Porezi na dobitke u online sportskim kladionicama u Hrvatskoj

klađenje
Foto: Shutterstock

Klađenje je oduvijek bila jedna jako popularna aktivnost u Hrvatskoj, a trenutno postoji jedan velik broj kladionica u kojima ljubitelji tih aktivnosti mogu uživati. Sve te kladionice već neko vrijeme nude i mogućnost igranja online, što je aktivnost klađenja podignulo na još jednu višu razinu. U principu je vrlo slično igrati u svakoj od tih kladionica jer imaju značajke koje su, nazovimo ih, univerzalne, a one uključuju i porez na dobitke.

Reći ćemo stoga za početak nešto više o kladionicama u Hrvatskoj, kako igrati u njima te ćemo vidjeti kakvi porezi postoje i koliko mogu utjecati na dobitak koji ostvaruju igrači.

Koje kladionice postoje u Hrvatskoj

U Hrvatskoj trenutno postoji sedam online kladionica. To su Admiral Bet, ArenaBet, Cro Bet, Favbet, Germania, Prva Sportska Kladionica i Supersport. To su legalne kladionice jer postoje i one koje su okarakterizirane kao ilegalne. Radi se o stranim kladionicama koje nisu bazirane u Republici Hrvatskoj i koje zbog toga ne plaćaju porez državi.

Igranje, odnosno pristup istima iz Hrvatske je zabranjen, tako da igrači moraju isključivo izabrati onu u kojoj žele igrati između sedam navedenih kladionica. Hrvatske kladionice plaćaju porez Republici Hrvatskoj, a odnedavno ga plaćaju i igrači na osnovu svog dobitka. Tako sada, uz manipulativni trošak koji je postojao oduvijek, postoje zapravo dvije vrste poreza na koje igrači moraju obratiti pozornost, a reći ćemo koje su razlike između njih.

Manipulativni trošak i porez na dobitak

porez na dobitak
Foto: Shutterstock

Kao što smo rekli, u hrvatskim kladionicama postoje dvije vrste poreza koje igrači moraju platiti, a to su manipulativni trošak i porez na dobitak. Manipulativni trošak je trošak koji kladionice automatski uzimaju od uloga. Radi se o iznosu od 5%, neovisno o tome koji ulog igrač želi koristiti. Porez na dobitak je ono što mu i samo ime kaže. To je određeni postotak koji će se oduzeti od eventualnog dobitka igrača i otići državi ukoliko oklada koju je igrač postavio bude dobitna.

Porez na dobitak nije konstantan, odnosno nije uvijek u istom postotku, već ovisi o tome koliki je zapravo dobitak igrača. Na manje dobitke i porez će biti manji, dok će na veće dobitke on biti veći.

Koliki su iznosi poreza na dobitak

Pogledajmo i koliki su iznosi poreza na dobitak, ovisno o tome koliko iznosi sami dobitak.

  • 10% – Dobitak do 1.327,23 eura (10.000,00 kn)
  • 15% – Dobitak iznad 1.327,23 eura ​(10.000,00 kn) do 3.981,68 eura (30.000,00 kn)​
  • 20% – Dobitak iznad 3.981,68 eura ​ (30.000,00 kn) do 66.361,40 eura (500.000,00 kn)​
  • 30% – Dobitak iznad 66.361,40 eura (500.000,00 kn)

Naravno, ne treba niti posebno napominjati da ovi porezi zapravo nisu privlačni igračima, no sve ih kladionice moraju implementirati u svoj način rada, tako da je neizbježno da će biti primijenjeni na dobitne listiće. Podsjetimo, porezi na dobitak nisu oduvijek postojali u hrvatskim kladionicama, već su u funkciji zadnjih nekoliko godina.

Upravo se zato puno više igrača odlučivalo igrati u stranim kladionicama u kojima ne postoji manipulativni trošak, niti porez na dobitak. Dakle, s obzirom na to da se eventualni dobitak u kladionici gleda kao umnožak uloga i kvote na događaj, u stranim kladionicama to će doslovno biti tako, dok će se u hrvatskim prvo oduzeti postotak od uloga, a zatim i od dobitka.

Primjer poreza na dobitak

klađenje
Foto: Shutterstock

Kako bismo prikazali značaj poreza na dobitak na nekom jednostavnom primjeru, koristit ćemo ishod na kladionici koji ima kvotu 1.03.

U stranim kladionicama uplata od 10 eura na takav ishod donosi dobitak od 10.30 eura. S druge strane, u hrvatskim kladionicama će isti iznos uloga na istu kvotu donijeti dobitak od 9.75 eura, što znači da će unatoč pogotku, igrači izgubiti 25 centi.

To je jedna od situacija u kojima jednostavno ovaj porez nema previše smisla za igrače, a jedino rješenje bilo bi ga pokušati regulirati i provoditi na neki drukčiji način.

Zaključak

Porez na dobitak u kladionici nešto je što svakako nije omiljeno igračima, ali postoji i mora biti implementirano u sve online kladionice. On može biti raznih iznosa, a sve ovisi o tome koliki je potencijalni dobitak igrača. Najmanji iznos poreza koji postoji je 10%, dok je onaj najveći u iznosu od 30%. Danas igrači iz Hrvatske nemaju izbora kada je riječ o tome hoće li igrati u hrvatskim ili stranim kladionicama, a upravo je porez glavni razlog tome.

Zbog činjenice da strane kladionice ne plaćaju porez Republici Hrvatskoj, zabranjen je pristup istima igračima iz Hrvatske. U konačnici, oni kojima se i dalje čini isplativo igrati i kladiti, nastavit će to unatoč porezu, dok će druge on možda navesti da odustanu od te aktivnosti.