Najpopularniji sportovi s loptom svih vremena (Top 15)

sportovi s loptom
Alizada Studios / Shutterstock.com

Svijet je pun sportova i raznih natjecanja. Neki su sportovi s loptom, drugi nisu, jedni su poprilično stari, drugi su prilično novi, ali većina je vrlo popularna među ljudima koji se njima bave i uživaju u njima jednako kao i gledatelji. Za mnoge ljude ovi su sportovi više od običnog hobija. Oni su način života. Bilo da ste strastveni ljubitelj nogometa ili možda više volite gledati košarku na TV-u, vjerojatno postoji barem jedan sport na svijetu koji Vas zanima i privlači pažnju.

Najpopularniji sportovi s loptom

Najpopularniji među tim sportovima su oni u kojima je lopta glavni predmet igre. Stoga ćemo se u nastavku dotaknuti 15 najpopularnijih sportova s loptom svih vremena…

Sportovi s loptom #15: Vaterpolo

sportovi s loptom
Pixabay

Vaterpolo je svjetlo dana ugledao u Engleskoj i spaja elemente mnogih različitih sportova u jedan. Postao je popularan u cijelom svijetu, a na listu olimpijskih sportova ušao je tijekom 1900-ih. One najtrofejnije ekipe i reprezentacije dolaze s područja Europe, primarno s naših prostora. Dakle – Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Italije.

Sportovi s loptom #14: Stolni tenis

sportovi s loptom
Pixabay

Stolni tenis nastao je u Engleskoj oko 1890. godine kada se zvao ping-pong. Stolni tenis zahtijeva brze reflekse, brze pokrete ruku i “dobro oko”. Razina vještine igrača određena je brojem protivničkih udaraca kojima može uzvratiti preko mreže. Igrači također mogu koristiti različite vrste udaraca na vlastitom servisu za raznolikost i veću učinkovitost.

Sportovi s loptom #13: Hurling

Pixabay

Započet u Irskoj prije više od 3.000 godina, hurling dijeli mnoge značajke s gelskim nogometom i jedan je od najdinamičnijih sportova na svijetu. Hurling je prvenstveno popularan u zemljama engleskog govornog područja poput Engleske, Australije i Novog Zelanda.

Sportovi s loptom #12: Hokej na travi

Pixabay

Hokej na travi je popularan sport, u Europi, a posebno u Aziji. Igra se uglavnom na prirodnoj travi, ali se može igrati i na umjetnoj travi i tartanu. U igri sudjeluju dvije ekipe od po 11 igrača. Igrači koriste palice kako bi pokušali pogoditi lopticu u gol drugog tima. Igrač također može koristiti palicu da doda lopticu ili je spriječi da izađe izvan igrališta preko linije. Obično postoje četiri suca koja vode računa o poštivanju pravila i po potrebi dosuđuju prekršaje.

Za igru se kaže da je nastala u Engleskoj oko 1850. godine. Trenutno postoji više od 100 zemalja članica koje se natječu u ovom sportu. Mala napomena – ako ste se kojim slučajem ponadali da će na ovoj listi biti popularnijeg hokeja na ledu, moramo Vas razočarati. Poznatija inačica igra se pakom.

Sportovi s loptom #11: Rukomet

sportovi s loptom
Pixabay

Prva međunarodna rukometna utakmica odigrana je između Njemačke i Belgije 1925. godine i smatra se jednim od najpopularnijih sportova u Europi. Dobro znamo kakva “ludnica” zavlada u siječnju svake godine u Hrvatskoj kada se održavaju svjetska i europska prvenstva… Iako proteklih godina hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju sportske kladionice u Hrvatskoj ne svrstavaju među favorite tih natjecanja, i dalje smo neugodan protivnik za svakoga.

Sportovi s loptom #10: Lacrosse

Pixabay

Lacrosse je jedan od najbrže rastućih sportova u Sjevernoj Americi i igra se diljem svijeta u Europi, Australiji i drugim zemljama.

Sportovi s loptom #9: Američki nogomet

Pixabay

Američki nogomet je uglavnom fenomen u Sjedinjenim Američkim Državama. Proizlazi iz elemenata engleskih sportova poput ragbija i nogometa. Unatoč tome što je popularan samo u jednoj zemlji, Super Bowl (finale tamošnje lige, NFL-a) svake godine gledaju milijuni ljudi.

Sportovi s loptom #8: Bejzbol

Pixabay

Bejzbol je igra s palicom i lopticom koju igraju dvije ekipe od po devet igrača. Cilj je postići trčanja (runs) udaranjem bačene loptice palicom i dodirivanjem baze (ukupno tri). Igrači u timu koji udara lopticu izmjenjuju se na poziciji udarača dok tri člana ne budu izbačena iz igre. Zatim momčadi mijenjaju strane i drugi tim počinje udarati. Da ne filozofiramo previše, ako želite naučiti pravila koja nisu pretjerano komplicirana, pogledajte ovaj video.

Sportovi s loptom #7: Ragbi

sportovi s loptom
Pixabay

Ragbi je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Riječ je o kontaktnom sportu koji se igra ovalnom loptom. U jednoj utakmici igraju dvije ekipe od po 15 igrača na travnatom terenu. Postoje razna natjecanja u ragbiju, ali najvažnije međunarodno natjecanje je Svjetski kup u ragbiju koji uključuje 20 momčadi. Upravno tijelo za ragbi je World Rugby.

Sportovi s loptom #6: Odbojka

sportovi s loptom
Pixabay

Odbojka je ekipni sport u kojem su dvije ekipe od po šest igrača odvojene mrežom. Igrači rukama udaraju loptu preko mreže i drže je u igri. Na profesionalnoj razini, utakmice i odbojkašica i odbojkaša igraju se maksimalno do pet setova. Odbojku je 1895. izumio William G. Morgan, direktor tjelesnog odgoja na YMCA-u, koji je želio stvoriti dvoransku igru koja kombinira elemente nogometa, košarke i bejzbola. Prvo Svjetsko prvenstvo u odbojci održano je tek 1949., a zatim je uvedena kao olimpijski sport 1964. godine.

Sportovi s loptom #5: Tenis

sportovi s loptom
Pixabay

Tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, s više od 87 milijuna ljudi koji ga igraju diljem svijeta. Tenis se igra stoljećima, a njegovi počeci sežu još u 12.-13. stoljeće u Francuskoj i Engleskoj, gdje se igrao na travnatim terenima. Od tada se razvio u globalni sport s četiri velika turnira koji se održavaju diljem svijeta. U 21. stoljeću popularnost tenisa dodatno je porasla, najviše zahvaljujući Novaku Đokoviću, Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, trojici tenisača koji se smatraju najboljim tenisačima ikada.

Sportovi s loptom #4: Golf

Pixabay

Golf je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Postoji već stoljećima, ali je svoju popularnost stekao izumom modernih palica za golf i metalnih loptica. Golf je sport u kojem igrači koriste palice za udaranje loptice, a cilj je pogoditi određenu rupu na terenu u što manje pokušaja. Igrači obično hodaju terenom umjesto da se voze u popularnim kolima za golf jer im hodanje daje više vremena za razmišljanje o udarcima i uživanje u prirodi. Postoji mnogo turnira diljem svijeta.

Sportovi s loptom #3: Kriket

Pixabay

Kriket je sport koji se igra palicom i lopticom između dvije ekipe od 11 igrača na terenu ovalnog oblika. Jedna ekipa udara lopticu, pokušavajući postići što je više moguće trčanja, dok drugi tim baca, pokušavajući izbaciti udarače i tako ograničiti trčanja koje je postigao tim koji udara. Postoje i različite verzije ovog sporta. Na primjer, postoji Twenty20 kriket gdje svaka strana ima jednu izmjenu koja se sastoji od samo 20 overa. Druga verzija kriketa uključuje Test kriket koji ima utakmice koje traju do pet dana.

Sportovi s loptom #2: Košarka

sportovi s loptom
Pixabay

Košarka se igra u cijelom svijetu, ali je najpopularnija u Sjedinjenim Američkim Državama. Izumio ju je James Naismith 1891. godine. Želio je stvoriti igru koja bi bila manje gruba od nogometa i ragbija pa je smislio 13 pravila za svoju novu igru. U svakoj ekipi je pet igrača na terenu. Cilj je ostvariti više poena nego protivnička ekipa, a oni se ostvaruju gađanjem lopte unutar obruča koji se nalazi na povišenom položaju. Za svaki šut može se dobiti jedan, dva ili tri poena – ovisno o težini i udaljenosti s koje se šutira.

Sportovi s loptom #1: Nogomet

sportovi s loptom
Pixabay

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu s više od 275 milijuna aktivnih igrača. Razvio se iz drevnih igara kao što je Cuju, koji su izmislili Kinezi oko 206. g. pr. Kr., a proširila se Europom tijekom srednjeg vijeka. FIFA, vrhovno nogometno upravno tijelo, osnovana je 1904. godine, a sjedište joj je u švicarskom Zuerichu. Nogometaši obavezno moraju nositi kopačke na nogama, a sport se igra loptom. Nogomet se najviše popularizira zahvaljujući Svjetskom prvenstvu koje se održava svake četiri godine. Hrvatska je od 1998. godine čak tri puta osvajala medalju – 1998. i 2022. broncu, a 2018. naši “Vatreni” igrali su povijesno finale.

Najpopularniji sportovi s loptom – još neki primjeri

  • tenis na pijesku
  • crocquet
  • graničar
  • australski nogomet
  • gelski nogomet
  • pickleball
  • padel
  • korfball
  • polo
  • racquetball