besplatnih sredstava, nakon čega imate pravo nesmetano raspolagati gratis novcem. Zbog toga online casina traže da na njima reinvestirate bonus 5 do 10 puta više nego na video slotovima, a koliki iznos možete dobiti u najdarežljivijim kockarnicama i kako s njim raspolagati, pročitajte na bestonlinecasino.com.

Ono što je zajedničko ovim igrama svakako je pažnja koju su privukle kroz povijest. O njima su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi pa je tako Ian Fleming tematizirao bakaru u svojoj priči o Jamesu Bondu, dok je blackjack ključan dio zapleta u filmu Mamurluk, a o tehnici brojanja karata ne prestaje se pisati već desetljećima.

Bakara jednostavnija od blackjacka

Kad govorimo o razlikama između bakare i blackjacka, ona najveća svakako je količina odluka koju igrač mora donijeti tijekom partije.

Punto Banco verzija bakare, koja dominira online casinima od igrača traži minimalnu razinu lucidnosti, jer na vama je samo prognozirati čije karte će na kraju pobijediti, od Igrača ili Bakara. Pritom vam kuća uzima 5% provizije ako se kladite na Bankara, no svejedno je RTP 98.94%, dok je na Igraču nešto manji, 98.76%. 

Klađenje na remi je pak dugoročno potpuno neisplativo, iako vam ova oklada uvećava ulog čak 8 puta. Zanimljivo, u bakari će vam u slučaju remija biti vraćen ulog ako se kladite na Bankara ili Igrača, za razliku od nule na ruletu koja vam uzima sve, u slučaju da se kladite na crveno ili crno.

U blackjacku također postoji remi pri kojem vam ulog bude u potpunosti vraćen, a najveća je razlika to što ishod partije uvijek ovisi o vašim brojnim odlukama. Naime, ako želite zaraditi na Internetu igrajući ovu kartašku igru, morate svako dijeljenje odigrati perfektno, jer samo ćete tako maksimizirati svoje izglede dolaska do profita.

To znači da uvijek morate donijeti pravu odluku kada zatražiti dodatnu kartu, a kada stati, dok su tu i odluke kada razdvojiti karte, a kada udvostručiti ulog ili koristiti osiguranje. To može biti problem za početnika, no postoje jasna pravila koja treba slijediti i nije ih mnogo pa će se igrač koji želi usavršiti svoju vještinu brzo unaprijediti. Uglavnom, perfektna taktika u blackjacku diže vaš RTP iznad 99%, jedan od najviših u online casinu, što itekako cijene iskusni igrači.

Bakara se razlikuje od blackjacka i po onome što smo već spomenuli, da se praktički možete kladiti protiv vlastitih karata, ulaganjem novca na kombinaciju u rukama Bankara. Ta opcija rijetkost je u svijetu kartanja, a blackjack je ne nudi ni u svojim egzotičnim verzijama, poput varijante Blackjack Switch, koja daje igračima mogućnost mijenjanja kombinacije karata na samom početku.

Drugačije brojanje karata

Razlika između blackjacka i bakare svakako je i u vrijednosti pojedinih karata te u krajnjem cilju kojeg pokušavate ostvariti.

Naime, u blackjacku je cilj približiti se zbroju 21, dok je u bakari cilj biti što bliže zbroju 9. Do te razlike dolazi prije svega zbog toga što u blackjacku desetka, dečko, dama i kralj vrijede 10 bodova, dok u bakari vrijede 0. As u blackjacku može vrijediti 1 ili 11, ovisno kako igraču više odgovara, dok u bakari uvijek vrijedi 1.

Ove kartaške igre razlikuju se i po broju karata koje u svojoj kombinaciji mogu imati igrač i djelitelj. U bakari je to ograničeno na dvije ili tri, ovisno što obje strane imaju u svojim rukama. U klasičnom blackjacku ograničenja zapravo nema, jer imate pravo uzimati dodatne karte sve dok ne prebacite zbroj  21. Doduše, postoji i varijanta Super Fun 21, u kojoj igrač automatski pobjeđuje ako sa šest karata u rukama nije prebacio zbroj 21.

Pravila kada kuća mora stati, a kada uzeti dodatnu kartu također se razlikuju u blackjacku i bakari. Pravila su prilično jednostavna u blackjacku, gdje djelitelj staje pri zbroju 17 ili većem, dok su u bakari izuzetno kompleksna pri određivanju kada će Igrač ili Bankar uzeti treću kartu. No, na vama je samo prognozirati tko će pobijediti pa se time mnogi igrači uopće ni ne zamaraju.

Za kraj, spomenimo da u nekim verzijama blackjack možete igrati s više različitih kombinacija karata protiv kuće, dok to nije uobičajeno u bakari. Drugim riječima, ove dvije kartaške igre možda imaju istu osnovnu filozofiju, približiti se zadanom broju, ali po svojim karakteristikama prilično su različite. 

Bakara je zbog toga pogodnija za početnike, dok bi blackjack trebali igrati iskusni igrači. Što se pak ulaganja dobivenog bonusa tiče, obje igre za to su itekako pogodne, zbog visokog RTP-a i brzog odigravanja svake partije. No, ponekad će biti isključene iz promocije pa svakako provjerite uvjete korištenje dodijeljenih sredstava.